2011-01-13

Efter kriget


På ett seminarium förra våren satte Wikileaks Julian Assange fingret på den ömma punkten...

Under det kalla kriget kunde konservativa och liberaler slåss tillsammans mot en gemensam fiende. Deras gemensamma kamp för yttrandefrihet är därefter, det vill säga nu, över. Det är därför yttrandefriheten nu för tiden, på olika håll i världen, rullas tillbaka. För auktoritära tendenser, oavsett om de är institutionaliserade eller statliga, är inte yttrandefrihetens vänner. De står i direkt konflikt. Det var bara under en kort tid, under kalla kriget, som de konservativa kunde dela säng med liberalerna. Så är det inte längre. Och nu har vi ett problem framför oss. [Fritt översatt.]

Och så sent som i veckan fick jag denna utläggning of the record. Om jag inte anger källan eller sammanhanget (sorry!) – så antar jag att det är OK att återge tesen...

Den tidigare Bush-administrationen och GOP hatar Reaganinterna. Ronald Reagan gjorde slut på Sovjet. USA kan kanske aldrig få en lika bra fiende. Nu måste de konservativa reta araber, bögar, rekreationsrökare och medborgarrättsaktivister istället – vilket är både vanskligare, svårare och mer tveksamt.

Båda teserna känns väldigt pricksäkra och tidsenliga.

53 kommentarer:

  1. USA har en bra fiende i folket. Gärna allt folk, i hela välden...

    Sprang på detta (via Reddit):
    Patriot Act up for renewal and no one notices

    SvaraRadera
  2. Se Adam Curtis dokumentär: The power of nightmares

    Del 1/6: http://www.youtube.com/watch?v=eOlwbaPe2os

    Glöm dock ej att läsa kritiken:

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Power_of_Nightmares#Reaction

    SvaraRadera
  3. USA består av 52 stater i en federation (plus några områden till). Än så länge. Men hur länge till?

    Kommer att tänka på den franske utrikesminister som vid tiden för Tysklands enande sa något om att "Vi tycker så mycket om Tyskland att vi skulle vilja ha två av det".

    USA kommer att splittras upp. Förhoppningsvis utan krig den här gången.

    SvaraRadera
  4. Anonym: The Power of Nightmares är en riktigt bra dokumentär. Det fina är att den fanatiska ådran i neo-con och jihadisterna jämförs tydligt och att deras stora likheter tydliggörs.

    Fler borde se serien där det också påpekas att bägge gruppernas stora hatobjekt är de liberala som står för en frigjord livsstil som inte passar någon utav deras agendor.

    SvaraRadera
  5. bÖgarna kan ta sig i packabajjan.

    SvaraRadera
  6. Viktualiebrodern:

    Intressant påstående. Har jag aldrig hört förr. Vad har du för fog för det? :)

    Anonym, Ssargon:

    Tack för tipset! :)

    SvaraRadera
  7. @ Viktualiebrodern

    49: Alaska
    50: Hawaii
    51: Irak
    52: Afghanistan

    ????

    /Petter

    SvaraRadera
  8. http://www.youtube.com/watch?v=8moePxHpvok

    Adam Curtis världens bästa dokumentärfilmare, lägg upp alla hans filmer på din blogg hax, allt annat vore tjänstefel som liberal

    SvaraRadera
  9. Ja hax spekulationerna du för är som tagen ur dokumentären The Power of Nightmares av adam curtis

    SvaraRadera
  10. HAx är rätt pinsam. Han spekulerar precis likadant som Adam Curtis, men skulle han se hans film The Trap så skulle han verkligen skämmas över sig själv. Vakna Hax och se även filmen The Trap.

    The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom .PART 1

    SvaraRadera
  11. Ssargon din libertarian korkskall, om du nu gillar filmen The Power of Nightmares av Adam Curtis så bör du även se hans film the target så kan du kanske lägga ner din idiotiska ideologi.

    SvaraRadera
  12. Rättelse, filmen heter the trap av Adam curtis

    SvaraRadera
  13. Jag är väl nån sorts liberterian socialist som kan hålla med om många frihetliga frågor och hade gärna ställt mig bakom flera av dessa frågor liksom det kämpades tillsammans för rösträtt en gång i tiden.

