2012-07-19

Euro-krisen: End Game?

Eurokrisen rullar vidare, med halvhjärtade EU-toppmöten som hack i skivan. Men frågan är om man inte har nått vägs ände nu. Inget har blivit bättre i grunden och marknadens förtroende tycks vara helt förbrukat.

Något kommer att ske. Gissningsvis väldigt snart.

Ett alternativ är att euron helt enkelt kollapsar. Det kommer att leda till kaos med lamslagna betalningssystem och ett sammanbrott för många samhällsfunktioner. Detta vill EU:s ledare naturligtvis undvika. Och det är inte förenligt med deras prestige att låta euron falla. Ändå kan det ske.

Ett annat alternativ är att försöka avveckla euro-projektet under någorlunda ordnade former, ifall det fortfarande är möjligt. Men även det är otänkbart för EU-eliten. Möjligen kan euro-zonen komma att delas upp i två.

Så det tredje alternativet – som är riktigt dåligt på så många sätt, men ändå det mest troliga. Det vill säga en total fiskal union. Då måste löner, skatter och kostnadsutveckling synkas, på allvar, i hela euro-zonen. Och då måste Bryssel gå in med hårda nypor och styra i medlemsstaternas nationella finanser. Problemet är att vi redan fått bevisat att det inte vill sig med "one size fits all"-lösningar för länder med helt olika, spretiga ekonomier. Och det är knappast troligt att nationella politiker och folket kommer att bli speciellt förtjusta i ett ekonomiskt undantagstillstånd som sätter själva demokratin ur spel. Men det är troligt att det blir så.

Det är naturligtvis möjligt att EU:s ledare har något annat i rockärmen. Men knappast troligt. De är helt enkelt för oeniga och handlingsförlamade. Så jag gissar på alternativ tre – även om det i grunden inte löser den gemensamma valutans problem.

Man skall inte heller bli förvånad om de nattliga toppmötena fortsätter att vara rätt menlösa tillställningar, att beslutsångesten och oenigheten består – till dess att kollapsen är ett faktum.

Hur som helst börjar man komma till slutet på repet nu. Verkligheten har hunnit ikapp politiken. Det kan vara fråga om veckor innan det smäller till.

Det enda man kan känna sig säker på – det är att det inte lär bli tal om någon ordnad avveckling av euro-projektet. Det kommer den härskande klassen aldrig att gå med på. Hellre går de till botten med skutan, surrade vid rodret.

Lästips:Harvard Business Reviews blogg finns en läsvärd artikel under rubriken "The Wisdom of the Currency Crowd" – som beskriver hur euro-projektet inte bara ödelägger ekonomin utan även är ett hot mot det demokratiska systemet. Och så bör intervjun med Assar Lindbeck i Sydsvenskan och hans debattartikel i DN vara obligatorisk läsning för alla som vill försöka förstå krisen.

31 kommentarer:

 1. Så vad skall man då ha eurotangenten till på tangentbordet? (Det finns så många stora problem att det är skönt att tänka på ett som är hanterligt. )

  SvaraRadera
 2. En av de mest uppmärksammade artiklarna just nu är Dr Dooms (professor Nouriel Roubini) "A Global Perfect Storm" om den stora ekonomiska kollapsen 2013:

  http://www.economonitor.com/nouriel/2012/06/15/a-global-perfect-storm/

  Intervju i Bloomberg med Roubini:

  http://www.economonitor.com/nouriel/2012/07/08/roubini-bloomberg-video-2013-global-perfect-storm-may-surpass-2008-crisis/

  SvaraRadera
 3. Phew, för att ha något att falla tillbaka på i framtiden måste jag inte bara lära mig odla grönsaker, utan lära mig äta dem också.

  /Smen

  SvaraRadera
 4. Socialliberal20 juli, 2012 00:17

  Jag tror dessvärre HAX har rätt i sin analys att EU toppen kommer att försöka i en sista desperat handling sätta in sista växlen och helt sonika ta kontroll över EU ländernas ekonomier.

  -Dock kommer detta bara att djupare skjuta in problemen under sängen. Som påpekats hinner verkligheten alltid ifatt politiken i slutändan, och jag gissar på att den efeterkommande "super-eurozonen" kommer att maximalt klara av två tre år, sedan så kommer det oundvikliga; Tyskarna vägrar betala. Detta späder på missnöjet i Storbritanien som sett sitt pund sarjas svårt av eurokrisen som förmodligen också sätter ner foten. Utan dessa två så finns det knappast pengar för verksamhet i krisländerna, och stora delar av EU länderna går helt sonika i konkurs. Detta går inte att dribbla bort. Jag skulle gissa på att resultatet blir en kortare "mellanperiod" (ungefär som "the winter of discontent" i UK under sjuttiotalet) med efterföljande kaos. Banker konkar, sopor blir inte hämtade, poliser och lärare får inga löner etcetera. Hur man löser det vet jag inte, men gissningsvis blir det ett återgång till någon pre-euro valuta som folk litar någorlunda på. Jag skulle gissa på pund eller D-mark.

  -Bara några gissningar från en lekman...

  SvaraRadera
 5. HAX: Vad är det som får dig att tro på just ett par veckor?

  SvaraRadera
 6. Alternativ 3 kommer ju nog även leda till att EU-kritiska politiska partier kommer att växa kraftigt.
  Snabbt, men dock för sent?

  SvaraRadera
 7. Man skall inte underskatta den inkompetens EU:s ledare visade när man sjösatte hela euro-projektet eller den inkompetens de visar nu när projektet rasar samman.
  För att tala med Bildts ord, det är pyramidal inkompetens.

  SvaraRadera
 8. Alternativ fyra: ECB går över till NGDP level targeting och kompenserar för deras strama penningpolitik de senaste åren.

