2011-05-17
EU: Det kommer att gå åt helvete!
Hemskt ledsen om jag låter uppgiven. Men det här med EU... Det kommer att gå åt helvete!
Det märkliga är att när man talar med folk i EU-apparaten i enrum, off the record, då är de oroade. Rent av uppgivna och förbannade. De är bekymrade över det demokratiska underskottet. Förbluffade över den fart med vilken superstaten rullas ut. Frustrerade över byråkratin. Konfunderade över politikernas benhårda tro på sin egen förmåga och bristande känsla för dynamiska effekter. Uppgivna inför valutasamarbetet. Förbluffade över den post-representativa demokratins fräckhet och arrogans. Oroliga över hur särintressen breder ut sig och korporativismen växer fram.
Men offentligt eller i grupp? Icke! Full fart framåt! Allt som har med överstatlighet, centralstyrning, kommandoekonomi och reglering att göra skall göras – med en väldig fart. Och allt som skulle och borde kunna göras för att ändra på detta viftas undan som "omöjligt" eller efterblivet gnäll. Vägen tycks vara enkelriktad.
Kanske är slaget redan förlorat – i och med att Lissabonfördraget trädde i kraft. För det var med detta som superstaten etablerades. Det var detta fördrag som gav EU rätt att utöka sin makt på egen hand. Och det var när detta dokument undertecknades som medlemsstaternas ledare avstod mycket av sina länders suveränitet. Nu har EU i princip alla de kännetecken och regalier som identifierar en stat. Eller i vart fall en federal stat.
Här går konservativa, socialister och "liberaler" hand i hand. Påhejade av gröningarna. Ja, inte ens människor som kallar sig själva EU-skeptiker är konsekventa i sitt motstånd. Om de hittar något där de kan använda överstatlighet för att gynna sina speciella intressen, då tar många av dem chansen.
En arrogant och självgod superstat med demokratiska funktionshinder, med starka inslag av korporativism, med en skenande byråkrati, med en ny övervakningsbyråkrati under uppbyggnad och med centralstyrning som främsta verktyg... Vad kan väl möjligen gå fel?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Henrik, varva ner. Gungstol, pipa, rökrok och "vavare ja sa" är inte helt fel.
SvaraRaderaVad kommer att gå fel? Ja, precis allt som gick fel i den förra centrastyrda kommandostaten. Men man skall nog inte hålla andan tills det sker ett sammanbrott. Människor i flock med en politisk agenda om vad andra måste göra har en större överlevnadsinstinkt än kackerlackor.
SvaraRaderaHelt rätt.
SvaraRaderaProblemet är att om man börjar driva utträdeskravet blir man omedelbart marginaliserad.
Däremot vore det en kraftig och trovärdig signal om man i flera EU-länder drev ett gemensamt och villkorat utträdeskrav.
Så här. Om UK bestämmer sig för att utträda ur EU bör även Sverige utträda (förhoppningsvis tillsammans med Finland, Danmark, Irland, Estland och Holland).
Dessa länder kan sedan bilda ett nedskalat mini-EU (tillsammans med Norge och Island?) som bara handlar om de fyra friheterna, viss samordning av produktregleringar och annat som hindrar en NordEuropeisk Inre Marknad och ingen överstatlighet.
Om partier i alla dessa länder börjar dra åt samma håll blir detta ett realistiskt alternativ.
Blir det lyckat kanske till och med Schweiz, Lettland, Litauen och Polen vill gå med.
Sen kan de tysk-franska imperiebyråkraterna fortsätta att köra sitt drömprojekt i diket bäst de vill.
Rebecca: Vad är vitsen med överstatlig produktreglering? Tror inte jag hänger med på varför det behövs.
SvaraRaderaDen bästa protesten är att svenska folket utövar civil olydnad emot eu lagar och medvetet bryter emot alla idiotlagar som kommer ifrån EU. Det är dags att öppet förklara att EU är ett skämt. Dags att skapa en loggo där EU symbolen symboliserar en toalettring på en toalettstol. EU är bajs.
SvaraRaderaDen europeiska Parnassen och Marsipanlagret:
SvaraRaderaTear down this debt
PARADOXERNAS LÖSNING
SvaraRaderaJag sprang på en bok av Philipp Bagus som egentligen handlar om EMU och varför Euron kommer att haverera som valuta, men den tar upp en del historia om EU.
SvaraRaderaFörfattarna till Romfördraget ville skapa ett liberalt Europa, där människor, varor, tjänster och kapital fick röra sig fritt. Om det t ex var för höga skatter i något land ska en person enkelt kunna flytta till ett annat.
