2012-01-13

Kriget mot de egna medborgarna


Westminster Magistrates Court i London har i dag meddelat att den 23-årige studenten Richard O'Dwyer skall utlämnas till USA. Där kommer han att ställas inför rätta, anklagad för upphovsrättsbrott – efter att ha länkat till andra sidor på internet som innehåller upphovsrättsskyddat material. [Sky News | PPUK]

Man tar i som om det handlade om atomspionage, för att beivra ett skitbrott – som inte borde vara något brott över huvud taget.

Men det är inte bara det uppenbart och absurt idiotiska i detta fall som är ett problem. O'Dwyer är inte den förste britt som drabbas av det orimliga brittisk-amerikanska utlämningsavtalet. Ett fall som faller mig in är de brittiska finansmän som, utan att ha brutit mot brittisk lag och utan att ha verkat specifikt i USA, för några år sedan överlämnades till det koleriska och inte sällan drakoniska amerikanska rättsväsendet.

Inom EU har vi en motsvarighet i den europeiska arresteringsordern, EAW – som vid upprepade tillfällen har använts på ett helt omdömeslöst sätt.

Redan som enskilda händelser är sådant här anmärkningsvärt. Men det är värre. Det finns ett större mönster.

I USA har det permanentade "undantagstillståndet" – the Patriot Act – förlängts. Nyligen gavs amerikansk militär rätt att internera människor (inklusive civila amerikanska medborgare på amerikansk mark) utan rättegång. Och i fallet med Wikileaks har det visat sig att makten inte drar sig för att ta till fulspel som ligger utanför vad som är demokratiskt och lagligt möjligt, för att försöka tysta obehagliga röster.

I EU rullar man ut en allomfattande övervakningsstat. Man inför åsiktslagar. Man försöker smyga igenom informationscensur. Man offrar människor i hela länder för att upprätthålla megalomaniska politiska projekt. Maktens väpnade gren blir allt tyngre beväpnad. Man försöker upprätthålla något slags outtalad "ordning" på ett nästan desperat sätt. Allt detta samtidigt som makten flyttar till icke-valda byråkrater och teknokrater i Bryssel.

Mycket som är problematiskt har närmast futila orsaker. Till exempel motiveras övervakning och informationscensur med upphovsrättsindustrins – jävla nöjesindustrins – bristande förmåga att anpassa sina affärsmodeller till informationssamhället. Våra politiker stiftar speciallagar som kränker medborgerliga fri- och rättigheter för att skydda en viss affärsverksamhet mot marknaden och mot verkligheten. Det finns speciella ord för sådant.

Människor gör ofta misstaget att tro att förtryck kommer i former som går att känna igen. Vilket i ett större perspektiv är fel. Det är inte galna nazister eller blodtörstiga kommunister som hotar vår frihet och demokrati i dag. Istället handlar det om nya, stora strukturer som smugit sig på oss – samtidigt som djävulen påfallande ofta finns i detaljerna.

Vi har nu nått en punkt där korporativismen är utbredd. Mycket makt har flyttats från människorna på marknaden och från de demokratiska organen till ansiktslösa byråkrater. Övervakningen är på väg att bli mycket omfattande. Den öppna och fria informationen stryps. Medborgerliga fri- och rättigheter sätts på undantag. Vi upplever ett paradigmskifte där staten inte längre är till för medborgarnas skull – utan tvärt om.

Vi håller på att få ett samhälle där medborgarna är undersåtar – som ständigt skall styras, bevakas och korrigeras. Ett samhälle där människor som inte lyder makthavarnas (uttalade eller outtalade) infall faktiskt har anledning att oroa sig.

Ibland ställer jag den provokativa frågan om man bör reagera när de börjar inskränka friheten – eller om man skall vänta tills det är för sent. Jag börjar frukta att den frågan håller på att bli överspelad. Att det redan är för sent. Att det börjar bli dags att fundera på om det finns någon plan B.

Fram tills nu har det främst varit människor i samhällets avant garde som haft anledning att oroa sig. De som har utnyttjat den nya teknikens möjligheter. De som velat koppla av med en joint. De som haft okonventionella sexuella vanor. De som har ifrågasatt de allmänt påbjudna sanningarna. Provokatörerna. De som har protesterat.

