2010-10-08

EU: Allt motstånd är lönlöst!


Det har väckt en del uppmärksamhet att den svenska riksdagen har sagt nej till förändringar i EU:s Deposit Guarantee Schemes Directive. Vad det handlar om är att andra länder kan få ta notan när EU:s kalkonekonomier missköter sina fonder för bankgarantin.

Enkelt uttryck: Riksdagen har sagt nej till att svenska skattebetalare skall tvingas betala när banker i andra EU-länder går omkull.

Även Tyskland har sagt nej.

Men tro inte att det räcker. De nationella parlamenten kan inte tvinga EU-kommissionen att dumpa ett dåligt förslag. Däremot kan de, under en period på åtta veckor, uppmana kommissionen att ompröva sitt förslag. För att en sådan rekommendation skall utfärdas krävs att minst en tredjedel av EU:s alla nationella parlament sätter sig till motvärn.

Det krävs med andra ord att minst nio parlament – det vill säga ytterligare sju – säger nej innan den 25 oktober. Än så länge har bara sex parlament påbörjat sin behandling av frågan. Så det ser inte direkt ljust ut.

Med andra ord: Riksdagen kan säga nej hur mycket den vill. Om inget mirakel inträffar inom två veckor – då kan svenska skattebetalare ändå bli tvingade att stå för fiolerna när banker i till exempel Grekland, Spanien och på Irland går omkull.

20 kommentarer:

  1. Det börjar bli dags att gå ur den här dommedagssoppan...

    Tänk exempelvis hur trevligt det skulle vara att ha ett land med en helt fri marknad (inte menat att Sverige skulle kunna vara detta land men ändå) då USA och möjligtvis EU brakar ihop fullständigt...

    SvaraRadera
  2. Det är ju det här EU handlar om; att länderna inom unionen ska stötta varandra. Sverige hade fått samma hjälp om vi behövt det.

    Men det är klart, om man tycker att det är OK att medborgare i länder med inkompetent ledning ska lida så är man ju emot. Solidaritet är ju inte ett ord som nämndes i PPs sjökort.

    SvaraRadera
  3. Kom ihåg vilka som var för Lissabonfördraget när notan kommer.

    SvaraRadera
  4. Det är ju såna saker, och det kommer fler, är jag övertygad om, som kommer spräcka unionen. Åtminstone delvis.
    Jag ger euron 10-12 år, under vilka massor med bråk och kompromisser kommer förekomma. Det kommer ge obotliga sprickor i hela unionen. Förhoppningsvis leder det bara till löst samarbete och ett Europa med vänskap och få handelshinder.

    SvaraRadera
  5. mrarboc: Vi har inte pengar till hyran den här månaden pengar, för jag spelade bort allt på casinot. Kan inte du betala den åt oss? Varför ska min flickvän behöva lida på grund av min inkompetens?

    SvaraRadera
  6. @Shaun

    Milton Friedman gav euron 10 år......år 2001.

    Just sayin'

    SvaraRadera
  7. mrarboc,

    jag har ingen aning om din partitillhörighet så jag skall inte tillskriva dig detta. Dock är det lustigt att det är människor till höger som jag känner och som är för EU som talar om solidaritet i dessa sammanhäng när de skulle vara emot ett sådant här beteende om det vore de svenska sossarna som vore ansvariga.

    SvaraRadera
  8. mrarboc: Du tycker alltså att man ska belöna dem som missköter sig och straffa de skötsamma? Låter som en framgångsstrategi...

    SvaraRadera
  9. Snart är det väl dags att färdigställa grundlagsändringen där EU medlemnskapet skrivs in.

    Gött! Kan inte en framtida regering gå ur längre.

    SvaraRadera
  10. @Werner

    Det är naturligtvis otillständigt att genomföra denna grundlagsändring, men i sak har den inte så stor betydelse. Det hade behövts en folkomröstning (eller ett uppror) för att befria oss från EU-oket i vilket fall som helst.

    SvaraRadera
  11. mrarboc: Ganska korkat att blanda ihop en persons åsikter med ett parti. PP är varken för eller emot det som bloggposten handlar om. om du inte fattat detta är du oinsiktsfull och ignorant. Om du fattat det så är du ett troll och därmed värdelös att diskutera med.

    SvaraRadera
  12. Kan man inte se skillnad på banker som spelar bort pengar och medborgare som får ta smällen, kan man i all välmening knyta detta till PP. EU är ett vidrigt bygge. Kanske något för sossarna att vända sin dalande opinion med.

    SvaraRadera
  13. Anonym: Det är dock inte bara banker utan även, i hög grad, regeringar som spelar bort medborgarnas pengar på stimulanspaket och liknande tokigheter.

    SvaraRadera
  14. @ProfessorPelotard
    Hehe
    det hade jag inte hört/sett

    Från början gav jag den 30-40 år
    Jag kanske borde hålla fast vid det.
    Friedman va gammal, och kanske önskade att han själv skulle få se det.
    Liksom Noa blev 950 år kanske det var symboliskt.
    "Men hann se att krig inte var bra. Inte bara för att man utsatte egna befolkningen för döds- och skaderisk, utan även nationalekonomiskt. Amerikanska folket har fått betala för något som inte hotade dom själva. Jag vet inte vad Rose tyckte senare"

    spårade.. ursäkta

    SvaraRadera
  15. Frågan man bör ställa sig med all den erfarenhet de flesta medborgare och mediakonsumenter skaffat sig genom att läsa om politiken och dess utövare är om det är vuxet och mentalt stabilt folk vi har att göra med och varför de fortfarande har gemene mans förtroende?

    De nedsättande allegorerna om politikens funktionalitet radar upp sig som sovjetmedborgare i en matkö, men jag gitter inte...de flesta i det här kommentarsforumet har en alldeles lysande fantasi för att förstå vad jag menar. ;-)

    SvaraRadera
  16. ..."bristande funktionalitet", skall det vara.

    SvaraRadera
  17. Det har jag sagt hela tiden. Sverige ut ur EU - NU.

    SvaraRadera
  18. Finns det ingenting EU parlamentat kan hjälpa till med här? Eller är den socialistiska gruppen för solidarisk med sina kollegor i syd?

    SvaraRadera
  19. Fantastiskt att hålla med just Nemokrati till fullo för en gångs skull...

    Både höger och vänster borde utan problem kunna enas om att EU börjar bli ett fallfärdigt ruckel innan det ens är färdigbyggt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.