2011-09-01

Polisen utom kontroll

Statskontoret har granskat polisens verksamhet.

Man har funnit problem vad gäller så väl mål som uppföljning och tillsyn. Regeringens styrning är svag. Verksamheten är splittrad. Och Rikspolisstyrelsen saknar förutsättningar att sköta sina uppgifter på ett rättssäkert sätt.

Någon som är förvånad?

Detta går naturligtvis ut över de enskilda polisernas arbete, allmänhetens krav på säkerhet och samhällets behov av en rättssäker verksamhet.

Resultatet blir ouppklarade brott, en del övergrepp, felaktiga prioriteringar och slöseri med skattepengar.

I vissa stycken lever den svenska polisen i dag inte ens upp till de krav man borde kunna ställa på ordningsmakten i en nattväktarstat.

Det skall bli intressant att se hur regeringen hanterar detta. Det blir väl en utredning, som vanligt. Och något slags halvkväde till förslag som inte stöter sig med någon, om ett par tre år.

2 kommentarer:

  1. Ofta märker man att även vissa grundfunktioner kostar, t.ex. upphittat gods: Jag lämnade en mediaspelare till polisen. Men när ingen hämtat den ville de ha 300 kronor betalt för förvaringen, vilket den inte riktigt var värd.

    En kompis hittade en armkedja i guld i källaren på hyreshuset och satte upp lappar om det. När ingen hört av sig på ett par veckor lämnade han den till Polisen. Då ville de sätta dit honom för egenmäktigt förfarande för att han inte lämnat den dit inom två veckor. Men de gav med sig på villkor att han inte gjorde anspråk på kedjan.

    Även om Kronofogden funnit att en skuld är i ordning tar de ändå betalt några hundralappar per år för att fortsätta bevaka skulden om de inte kan få några pengar av gäldenären.

    SvaraRadera
  2. Igen. Läs Töllborg: http://www.stella-bianca.se

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.