    Men vad jag inte begriper (om inte någon här kan förklara det för mig) är på vilket sätt avregleringar av marknaden skulle leda till mer frihet?

    Om befolkningen i ett land kapitulerar sina resurser kommer naturligtvis någon annan att kontrollera dem istället. I dag hade väl det varit t ex Kina.

    Och som man kan se med elmarknaden så leder oundvikligen avreglering till att den stora fisken äter upp alla de små och kvar blir en privatiserad Stalin som leker fritt med oss utan att vi kan göra ett skit mer än att stänga av vår el i protest.

    Vad gäller neocons använde dessa sina regeringspositioner för att överföra miljarder i skattepengar till sina egna företag så de använde "staten" som medel för egen vinning.

    O.s.a

    SvaraRadera
  14. 007

    "använder staten för egen vinning" är inte det receptet för vår socialdemokrati?

    SvaraRadera
  15. Nä fan fel fel fel!

    Alla våra politiker och NGO skulle det väl ha stått?

    SvaraRadera
  16. 007 jo det klart att sossarna gjort det, makt har en tendens att korrumpera och jag är inte sosse.

    SvaraRadera
  17. Men det var inte det jag frågade.

    Världen vi lever i består av väldigt stora gorillor och på vilket sätt bliur vi friare av att ta av oss byxorna och böja sig fram för dem?

    SvaraRadera
  18. "Among conservative and neoconservative critics in the United States, The Power of Nightmares has been described as "conspiracy theory", anti-American or both. David Asman of FoxNews.com said, "We wish we didn't have to keep presenting examples of how the European media have become obsessively anti-American. "

    ROFL

    SvaraRadera
  19. Anonym: Hemskt vad du för väsen lille plutt.

    SvaraRadera
  20. Det är det bästa svar du kan komma med?

    SvaraRadera
  21. Ssargon, Anonym:

    Har sett filmerna nu. Tack! :) Verkligen intressant.

    Kritiken emot dem imponerar inte. Idén om det lömska, ondskefulla terroristnätverket som ständigt hotar civilissationen är väl ett av de mer praktfulla exempel på en "konspirationsteori" vi har haft. Skulle faktiskt vilja säga att den är i paritet med idén om den "världsomfattande judiska konspirationen" (jag känner till Goodwins lag).

    SvaraRadera
  22. Ulf Åkesson, se även filmen the trap, 'även den gjord av samma filmare Adam Curtis. Även Ssargon borde se den, det skulle han behöva. Just nu har Ssargon inte så mycket att komma med. Se filmserien the trap Ssargon.

    SvaraRadera
  23. Anonym:

    Tack för tipset (igen om det var du som tipsade om den förra)! Ska kolla in den ikväll. :)

    SvaraRadera
  24. Adam curtis blogg är riktigt jävla bra...

    http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/

    SvaraRadera
  25. En annan anonym14 januari, 2011 19:54

    Nej vi är flera anonyma som upptäckt, känner till Adam Curtis. Han är i en klass för sig när det gäller politisk film

    SvaraRadera
  26. Anonym:

    Ja, han är duktig. Har sett del 1 nu. Viss ironi att han använder sig av Hayek (säkerligen för att Thatcher var inspirerad av honom) som tillhörde den österrrikiska skolan, vilken inte anser att människors agerande kan mätas i siffror.

    Hayek förutsåg dessutom depressionen i USA som berodde på statlig intervention i ekonomin. Inte bristen därav.

    Sen tycker jag han ger en på tok för mörk bild av public choice samtidigt som han idealiserar politiker och tjänstemän. Som lord Acton skrev:

    "Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut."

    Politiker är inga änglar som bara vill vårt bästa och är befriande från egenintresse. De är precis som alla oss andra. Har alltid varit. Kommer alltid att vara.

    Sen är idén som Nash etc. förde fram ytterst bristfällig. Människor är betydligt mer komplexa än vad de framhäver.

    SvaraRadera
  27. Ja ssargon är ovanligt tyst nu, pinsamt för honom själv att han hyllar Adam Curtis film the power of nightmares, för det innebär att han kommer få en chock när han ser Adam Curtis film the trap som totalt raserar ssargons libertarianska tro på den fria marknaden.

