2011-09-09

Den perfekta människan

Samhällsplanerare, på en östtysk väggmålning.

Politiker älskar att ändra på folk.

De lägger sig i allt. Vad vi äter och hur mycket. Hur vi förvarar våra barn under arbetstid. Hur mycket vi röker och dricker. Var vi dansar och när. Vilka vi har sex med och under vilka former. Vilken kultur vi konsumerar. Att vi köper tillräckligt mycket tulpaner. (Jo, faktiskt!) Och så vidare.

Här talar vi inte om lagar och regler som behövs för att samhället skall fungera, utan om ren klåfingrighet.

Ovanpå detta kan vi lägga en hel del morallagstiftning, som förbjuder sådant som politikerna bara råkar tycka illa om. (Sexköpslagen, förbudet mot att ha droger i kroppen, etc.) Alltså brott utan offer.

Så här har politikerna betett sig så länge jag kan minnas. Men, nu kommer något nytt. Den övervakningsstat som rullas ut ger nu politikerna och deras funktionärer möjlighet att kontrollera att folket verkligen gör som det blir tillsagt.

Jo, jag vet. Man påstår att övervakningsapparaten bara skall användas mot grov brottslighet. Så börjar det alltid. Sedan hamnar man snabbt på det sluttande planet. Se till exempel hur britterna använder teledatalagringen. Det är bara en tidsfråga innan Folkhälsoinstitutet får tillgång till övervakningens verktyg. Kom ihåg var du läste det först.

Jag vill leva i ett samhälle där staten skyddar oss mot yttre faror och hot från andra – men som låter människor ta ansvar för sina egna liv. Men det är tydligen en extrem ståndpunkt i den politiska debatten.

14 kommentarer:

  1. "Jag vill leva i ett samhälle där staten skyddar oss mot yttre faror och hot från andra – men som låter människor ta ansvar för sina egna liv. Men det är tydligen en extrem ståndpunkt i den politiska debatten."

    HAXen, det är inte bara en extrem ståndpunkt, den är också mänskligt omöjlig. :-) ty det sluttande planet börjar redan när staten tar sig monopol på skydsverksamhet.

    Bra skrivet för övrigt. Och usch vilken otrevlig utveckling. Känns som det hela accelererar för varje dag; som om det sluttande planet blivit ett stup. Du som har varit med ett tag, vad säger du om farten i det hela nuförtiden?

    SvaraRadera
  2. Klåfingriga har politikerna alltid varit. Men jag tycker jag ser en ny våg av morallagstiftning. Och den tekniska utvecklingen möjliggör mer övervakning, det är nytt.

    För att nu inte tala om allt som EU kommer dragande med...

    SvaraRadera
  3. Övervakning tycker jag egentligen är bra, förutsatt att staten gör som den borde, dvs enbart motarbetar faktiska brott. Men sålänge staten har dessa idiotiska lagar som du sätter fingret på här, så vore det bästa om staten vore så dåligt fungerande som möjligt. Staten motarbetar oss människor, den är bara till för moralister som vill tvinga andra att leva som de själva tycker är bra. Systemskifte NU!

    SvaraRadera
  4. I UK har man redan börjat övervaka folk i hemmen med kameror.

    SvaraRadera
  5. Jo, lite extrem är du när du ber människor ta ansvar för sina egna liv eftersom du då tillåter att det får gå hur mycket åt helvete som helst. Det var ju människans egna val som gjorde att det gick åt helvete och då är det ok på något magiskt sätt.

    Det är det som hindrar mig från att kalla mig liberal, eftersom det tar bort medmänsklighet, för det är ju ok att saker går åt helvete så det ska man inte försöka att förhindra.

    Eller var du bara otydlig i vad folks egna val betyder i verkligheten för ett ganska stor andel av mänskligheten.

