2009-12-04

Vilka svenskar sprang DDR:s ärenden?

Den tyska delstaten Brandenburg har valt nytt delstatsparlament. Det visar sig nu att en fjärdedel av vänsterns (Die Likes) ledamöter är gamla Stasi-kolaboratörer. Vilket, på goda grunder, skakar om systemet. [Länk]

Man kan undra när sen svenska Säkerhetspolisen, Säpo, kommer att offentliggöra sina listor på svenska politiker och offentliga personer som var i den östtyska kommunistdiktaturens tjänst. Eller om dessa listor alls kommer att släppas.

Jag tycker faktiskt att det vore bra och relevant om de svenska Stasi-listorna blev offentliga. Dels för att jag själv sysslade med politik under 70- och 80-talen och bra gärna skulle vilja veta vilka som seglade under falsk flagg. Dels för att det faktiskt är relevant att få veta om ett antal ännu aktiva politiker, debattörer och nyckelpersoner i vårt samhälle har den demokratiska trovärdighet som de vill ge sken av att ha.

27 kommentarer:

  1. När vi ändå är på gång då så skulle jag också gärna se, utöver dom listor du pratar om, fullständiga listor på vilka som har åsiktsregistrerat fackligt engagerade och kommunister här i Sverige.

    SvaraRadera
  2. Och dom här listorna.

    http://www.dn.se/opinion/signerat/ingen-gron-vitbok-om-det-bruna-1.495910

    Lägg ut jobbet att sammanställa dom på Dick Erixon.

    SvaraRadera
  3. Det vore välkommet att se den svenska DDR-byken tvättas. Det är inte förvånande att media och socialistiska politiker visar så lite intresse för detta, det är ju bara 20 år sen Ingvar Carlsson hånglade med Honecker.

    SvaraRadera
  4. Läste nånstans för ca en månad sedan att flera SVT-anställda åkte till DDR på 80-talet, och även att DDR-journalister ofta besökte SVT-huset då. Det märks faktiskt fortfarande när man tittar på SVT (och lyssnar på SR) att det mesta har någon form av vänstervinkling. Skulle inte vara förvånad om detta är en kvarleva från 80-talets samarbete mellan SVT och DDR.

    SvaraRadera
  5. Förr i världen fanns det till och med mycket framstående svenska journalister som inte stack under stol med att de jobbat för DDR-radions svenska propagandasändningar.

    SvaraRadera
  6. Nej Henrik, nu är du allt bra inkonsekvent. Ena stunden agiterar du mot allt vad politisk åsiktsregistrering heter, nästa stund vill du få ta del av precis sådan information som du vill förbjuda insamlandet utav. Ett konsekvent skrav hade varit att informationen skall förstöras.

    Du måste bestämma dig vilket ben du skall stå på, annars skiljer du dig inte särskilt mycket från de du kritiserar.

    -Prost

    SvaraRadera
  7. ja undrar med lite, åsiktsregistrering är vi väl emot här?

    SvaraRadera
  8. Lite skillnad på åsiktsregistrering hos vanligt folk som inte gör anspråk på att bestämma och på åsiktsregistrering av maktlystna politiker som redan fått jobbet. Det senare borde snarare ses som varudeklaration.

    SvaraRadera
  9. Det är inte förvånande att media och socialistiska politiker visar så lite intresse för detta, det är ju bara 20 år sen Ingvar Carlsson hånglade med Honecker.

    För 20 år sedan kastades Honecker ut.Då hade Ingvar Carlson varit statsminister i tre år efter att ha efterträtt Olof Palme (som 1968 likställde det sovetiska styret med kreatur)som blivit mördad till mångas glädje i högern.

    Till så stor glädje att högerstudenter i Uppsala skrev en hyllningssång till mordet som idag sjungs av det svenska fascistpartiets ledning på lediga stunder.


    På vilket sätt menar du att Carlson hånglade med Honecker under det sista året Honecker styrde ?

    Eller är det så att du inte har en aning om vad du surrar om?

    SvaraRadera
  10. Du är inte rädd att du står med på listan, då, HAX? För hur svårt skulle det vara för SÄPO att ta bort sina kompisar och skriva dit lite folk som de vill sätta dit på en sådan lista och sedan släppa?

    SvaraRadera
  11. Att en utländsk underrättelsetjänst har en förteckning över svenska medarbetare / sympatisörer / nyttiga idioter har inget med "åsiktsregistrering" att göra.

    Skulle alla ni som jämför STASI-listan med åsiktsregistrering bli lika upprörd om listan innehöll svenska Ku Klux Klan-medlemmar, NAMBLA-medlemmar eller nazister? Skulle ni kräva att pedofilers identitet _inte_ skulle offentliggöras?

    SvaraRadera
  12. Sista meningen i ditt inlägg är det som gäller. Listorna är rena rama dynamiten för idag ett antal verksamma och-eller pensionerade diton.

    Sverige är en korrupt bananrepublik.

    SvaraRadera
  13. Skulle alla ni som jämför STASI-listan med åsiktsregistrering bli lika upprörd om listan innehöll svenska Ku Klux Klan-medlemmar, NAMBLA-medlemmar eller nazister? Skulle ni kräva att pedofilers identitet _inte_ skulle offentliggöras?

