2010-03-19

Beatrice Ask har blivit skvatt galen!


Justitieminister Beatrice Ask (m) vill hänga ut sexköpare. Detta är så dumt, på så många sätt att jag knappt vet var jag skall börja...

Att införa skampåle som straff strider till att börja med mot hela den västerländska rättstraditionen. Här, utanför mullornas värld, har vi som tradition att samtidigt som ett straff naturligtvis skall vara avskräckande och kännbart, så skall det inte förstöra en människas hela liv. Det går tillbaka till en humanistisk uppfattning om att man visserligen kan fördöma handlingar, men att man kanske inte bör göra det med människor som sådana.

En annan princip som kan vara värd att slå vakt om är att när ett straff är avtjänat, då är det avtjänat. Vad justitieministern vill göra är att skambelägga människor för livet.

Skam som straff blir också på något sätt metafysiskt hokus-pokus. Grymt metafysiskt hokus-pokus.

Sedan är sexköp ett pseudobrott. Om två vuxna människor frivilligt går med på att byta sexuella tjänster mot pengar – då är det ingen som skadas och ingens rättigheter kränks. Skälet till att sexköp är olagligt i Sverige är att de flesta politiker tycker att det skall vara det. Det är ett förbud som helt och hållet är sprunget ur politikernas egen moralpanik, deras nojor och fördomar.

För att nu vara övertydlig: Våldtäkt, sexuellt utnyttjande etc. är riktiga brott. Att tvinga någon till prostitution är ett riktigt brott. Sådant är kränkningar av någon annans frihet, säkerhet och rättigheter. Det skall naturligtvis vara olagligt. Och det är sådana, riktiga, brott som vår lagstiftning borde fokusera på.

Morallagstiftning är däremot oerhört problematisk eftersom den bygger på vissa människors subjektiva värderingar. Vilket gör att den bara i grad, men inte i art, skiljer sig från till exempel religiös eller politisk förföljelse. Att förbjuda saker bara för att man inte tycker om dem är oerhört egocentrerat, på gränsen till hybris. Det är det öppna och fria samhällets antites. Det är att visa att man totalt saknar den ödmjukhet som politisk maktutövning borde kräva.

Oavsett hur vårt lands regering ser ut i höst, så hoppas jag att Beatrice Ask inte kommer att vara justitieminister.

Aftonbladet | Nyheter24 | SvD | DN

Uppdatering: Först trodde jag att det var ett missförstånd. Men nu har jag dubbelkollat. Ask säger verkligen att folk skall hängas ut på blotta misstanken. Inte skyldiga. Inte dömda. Misstänkta!

Vilket naturligtvis gör det hela ännu värre. Vi har en justitieminister som vill straffa människor som inte ens har dömts för något. Vi har en justitieminister som gör slarvsylta av rättsstatens kanske mest grundläggande princip: Att man skall betraktas som oskyldig tills dess motsatsen har bevisats.

Uppdatering 2: Kristdemokraterna och... miljöpartiet (!) håller med Ask. Fp vacklar men håller i stort sett med Ask. En obehaglig sak är att kuvertens färg tycks engagera många kommentatorer mer än principfrågan.

65 kommentarer:

 1. Nej, inte sexköpare, **misstänkta** sexköpare.

  Det här är skampåle som straff UTAN ATT ENS HA PRÖVATS i domstol...!

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vad Beatrice Ask har råkat ut för egentligen under sin uppväxt för att vilja kränka så många människor. Vad det än är gissar jag att det involverat sex och droger i någon form.

  SvaraRadera
 3. En födelsedagspresent till Henrik von Sydow!

  SvaraRadera
 4. Sossarna nöjer sig med en futtig Green, vi har en hel Ask!

  SvaraRadera
 5. Galen, javisst!
  Men hon sitter kvar... ett sånt uttalande borde omedelbart ha lett till avgång. Efter ett samtal från statsministern.

  Men visst ja, han ringer bara Turkiet och ursäktar att riksdagen beslutar ngt han inte gillar.

  SvaraRadera
 6. Tydligen vill hon skicka gredelina kuvert till frun. Varför bara till frun? Nä, skicka till grannarna också! Och arbetsgivaren. Eller varför inte till hela stan?

  Och skampåle på kyrkbacken fyra söndagar i rad, självklart. Det finns ju knappast något värre brott än att betala för sex!

