2012-07-18

Piraternas tid


Piratpartiet föddes som en reaktion mot orättfärdighet. Som en reaktion mot en otidsenlig särlagstiftning vars syfte är att bevara vissa särintressens förlegade affärsmodeller (som dessutom råkat göra en stor del av befolkningen till brottslingar, i formell mening). Som en reaktion mot en ständigt svällande övervakningsstat. Som en reaktion mot politikens ovilja att se informationssamhällets och internets fantastiska möjligheter. Och – vill jag påstå – som en reaktion mot kringskurna fri- och rättigheter, mot rättsstatens förfall och mot en urholkad demokrati.

Nu är det mycket möjligt att nästa våg är på väg.

Kanske redan om ett par veckor kan euro-krisen slå ut i full blom. Det kommer att bli stökigt. Och det kommer att sätta ett obarmhärtigt ljus på EU:s politiska storhetsvansinne.

Här kommer att behövas människor som är beredda att stå upp för sans, förnuft, demokrati, frihet, öppenhet och ett folkens Europa. Människor som kan framföra en relevant EU-kritik samtidigt som de försvarar den inre marknaden och den fria rörligheten.

Många, många som jag har talat med i Bryssel ser detta som stunden för Piratpartiets verkliga genombrott. Piratpartiet är ett begripligt, humanistiskt alternativ som tar demokrati, fri- och rättigheter på allvar. Dessutom med organisation (eller i vart fall folk på marken) i rätt många europeiska länder – och med något slags plats i det allmänna medvetandet.

Med betoning på alternativ. Ett alternativ till de politiker som orsakat den ekonomiska soppa som EU nu befinner sig i. Ett alternativ till politiker som jävlas med sina egna folk i namn av kriget mot terrorismen, kriget mot fildelningen, kriget mot drogerna och något slags krig mot verklighet, anständighet och sunt förnuft.

Det känns som om vi befinner oss vid en tipping point. Och då är Piratpartiet även det anständiga alternativet till de populister, nationalister och den stenkastarvänster som kan tänkas vädra morgonluft.

Detta är en process. Inget kommer att ske över en natt. Men vi ser hur ett politiskt tomrum är på väg att uppstå. Vi ser medborgare som inte vill ha politikernas och byråkraternas EU. Vi ser en europeisk ekonomi som håller på att gå i baklås på grund av politiskt storhetsvansinne och politisk prestige. Och vi ser hur informationssamhällets fulla potential hålls tillbaka av en politisk elit som ogillar fri kommunikation.

Här har Piratpartiet en roll att fylla. Det är ett parti på medborgarnas sida. En politisk kraft som folk inte behöver vara rädda för. En ny laguppställning med folk som är beredda att tänka nytt och göra sitt bästa – med en naturlig respekt för allt det som är viktigt i ett öppet, demokratiskt samhälle.

Det finns många fallgropar på vägen. Det finns många okända kort i leken. Och mycket kan hända under resans gång. Så det ovanstående är ingen förutsägelse – utan mer en reflektion över vad man kan göra i ett nytt politiskt landskap. Mina fem cent, typ.

Gör man det här rätt – då kommer Piratpartiets framgångssaga att fortsätta i nästa EU-val, inte bara i Sverige.

14 kommentarer:

 1. Intressant. Det kan öppnas upp ett politiskt fönster där piratpartierna spelar en huvudroll i europa.

  SvaraRadera
 2. 9 % i senaste opinionsmätningen i Bayern.

  SvaraRadera
 3. Jag säger bara de förbjudna orden:
  Olympisk, guld, silver.
  Vad säger Micke, mästaren i skatologi

  SvaraRadera
 4. Fler förbjudna ord:
  Last week the French Supreme Court ruled that Google can be required to censor the search terms ‘Torrent’, ‘RapidShare’ and ‘Megaupload’ from its Instant and Autocomplete services.
  läs här

  Vad säger Micke om dessa ord, Skatologi?

  SvaraRadera
 5. Jag anser att företagen bär största skulden till odemokratin, patenttrollen och censuren.

  Höga skatter på rika är inte frihetsberövade för folket. Att företagens specialintressen tillåts komma till tals (och utöva inflytande) i demokratin (med betoning på "demo") _är_ en kränkning av folkets rättigheter.
  Detta helt enkelt för att pengar inte är yttrandefrihet, en människa en röst.

