2012-02-13

It´s Politics, stupid!


Gång på gång slås jag av att så många missar vad politik handlar om: Att på ena eller andra sättet få som man vill.

Här gäller inte fair play.

Här gäller inga vanliga spelregler.

Löften och utfästelser kan ändras redan efter lunch.

Dokument kan vara missledande, även om de inte är direkt lögnaktiga.

Och även den politiker som inte ljuger, kan mycket väl undvika att säga hela sanningen.

Då måste man inta ett helikopterperspektiv: Se vilken linje ens motståndare brukar driva. Vilka allianser som finns. Vad motståndaren har försökt med tidigare. Vilka särintressen och vilket egenintresse som finns i ekvationen. Alla dokument måste detaljstuderas – så väl i jakt på vad som finns där som vad som inte finns där. Det är dumdristigt att ta något för givet.

Detta slår nästan aldrig fel. Ibland vinner man för att man hade rätt. Och när man förlorar, så visar det sig oftast att man lik förbannat hade rätt – och att det blev precis så illa som man fruktat. (FRA är ett exempel på det senare.)

Ta det här med ACTA. "Inga lagändringar kommer att krävas" påstår regeringen. Vi får väl se hur det blir med den saken. Justitieminister Ask (m) har redan fått backa från exakt detta påstående en gång tidigare.

Och exakt vad innebär detta – egentligen?

Ja, det är faktiskt helt korrekt att inga lagändringar krävs för att ACTA-avtalet till exempel skall göra det omöjligt för Europaparlamentet och riksdagen att avskaffa eller reformera IPRED-lagen.

Ja, det är korrekt att man inte föreslår någon ny lagstiftning på EU-nivå för att göra internetoperatörerna till internetpoliser. Det vill nämligen ACTA-avtalet att de skall bli frivilligt, på uppmaning av nöjesindustrin.

Det är nästan värre om ACTA-avtalet inte innebär några lagändringar än om det gör det. För nu ändrar man reglerna på ett sätt som kör över de demokratiskt valda organen och vanlig lagstiftning. Allt framförhandlat av ansiktslösa byråkrater, på hemliga möten.

En del annat, som blev för känsligt, har man plockat ut ur ACTA-avtalet – för att istället lägga in det i annan EU-lagstiftning. (Till exempel i den förgiftade dossiern Customs Enforcement of Intellectual Property.) Så i vissa fall stämmer det att ACTA i sig inte kräver några lagändringar – eftersom somligt istället ordnas genom separat lagstiftning, som formellt sett inte längre har med ACTA-avtalet att göra även om gränsen är hårfin.

Allt är med andra ord precis som vanligt i politiken: Maktapparaten försöker bluffa och luras.

ACTA-avtalet är i sammanhanget rena skolboksexemplet på fulspel.

10 kommentarer:

  1. Ja du Anonym, det får stå för den snubben. Personligen anser jag att politiken ska hålla sig på armslängds avstånd (minimum) från alla former av -ismer.

    Det finns helt enkelt inga -ismer som är förenliga med ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

    Demokrati och marknads-/blandekonomi för min del. Staten får gärna ha hand om den samhällsviktiga infrastrukturen, dock gärna med minimal byråkrati (Som att det skulle hända... :( )

    SvaraRadera
  2. Det är på grund av dessa förhållanden politik lämpar sig så väl för personer som inte passar in nån annanstans i yrkeslivet.

    Missunsamma, avundsjuka, aningslösa, lite smått inkompetenta i vardagen, tittar gärna över grannens staket.

    Förment välvilliga och löftesrika men kompletta paragrafryttare och fulländade känsloatleter som sitter inne med enhets- och helhetslösningar för ALLA människor (det är det dom förespeglar andra att dom är i media). Orsaken till att deras praktiska politik falerar ständigt beror på folket och människor som inte begripit den ultimata välsignelsen av att följa deras lagar och implicerande moral.
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |

    Till den anonyma tönten 16:23: Vilken ointressant kommentar. Du får tro vad faen du vill...what ever floats your boat, det här är ingen biktstol. Göran Hägg som skrev boken om Mussolini, där det du citerar är hämtat ifrån, är ju en fascist då också med din logik.