  SvaraRadera
 7. Den historiska pendeln gör det pendlar gör bäst, den svänger fram o tillbaka.

  Människans minne är kort och vi är därför tyvärr är dömda att upprepa många, om inte alla, av våra dumma historiska misstag som vi naivt tror att vi lagt bakom oss.

  De flesta ser inte att allt upprepar sig. Eländet kommer bara i ny klädedräkt.

  SvaraRadera
 8. En gång i tiden ansåg jag Bea vara en av de bästa moderaterna och faktiskt väldigt sympatisk och bra på flera sätt.

  Undrar vad som hände?

  Kanske är den gamla devisen om att makt korrumperar mer sann än vad man trott..?

  SvaraRadera
 9. Konstigt att ingen av de som intervjuar Ask frågar henne när det blev olagligt att vara *misstänkt* för något. Det är inte många utspel som är såhär fel på så många sätt samtidigt.

  SvaraRadera
 10. Dagar som idag ar man mer nojd an vanligt med att ha utvandrat till Danmark. =p

  SvaraRadera
 11. Förlåt att detta är OT men följer ni transgenusdebatten? Viktigt!

  I tidningen: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2010/03/artikel-i-uppsala-fria-tidning-natsatir.html

  På radio: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2010/03/transgenusradio-med-bara-ena-parten.html

  SvaraRadera
 12. MN:

  Ja, du har fan rätt...

  "- Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuverten och skicka hem till folk som var misstänkta för detta."

  From really bad to worse.

  SvaraRadera
 13. Och hon betonar verkligen "misstänkta"!

  Filmen:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6807364.ab

  SvaraRadera
 14. Sen Beatrice Ask blev minister har hon bara blivit tröttare och tröttare i ansiktet, man ser hur utarbetad hon är, och nu får vi resultatet av denna trötthet. För hennes egen och alla andras skull borde hon stiga åt sidan efter nästa val, oavsett om Alliansen vinner eller ej.

  SvaraRadera
 15. AAAAAAaarrrrrrrrrggggghhhhhhhhhh!!!

  Vad i hela världen händer med det här landet?!

  Nakenscanning på flygplatserna runt om i Europa, drogtester på barn utan föräldrars samtycke, massavlyssning av allt vi gör på internet...
  Svenska soldater i krig startade av USA...

  FY FAAAAAAN!!!!!!

  SvaraRadera
 16. Lagstiftningen är sjuk och tillkommen under feminismens glansdagar som dessbättre börjar fallna så sakteliga.

  Med motsvarande resonemang och tankesätt skulle det exempelvis vara tillåtet att sälja tung narkotika, men förbjudet att köpa. Det är ju synd om de stackare som måste försörja sig med sådan handel.

  Sexköpslagen är ett skämt.

  SvaraRadera
 17. Högern är frihetligare än vänstern.
  Det ligger i generna.
  Det är därför dom flesta libereal röstar på moderaterna och folkpartiet.

  För att det är lite friare.

  SvaraRadera
 18. Hur sjutton ska jag kunna rösta borgerligt med såna nymoralister även utanför Kd?

  SvaraRadera
 19. @Micke:
  Beror på vad man menar med “höger”, men ja, generellt sett är det sant att högern är mer frihetliga än vänstern speciellt när det kommer till ekonomi och Stat VS individuella val. Men som den kristna ”högern” har visat i vissa länder och Sverige nuvarande regering har visat kan ”höger” innebära lika stora, om än på andra områden, inskränkningar i friheten som socialister och övrig vänster pådyvlar oss.

  Ett exempel sett till mig själv är att jag ser hellre något högre skatter och har fria personliga val när det kommer till sådant som internet, vem jag kan gifta mig med, huruvida jag kan ha sex som jag vill etc. än det omvända. Att vara liberal (libertarian) innebär personlig såväl som ekonomisk frihet vilket inte alltid är liktydigt med ”höger”.

  Bea och hennes återkommande förslag är typexempel på en ”höger” som ingen frihetlig individ kan stödja, oavsett parti eller ideologisk stämpel.

  Är man liberal idag finns det inget parti att rösta på, inte ens piraterna trots Hax övertygelse.

  Socialkonservativa kanske fortfarande kan hitta ett hem bland kristdemokrater eller moderater, men den klassiska konservativa tanken existerar inte heller i något parti. Samtliga partier i riksdagen är socialliberaler med endera en Socialistisk eller en fascistisk prägel.