    Dom skulle bli lika upprörda som du skulle bli om Säpo haft och delat ut ett komplett register över allasvenska borgare som hade nazisympatier från trettiotalets början fram till Stalingrad då det var dags att vända kappan.


    Varken mer eller mindre.

    SvaraRadera
  14. Till Micke:

    Palme gjorde tydligt klart att kritik mot det kommunistiska samhället var "anti-sovjetism" och något vi inte skulle ägna oss åt. Det var på den tiden "kålsuparteorin" var populär, då öst och väst sågs som moraliskt likvärdiga.

    Om du är osäker på den svenska vänsterns förhållningssätt till världens kommunist-diktaturer rekommenderas att du tar en till, eller kanske rentav läser, Per Ahlmarks böcker i ämnet.

    /R.

    SvaraRadera
  15. Du är inte rädd att du står med på listan, då, HAX? För hur svårt skulle det vara för SÄPO att ta bort sina kompisar och skriva dit lite folk som de vill sätta dit på en sådan lista och sedan släppa?


    Livet som konspirationsparanoiker har ingen rast och inget ro.
    Hoten är oändliga.

    SvaraRadera
  16. Palme gjorde tydligt klart att kritik mot det kommunistiska samhället var "anti-sovjetism" och något vi inte skulle ägna oss åt. Det var på den tiden "kålsuparteorin" var populär, då öst och väst sågs som moraliskt likvärdiga.

    Så du påstår att han inte jämställde Sovjets ledning med kreatur?
    Det är bra om du styrker att Palme som var socialdemokrat nånsin påstod att kommunism som ide inte fick kritiseras.

    Om du är osäker på den svenska vänsterns förhållningssätt till världens kommunist-diktaturer rekommenderas att du tar en till, eller kanske rentav läser, Per Ahlmarks böcker i ämnet.




    Per Ahlmark var ledare för ett parti som när det begav sig stödde Mugabe och den befrielserörelse han företrädde.

    Jag har ännu inte sett någon högeranhängare som krävt rättegån ngar mot några folkpartister p.g.a det vilket är en aning märkligt.

    Vad beror det på

    SvaraRadera
  17. Alla som har stött repressiva regimer och antidemokratiska rörelser borde offentliggöras, höger som vänster. Det är lika illa.

    SvaraRadera
  18. Don Quijote äter minsann sin gröt. Alla här får sin beskärda del av kvastskaftets business-end.

    Sverige var DDR:s västliga förebild som land. Fanns nog många svenska idealister som hoppade upp i ullstrumporna och "betalade" medlemskap när de fick höra detta.

    Med såna vänner behöver man inga fiender. Det är märkligt vad rött o brunt det är bakom neutralitetens skynke i det här landet.

    Men det är klart, arbetar man i och dras med med politiskt skymningsljus, grådager och generell färgblindhet lyckas ju vis(s)a få andra att framstå som nåt dom inte är.

    En slipsten kan de flesta dra runt, det är bara det socialistiska tvillingparets anhängare som lyckas med att dra det baklänges.

    SvaraRadera
  19. Alla stödde Mugabe när det begav sig.

    "Peace has come to Zimbabwe". Albumet Hotter Than July, vem avses?

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Blir det rättegång mot Stevie Wonder för tankebrott då?
    Kommer Jan Ullsten att åtalas på samma gång?

    Kommer du att agera åklagare åt folksomstolen?

    Läderjacka?

    SvaraRadera
  22. Ja, Micke. Skynda dig nu att dribbla bort bollen.

    SvaraRadera
  23. Icke förvånande försöker vänsterdebattörerna blanda bort korten och byta ämne genom att föra över dikussionen till en integritetsdebatt. Så, åter till ämnet:


    "DDR-radions svenska propagandasändningar"? Sände DDR-radion i Sverige? Genom SR? Mycket intressant, berätta gärna mer om detta!

    SvaraRadera
  24. Anonym sa...
    Ja, Micke. Skynda dig nu att dribbla bort bollen.


    I ditt fall spelar det ingen roll vilka bollar som sparkas .
    Du är för dum i skallen för att utvärdera åt vilket håll nån av dom sparkas.


    Mycket intressant, berätta gärna mer om detta!


    Ja jag håller med om det.Vem stiger fram och berättar om när DDR´s propagandaministerium och Stasi styrde Sveriges radio.
    Berätta nu på en gång.

    Hur mycket fick radiochefen?

    SvaraRadera
  25. Sverige har faktiskt varit pro DDR , prokommunistisk och annat gott i decennier . Sosse propagandan har varit vardagsmat i radion , TVn och blaskorna under mycket lång tid .
    Men nu har man vänt kappan 180 grader och man har verkligen börjat att slicka USA i skåran mer än ordentligt -
    . Konstigt , konstigt !!

    SvaraRadera
  26. Anonym 23.48: "Nej Henrik, nu är du allt bra inkonsekvent. Ena stunden agiterar du mot allt vad politisk åsiktsregistrering heter, nästa stund vill du få ta del av precis sådan information som du vill förbjuda insamlandet utav. Ett konsekvent skrav hade varit att informationen skall förstöras."

    Det är faktiskt skillnad på att arbeta för främmande makt och att surfa på internet.

    SvaraRadera
  27. Hej!
    jag skulle behöva bilder på Ingvar Carlsson och Honecker tillsammans, såg några såna klipp i SVT för ett tag sedan... Någon som har någon info?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.