  Jag är Piratpartist men många med mig i piratpartiet sig tveklöst till vänster, om vi måste välja. Många står även och lutar mer åt höger, jag vet, men jag nämner det här bara för "stenkastarvänstern" känns väldigt provocerade.

  Vänster är tveklösa demokrater och borde vara (och är) piratpartiets allierade i många frågor.

  SvaraRadera
 6. @Johan
  "Jag anser att företagen bär största skulden till odemokratin"

  Företagens främsta mål är att tjäna pengar till sina ägare. Jag kan inte se att det är företagens fel, utan politikerna som tillåter att dom får styra lagar/rättssystem. Självklart utnyttjar företagen de lagliga sätt som fungerar för att döda konkurrenter och tjäna pengar.

  SvaraRadera
 7. Det är nog helt nödvändigt med en reformation av EU.

  Men det är inte lätt att få till, och det är tämligen svårt att få folk att lyssna.

  Och eurokrisen den hänger nog mest på om tyskarna kan fås att inse att de har en gemensam valuta.

  SvaraRadera
 8. Jag ser dystert på EU, skuldkrisen kommer att sänka EU o Lissabonfördraget. Vi behöver en lös federation, inget annat och skrota Euron innan för sent.

  BJ

  SvaraRadera
 9. HAX,

  Ett tips till Piratpartiet.

  Ta fram ett program mot politiks korruption, som alltså ska minska risken för att enskilda politiker kan göra juholtare, fuska med närvaro, arvode och utgifter, mutor och hemliga möten med lobbyister och andra bestickare.

  Öka transparensen hos politikerna genom att de måste deklarera för samtliga sina transaktioner (även för hemliga "off-shore"-konton), att de måste låta sig övervakas i realtid genom webbkameror och låta sig registreras i allsköns sammanhang.

  SvaraRadera
 10. Den kaxige fransosen Hollande blir nästa man för "rakning" efter sannolikt Italien.
  Näsan i vädret som vanligt, Frankrike är ju världens medelpunkt enligt eget sätt att se det.

  Men deras ekonomi är genomrutten, en tidsfråga tills det smäller.

  BJ

  SvaraRadera
 11. Jo i och för sig. Men att krossa EU-monsterstaten är så viktigt att jag av taktiska skäl välkommnar både populister, nationalister eller radikal vänster om de kan exploatera det potentiella missnöje som pyr runt om i Europa. EU måste krossas till varje pris innan demokratin är helt avskaffad.

  Sen kan man lappa ihop ett nytt och bättre Europa efteråt och kasta ut populisterna från makten när de fullgjort sin uppgift.

  (Naturligtvis föredrar jag att PP kan kanalisera allt detta missnöje men om det inte funkar väljer jag vem som helst före de överhetspartier som växt ihop med "maskinen" i Bryssel.)

  SvaraRadera
 12. @Rebecca

  Ord och inga visor. Sant är att EU måste beskäras mycket kraftigt. Frågan är om det ens längre är möjligt att reparera eländet eller bara skicka hela skiten till /dev/null med en gång.

  "(Naturligtvis föredrar jag att PP kan kanalisera allt detta missnöje men om det inte funkar väljer jag vem som helst före de överhetspartier som växt ihop med "maskinen" i Bryssel.)"

  Det är väl här jag finner viss anledning till förtvivlan - i ett sundare samhälle hade det funnits alternativ till PP. Men från vad man kan se är inte ens miljöpartiet eller vänstern särskilt kritiska längre...

  SvaraRadera
 13. @Scary Devil Monastery

  SD är idag Sveriges mest EU-kritiska parti. De har potentialen att fånga upp det breda EU-missnöje som pyr överallt i samhället. Om inte PP gör det kommer SD att vinna dessa väljare.

  SvaraRadera
 14. @Rebecca

  SD är förvisso "EU-kritiskt". De lever stort på att använda de två elefanterna i rummet (misslyckad invandringspolitik och EU) som skynke över resten av deras idéer.

  Det finns dock ett problem: Ett Sverige med SD i aktivt beslutstagande ställning vore nästan värre än ett Sverige där Batong-Pehrson vore statsminister med 51% i ryggen. Vi skulle så att säga få alla problemen som EU ger oss - men på nationell nivå i stället.

  Det är ingen lösning om boten är lika illa eller värre än sjukdomen...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.