2010-09-06

EU-frågor i valrörelsen

Europafrågorna är viktiga - och sorgligt bortglömda - i valrörelsen.

Hur Sverige handlar i EU:s ministerråd kan vara avgörande för hur politiken i olika frågor kommer att utformas för hela unionen.

Här är några förslag på aktuella EU-frågor att ställa till politiker som du möter i valrörelsen...

- Hur kommer Sverige att agera när det gäller ACTA-avtalet? Tänker man medverka till att göra internetoperatörerna ansvariga för vad som distribueras i deras kablar? Tänker man medverka till att till exempel fildelare, på ett eller annat sätt, kan komma att bli avstängda från internet?

- Hur kommer Sverige att agera när det gäller förslaget om internetcensur i EU? Kommer man att gå på kommissionär Malmströms censurlinje eller tänker man slå vakt om ett fritt och öppet internet?

- Datalagringsdirektivet (som kan ge Sverige teledatalagring) håller på att utvärderas. Hur anser Sverige att EU skall hantera frågan i framtiden? Skall vi ha registrering av alla medborgares telekommunikationer eller inte?

Det där var några piratfrågor. Men det finns mycket annat som också borde diskuteras. EU:s arresteringsorder, EU:s snusförbud - och naturligtvis om man anser att EU skall vara ett mellanstatligt samarbete eller en överstatlig federation. För att nu plocka några enstaka exempel bland högt och lågt.

Detta är frågor som den som vill regera Sverige måste kunna svara på.

Och det skulle inte skada med några piratpartister i riksdagens EU-nämnd, för att hålla tummen i ögat på regeringen...

3 kommentarer:

  1. Henrik,

    Det är helt riktigt att valrörelserna nationellt sällan handlar om EU-politiken som dock är en växande del av regeringarnas och parlamentens arbete mellan valen.

    SvaraRadera
  2. Det är ju tur då att EP ska fixa till rapporteringen så att vi medborgare blir mer informerade.

    I övrigt var där ju ett fett reportage om SÄPO och FRA-shoppen i DN idag. Inga reaktioner på det vad jag sett. Men den finns inte på dn.se utan bara i papperstidningen.

    I korthet är Säpo-chefen Anders Danielsson bekymrad för att FRA-shoppen för tillfället är stängd. Sedan den 23 maj får SÄPO inte använda FRA.

    Därför samarbetar SÄPO med andra säkerhetsorgan i utlandet, och hamnar då i tacksamhetsskuld till dem.

    Enligt justitieminister Ask (M) får en ny lag inte dra ut på tiden. Annars hamnar Sverige vid sidlinjen. Thomas Bodström (S) däremot vill utreda och göra om, men svarar inte på om han vill att FRA ska kunna spana åt SÄPO.

    SvaraRadera
  3. Var inte Thomas Bodström kritisk till FRA just för att SÄPO inte skulle ges tillgång till inhämtad information.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.