Vad som nu håller på att hända är att även resten av befolkningen kommer att få uppleva hur snaran dras åt. Hur det blir lägre till tak. Hur man måste tänka sig för innan man utövar sina medborgerliga fri- och rättigheter. Hur övervakningsstatens angiverisamhälle breder ut sig. Hur systemets funktionärer allt oftare blir arroganta småpåvar. Hur skitsaker leder till att människor spärras in – helt enkelt därför att den nya disciplinen kräver att alla håller sig på mattan. Det finns så många olika sätt att få människor att räta in sig i ledet...

Jag har en minnesbild från Öst-Berlin från någon gång i mitten av 80-talet. Det var första maj och vi tänkte att vi skulle kika på spektaklet. När jag och mina vänner skulle gå upp från tunnelbanan möttes vi av en sådan där kommunistisk scout, en pionjär. Det var en liten späd tjej, kanske 14 år gammal. Hon stoppade oss och meddelade att vi måste gå en annan väg. Och det var väl inget i sig. Men det var sättet hon gjorde det på. Ur hennes ögon lyste budskapet "Jag har makt över er. Jag kan befalla över er. Och gör ni inte som jag säger, så kan jag se till att ni råkar riktigt illa ut." Jag blev rädd, på riktigt.

Just den attityden kunde man möta även i Sverige i slutet av 70-och början av 80-talet. Ett exempel är den debatt som uppstod när Statens Ungdomsråd föreslog en medborgarplikt. Idén var att alla människor måste avsätta några timmar per dag till gemensamma aktiviteter, av gemensamt intresse, beslutade under kollektiva former. I ett obevakat ögonblick ställde jag frågan vad som händer med dem som inte vill vara med. Efter en stunds tystnad och konstig stämning kom svaret: De skall tas åt sidan, utbildas och tillrättavisas för att få sina attityder "korrigerade". Nästa fråga.

Detta är ett förhållningssätt jag ibland tycker mig känna igen i dagens samhälle. Funktionärernas arrogans. Kollektivets oinskränkta makt över individen. Devalveringen av medborgarrätten och människovärdet. På något slags målmedvetet sätt.

Det är som sagt ett misstag att tro att förtrycket kommer på ett sätt som går att känna igen – i det stora. En repris av nazityskland eller Röda Khmerernas skräckvälde vore fullständigt osannolikt. Men, det finns ledtrådar. Detaljer i de mörkare sidorna av människans natur. Subtila signaler. Rakt framför näsan på oss.

Det finns även nya attityder i vårt samhälle som gör mig illa till mods. Till exempel en politisk oresonlighet i frågor som är kopplade till integritet, öppenhet och rättigheter. Den slags oresonlighet som finns hos människor som kanske någonstans där inne inte är helt säkra på att det de gör är rätt – men som gör sitt yttersta för att förtränga och förneka denna osäkerhet. Ett slags neo-konservativ aggressivitet. Maktspråk. En ovilja att ens diskutera agendan. En illa dold intolerans. "Alla vinner på om debatten lägger sig" – typ.

Friheten måste alltid försvaras. Men jag har en känsla av att behovet håller på att bli extra stort i dessa tider. Inte minst då de politiska partier som en gång försvarade friheten nu tycks ha bytt sida.

47 kommentarer:

  1. Varje gång vansinnet och förtrycket kommer så kommer det i en ny form. De gamla vet vi ju redan om och är vaksamma mot.

    Jag önskar att korporativismens del i den nya fascismens modell tydliggörs för senare generationer så att dom vet med sig vad man ska vara vaksam emot när väl denna vansinniga tid lagt sig.

    SvaraRadera
  2. När jag skulle lägga upp länken till artikeln från Sky News på facebook fick jag följande meddelande:
    "Det här meddelandet innehåller blockerat innehåll som tidigare har flaggats som stötande eller skräppost. Meddela oss om du tycker att detta är felaktigt."

    Jag är orolig. Starkt orolig. Vem som är vän och fiende i denna nya värld är inte alltid så lätt som man kan tro.