  I denna mening existerar ingen Höger i Sverige.

  SvaraRadera
 20. Det hela är väl inte så konstigt? Det är ju i samma anda som IPRED, och där är hon ju inte ensam.

  /Bo

  SvaraRadera
 21. Ni som röstade höger förra valet. Känn er blåsta på karamellen. Trodde ni verkligen att ni röstade på liberala politiker som skulle göra det ni drömde om innan förra valet?

  Denna skitregering är inget annat en regering styrd av radikala uberstatsfeminister och kristen höger. Dessa 2 har INGET gemensamt med liberala värderingar.
  Beatreica Aks in my röv säger jag bara... sicket skämt hon är. Och tyvärr det som är riktigt skrämmande i kråksången är hon sitter i maktposition. Tänk på det nästa gång ni röstar blått. Och nej, jag är inte röd i min politiska färg.

  SvaraRadera
 22. Visst finns det en koppling mellan Asks instinkter i det här bisarra utspelet och Alliansens position i övervakningsfrågan?

  Det verkar uppenbart att medborgarnas integritet inte har något egenvärde för Alliansens politiker. Samtidigt verkar dom antingen dåligt insatta i eller ointresserade av Sveriges grundlag.

  Är det någon här som har direkt insyn i rikspolitikernas vardag? Kan ni i så fall förklara för mig hur dom ledande borgerliga politikerna resonerar? Dom flesta måste väl ha varit liberala när dom började engagera sig i politik? Hur, var och när kom paternalismen och moralpaniken in i bilden i så fall?

  /Gustav

  SvaraRadera
 23. Jag kommer från en liten stad i Norrland. Där inträffade för drygt 20 år sedan ett mord på en fd klasskamrat till mig. Den som först blev misstänkt var hennes pojkvän och en person jag kände. Det var helt naturligt att han blev huvudmisstänkt eftersom de flesta mord utförs av personer som känner offret.
  Han blev under utredningens gång avförd från alla misstankar. Han berättade senare för mig om den stigmatisering han kände bara av att vara misstänkt eftersom alla visste om det. Det värsta han råkade ut för var att bli hämtad på sin arbetsplats av mordutredarna.
  När jag läser Asks uttalande undrar jag verkligen hur hon tänker. Om det är någon som skall stigmatiseras och bindas vid en skampåle är det Ask.

  SvaraRadera
 24. Jag begriper inte hur Reinfeldt kunde utse en så svag justitieminister.

  Buset härjar mer nu än när hon började 2006.

  Att hon ö.h.t sätter sådant här på sin agenda är patetiskt..

  Jag hoppas att både hon efter valet.

  SvaraRadera
 25. Är det ett krav att man ska vara tokkristen för att bli justitieminister nu för tiden? Först Bodström, som egenetligen är KD:are, och nu Ask. Hon måste vara KD:are för Moderat är hon i varje fall inte!

  /A

  SvaraRadera
 26. Trots att förslaget är häpnadsväckande och skandalöst borde det egentligen inte vara någon jättechock att just Beatrice Ask lägger ett sådant här förslag. När det gäller synen på sexköp har hon redan tidigare uttryck tydliga åsikter.

  Ask mötte förslaget om att sexsäljarna ska få rätt att yttra sig om förhållanden som rör dem med de numera ökända orden: "Det är en främmande syn, en ståndpunkt som är väldigt svår att förena med den syn på prostitution som jag tycker att man ska ha."

  Jag vet inte om Bea varit bra en gång i tiden, men det var i så fall länge sedan.

  SvaraRadera
 27. Hon verkar ha blivit helt efterbliven på senare dar. Färdig för hemmet skulle jag säga och nu är jag inte ens oförskämd.

  Hon är äcklig som person om hon anser att detta är okay!

  SvaraRadera
 28. Men vad f-n? Kärringen är bara 5 år äldre än vad jag är. Skulle jag någonsin bli som hon så sparka mig på pungen! Hårt!

  SvaraRadera
 29. Lugn nu. Ask var arg och drog till med gräddelina kuvert. Det menade hon inte, vilket hon klargjort efteråt. Hon tyckte bara att breven ska gå hem till de misstänkta, som till alla som är misstänkta för något brott. Även ministrar måste få vara ilskna emellanåt.