    Gå och slicka kommunist-micke i mumindalen istället, fjant.

    SvaraRadera
  3. Här har vi till exempel 30 miljarder välmening som jag lätt vågar påstå att lejonparten av stålarna gör mer skada än nytta i de länder dit pengarna går >>>> http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=4917275

    Titta här hur snälla vi är. Va, sa ni? Permanentar vi förtrycket? Nämen, vaffödårå?

    SvaraRadera
  4. "Allt är med andra ord precis som vanligt i politiken: Maktapparaten försöker bluffa och luras."

    Ja inte blir det bättre av att Piratpartiet försöker bluffa och luras genom att föra fram en nidbild av Acta istället för att gå på fakta.

    På vilket sätt försöker maktapparaten bluffa och luras?

    SvaraRadera
  5. e/LD: Gå och slicka kommunist-micke i mumindalen istället, fjant.
    -------------------------------

    Så kommentaren ovan av e/LD är då ett exempel på någon som inte är en fjant? Ja vad ska man säga självmedvetenhet är inte e/LDs starka sida stackars psykopat.

    SvaraRadera
  6. , ja ha nu har Nej till pirater för lite trafik till sin patetiska blogg igen och försöker locka folk till sin trams sida. Såga sönder tönten till fotknölarna förra gången, killen börja grina, men sen fortsätter han som en robot att spy fram samma skit som om inget har hänt. Killen är en företagsmaskin som får betalt av etablissemanget.

    SvaraRadera
  7. Det vore jätteskoj att få se en konsekvensanalys av ACTA gjord av NTP.
    Fast det vore ju ett självmål utan dess like.

    /Smen

    SvaraRadera
  8. Vad har dessa märkliga kommentarer med artikeln att göra?

    Vill ni kasta s*it på varandra så är Flashback det utmärkta stället för det.

    SvaraRadera
  9. @nejtillpirater

    "På vilket sätt försöker maktapparaten bluffa och luras?"

    Kader Arif, rapporteur for ACTA in the European Parliament quit his role as rapporteur saying:

    ”I want to denounce in the strongest possible manner the entire process that led to the signature of this agreement: no inclusion of civil society organisations, a lack of transparency from the start of the negotiations, repeated postponing of the signature of the text without an explanation being ever given, exclusion of the EU Parliament's demands that were expressed on several occasions in our assembly.”

    “As rapporteur of this text, I have faced never-before-seen manoeuvres from the right wing of this Parliament to impose a rushed calendar before public opinion could be alerted, thus depriving the Parliament of its right to expression and of the tools at its disposal to convey citizens' legitimate demands.”

    “Everyone knows the ACTA agreement is problematic, whether it is its impact on civil liberties, the way it makes Internet access providers liable, its consequences on generic drugs manufacturing, or how little protection it gives to our geographical indications.”

    “This agreement might have major consequences on citizens' lives, and still, everything is being done to prevent the European Parliament from having its say in this matter. That is why today, as I release this report for which I was in charge, I want to send a strong signal and alert the public opinion about this unacceptable situation. I will not take part in this masquerade.”

    SvaraRadera
  10. @nejtillpirater

    M.a.o. Jo, hela den maktapparat som har hanterat ACTA har ägnat sig åt mygel på ett sätt som garvade veteraner inom internationell politik inte har sett maken till.

    Och jag antar att enligt din mening då även organisationer som Läkare utan gränser, stora delar av EU-parlamentet, EFF och ovan nämnda EU-rapportör följdaktligen måste vara "pirater".

    Nej min bäste NTP. Det är säkerligen bekvämt i din egen lilla värld att anta att allt som "piratrörelsen" klagar över är en storm i ett vattenglas men så är det nu inte. ACTA är en så pass omfattande förändring av status på så pass många olika plan att det avtalet möjligen till 5-10% kan sägas vara en piratfråga.

    Resten av avtalet är en fråga om att man i stora delar sätter marknadskrafterna helt ur spel vad gäller globaliserad handel av generika. Från konsumentsynvinkel över hela brädet är detta en usel idé.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.