    SvaraRadera
  3. Det politiska maskineriet är väl sånt att politikerna främst värnar om sin egna och sina kollegors makt. Vad skulle deras incentiv vara att värna om folket och väljarna, utom om det ger dem fler röster? Det är därför politisk korrekthet finns. Dvs att framställa sig själv som så känslig och sympatisk det går, även om konsekvenserna blir ödesdigra. Det är därför vi har politiker som främst ägnar sig åt saker såsom att förbjuda folk att t.ex. påstå att historiska saker inte hänt, förbjuda ord, och klassa allting som våldtäkt - ty den som är mest extrem i sina PK-handlingar uppfattas av väljarna som att denne är den allra största motståndarna till utrotningsnazister, sataniststyckmördarbarnvåldtäkter, gapskrattande fallskärmsdirektörer och andra demoner - och DÅ får man röster! Världen är ett krig mellan godhet och ondska, och det gäller att välja den goda sidan, det verkar vara så väljaren på gatan förstår världen...

    SvaraRadera
  4. Fejan blockerar även när folk försöker lägga upp mina bloggposter nu för tiden. (Dock lyckas jag som regel få upp länkar när min robot – twitterfeed – sänder ut mina "Nybloggat:"-meddelanden till FB och Twitter.)

    SvaraRadera
  5. Seså snart har vi poliser i skolan här också som åtalar och burar in ungarna för att de kastar papper eller svarar emot läraren, så vi får bort rötäggen i tidig ålder och de andra ungarna lär sig att inte säga emot.

    Se och lär från Texas.
    the guardian: The US schools with their own police

    SvaraRadera
  6. Det är min generation som styr. Var gick det fel med dessa människor?

    SvaraRadera
  7. De fick Makt.

    Se så, lämna nu genast tillbaka Ringen till den trevlige Herr Frodo.

    SvaraRadera
  8. SOPA kan faktiskt användas emot USA i detta fall, för det kan inte vara en brittisk medborgares fel att amerikaner läser sådant som den amerikanska regeringen anser leder dem till att begå brott.

    Som framgått av debatten i kongressen så må det anses ankomma på den amerikanska federala regeringen att helt enkelt stopp atillgång till sådana sidor.

    För så vitt innehållet var lagligt att publicera i Storbritannien så kan en medborgare där inte gärna skeppas utomlands för att svara för publiceringen enligt något annat lands lagar.

    Vad hindrar domstolen då från att utvisa andra till Diktaturens Kina?

    Vi kan inte ha det så att minsta lilla som är olagligt ska vara olika för alla överallt, och så är det...

    SvaraRadera
  9. Idén var att alla människor måste avsätta några timmar per dag till gemensamma aktiviteter, av gemensamt intresse, beslutade under kollektiva former. I
    ---------------------

    Det är exakt likadant idag fast med en annan husbonde.

    SvaraRadera
  10. Så han skall utlämnas anklagad för länkning.

    Detta till ett land som ser sig ha rätten att, om nödvändigt, militärt invadera Haag för att frita sina egna medborgare om de där skulle ställas inför rätta för krigsförbrytelser.

    Tydligt vad som ses som allvarliga brott och inte.

    //j

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Mycket läsvärt inlägg, tack! Utvecklingen är minst sagt oroande. Undrar dock lite över kopplingen till kollektivism du försöker göra? Den har avigsidor men jag ser inte din logik. Bara för att man ogillar två saker behöver de inte hänga ihop ;) Skulle snarare tro du är orsaken mer på spåren när du nämner nöjesindustrin. Follow the money. -För att anknyta till sakfrågan, hur i h-e kan det vara lagligt av domstol i UK att utlämna en *britt* till USA!? Vilket svek! Utveckla gärna om du har tid, för oss som inte närmare känner till US-UK-relationerna. Mvh Jonas

    SvaraRadera
  13. Det är dags för en motståndsrörelse, det har jag tyckt länge. En intelligent, icke-våldsam motståndsrörelse. Som gör MER än bara jamsar med politiskt, utan som gör motstånd på riktigt.

    Frågan är bara hur det ska åstadkommas.

    SvaraRadera
  14. "...ställas inför rätta, anklagad för upphovsrättsbrott – efter att ha länkat till andra sidor på internet som innehåller upphovsrättsskyddat material."
    Ponera att jag gör sammaledes, kan jag då få en gratisresa till USA.
    Om alla svenskar som nyttjar nätet skulle länka på samma sätt, skulle alla (ALLA) då forslas till USA.
    OK jag vill pröva först. Låt staten betala.

    SvaraRadera
  15. Just det. B-plan. Och det kommer att bli hemskt. Jag har hört allt fler som tror att vi snart kommer att få se missnöjet och motsättningarna i samhället att explodera i populism, hat och våld.

