2012-05-03

Ett bredare piratparti...


2014 är det val till så väl Europaparlamentet som riksdagen, med bara några månaders mellanrum. Detta sätter ljuset på piratpartiets dilemma...

I Europavalet är det en fördel för piratpartiet att vara smalt. Internets frihet, integritet, en reformerad upphovsrätt, stärkt medborgarrätt och en dos välformulerad EU-kritik är något som väldigt många kan ställa upp bakom, oavsett om de betraktar sig själva som höger eller vänster.

I riksdagsvalet är det knepigare. Insatserna är högre. Där tycks väljarna kräva svar på betydligt fler frågor. Där krävs ett bredare program. Två urusla valresultat till riksdagen ger en stark indikation om att så är fallet.

För att lösa problemet med inrikespolitiken håller piratpartiet nu på att bredda sig. Jag får väl erkänna att jag följer processen en smula avvaktande, så här på distans. Men det känns som om allt går rätt bra. På det stora hela är det rätt rimliga, humanistiska och öppna idéer som förs fram. Piratpartiet vilar inte på en ideologi i traditionell mening – men har ändå en själ. Och även om man säkert kan diskutera enskildheter, så känns det som om man håller på att formulera något nytt och fräscht som är rimligare än alternativen.

I detta arbete gäller det att man fortsätter att hålla tungan rätt i mun – och fortsätter bygga utifrån piratpartiets kärnvärden. Risken är att man annars hamnar i något slags teknokratisk och social ingenjörskonst där man intar godtyckliga ståndpunkter i olika sakfrågor, bara för att man kan. Håller man bara detta i minne, så skall det nog gå bra.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg varför man gör det här. Breddningens syfte kan knappast vara att man skall springa omkring och driva en massa olika frågor på olika politiska områden. Syftet måste vara att ha svar när väljarna vill veta vad partiet kommer att stå för, utöver piratplattformen.

Kärnfrågorna, de som skall drivas offensivt, måste vara de klassiska piratfrågorna. Resten är till för att göra piratpartiet inrikespolitiskt valbart. Vilket kan jämföras med till exempel miljöpartiets utveckling från ett enfrågeparti till ett "riktigt" parti.

Speciellt tror jag att det är viktigt att inte dra in en massa nya politiska frågor i piratpartiets EU-valrörelse – där det, som sagt, är en fördel att vara politiskt smal. Sedan kommer den stora utmaningen i att re-branda (pp) på ett par månader mellan EU- och riksdagsval.

#

Jag har ju fullt upp på mitt håll, på ett av piratpartiets kontor i Europaparlamentet. Så jag varken hinner eller bör lägga mig i partiets breddning. Men jag kan ju ha en önskelista... Här är två saker som jag tycker att (pp) borde ta upp i sin breddning, utan att för den sakens skull insistera på det.

Sex: Båda sidor av prostitution bör vara lagliga. (Naturligtvis skall inslag som trafficking, sexuellt tvång etc. fortsatt vara olagliga.) Dels skall staten inte lägga sig i under vilka former vuxna människor frivilligt har sex med varandra. Dels handlar det om att öka de prostituerades säkerhet och att få in dem i de långsiktiga trygghetssystem som gäller för så gott som alla andra människor i vårt samhälle, att ge dem lika rättigheter.

Droger: Avkriminalisera innehav av narkotika, i vart fall för personligt bruk. Missbrukare skall få hjälp och vård, inte jagas och straffas. Den repressiva drogpolitiken bör ersättas med harm reduction. Polisen skall fokusera på de sidor av droghandeln som är allvarliga på riktigt, istället för att trakassera människor med problem.

Båda dessa saker vet jag är oerhört kontroversiella, i vart fall i Sverige. Men jag tycker att de är helt i linje med de kärnvärden som finns i (pp). Och de skulle ge riksdagsvalrörelsen en flygande start om någon vågade utmana det svenska officiella grupptänket på dessa områden. Det gäller att inte vara lika grå som alla andra...