  Sedan har hon fel i sakfrågan, men det är en annan sak. Det har väldigt många i riksdagen. Om man låser in alla svenska män som anlitat prostituerade någon gång, någonstans, så kan vi räkna med statsbankrutt, haveri och anarki. Låser man även in alla kvinnor som skulle kunna tänka sig att anlita prostituerade, men inte vågar eller har råd, så blir det väldigt ensligt utanför anstalterna.

  SvaraRadera
 30. – Jag är väldigt förvånad och chockad. Det är inte en acceptabel människosyn. Det är en återgång till medeltiden, säger Ramberg till Nyhetskanalen.se.

  http://www.nyhetskanalen.se/1.1561807/2010/03/19/anne_ramberg_en_atergang_till_medeltiden

  SvaraRadera
 31. "Jag är rädd att jag aldrig igen kommer att återfinna min haka, som jag tappade när jag läste att justitieministern vid ett seminarium i riksdagen i veckan luftade idén att man borde "hänga ut" sexköpare genom att skicka dem delgivning om brottsmisstanken i grälla, kanske gredelina, kuvert. Så att folk - och särskilt familjen - ska få veta vad de "håller på med"."

  Sanna Rayman i SvD.

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=18735

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=18733

  SvaraRadera
 32. Ask måste avgå. Vi kan inte ha en justitieminister som vill straffa folk innan det har skett en rättslig prövning av deras skuld.

  SvaraRadera
 33. Klart att hon måste avgå, men tyvärr brukar det vara så att det politiskt korrekta övertrumfar det förnuftiga i svensk debatt. För få personer kommer att våga ta i denna fråga för att väcka en tillräckligt kraftig opinion mot Ask.

  SvaraRadera
 34. En rimlig statsminister hade kallat in sin minister och tagit henne i örat. Hårt. Men några sådana förhoppningar bör vi nog inte ha på en statsminister som själv är helt principlös. Hopplösheten inför höstens val bara växer. Folket får välja mellan bajs och avföring i höst.

  SvaraRadera
 35. Fascismen visar sitt fula tryne så det skriker om det.

  För varje steg den här regeringen eller det andra blocket tar går vi ett steg mot en totalitär stat.

  Fan vad vi behöver piratpartiet i riksdagen

  SvaraRadera
 36. Alliansen försöker nu vinna över kvinnor. Alliansen har som bekant högre stöd hos män.

  Det här utspelet måste vara en del av den strategin. Idén kan nämligen tänkas locka kvinnor ayy välja alliansen (möjligen cyniskt tänkt men ändå).

  Förmodligen kommer vi få se ett och annat mer eller mindre knasigt utspel som fokuserar på kvinnoväljare.

  Men kan man skjuta upp datalagringsdirektivet i fyra år, så behöver man knappast göra nåt konkret av det här.

  Det är också möjligt att man tänker rotera Ask efter valet om man får sitta kvar.

  SvaraRadera
 37. Vem är misstänkt då?

  Inte så länge sedan läste jag att män som rest ensamma till asiatiska länder, där prostitution förekommer, sågs av polisen som misstänkta för sexköpsturism..

  Toppen. Jag kan alltså vara en "misstänkt sexköpare". (Och nej, jag har aldrig köpt sex).

  Dessutom, skulle inte PNR bara användas mot terrorister?

  /Werner

  SvaraRadera
 38. Och för ett par dagar sen stängde Schlingmann ner de moderata partimedlemmarnas interna debattforum på BBS-moderat.

  Allt för att hindra det hindra att de moderata partiaktiva samlar sig för att göra gemensam revolt mot partiledningen.

  SvaraRadera
 39. Har ett förslag till Beatrice: Hon kan ju kombinera sin idé med telekomdatalagringen.

  http://samisin.wordpress.com/2010/03/20/kombinera-telekomdatalagringen-med-beatrice-asks-nya-ide/

  SvaraRadera
 40. Detta är verkligen skickligt. Alla skriver om detta. Moderaterna får massor med fri press som spelar rakt på "Kvinnornas Fredrik".

  Man behöver inte göra någonting, för förslaget är ju redan sågat av alla - men det lämnar kvar intrycket att Moderaterna står upp för utsatta kvinnor.

  Om det här inte var medvetet planterat så var det ett extremt kusligt sammanträffande, Bättre kan man knappt få till.