    Troligen lär det börja i USA där det ur OWS/Tea Party missnöjet kommer att uppstå grupper som är beredda att ta till våld. Svaret från makten kommer naturligtvis att bli en fruktansvärd total överreaktion, vilket kommer att radikalisera ännu fler och trappa upp våldspiralen.

    Att de tondöva makthavarna skulle fatta att de bör backa och lyssna på missnöjet är naturligtvis helt uteslutet. Eller för att citera en typisk tondöv arrogant politiker av vår tid ”det bästa för alla är nog om debatten lägger sig”. Inbördeskrig nästa.

    SvaraRadera
  16. Om jag länkar till detta, blir jag då forslad till USA. Stolpiller kanske, vad säger Tomas Bodström.

    SvaraRadera
  17. Plan B måste vara kraftfullt motstånd baserat på icke-våld. Det är den enda rimliga möjligheten, vad jag kan se. Återkommer med en bloggpost om det inom kort.

    SvaraRadera
  18. HAX har naturligtvis i rätt om B-planen. Det är dags att trappa upp protesterna från bloggposter till mer konkret handling men aldrig ta till våld. Även om man ogillar OWS/TeaPartys åsikter är deras protestmetoder bra som förebilder.

    Tyvärr tror jag att den korrupta och tondöva makten inte kommer att lyssna utan svara med stenhård repression för att slå ner motståndet. De vet att de redan förlorat sin moraliska legitimitet och bara har den nakna makten kvar. Typ att terrroristklassa OWS, PP, TeaParty, SD, Avaaz, Sea Shepheards, osv.

    Det är då det blir riktigt nasty. Plan-C?

    SvaraRadera
  19. Plan Desperat:
    Skriv ett email till Moderatchefen,
    "Jag gillar inte dina idéer, jag ska döda dig"
    Vad händer, M sänder detta email till SÄPO och maskineriet rullar igång. Du får möjlighet till offentlig försvarare, ( ca 4500sek för stadskassan).
    Om ALLA datoranvändare sänder detta email, kan då Säpo äska mer medel, Fredrik köpa eget jetplan, staten höja skatten pga ökade utgifter. mm plan Ö ligger i närtid

    SvaraRadera
  20. Bra skrivet, mycket bra skrivet!

    En tanke, what if: någon tycker din blogg är obekväm och postar en länk i ditt kommentarsfält till en upphovsrättskyddad torrent.
    Sedan stängs bloggen ned pga copyright intrång.
    Jävla sopor!

    SvaraRadera
  21. Den där engelsmannen borde hitta nån stjärnadvokat och fett advokathus i USA och stämma amerikanska staten för detta.
    Dom gillar nog i allafall pengar och prestigen i prejudicerande fall som detta.

    SvaraRadera
  22. Jag applåderar ditt inlägg! Inte bara bra utan otroligt bra skrivit.

    SvaraRadera
  23. Ny teknik gör det svårt att spåra fildelare. Och det är praktiskt svårt att åtala en halv miljon fildelare.

    – Då skulle det behövas tusentals åklagare, säger Rasmusson.
    Kanske lösningen på arbetslöshetsproblemet?
    Läs hela härligheten här

    SvaraRadera
  24. Jag misstänker att om några årtionden så kommer det att vara krig i eu mellan företag och folket

    SvaraRadera
  25. Slabadang

    Analysen är skrämmande klockren!
    Vi har ett etablissemang som kopplat sig ifrån folkdemokratin.
    Fusionen av MSM Public service och de politiska partierna är den nya demokraturen som bildats.Ingen diskuterar de minskade folkinflytandets makt. För de som har makten över debatten har inget att vinna bara tagen terräng att förlora.

    Att politik handlar om att hålla folket ifrån frågor som verkligen berör dem, utgör "grundlagsutredningen" ett utmärkt exempel på.

    Partioligopolet är helt överrens om attvi medborgare inte skall ha utökad makt insyn och kontroll i balans med den utökade statliga och politiska makten.

    Jag ser dagliga bevis på hur Mordors skugga faller allt längre in över demokratin. Folket är till för staten och demoraliseras till att inte sjäölva kunna bestämma om de skall köpa godispåse eller ej.

    På alla formulerade skitproblem så ser statens byråkrater och MSMs politruker att ytterligare minskning av det personliga snvaret är svaret.