    Även Hax kommer få det svårt att argumentera emot filmserien the trap, stackars hax och Ssargon, va pinsamt det måste va att få reda på att man stöttar ett system som endast passar för psykopater.

    SvaraRadera
  28. Hayek förutsåg dessutom depressionen i USA som berodde på statlig intervention i ekonomin. Inte bristen därav.

    Poängen med Adam Curtis film the trap är att sådana som hayek inte har lösningen. Det är skillnad på att kunna se problem och att lösa problem.

    SvaraRadera
  29. ...eller rättare sagt hayek har en väldigt begränsad syn på människan som inte fungerar

    SvaraRadera
  30. Ja hax ska du våga uttala dig någon gång om adam curtis filmer? Ssargon lustigt vad tyst dublev, antar att du är i en större chock nu om du sett filmserien the trap. Det förtjänar du i så fall.

    SvaraRadera
  31. ruskigt besviken på Hax som lurat i mig att va libertarian i flera år, tack Adam Curtis för att du rätta till detta.

    SvaraRadera
  32. ...eller ruskigt besviken är väl fel, jag tycker snarare synd om hax som fortfarande tror på sin rapparkalja.

    SvaraRadera
  33. SSargon sa: Anonym: The Power of Nightmares är en riktigt bra dokumentär. Det fina är att den fanatiska ådran i neo-con och jihadisterna jämförs tydligt och att deras stora likheter tydliggörs.
    Fler borde se serien där det också påpekas att bägge gruppernas stora hatobjekt är de liberala som står för en frigjord livsstil som inte passar någon utav deras agendor.


    Stackars ssargon, du har missuppfattat Adam Curtis filmer totalt. Adam Curtis förespråkar progressiva vänsterpolitiska lösningar. Stackars lilla förvirrade libertarian Ssargon, se nu även hans filmserie the Trap.

    SvaraRadera
  34. Jag blir som sagt inte imponerad av "The trap". Ingen empiri, han för fram en nidbild om Hayek och är inte så lite naiv vad gäller politiska institutioner.

    Det är nog som någon här skriver att han är vänsterinriktad, dvs. att det är ingen dokumentär utan vänsterpropaganda. Trist.

    SvaraRadera
  35. 007: Libertarian socialist... Är du köttätande vegan också? Eller kanske militant pacifist?

    Ok jag ska sluta vara dryg och försöka förklara varför kapitalism ger mer frihet än socialism. I ett kapitalistiskt samhälle baseras alla monetära transaktioner på frivillighet, dvs marknadsekonomi. Visst en person kan bli rik ( och mäktig), och det utan att någon har röstat på honom, men BARA genom att erbjuda andra människor något de vill ha hellre än sina egna pengar (win-win).

    I ett socialistiskt (eller i mindre grad socialdemokratiskt) samhälle kan staten med HOT OM VÅLD ta pengar (skatt) från medborgarna. Det är egentligen oväsentligt om man röstar om det, eftersom även om 99% tycker det är ok att ta pengar från de 1 % så har de rent faktiskt rånat de personerna med staten som agent.

    SvaraRadera
  36. @Ulf Åkesson

    Du är lustig du, du höjer honom till skyarna så länge som han stämmer överens med dina förutfattade meningar. Du representerar just nui en nidbild av dig själv av den enkla anledningen att din politiska ideologi bygger på ren fantasi.

    SvaraRadera
  37. Jag blir som sagt inte imponerad av "The trap". Ingen empiri, han för fram en nidbild om Hayek och är inte så lite naiv vad gäller politiska institutioner.Det är nog som någon här skriver att han är vänsterinriktad, dvs. att det är ingen dokumentär utan vänsterpropaganda. Trist.

    Ha, ha, ha... Vilket idiot inlägg av dig Ulf. Hela dokumentären the trap handlar om att all politik bygger på ideologi, det finns ingen objektiv sanning som den fria marknaden påstår sig vara. Fri marknad bygger på ett idologiskt ställningstagande som består av en begränsad syn på människan som närmast ser oss som robotar.

    Adam Curtis visar hur dåligt den så kallade fria marknaden har fungerat i verkligheten och hur man misstolkat historiska politiska händelser.