  SvaraRadera
 41. Inga uttalanden från oppositionen. De vill inte bidra med att göra storyn större. Annars hade Bodström bloggat om det nu

  SvaraRadera
 42. HAX har rätt. Detta är ett exempellöst avsteg från rättstatens principer. (Kan ingen journalist intervjua Gun Hellsvik om vad hon tycker om detta?) Ask måste avgå.

  Staten vill massivt ägna sig åt något som skulle leda till fällande dom för förtal om privatpersoner gjorde samma sak. (Förresten, vilken bra idé. Man kan kopiera färg/utseende hos dessa kuvert och skicka de anonymt till bekanta till folk man ogillar.)

  PS. Så går det när man har politiker som projicerar sina egna sexuella misslyckanden och bitterhet på lagstiftningen. Dessutom visar exemplet Ask hur farligt det är med kortväxta politiker. Ask hamnar nu i samma gäng som Putin, Bush och Sarkozy.

  SvaraRadera
 43. Detta är ju så dumt att det luktar sabotage. Låt mig måla upp en bild:

  När Alliansens nya logga presenterades så tyckte någon moderat att det skulle vara roligt att skoja med Bea, och skickade "AllInsane"-loggan till henne istället. Bea tänkte att Schlingmann brukar ju veta vad han gör, så hon skred till verket omedelbart :)

  /Smen

  SvaraRadera
 44. Det värsta är att detta verkar ha ett visst stöd bland svenskarna (kvinnor?).

  När 55 tusen personer röstat på Aftonbladets omröstning tyckte 44% att detta var en bra idé.

  SD vill ha skampålar på nätet för pedofiler och våldtäktsmän.

  Alla dammluckor verkar vara på väg att brista och vi överger rättstatens principer för att återgå till lynchmobbar, straff av misstänkta, skampålar och medeltida straffrätt.

  SvaraRadera
 45. Först var Ask gift med en M-politiker som efter några år kom ut som bög och skiljde sig för en annan man. Sen blev hon av misstag på smällen med sin bilmekaniker.

  Ask borde åka till Gambia och ha lite kul så kanske hon slutar med att driva tokförslag.

  Eller man kanske ska skicka lite gredelina brev till Asks grannar.

  SvaraRadera
 46. Vid närmare eftertanke så är nog detta väl förankrat i partiledningen.

  Moderaterna har ju bekymrat sig över sitt låga stöd hos kvinnor...

  SvaraRadera
 47. Försäljningen av gredelina födelsedagskuvert kommer rasa.

  SvaraRadera
 48. Bakgrunden till Asks svårartade fadäs är denna:

  Huvudregeln är att delgivningar skickas till hemadressen, men just vid misstanke om sexköp brukar den misstänkte få välja om kuvertet ska skickas hem till familjen eller till en annan adress. Någon sådan valmöjlighet ges normalt inte för några andra brott. Det är denna märkliga ordning som ligger till grund för Asks resonemang.

  Men nu har hon ju gått i spinn och avlägsnat sig mycket långt från grundfrågan.

  SvaraRadera
 49. Vi måste bredda vårt partiprogram för att inkludera VERKLIG jämställdhet. Vi ska behandlas som individer och inte som en skock får av politikerna. Alla dem här lagarna där man döms eller får tvångsåtgärder riktade mot sig innan man har fått en rättegång eller ens blivit misstänkt leder till förruttnlese av samhället. Barnkisslagen, FRA, kvoterad förädraförsäkring, radikalfeminism, hotbrev mot sexköpare och fildelare... MÅSTE få ett slut. Det enda som är hållbart i längden är att ta bort morrallagstiftningen helt och hållet. Det går inte bygga ett fungerande inforamtionssamhälle på subjektiva grunder utan grunden måste vara objektiv och ha en tydlig problemformulering. Vi ska använda våldsmonopolet där det gör nytta, inte att rikta mot oss själva för att tvinga oss till vissa livsval och livsstilar. Det är mycket enklare att få fram en direkt attitydförändring än att behöva starta igång en hel rättsapparat för att tvinga alla på en gång ska bete sig perfekt. Det tar tid för memer att sprida sig genom samhället och vi bör inte stressa fram förändringar med våldmonopolet utan vi bör använda dialog. Dialogen är ju enkel tack vare dem sociala medierna

  SvaraRadera
 50. Jag känner att det är dags att starta en "bombning" med lila kuvert som skickas till den moderata partiledningen och som fortsätter tills Ask avgår eller gör helt om

  SvaraRadera
 51. Tack, Jakob, för bakgrunden.
  Den saknas alltför ofta!