    Vi lever inte som fria medborgare längre. Vi har blivit statens och byråkraternas tjänare och trälar.
    SVT står på den folkkdemoraliserande demokrautrens sida.
    Det finns ett mycket stort politiskt vakum och befogad rädsla för utvewcklingen att ta till vara på. Vi måste stoppa demokraturens fortsatta förslavning av individen.

    SvaraRadera
  26. "... Statens Ungdomsråd föreslog en medborgarplikt. Idén var att alla människor måste avsätta några timmar per dag till gemensamma aktiviteter, av gemensamt intresse, beslutade under kollektiva former. I ett obevakat ögonblick ställde jag frågan vad som händer med dem som inte vill vara med. Efter en stunds tystnad och konstig stämning kom svaret: De skall tas åt sidan, utbildas och tillrättavisas för att få sina attityder "korrigerade". Nästa fråga..."

    Jonas Rudberg sa...
    "... Undrar dock lite över kopplingen till kollektivism du försöker göra? Den har avigsidor men jag ser inte din logik. Bara för att man ogillar två saker behöver de inte hänga ihop ;)..."

    Vad menar DU? Du kan väl inte mena att en kollektiv majoritet bör ha någon att besluta om hur fria individer agerar UTAN att det finns ömsesidiga avtal!

    SvaraRadera
  27. Förtydligande:
    Du kan väl inte såsom privatpersom mena att en kollektiv majoritet bör ha mandat att påtvingande - under hot om våld - kunna besluta något om hur fria individer SKALL agerar UTAN att det finns fria avtal i ömsesidigt samförstånd mellan individen och det kollektiva beslutsorganet!

    SvaraRadera
  28. Nätet bör förstås kunna öppna möjlighetsutrymme, så att riksdagsbeslut som berör hur medborgarna påtvingat SKALL agera skickas för (gäller förstås även retroaktivt);
    Alternativ 1. Godkännande av varje myndig individ.
    Alternativ 2. Begäran om utträde ur Sveriges territoriella jurisdiktion, våldsmonopol och beskattningsrätt angående berörda beslut.

    SvaraRadera
  29. Om individen underordnas kollektivet kan vi lika gärna skita i det här med rätt till privatliv, rättigheter och rättssäkerhet.

    Staten skall vara till för medborgarna, inte tvärt om.

    SvaraRadera
  30. Klockren beskrivning av dagens maktfullkomliga klimat inom EU och USA.
    Medeltida tankegångar och ideal bland eliten för att kontrollera dagens IT-teknik.
    Undersåtarna skall skrämmas till lydnad.
    Vi är dock många som varken är rädda eller lyder.
    Full kred för din analys Henrik.

    Red./ UnderMattan.blogg
    http://undermattan.blog.com/

    SvaraRadera
  31. Demokrati gäller bara vid valtillfället.

    Resten av den erövrade mandatperioden gäller det bara att cementera makten för framtiden åt etablissemanget.

    De ser det allt snabbare framrusande folkliga oberoendetåget som ett hot mot deras positioner.

    There will be blood!

    /Blåslampa

    SvaraRadera
  32. "Detta är ett förhållningssätt jag ibland tycker mig känna igen i dagens samhälle. Funktionärernas arrogans. Kollektivets oinskränkta makt över individen. Devalveringen av medborgarrätten och människovärdet. På något slags målmedvetet sätt."

    I relativitetens och värdegrundlöshetens namn har givetvis vänstern omdefinierat medborgarrätt och dito makt. Folkets förtryck av folket är den verkliga medborgarmakten. ;-)

    /Lyxeremiten

    SvaraRadera
  33. Reisman är lysande. Ett sant ljus i ett globalt nationalekonomiskt mörker. Anti-kapitalisterna vrider på sig som om de hade löss när de ser hans namn nämnas. Inbilla er inte att de läser det han skrivit. Lyssna även på Adam Carolla när han lättar på trycket angående OWS och deras mentala spasmer.

    SvaraRadera
  34. Fritjof Nilsson15 januari, 2012 11:36

    Jag tänker på "plan-B".

    Det är ju många, inklusive jag själv, som tror att en global ekonomisk krasch är på gång. En som kommer vända uppochner på världen helt.