    SvaraRadera
  6. Daydreaming, oavsett hur underbart bekymmersfritt det skulle vara, så fungerar det inte att delegera medmänsklighet till staten och dess anställda. Medmänsklighet kräver allid människor.

    SvaraRadera
  7. Sjukan hos politiker är att dom ALLTID måste ha en åsikt. Frågar man dom om något så måste något sägas och då blir det nästan alltid nått förnumstigt om skador och faror. Skillnaden mellan politiker och oss vanliga människor är deras väldigt korta sträcka mellan att tycka något och lagstifta om det. Jag saknar politiker som vågar säga att dom INTE har en åsikt eller bättre, säger att en vissa frågor inte är för politiken att bestämma över.

    SvaraRadera
  8. Här är ett perfekt diskussionsämne om när staten lägger sig i, det enda familjen gjort sig skyldig till är att vara för matglada och för lata.

    MailOnline: Children taken from parents for being fat: Outrage as social workers break up 'loving' family

    SvaraRadera
  9. daydreaming: Att vara för statligt övertagande av medmänsklighet är precis det som avhumaniserar människor och gör dom till siffror i ett spel mellan myndigheter.

    SvaraRadera
  10. @ daydreaming

    Vad är det för fel på att först låta de 90 procent av befolkningen som känner att den kan fatta egna, självständiga och informerade beslut göra det.

    Samtidigt kan vi ägna oss åt att försöka stötta upp de 10 procent som upplever att de inte vill, vågar eller kan delta i det som försigår i samhället.

    Om det nu är så många som tio procent. Jag tror det är betydligt färre.

    SvaraRadera
  11. Daydreaming menar väl att han vill förbjuda alla att göra egna val, eftersom ett fåtal riskerar att göra fel val. Jag vill minnas att de provade det där i Sovjet.

    SvaraRadera
  12. Det finns nog många orsaker, men jag tror 9/11 är den största, till att det blivit en större politisk polarisering; mer vänster, mer höger, mer extremer. Lite som efter stora kriget. Antingen eller.
    Inte bra.
    Det är nästan så jag tror Kina kan utgöra balansen som gör att det inte tippar över ordentligt. Även Ryssland känns lite utanför.
    Parlamentarisk demokrati är väl inte sådär jätte'folkstyrd'. Men EU är faktiskt mycket odemokratiskt. Vi har t ex en president. Vilka fick välja honom??
    Sannfinländarna som inflytelserikt i sitt land är bara början på en splittring.
    Frihandel! Ett Europa som Norden har varit vore jättebra. Var har varit upphov till inbördeskrig genom historien. Inte Inte för stora likheter bland invånarna. Menar inte att det kommer bli krig, men väl osämja.

    oops, kanske blev fel post jag svarade på, men passar lite även här.

    Helt ot: varför tjata om näthat? Ta fram det bra istället. Nätkärlek. Folk är väldigt rara och hjälpsamma om man har problem eller behöver råd t ex. <3

    SvaraRadera
  13. Vet inte riktigt vart jag ska posta det här, men temat "Staten..." är kanske inte helt fel. Det här ligger iallafall och gnager:

    "9/11 After A Decade: Have We Learned Anything?" By Paul Craig Roberts
    http://www.informationclearinghouse.info/article28935.htm

    Paul Craig Roberts on the 9/11 10th Anniversary - GRTV Feature Interview 002
    http://www.youtube.com/watch?v=hBOMSj0uNmw

    SvaraRadera
  14. ..."som låter människor ta ansvar för sina egna liv. Men det är tydligen en extrem ståndpunkt i den politiska debatten."...

    You bet it is! Klåfingrigheten har blivit, om den inte alltid varit, själva livsluften för politiken. Politken är ett finfint extraknäck idag på lokalnivå för många.

    Skulle de endast och alltid syssla med det mest basala i samhället för att det skall fungera hade vi bara behövt lokalpolitiker/fritidspolitiker. Kan ni tänka er nåt tristare?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.