    Du satt här alldeles nyss Ulf och hylla hans filmer och nu tvärvänder du för att han kritiserar din religion som innefattar en enormt begränsad syn på människan. Se nu klart the trap och öppna upp dig lite. Du måste som förespråkare för demokrati kunna ta emot andra människors analyser. Just nu uppför du dig som en taliban som bara vill höra din sanning som bekräftar din Gud.
    Pinsamt.

    SvaraRadera
  38. Mattias, du är en nolla se Adam Curtis filmer och försök argumentera emot dem, än att bara börja gråta och säga att det är en nidbild utan förklaringar som lillputten Ulf gör.

    SvaraRadera
  39. ,Sen är idén som Nash etc. förde fram ytterst bristfällig. Människor är betydligt mer komplexa än vad de framhäver.

    Ja men Ulf det är ju just det Adam Curtis kritiserar i sin film The Trap!!!

    SvaraRadera
  40. Politiker är inga änglar som bara vill vårt bästa och är befriande från egenintresse. De är precis som alla oss andra. Har alltid varit. Kommer alltid att vara.

    Detta är din religion och den bygger just på att man ser människor som robotar, se nu alla delar av the trap och inse att du är likt en religiös sektmedlem nu får din tro ifrågasatt av en välutbildad person vid namn Adam Curtis. Dina motargument är rena religiösa doktriner.

    SvaraRadera
  41. Ulf, det är den fria marknaden som saknar empiri bakom sig. Man har ett snävt vetenskapligt underlag som har förminskat människan.

    SvaraRadera
  42. Hahaha! :D

    Nej, det är inga religiösa doktriner jag har. Övertygelser? Javisst. :)

    "Ja men Ulf det är ju just det Adam Curtis kritiserar i sin film The Trap!!!"

    Ja, och jag håller med honom. Men det är ingen kritik emot marknadsekonomi, utan emot en idé om hur den fungerar.

    Det är inte ideologi som driver oss människor. Det är behov. Marknadsekonomin är historiskt oöverträffad vad gäller att tillfredsställa behov. Det tror jag även Curtis skulle hålla med om.

    På vilket sätt gör marknaden oss till robotar? Jag är ingen robot. Är du? Är Curtis?

    Jag gillar fortfarande den första filmen (den om rädsla) men här övertygar han inte. Och jag kommer att se klart den. :D

    SvaraRadera
  43. okej ulf, du får givetvis ha dina uppfattningar. Jag har ett stort ego och villa att alla ska förstå det jag förstår.

    Adam Curtis linje är att marknaden inte kan använda på alla samhällsområden. Visst det är en bra grej när det gäller att handla med varor till viss del. Men när man börjar privatisera hela samhället så går det åt skogen.

    SvaraRadera
  44. Anonym:

    Jag förstår dig. :)

    Jag tror att jag kan hålla med Curtis om det på flera sätt. Tycker det handlar om att politiker plötsligt "leker marknad" i sektorer som är monopoliserade. Inget jag rekommenderar i alla fall.

    Ska se klart filmen ikväll. Återkommer med synpunkter! :)

    SvaraRadera
  45. Tycker det handlar om att politiker plötsligt "leker marknad" i sektorer som är monopoliserade.
    -----------------------
    Det är fel.Marknaden är marknad oavsett om den skedmatas med skattepengar av högerregeringar.

    SvaraRadera
  46. Adam curtis tar även upp i filmen the trap hur man velat skapa demokratier via den fria marknadstanken och det går hela tiden åt helvete. Det är förklarligt att Ulf inte vill se detta, man byter inte åsikt över en natt.

    Ssargon är ovanligt tyst nu.

    En annan sak är Kina, det är för mig oförklarligt hur man kan tro att USA flyttar ut sina företag till Asien kommer att öka demokratin där. Nu har vi svaret det ledde till Korporativism på steroider. Hax och Johan Norberg prisade detta, men nu börjar de gnälla. Högern har alltid varit ett efterblivet politiskt synsätt som är mer besläktad med kommunismens begränsade människosyn än var socialismen är.

    Det finns finns faktiskt bra frihetlig vänsterpolitik och Hax börjar fatta detta, men det går för långsamt, för han är likt en religiöst troende personligt identifierad med sin religiösa tro på den fria marknaden.