    Om det stämmer är det kanske den man ska förhålla sig till. I ett sådant lägen kan det ju både bli mycket värre och mycket bättre beroende på vad folk motiveras att göra och vilka som motiverar dem. Om de motiveras till att agera för att göra någonting bra av situationen så kan det bli mycket bättre. Om de motiveras att sitta på sina arslen och ge mer makt åt politiker som lovar att fixa saker, så kommer det bli mycket sämre.

    Och ärligt talat har jag svårt att se hur riktningen ska kunna ändras på allvar så länge det rådande systemet fungerar tillräckligt bra för att göra livet bekvämt för de flesta. Strukturerna är för låsta och intressena som vill att saker fortsätter i befintlig riktning är för starka.

    SvaraRadera
  35. @Uno Hansson

    Du är på rätt spår med rätten att utträda från stater som blir allt för repressiva.

    Själv är jag pessimist och tror inte att utvecklingen i de DEMOKRATURER som nyligen kallade sig för den fria västvärlden går att vända.

    Då finns det en mycket bättre B-plan än inbördeskrig, vilket är exit.

    Vi måste försöka skapa oss en egen nationalstat som utträder ur WTO, FN, WIPO och alla andra internationella avtal som systematiserar dagens globala förtryck.

    Om tillräckligt många människor med liberala värderingar flyttar med sina investeringspengar till ett litet fattigt land med någotsånär låg nivå av korruption kan man bli en politisk maktfaktor som kan få stort inflytande på de lokala politikerna och vrida lagstiftningen i önskad rikting.

    Ett annat alternativ vore att "köpa" ett mindre landområde av något fattigt land och bygga ett nytt Singapore eller Hong Kong med egen jurisdiktion.

    Jag har gjort research och kommit fram till en lista på möjliga kandidatländer. Det vore bra att få med fler som vill jobba på detta projekt. Ta kontakt med mig här i så fall.

    Projektets storlek gör att det krävs massiv uppslutning för att kunna sjösätta det hela.

    SvaraRadera
  36. http://www.youtube.com/watch?v=MaFrZ0gmahg

    SvaraRadera
  37. @Putte,

    Ett annat alternativ vore att "köpa" ett mindre landområde av något fattigt land och bygga ett nytt Singapore eller Hong Kong med egen jurisdiktion.

    Jag har gjort research och kommit fram till en lista på möjliga kandidatländer. Det vore bra att få med fler som vill jobba på detta projekt. Ta kontakt med mig här i så fall.

    Projektets storlek gör att det krävs massiv uppslutning för att kunna sjösätta det hela.


    Vad är det för fel med dom platserna som redan finns? Tex Hong Kong, Andorra, Saint Kitts and Nevis (o dylika öar) etc?

    Man måste vara lite realistisk ju. Schweiz är också ett bra alternativ för oss som kan tyska eller franska.

    Har man ambition och optimism är förstås Seasteading ett spännande alternativ som har just nya politiska system som idé.

    SvaraRadera
  38. Cory Doctorow: The coming war on general computation

    http://www.youtube.com/watch?v=yYqkU1y0AYc

    Från Chaos Communication Congress

    SvaraRadera
  39. @John

    Seasteading är ett intressant experiment men kostnaden för att skaffa sig "bostadsyta" på en plattform mitt i havet kommer att ligga på samma nivå som i Manhattan, Kanske intressant för att bli skatteparadisföretagare och för rika som vill kunna använda droger legalt men det är för dyrt för att bli ett riktigt land.

    Hong Kong, Singapore, Schweiz, Andorra osv. räcker inte om man vill ha legaliserad narkotika, fildelning, sexköp, avskaffade patentsystem, fritt utövande av alternativmedicin, yttrandefrihet, avtalsfrihet, privacy, osv.

    Därför är den mest realistiska strategin att "kapa" ett litet pytteland där en halv miljon köpstarka "flyktingar" från EU/US kan förhandla till sig den lagstiftning och politiksa system man vill ha.

    Alternaitvt att riktigt kaptialstarka aktörer förhandlar till sig och köper en "ekonomisk frizon" i ett obebyggt område som sedan på sikt när befolkningen växer kan få full nationell suveränititet och utträda ur värdlandet.

    SvaraRadera
  40. Plan B? Vi behöver en frihetligt orienterad folkrörelse. Det behövs också ett etablerat forum för denna rörelse. Helst i form av ett politiskt parti med företrädare och medlemmar som är duktiag på att synas och som kan konkretisera frihetsfrågorna i både stort och smått.