33 kommentarer:

  1. Nog för att jag kanske egentligen håller med om de två, men frågan är: är det valbart? Det känns rätt tveksamt, med tanke på att båda som sagt är extremt kontroversiella i Sverige i dagsläget.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju göra som de etablerade partierna och föra en retorik (framhålla en ideologi) men sedan handla på annat sätt eller hålla sig passiv i allt som är väsentligt. ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag tror att det finns en stor, men dold, opinion i båda frågorna. Möjligen skulle de rent av kunna vara röstdrivande för några procent av svenska folket.

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas PP och några av de andra småpartierna (t.ex Liberaldemokraterna) kan bilda en valteknisk allians inför riksdagsvalet.

    SvaraRadera
  5. Sex, drugs & rock'n'roll! Äntligen!

    SvaraRadera
  6. Peter Harold03 maj, 2012 23:24

    Tack Henrik för att du tar tummen ur... och börjat pusha för 2014. Vad gäller valfrågor tycker jag att dina förslag är intressanta. Det är bra om Piratpartiet inte tycker som alla andra partier, dem har vi redan många av. Det finns åtta riksdagspartier som inte är valbara för mig. Onödigt att PP blir det nionde som bara smälter in i parlamentets skyddade verkstad.

    SvaraRadera
  7. Det vore att snabbt placera sig på sidlinjen att ta upp de där frågorna. PP har inte den medietiden för att kunna hinna förklara vad man menar. Det kommer enbart att låta konstigt.

    SvaraRadera
  8. Det finns väl verkligen skäl att ha tillförsikt. Det finns många områden där PP kan ha en helt annan vinkel i frågor som folk uppfattar som viktiga.

    IPR och Jobben

    Det här med immaterialrätt handlar inte bara om fildelning. Tvärtom, hur vi handskas med immaterialrätten är avgörande för vår fortsatta välfärd. Hittills har västvärlden försökt cementera gammal 1900-talspolitik. ACTA är bara ett exempel. Men historien lär oss ju att när teknikskiften sker så får man inte vara alltför rädd om de gamla jobben. Sverige har hittills varit bra på att ta sig an det nya.

    Så en förändrad immaterialrätt, särskilt på patenträttrns område skulle kunna göra det möjligt för ny innovation i Europa.

    En förändrad immaterialrätt lan minska risken för att bli indragen i en juridisk strid kring dina produkter.

    På medicinforskningsområdet är det väl dags nu att väcka tanken på open-source-forskning. Dvs. Vem som helst kan dra nytta avropen forskning så länge som man själv bidrar till open source när man lansera sig komerssiellt. Den sortens samarbete mellan öppna samhällsfinansierad forskningsinstitut behövs för att möta hotet mot multiresistenta bakterier.

    SvaraRadera
  9. Multiresistenta bakterier är nämligen ett väldigt svårt område för ett kommersiellt läkemedelsföretag att hantera. Investeringarna är stora och de där små eländes bakterierna skiter ju i om du har 50 år kvar på ditt patent när de lär sig motverka din medicin.

    Och som lök på laxen så är ju folk sjuka i högst ett par veckor sen behöver de ingen mer medicin på ett tag. Bättre då att jobba på kroniska sjukdomar som diabetes och impotensmedel och vad det nu är....

    Om vi vill komma tillrätta med detta allvarliga samhällsproblem som multiresistens innebär då duger egentligen bara samhällsfinansierad forskning där vi delar med oss av resultaten under förutsättning att den som bygger vidare på det också delar med sig.

    SvaraRadera
  10. I fråga om rättsväsendet så kommer onekligen övervakningsstaten in.

    Polisen ska inte ha rätt att lyssna av allt och alla. Teleoperatörerna ska inte behöva lagra information om allt och alla när de inte själva behöver.
    Vi ska inte behöva skeppa våra bankdatabaser till USA och inte våra passagerarlistor heller. Då får vi väl låta bli att flyga dit då om amerikanarna är så himla rädda för oss.

    Muslimska terrorister har blivit allas slagpåse, men statistiken visar kallt och tydligt att islamistisk terror är undantagsfallen och inhemsk terror (tänk Nordirland, Baskien, Oslo osv...) är mycket mer vanligt.

