2011-12-10

Ett nytt politiskt landskap...


När jag var ung fanns det fem politiska partier i Sveriges riksdag – inplacerade på en rak höger-vänster-skala – att förhålla sig till. De politiska beslut som fattades, de fattades i Sverige. Sovjet var den stora yttre fienden. Och den politiska rytmen styrdes av dygnets makliga nyhetsflöde – morgontidningar, Eko-sändningar, kvällstidningar och tv-nyheterna.

Inget av det där gäller längre. Ändå är det detta gamla politiska landskap som många försöker förhålla sig till.

Idag dyker nya partier upp. Höger-vänster-skalan (i den mån den alls är relevant längre) är kompletterad med en lodrät skala som anger värden som frihet kontra auktoritära och kollektivistiska tendenser. Tre av fyra lagar och regler kommer från EU:s snåriga politiska system, ofta hanterat av ansiktslösa icke-valda byråkrater. Kriget mot terrorismen har tagit över agendan, mest för att vi tycks behöva en yttre "fiende". Och med internet, dygnet-runt-nyheter och en allt mer kortsiktig politik finns det inte längre någon politisk "rytm". Allt sker direkt och hela tiden.

De demokratiska institutionerna har försvagats. Istället hamnar allt mer makt i byråkraternas händer. Hemlighetsmakeriet ökar. Särintressens makt och de korporativistiska tendenserna ökar. Man skulle kunna kalla detta för den post-representativa demokratin.

Liberaler och konservativa som förr förenades av kampen mot kommunismen håller nu långsamt på att glida isär. Istället uppstår nya konfliktytor inom den "borgerliga" sfären.

Samtidigt har vi fått nya verktyg för politisk verksamhet. Viktigast av dem alla är internet, med sina decentraliserade former för samarbete, information och debatt. Nyhetsflödet har demokratiserats och, med sociala media, även personaliserats. Den som engagerar sig i sakpolitiska frågor har ofta mer inflytande än den som istället väljer att arbeta i de traditionella politiska partierna.

Dessa nya former för deltagande är intressanta, spännande och på det hela taget bra. En viktig del i detta är att vårda demokratins övergripande principer, de medborgerliga fri- och rättigheterna, rättsstatens värden och det humanistiska anslaget. Samt att hålla dessa principers idémässiga grunder levande. Även denna debatt är på väg att ta sig nya former, om än lite trevande.

4 kommentarer:

  1. HAX, du är en av de mest intressanta politiska analytikerna i Sverige att läsa.

    Men så skriver du följande.

    "Idag dyker nya partier upp. Höger-vänster-skalan (i den mån den alls är relevant längre) är kompletterad med en lodrät skala som anger värden som frihet kontra auktoritära och kollektivistiska tendenser."

    Detta gör mig djupt bekymrad. Alla partier är kollektivistiska, den utilitaristiska nyttoprincipen styr samtliga politiska partier.

    Inskränkningar i grundlagens medborgerliga fri- och rättigheter kan göras genom lag med motiveringen att det är "godtagbart i ett demokratiskt" samhälle.

    Tvångssteriliseringarna, interneringslägren, IB, FRA och datalagring ... Auktoritärt?

    Var det inte redan Per-Albin Hansson (S) som övervägde att Sverige borde ha en för det goda folkhemmet "permanent samlingsregering" med sig själv som chef?

    Tristan

    SvaraRadera
  2. Tristan,

    Du har rätt. Alla dagens politiska partier ligger under "nollstrecket" på den lodräta skalan.

    SvaraRadera
  3. Finns det liv så finns det hopp.

    Isaac Asimov, positivitist, forskare och författare till över 470 böcker, ger oss svaret i detta tal från 1989, på frågan hur mänskligheten kan möta framtida utmaningar.

    Få gärna inspiration genom att lyssna på nedanstående:

    Isaac Asimov - How to Save Civilization Part 1
    http://www.youtube.com/watch?v=LO0sCs8jI4k

    Isaac Asimov - The Answer for Humanity Part 2
    http://www.youtube.com/watch?v=TpHPQCnHHl4

    Hela talet finns här:
    http://vimeo.com/24268662

    Kul att du valde att ha min favorit-författare Isaac Asimov på bilden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.