2010-07-12

Teledatalagringen - Ett uppsamlingsheat


Almedalsveckan är över. Och trots att det är valår kommer vi nu att få se ett par veckor med politisk nyhetstorka. Det kan vara ett bra tillfälle att lyfta frågan om EU:s datalagringsdirektiv / teledatalagringen – så att den får luft under vingarna lagom till att valrörelsen drar igång på allvar.

EU:s datalagringsdirektiv togs fram på initiativ av bland andra den förre svenske justitieministern Thomas Bodström (s). Idén är att registrera uppgifter om medborgarnas elektroniska kommunikationer – i syfte att jaga terrorister och brottslingar.

Med det svenska lagförslaget, ofta kallad teledatalagringen, kommer man att spara uppgifter om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar. Staten vill kunna kolla vem som har kommunicerat med vem, när och var. För mobiltelefoner kommer man även att spara uppgifter om dess position – vilket gör dem till personliga spårsändare som vi alltid bär med oss.

Detta är naturligtvis en väldig kränkning av vår integritet. På detta sätt kommer staten att kunna ta reda på väldigt mycket om oss. Och jag tycker det är väldigt stötande att alla medborgare betraktas och behandlas som potentiella brottslingar. Det är ett förhållningssätt som inte passar i en rättsstat.

Socialdemokraterna är heta på gröten vad gäller att införa teledatalagringen i Sverige. Och den borgerliga regeringen är inte mycket bättre. Den har lagförslaget i byrålådan [PDF], klart att läggas fram direkt efter höstens val.

Centern, miljöpartiet och vänsterpartiet säger sig visserligen vara emot teledatalagringen. Men det är mycket osäkert om de kommer att hålla ända ut. Centern har ett partistämmobeslut som säger att även om man är mot, så är vi tvingade att införa detta EU-direktiv. Miljöpartiet och vänstern är emot, men har velat betänkligt vad gäller om de ändå kanske kan bli tvingade att säga ja till sist. För alla dessa tre partier gäller att de lär bli överkörda i frågan av de andra partierna i sina respektive politiska block.

I EU kommer man nu att göra en utvärdering av datalagringsdirektivet. Ett antal medlemsstaters författningsdomstolar har ifrågasatt om direktivet överensstämmer med grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter. EG-domstolen har frågan på sitt bord. Piratpartiets Christian Engström och centerns Lena Ek gör sitt bästa i Europaparlamentet för att Sverige inte skall behöva införa teledatalagringen.

Så frågan är aktuell – och den rör på sig. Men fortfarande saknas det politiska driv som krävs för att hindra att datalagringsdirektivet / teledatalagringen blir verklighet i vårt land.

Denna fråga måste lyftas i debatten. Och det måste framgå tydligt att Piratpartiet i riksdagen är den bästa garantin för ett hårdnackat motstånd.

Se även: Teledatalagringen blir en valfråga.

8 kommentarer:

  1. "Hårdnackat motstånd". Så passande, steelneck och allt :)

    Jag kommer att pubba ett ljudklipp med en remix av ett par steelneck-kommentarer senare idag. Droppar länken här. Kommentera gärna i nästa inlägg!

    SvaraRadera
  2. synd bara att prasselmedia i princip kommer att tysta allt spel i EUParl kring lagen och att man får hämta informationen från bloggarna D:

    SvaraRadera
  3. Frågan är om Bodström överhuvudtaget har funderat på integritetsaspekterna.

    Det verkar som att han tror att det är samma uppgifter som sparas som fanns som på 1900-talet.

    Dessutom är Bodström väldigt angelägen att polisen ska slippa betala för denna övervakningsapparat, just som telefonimarknaden håller på att avveckla den av kostnadsskäl.

    Integritetsaspekten är ju inget som drabbar honom - tror han.

    SvaraRadera
  4. Apropå Bodström. Det är svårt tycker jag att veta hur mycket partiet vill ha det här direktivet. Det är ju Bodströms baby.

    Med tanke på att Bodström ska till USA och han inte är med i partistyrelsen så kan man väl fråga sig hur hårt socialdemokraterna vill hålla i den frågan sen.

    Att sätta sitt hopp till Betong-Fredrik är väl inte någon idé.

    SvaraRadera
  5. Om inte annat borde det gå att mobilisera telekom-bolagen som kommer behöva ta ut kostnadsökningen från sina kunder. Den ekonomiska aspekten kanske är lättare att få folk att "nappa på" än integritetsaspekten (som de flesta Svenssons inte verkar bry sig om överhuvudtaget)....

    SvaraRadera
  6. Hemlig symbolik i hundralappen12 juli, 2010 15:45

    http://pici.se/619281/
    SLUMP?

    Tecknen finns överallt! När ska ni vakana???

    SvaraRadera
  7. *Pssst* EG-domstolen heter EU-domstolen numera, efter att de tre pelarna i EU där EG var den första slagit samman till en juridisk person iom Lissabonfördraget.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.