    Förr som nu anser jag att Piratpartiet varit bra på att skjuta in en fot i dörren hos väljarna, men det är tveksamt att partiet kan ta sig hela vägen in i väljarens hem. I vart fall inte för egen maskin och i det skick det befinner sig i dag (vilket inte allenarådande pertiets eget fel). Partiet är alltför ideologiskt avgränsat, men det kan inte exkluderas i en bred frihetsrörelse.

    Jag vill se Piratpartiet, Frihetsfronten, Liberala Partiet KLP, Liberaldemokraterna, MUF, LUF, CUF och associerade mötas och göra ett gemensamt utspel. Gärna ett europeiskt samarbete också.

    Frihetsrörelsen behöver en symbol som är begriplig för väljarna. Förslag?

    SvaraRadera
  41. @Peter Harold

    Ja, men glöm inte att det går att få med delar av den politiska vänstern. Deras misstro mot att storföretag kapar den politiska makten och riggar lagarna för att gynna sig själva och stoppa småföretag (typ ekologiska jordbruk) och nystratade konkurrenter med innovationer som kan hota deras vinster kan även högerliberala hålla med om.

    SvaraRadera
  42. @ Putte

    Ja, det har du faktiskt helt rätt i. Jag var lite för snäv i urvalet! ;-) I min bekantskapskrets har jag en vänsterpartist som i själ och hjärta förmodligen är frihetsvän, men som ändå går med vanföreställningen att allt skall vara gratis och betalas med skatt...

    Ändå delar vi samma syn på övervakningssamhället, den politiska korruptionen, det demokratiska underskottet. Det gäller alltså att bli överens om mål och medel bara.

    SvaraRadera
  43. Jag känner en liberal som tror att överförandet av alla makt till en procent av alla människor innebär frihet.

    SvaraRadera
  44. Vi behöver en frihetligt orienterad folkrörelse. Det behövs också ett etablerat forum för denna rörelse. Helst i form av ett politiskt parti [...] Jag vill se Piratpartiet, Frihetsfronten, Liberala Partiet KLP, Liberaldemokraterna, MUF, LUF, CUF och associerade mötas och göra ett gemensamt utspel. Gärna ett europeiskt samarbete också.

    Jag tror inte det finns en chans att sammanjämka dessa partier till ett liberalt parti som inte genast går sönder av interna strider.

    Däremot kanske alla kan ha representanter i något slags liberalt råd som har till uppgift att bena ut vilka frågor alla dessa grupperingar har gemensamt -- och samordna kampanjer när det passar.

    SvaraRadera
  45. # John

    Jag har mina tvivel om partibildning jag med. Men skall man få parlamentarisk makt måste man sitta i Riskdagen... eh, Riksdagen. Och vägen dit går nog sannolikt via ett liberalt samarbetsråd såsom du beskriver det.

    Sedan till någonting helt annat: Jag har med ett visst intresse följt kongressmannen Ron Pauls kampanj och noterar att hans moderparti är måttligt förtjust i hans delaktighet i presidentkandidatsnomineringen. Ändå har han många supporters, och tillåts verka i Republikanerna. Jag funderar - undrande - hur motsvarande personligheter har utrymme inom de svenska (borgerliga) partierna? Är alla politiker styrda av partipiskan, eller finns det några som vågar påminna om att ideologi är viktigare än röstoptimering? Finns det något "nätverkande" mellan etablerade politiker med orientering mot frihetsfrågor? Finns det frihetligt sinnade svenska politiker som är "uthålliga"? Jag tänker då återigen på Ron Paul som har en väldigt liten chans att bli (republikansk) presidentkandidat, men som nyttjar sin kandidatur effektivt för att torgföra sina idéer (i hopp om att inspirera framtida politiker och väljare att ta tag i hans hjärtefrågor).

    Jag ber om ursäkt att jag ställer denna "off-topic"-fråga, men jag hittar inget bra forum för mina tankar. (Och min allmänna blogg lär väl knappast attrahera några läsare från denna sfär)

    SvaraRadera
  46. Ett bra sätt att sprida liberal medvetenhet är att göra sig av med ankaret Ron Paul som låtit sig fotograferas flinande tillsammans med en ledande amerikansk nazist från vilken han dessutom tagit emot pengar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.