    Men det är likväl nödvändigt att omvärdera vår politik gentemot Mellanöstern. Västvärlden, särskilt USA, har hållit brutala diktaturer under armarna i decennier. Det är väl inte konstigt att de är förbannade. Och det som drivit hela den politiken är vårt beroende av olja.

    En minskad oljeanvändning är nödvändig av rent strategiska skäl. Och minskar hotet mot terrorn, då minskar också behovet av FRA:s signalspaning och datalagringsdirektivet också.

    Sen om det hjälper klimatet så är väl det bra också.

    Dessutom är det ju häpnadsväckande vilken passivitet regeringen visar mot t.ex. Egypten och Libyen nu. Jag tror nog att även 2014 kan det finnas anledning att agitera för bättre stöd till de spirande demokratierna. Och att samtidigt påminna om att internet var en avgörande faktor för revolutionen

    SvaraRadera
  11. I fråga om försvaret och samhällets krisberedskap finns det väl anledning att fundera på hur pass väl Sverige står rustat mot olika nätattacker. Vi har ju sett hur andra länder drabbats.

    Det är ju ofta inte heller länder som startar dessa attacker utan enskilda som kapar datorer och får dem att gå i krig.

    Det här är väl inte något man agiterar om på gatan direkt, men i ett valmanifest kan det vara väl värt att inkludera en snutt.

    SvaraRadera
  12. Tycker ni ska lyssna mer på Tjäder än Hax hur PP ska bredda sig. Om vi drar in sex och droger redan nu så kommer vi att hamna i "barnporrträsket" igen och då kan vi glömma att vi är valbara för den breda massan.
    Det är en helt annan sak när vi väl har fått ett fotfäste i riksdagen, då kan vi börja ta upp mer kontroversiella områden allt eftersom.

    /A

    SvaraRadera
  13. medborgarlön och plattskatt samt legalisering av droger och prostitution skulle ta in piratpartiet i riksdagen. röstskolkarna skulle rösta. det är fullt av människor i sverige som vill legalisera droger och prostitiution och som vill ha plattskatt och medborgarlön. nästan varenda person i min stora bekantskapskrets tycker det, den som inte tycker sa blir allt som oftast utskälld och kallad för en idiot.

    SvaraRadera
  14. även legalisering av att fa skapa egen valuta skulle va ett bra förslag.

    SvaraRadera
  15. Jag skulle som breddning vilja se konkreta förslag för att förenkla företagande. När det hela tiden pratas om att "få jobb", tänker jag att det är korkat och att vi behöver ändra förutsättningarna för att skapa jobb.

    Att driva ett företag regel och skattemässigt är idag ett merarbete, som tar tid och energi från kärnverksamheten. Skattesystemet skulle må bra av en förenkling. Är det tillräckligt enkelt så blir det mycket svårare att lyckas vara en oärlig nolltaxerare.

    Jag föreslår att vi försöker bygga om nuvarande regelverk, så det blir så enkelt som möjligt. Jag vill att det ska vara fullt möjligt för personer under medelintelligens att kunna driva en verksamhet. Utöver att förenkla reglerna, så skulle jag vilja se någon form av skyddsnät för småföretagare. Dvs, det ska finnas möjlighet att starta ett företag utan att riskera hus osv. Tänk vad det skulle kunna råda bot mot den stagnation som finns när folk hellre väljer "fasta jobbet"-tryggheten istället för att kunna skapa något nytt?

    Och ja, en massa folk kommer garanterat klaga på att "men då kommer vi bara få en massa fuskare". Ja, självklart, det finns _alltid_ folk som bara gör saker för egen vinning. Däremot så tror jag definitivt att det jämnar ut sig i längden. Jag vill se ett samhälle där vi kan ge alla medborgare möjligheten att våga ta risker...

    SvaraRadera
  16. Bra skrivet, Hax.

    SvaraRadera
  17. Den dag PP propagerar för medborgarlöner är den dagen jag lämnar skutan.
    Plattskatt vet jag inte riktigt vad det är, en extra skatt på kakelplattor kanske? Däremot platt skatt är kanske inte en så dum ide fast vet i tusan om den iden kommer att flyga i Sverige.