  "Les extrêmes se touchent" - och det är ett stort djä...upt hål i mitten...

  FB är bra som vanligt - för att veta var brevlådan bor.

  SvaraRadera
 52. Jag misstänker att Asks utspel kan vara ett försök att skyffla över en bit av genusträsket till det blå laget efter senanste veckornas täta mediarapporter om att det röda laget hade vunnit valet om kvinnorna fått bestämma. Det är möjligt att hon är så fjärmad så att hon tror att extremisteras debatt är så stor att den berör fler samhällslager än extremisternas eget.

  SvaraRadera
 53. nej skicka ett brunt brev och skriv, härmed misstänker folket dig för att va nazist.

  SvaraRadera
 54. ett mörk bajsbrunt brev ska det va

  SvaraRadera
 55. Antingen så är ASks åsikter en tillgång för M som har problem med dålig anslutning av kvinnor eller så är Ask rena avslutningen för M.

  Jag vet i a f hur jag ska rösta nu !

  SvaraRadera
 56. Vem tjänar på att regeringen får stryk? Tänk på det - tänk på vems ärenden man går när man attackerar Beatrice Ask för hennes felsägning.
  ?

  SvaraRadera
 57. Hon måste avgå!
  Vi lever faktiskt på 2000-talet och hon snackar om att skicka brev?
  Har hon inte hört talas om internet?

  SvaraRadera
 58. Chrille journalist20 mars, 2010 21:06

  Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....om något riktigt stort man tystat ner...hmm..som annars

  allvarligt skadat sverige med tanke på att polis/åklagare/skl/hsan/socialstyrelsen/fsk/afa

  försäkringar/landstingspolitiker/läkare, med många mfl hade kommit ordentligt vid skampålen.

  Kanske lämpligt att göra en "groda" och sedan avgå....

  Någon måste ha hållit i trådarna och tystat i alla led..någon med absolut makt över rättsväsendet.....

  http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


  http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

  SvaraRadera
 59. Hmmm jag funderar på om det inte är som så att det är en dimridå. Politikerna brukar börja med en total jävla idiot ide som de släpper till media, vilket gör att alla går i taket. Sen när vågorna lagt sig så lägger man en minder idiotide och då är alla glada o lyckliga.. ??

  SvaraRadera
 60. IraqiAssyrianSwe23 mars, 2010 03:24

  Såg hennes CV ahahahah

  High school diploma - Akron OHIO.

  Sedan läste hon 1 år på Universitet bara.

  SvaraRadera
 61. Vänta lite här nu... får man som sexköpare välja vart delgivningen ska skickas?!

  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/158664
  "I tidningen Metro den 2 juli (2007) framgår att sexköpare ute i landet som tas på bar gärning har möjlighet att få post från polisen, med kallelse till förhör mm, dirigerad till den adress den brottsmisstänkte själv önskar. En diskretion exklusivt för denna typ av brottslingar. "

  Jag hoppas sannerligen att detta inte gäller posten från åklagaren också? För i så fall kan man ju slänga upp ett stulet ID-kort, låta all post gå till en fejkadress och så blir en oskyldig person både misstänkt och dömd för ett brott han inte begått. Tricket med stulna ID-kort är ju välkänt. En släkting till mig råkade ut för det när det gällde en stöld och fick kallelse till rättegång, men lyckades tack och lov avstyra det hela eftersom han inte ens var i landet när brottet skedde. Hade han inte fått åklagarens brev till hemadressen hade han utan sin vetskap varit reggad i brottsregistret nu, med alla de konsekvenser det innebär (inte kunna söka jobb, bostad, etc.). :(

  Det är inte rättssäkert och givetvis helt galet att skicka färgglada kuvert till misstänkta, men det är lika rättsosäkert att låta brottslingarna välja vart man ska skicka posten! Vad är det här för Kalle Anka-land??

  SvaraRadera
 62. @1984

  Syftet med bestämmelserna i Delgivningslagen är att handlingar ska komma till den det berör på ett så effektivt sätt som möjligt.

  Ibland innebär det faktiskt att det är lämpligast att de skickas till arbetsplatsen. En stämningsman får också söka en person vid arbetsplatsen.

  Det ankommer på myndigheten att se till att man har rätt person och adress och det har ju inget med själva delgivningen att göra. Tvärtom är det ju bättre om de har fel person med rätt adress än fel person med fel adress.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.