    SvaraRadera
  47. Anonym:

    Din nedlåtande attityd hjälper inte saken. Du vet ingenting om mig och vad jag tycker. Så var vänlig och sluta tro det.

    Jag har gärna en konstruktiv diskussion men ditt mål verkar vara att smutskasta människor. Jag antar att det är därför du inte vågar skriva vem du är. Som en feg liten råtta!

    Ge mig gärna några exempel på samhällen som har överträffat de marknadsbaserade vad gäller tillgång till och utbud av mat, värme och bostäder, underhållning och förströelse, livslängd, läskunnighet, minskad barnadödlighet, möjlighet att resa, kommunikationer, personlig utveckling etc. Lycka till!

    SvaraRadera
  48. Ge mig gärna några exempel på samhällen som har överträffat de marknadsbaserade vad gäller tillgång till och utbud av mat, värme och bostäder, underhållning och förströelse, livslängd, läskunnighet, minskad barnadödlighet, möjlighet att resa, kommunikationer, personlig utveckling etc. Lycka till!

    Landet är Sverige, men högern har jobbar hårt för att framställa vänsterpolitiken som misslyckad.
    Vi hade ett väl utvecklat sparbanksystem förut, vi hade ett banksystem som knappast byggde på skuld. Detta skedde med hjälp av att staten blandade sig i marknaden.

    SR-14 - Sweden


    I filmen the trap visar man hur Clinton totalt släppte statens ansvar över marknaden vilket idag ger USA ordentlig huvudvärk.

    Redefining Democracy

    Vi vet också att högern sprider sina lögner angående sjukvården.

    The Plot To Discredit SiCKO - PART 1

    Ledsen om du känner dig förolämpad, men det är ingenting som jag står för, du ansvarar för dina egna reaktioner, eller hur?

    SvaraRadera
  49. Jo, han är en bra dokumentärfilmare. även The Trap innehåller en massa värdefulla observationer, varav inte alla helt välkända. Själv hade jag inte alls fattat Laing's arbetes natur. Jag borde definitivt ha läst hans Family Life när den kom, men jag "vägrade" för att den var så populär hos en del småflummiga typer. The Trap trär dock upp observationerna på en ohållbar tråd. Den driver en kampanj mot "Game Theory" (spelteori), "Numbers" och "Datorer", det vill säga kvantitativ analys av samhällsfrågor. Men spelteori är matematik, man kan inte göra den ansvarig för en politisk linje. Att vara emot spelteori, "Numbers" och "Datorer", det är att vara emot teknisk utveckling. För 400 år sen skulle han vara emot arabiska siffror, multiplikationstabellen och abacus.
    Public Choice är en akademisk disciplin, med viss politisk doft; men den innebär en ny förståelse av politik och politikers verksamhet. Den gamla förståelsen behöver inte så mycket vara fel som ofullständig. Yes Minister! visst känner var och en igen det från svensk offentlig verksamhet. Det är svårt att förneka att Public Choice har bidragit med insikter.
    Jo, visst är Adam Curtis vänster, men det gör inte så mycket när han har så mycket att komma med, inte ens om det innehåller en del missförstånd i storstrukturen. Alkemisterna kom på en massa dom med.

    SvaraRadera
  50. Anonym:

    Fel! Sverige är sedan mitten av 1800-talet ett marknadsbaserat system. Det var det som skapade välståndet i vårt land. Var tror du pengarna att bekosta den offentliga sektorn kommer ifrån?

    Sen kan det diskuteras hur mycket av den marknadsskapade kakan som ska gå till det offentliga men det är en annan diskussion.

    Min reaktion är naturligtvis mitt ansvar men det är inte konstruktivt att ha en von oben-attityd emot en person som för en dialog med dig.

    Såg alla filmerna igår och instämmer i väldigt mycket av karis kommentar nedan. Förutom att del 3 var redigt tråkig då det bara var skåpmat för en gammal antiimperialist som mig, men det är ju inte Curtis fel. :)

    SvaraRadera
  51. @Ulf Åkesson: skönt att ta del av dina nyanserade synpunkter (rätt sällsynt här i forumet emellanåt) om den där filmserien, så slipper jag ödsla tid på att se den själv.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.