    /A

    SvaraRadera
  18. HAX, för bövelen! MP är fortfarande ett enfrågeparti, "avskaffandet av kärnkraften till varje pris", resten är bara tomt prat och gammal ultrasocialism/kommunism. Att de har mage att kalla sig för "Miljöpartiet" är ett hån och de borde stämmas för falsk marknadsföring...

    För övrigt följer jag PPs´utveckling med spänning, skall bli kul att se om det blir något "vettigt".

    SvaraRadera
  19. Hax:

    Jag rekomenderar
    Henrik Brändéns utmärkta artikel
    http://breddning.piratpartiet.se/2012/05/03/att-bredda-med-fornuft/

    Utgår man från de punkterna så är knappast sex och droger något vi skall ta upp.

    SvaraRadera
  20. Om man har noll att förlora (eller snarare 0.7 procent) kan man ju lika gärna chansa och spela högt. Det kan ju bara gå åt ett håll.

    (Vad tycker PP i Tyskland om sex och droger?)

    SvaraRadera
  21. Sec och droger lockar säkert folk. Jag kommer rösta på Liberala partiet hur som helst.

    Men kommer inte sex och droger göra att partiet igen slits sönder av interna fejder?

    SvaraRadera
  22. En medborgarlön kan vara rimlig för de som offras på penningpolitikens och storskalighetens altare. Varför ska "inflationsdämparna" få ofrivilligt lida?

    Tristan

    SvaraRadera
  23. Jag är helt övertygad i detta sagt inlägg. Jag är för närvarande söker efter sätt där jag skulle kunna öka mina kunskaper i detta sagt ämne där du har skrivit här. Det gör att hjälpa mig en hel del att veta att du har delat denna information här fritt. Jag älskar hur folk här interagera och delade deras åsikter också. Jag skulle älska att spåra dina framtida inlägg som tillhör nämnda ämne vi kan läsa.

    SvaraRadera
  24. Jag vet inte om ni kommer att lyckas med era màl, men ni behövs, fast jag var ju socialdemokrat förr, nu är jag vad de kallar en "populaire"... UMP är mitt nya parti...

    Jag kommer nog inte att kunna rösta i Sverige, kommer att byta ut min nationalitét. Fast ni och liberaldemokraterna kommer med nya och friska idéer, det är just det som behövs i Europa, en föryngring av politiken pà flera olika sätt...

    SvaraRadera
  25. SHOCKING VIDEO! Police Caught in the Act of Drugging Protestors? 2/4
    http://www.youtube.com/watch?v=fm0aoaSg1js&list=UUvsye7V9psc-APX6wV1twLg&index=22&feature=plcp

    Dan Feidt, who recently produced alarming video documentation that shows police officers and county deputies from across Minnesota picking up young people near Peavey Plaza for a training program to recognize drug-impaired drivers. Multiple participants say officers gave them illicit drugs and encouraged them to be informants.

    SvaraRadera
  26. Det saknas inte idéer om hur man kan bredda Piratpartiets politik, men jag tror fortfarande på hur immaterialrätten hämmar svensk tillväxt är ett starkt kort.

    Men man måste förklara att pensioner, a-kassa, sjukförsäkring och andra sociala trygghetssystem faller sönder om vi inte har råd att finansiera dem. För det krävs att Sverige är världsbäst på innovation och tar vara på möjligheterna som andra upptäckter ger oss.

    Skolvärlden måste IT-fieras. Det borde vara ett krav att samtliga skolelever har egen dator och uppkoppling till riktiga internet. Inga brandväggar och skol-intranät. Pengarna ska gå till barnen och inte till it-support. Utbildningsdtöd via internet borde vara en gemensam open-source resurs och inget varje kommun gör för sig. Och det är ju förskräckande att skolans fortbildning för lärare talar om att bränna cd

    Berlinpiraternas idé om att alla statliga myndigheter borde erbjuda fri hotspot är väl också en idé man kan kopiera. Här i Stockholm borde varje pendeltågsvagn vara en egen cell så att det gick att surfa ordentligt. Det skulle öka de kommunala färdmedlens attraktionskraft, så löser vi en del trängselproblem också.