Andra politiker inom EU ville istället bygga en ny stormakt. Denna idé kommer främst från franksa socialister och de ville bygga ett nytt imperium, med Frankrike som ledare. Mitterrand pekas ut som en av de starkaste personerna bakom detta. Frankrikes drivkraft återspeglas i att Frankrike har propotionerligt mer makt i EU än andra länder (speciellt Tyskland)
När Sovjetunionen föll var det mycket troligt att de nya öststaterna ville gå med i EU och det skulle minska Frankrikes makt. För att behålla så mycket inflytande som möjligt skapade man en valutaunion för att 'ena' Europa.
Eurosamarbetet var också ett resultat av att D-Marken var väldigt stark. Traditionellt sett så har inflationen i södra Europa varit högre än norra Europa, speciellt i Tyskland (som förhoppningsvis kommer ihåg vad hyperinflation gör med ett folk). Länderna i södra Europa fick hela tiden devalvera sina valutor gentemot D-Marken och det gjorde att politikerna i de länderna kom i lite dålig dager.
Bagus skriver att Tyskland mer eller mindre tvingades att acceptera Euron, annars skulle Tyskland inte få återförenas. Det var fullt med franska, brittiska och amerikanska trupper (ryssarna hade åkt hem) fram till återföreningen/euro-införandet.
Länderna i södra Europa fortsatte med sin höginflationspolitik och Tyskland för betala indirekt med att deras valuta blir värd mindre och mindre för varje dag. (Ett av citaten i boken är "Euro-samarbetet är som fredsavtalet i Versailles, fast utan krig: Tyskland betalar")
Jag tänkter inte gå in på de ekonomiska anledningarna till att Euron kommer att krasha, men kärnan i det är att de södra länderna i Europa fortsätter med hög inflation och genom ECB påverkar detta alla euroländerna. Det är ingen slump att det är länderna med traditionellt hög inflation som har problem idag (Grekland, Portugal, Spanien, Italien...).
Det som jag ser som det intressanta är vad som händer när Euro kollapsar?
Kommer man att gå tillbaka till den liberala idén för Europa (utan påtvingad valuta)? Eller kommer alla länder att sluta sina gränser igen?
Euron är ett politisk (inte ekonomiskt) projekt och om Euron faller så kommer de som bestämmer i Bryssel att förlora en väldig massa makt, för de kommer att tappa massor i anseende. Dessutom finns det ju politiker som säger att de ska försvara Euron till varje pris.
Frågan är vad 'till varje pris' betyder? Vi har ju redan sett hur Euron skapar oroligheter och våld i de delar av Europa som har ekonomiska problem. Och vi har sett hur den socialistiska idén av Europa med centralisering av makt har gett upphov till att väldigt nationalistiska partier kommer fram i länder runt om i Europa.
Jag tyckte att EU var en bra idé när debatten var vid liv i Sverige för en massa år sedan. Det diskuterades om fria rörligheter och liknande och allt skulle bli som bra. Det jag ser idag är att euron ska försvaras till varje pris, EU (med fransmännen i spetsen) leker imperialister i Afrika, länder med problem skall tvingas till hjälp av centralmakten, valutaunionen kommer att krasha och ta med sig om inte halva så hela banksystemet, vilket kommer att starta en av de största depressionerna i historien, det blåser nationaliska vindar i de flesta europeiska länder.
Det jag ser av EU idag skrämmer mig.
Referenser
The Tragedy of the Euro (pdf)
Special Report: EU = USSR Redux? (pdf)
En kort rapport som går igenom Sovjetuniones fall och ser vilka likheter som finns med Europeiska unionen.
Jag tror inte att ett utträdeskrav kommer att vara politiskt möjligt under lång tid. Varför inte satsa på ett "smalare och vassare" EU. Ett skarpare EU låter bra i allas öron.
SvaraRaderaJag var rätt hoppfull om EU tidigare, men nu är jag rätt desillusionerad av samma skäl som HAX, och tror att det vore bättre om EU ersattes av ett frihandels- och öppna gränser-avtal med ett politiskt samarbete inom vissa områden. Och den enda möjliga vägen mot något sådant är en långsiktig omstrukturering av EU.
Det går att driva ett uträdeskrav även om sannolikheten att få igenom det är mycket låg även om det medför en massa negativa konsekvenser.
SvaraRaderaPoängen med en gemensamt nordeuropeiskt utträdeskrav är att det kommer att köra EU i diket om det genomförs och att centralbyråkraterna därmed tvingas minska sin arrogans för att detta krav inte ska få majoritet i dessa länder.
Fast det är väl bara obildade bonnläppar som aldrig lämnat hembyn och är rädda för allt som är främmande som är emot EU? Det fick vi i alla fall höra när det begav sig, 1994.
SvaraRaderaRedan att sådana härskarargument ansågs nödvändiga borde varit nog för att intelligenta människor skulle ha dragit öronen åt sig och anat oråd.
Fred. Frihet. Demokrati. Ansvarig valuta- och budgetpolitik. Right. Inte ett rätt blev det.
Rösta en gång för inträde, men anade aldrig det skulle bli detta byråkratiska monster och tillika vuxendagis för oftast avdankade politiker.
SvaraRaderaTröstar mig med att Euron sannolikt kommer att rämna hela bygget och hoppas att det går fort.
"Ja, inte ens människor som kallar sig själva EU-skeptiker är konsekventa i sitt motstånd. Om de hittar något där de kan använda överstatlighet för att gynna sina speciella intressen, då tar många av dem chansen."
SvaraRaderaNär EU getts makten att bestämma på ett område så måste man i de flesta fall jobba för att de beslut som tas på området blir bra. Det gäller även i frågor där man helst vill att EU inte ska ta beslut över huvudtaget.
Om jag minns rätt så kämpade även HAX mot Frankrikes rätt att stänga av internet för sina medborgare i striden om telekompaketet, och det gjorde han helt rätt i.
http://www.ted.com/talks/philip_zimbardo_on_the_psychology_of_evil.html
SvaraRadera@En av alla Anders...
SvaraRaderaMycket bra sammanfattning, det där med att Tyskland betalar var något av ett uppvaknande för mig. Vad hände sist i Europa när Tyskarnas ekonomi kördes i botten av Frankerna?
Det har dock varit väldigt tyst från Euroanhängare den sista tiden, vad kommer det sig?
Undrar när Svenska folket ska vakna?
Alltså, du träffar personer som är inkonsekventa mellan vad de anser och hur de agerar proefessionellt. Men häng ut dem då för helvete! Så länge de inte behöver ta några konsekvenser och hela tiden välja den den väg som är bekvämast så kommer det att fortsätta.
SvaraRaderaKom nu sedan inte å säg att det skulle skada dina relationer, att de skulle sluta sig för dig och inte låta dig vara med i sandlådan och leka. Beter du dig så, då är du precis likadan som dem. Därmed en del av problemet.
-Magnus
Alltså, du träffar personer som är inkonsekventa mellan vad de anser och hur de agerar proefessionellt. Men häng ut dem då för helvete! Så länge de inte behöver ta några konsekvenser och hela tiden välja den den väg som är bekvämast så kommer det att fortsätta.
SvaraRaderaOm Hax hänger ut alla räddharar som finns i EU så händer inget mer än att räddhararna förnekar detta och sedan slutar prata med hax. Väljarna kommer inte förändras av detta. Möjligen om han spela in konversationen på band, men det är liksom inget brott att va velig och väljarna lär inte reagera på detta, i alla fall inte i nuläget. Att som tjänsteman i EU dessutom gå omkring och banda vad folk säger är nog problematiskt, han är ju inte där som journalist, eller är han det? undercover?
Kom nu sedan inte å säg att det skulle skada dina relationer, att de skulle sluta sig för dig och inte låta dig vara med i sandlådan och leka. Beter du dig så, då är du precis likadan som dem. Därmed en del av problemet.
Man kan inte vara likadan om man hjälper ett parti som piratpartiet som röstar emot vansinnet i EU. Däremot blir det ingen röst för mig på PP i nästa val om de inte kräver att man ska ut ur EU.
Max Andersson,
SvaraRaderajag kan köpa ditt argument. Däremot har om jag inte totalt missminner ni i MP inget emot att tycka att saker kan bestämmas på den nivån även på områden där EU inte bestämmer.
Det är en av anledningarna till att jag inte kan rösta på er i EU-valet.
good post, good article
SvaraRaderaJag känner också uppgivenhet kring EU. Dock ligger mitt hopp till Eurons kollaps och förhoppningsvis därmed EU:s kollaps.
SvaraRaderaProblemet är bara att när Euron fallerar så finns risken att våra kära makthavare flyttar fram sina positioner ännu mer och erbjuder en ny "lösning" som ska hindra detta i framtiden.
Jag vet inte vad, men det känns som om det som kommer post-EU lika väl kan bli något ännu värre som något ännu bättre...
Många bra kommentarer här som man tyvärr inte kan varken gilla eller ge kommentarer på (vore skönt att ha Disqus här).
SvaraRaderaJag var också för EU när det begav sig men har alltid varit emot euron. Jag tycker det är bra att varje land själva kan reglera sin ekonomi beroende på lokala förhållanden. Tyvärr har ju EU-samarbetet på många sätt gått mot ett detta inte längre kan fungera. Det demokratiska underskottet som HAX nämner är också mycket oroväckande och otrevligt. I dagsläget skulle jag helst vilja lämna EU för att gå tillbaka till enbart de positiva samarbetena. Jag tror också att det vore bra med fördjupat samarbete med det nordiska länderna (kanske även Tyskland, England Holland). Vi har rätt så lika arbetssätt i dessa länder och kan lättare samarbeta inom industrin.