    SvaraRadera
  27. I Danderyd har man börjat förstå det här med datorer till elever. Alla högstadieelever kan hämta en dator på skolbiblioteket med 3G. Operatören har skruvat upp Wlan i skolans lokaler.

    Kommunen sparar dessutom pengar för när barnen kommer hem och visar sin dator tycker många föräldrar att de ska ha nåt bättre och köper eget. Kommunen sparar var tredje dator på det viset.

    Och barnen ger varandra bättre support än vad en it-avdelning skulle mäkta med...

    Väl värt ett studiebesök av en MEP...

    SvaraRadera
  28. Så kanske till kärnfrågan: ett alternativ till fildelningen.

    En ny lag för digitala bibliotek. Det ska stå var och en fritt att sätta upp digitala bibliotek som får tillgängliggöra alla verk som givits ut i Sverige. Tillgängliggörandet ska vara gratis och på villkor som bestäms av staten.

    Ersättning ska gå till upphovsmännen enligt en av staten fastställd taxa, precis som i bibliotekssystemet i dag. Ersättningen baseras på antal tillgängliggöranden.

    Modellen är alltså helt kopierad från dagens bibliotekssystem och skulle innebära väsentliga förbättringar när det gäller just tillgängligheten. Det om något skulle minska den illegala fildelningen.

    SvaraRadera
  29. Fritjof Nilsson07 maj, 2012 10:22

    Jag skrev i ett tidigare inlägg följande:

    Jag satt och tänkte på en liten grej. Miljöpartiet kallar ju sig för Miljöpartiet - de gröna och folkpartiet kallar sig för liberalerna (även om det är ett skämt, men de gör det i alla fall). Skulle inte Piratpartiet kunna lägga till till exempel "internetpartiet", för att understryka att partiet rört sig långt bortom att enbart handla om upphovsrättsreform.

    Oftast när jag diskuterar PP med folk börjar de nämligen med en gång diskutera fildelning, vilket innebär att det, i alla fall bland de jag diskuterat med, fortfarande har stämpeln som "fildelarpartiet".


    Det är en väldigt liten, enkel ändring, men som jag tror skulle kunna få en positiv effekt. Självfallet är "internetpartiet" bara ett förslag, som kanske inte träffar helt rätt och jag är säker på att någon med lite fantasi kan komma på ett bättre alternativ.

    SvaraRadera
  30. @Fritjof Nilsson

    Frihetspartiet i så fall...

    SvaraRadera
  31. HAX:

    Jag som piratpartist och frihetlig vänster skulle älska om PP tog ställning i dessa två frågor där jag helt håller med er liberaler.

    Men detta är inte frågor att driva som uppstickare utanför riksdagen. Jag känner media. Nästan all uppmärksamhet skulle hamna på "sex och drogfrågorna"; PP skulle få mindre utrymme att föra fram sina kärnfrågor och utmålas som ett oseriöst part.

    Nej, frågor som dessa får man föra fram när man byggt upp sig ett namn och trovärdighet inom andra frågor, och kommmit in i riksdagen.

    SvaraRadera
  32. I denna debattartikel finns också bra stoff för piratpartiets program. Nämligen om när polisen ska få tillgång till uppgifter som lagras enligt datalagringsdirektivet.

    Det känns för övrigt som en lite missad boll, eller? Riksdagen röstar om detta i morgon.

    SvaraRadera
  33. Problemet är att det finns ingen nivå på den politiska debatten och populistmedia har mycket med det att göra.

    Allt reduceras till nakenchockrubriker där piratpartiet bara blir ett fildelningsparti för tonårskids och övervaknings och integritetsfrågor ses som någon naturkraft det inte går att stoppa.

    Jag tror att man tyvärr hade fått byta namn från piratpartiet till något rumsrenare för medelsvenne för att bli tagen på allvar.

    Möjligtvis kan framgångarna i tyskland ändra lämmeltåget här hemma utan att det behövs, men jag är tveksam.

    Folk behöver nog någon ciaagent som biter dem i röven när de går på toa innan de vaknar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.