  SvaraRadera
 9. EU-eliten kommer at vilja införa en total fiskal union, och då droppar några länder, gissningsvis Holland, Finland, Cypern, kanske även Österrike och Italien - och inför egen valuta. Sedan är det bara en tidsfråga innan resten av bygget spricker.

  SvaraRadera
 10. viktualiebrodern20 juli, 2012 09:35

  Göra rätt för sig och betala sina skulder finns förstås inte med bland alternativen?

  Glöm inte att om länderna ställer in betalningarna blir deras obligationer värdelösa och stora delar av pensionslöftena löses upp i luft.

  Räkna inte med pension när du fyller 75. Eller pension som i Ryssland efter Sovjetunionens fall.

  SvaraRadera
 11. Jag hyser inga tvivel på att det finns många klåfingriga i Bryssel som gärna driver på den här historian.

  Och tyvärr fortsätter alla euroskeptiker att hjälpa till att elda. Centralisterna i Bryssel har haft god hjälp av alla som sagt att EMU är en dysfunktionell union. Det hade det inte behövt vara, men nationella blockeringar ffa i Tyskland har hindrat en vettig lösning på krisen såsom den sett ut.

  Jag säger återigen att jag inte tror att det går att behålla euron med mindre än att ECB går in med s.k. kvantitativa lättnader - dvs att man ger staterna lån, gärna räntefria, så att den totala skuldbördan i eurozonen kommer ner till 60 %. Assar Lindbäck förespråkade en sådan lösning i DN här om dagen.

  När det är gjort då är det dags att tala om den samordning som verkligen behövs, nämligen över lönebildningen. För det är lönebildningen som sist och slutligen styr inflationsutvecklingen. Det måste till en gemensam lönesättning i hela eurozonen för att inte skeva till det, och den gemensamma lönesättningen måste kunna rätta till de obalanser som uppstått under de senaste 10 åren, vilket innebär kraftiga lönehöjningar till tyskarna.

  Centralisterna i Bryssel tror jag inte bryr sig om det finns en Euro - för dem är krisen bara ett medel att få mer inflytande och sen släpper de aldrig taget.

  Så den som verkligen vill slippa undan mer överstatlighet borde vara intresserad av att få euron att fungera.

  SvaraRadera
 12. @Socialliberal

  Antingen är Angela Merkel en sann europé, eller så är hon bara naiv.

  Det kan ju vara så att Merkel vill skapa en europeisk superstat, med egen plats i FN:s säkerhetsråd och allt möjligt. (Vad det nu ska vara bra för.) Då är det ju rätt steg att ta kontroll över nationella budgetar. Ffa - och det har vi inte sätt ännu - så borde man vilja expandera den federala budgeten.

  Det kan också vara så att Merkel är naiv och tror att det ska kunna gå att styra skutan dit Tyskland vill, trots att de andra i eurozonen är så många fler. Jag tror tyvärr att det är det som det är frågan om.

  För tyskarna väntar då att de kommer att bli överkörda på flera sätt. Ffa kommer man nog att låta ECB vara mer expansiv. Högre inflation. Kvantitativa lättnader. Allt möjligt. Och på det sättet går det att driva en ekonomi länge.

  Och när tyskarna väl gått med i en fiskal union - ja då är det inte säkert att de kommer ur den.

  SvaraRadera
 13. Brysselpacket kommer ALDRIG att erkänna feltänket med euron.

  Den enda vägen blir då att försöka kapa hela EU:s beslutsstruktur.

  Resultatet blir ett HELT havererat EU eftersom det blir folkresningar.

  Och vi som var nöjda med de fyra friheterna kan glömma dessa, i vart fall för ett bra tag.

  SvaraRadera
 14. @Johan Tjäder - du verkar ha missat en av de stora anledningarna till att eurokrisen har blivit en snöboll i nedförsbacke - om Italien lånar ut pengar till Grekland på 3%, men själva har en ränta på 5% gör det att Italien, som var på gränsen till kris själva fallerar och samma sak för resterande euroländer. Ditt förslag om att ECB ska göra samma manöver kommer bara påskynda processen fö kollaps och då blir det en ordentlig kollaps.

  Vad PIIGS-länderna behöver är chokterapi - sälj allt ni har, ta bort allt utom de nödvändigaste offentliga kostnader, betala av lånen och när det finns något kvar i statskassan öka på de offentliga kostnaderna... och i den ordningen. Allt annat är att kissa i byxorna för att hålla sig varm... utom möjligen gå tillbaka till den egna valutan och därmed göra en pris- och lönedumpning en masse. Med det senare alternativet kommer ta lång tid innan det blir bättre.

  SvaraRadera
 15. @Johan Tjäder

  Det som du presenterar som nödvändigheter för att behålla Euron kommer det i många fall krävas framgångsrika krig för att införa. Vissa länder - tyskland exempelvis - kommer råvägra införa vad som i sak är en effektiv lönehöjning på runt 30% eller mer över hela brädet.

  Med rätta. Jag har svårt att tänka mig ett drag som i lika stor grad skulle motivera tysklands industrier att flytta till annan ort.

  Sak samma gäller för vissa andra länder i europa vars BNP till stor grad upprätthålls av deras låglöneläge.

  Och vid samma tidpunkt skall EU under övergången hållas vid liv genom obegränsade lån utkastade frikostigt på ett sätt som får bailoutpaketen 2009 att se ynkliga ut?

  Sant är att EMU-unionen inte hade behövt gå åt det här hållet, men det gjorde den. Möjlighet att backa bandet finns inte. I den sitsen som vi har idag måste euron avvecklas.

  SvaraRadera
 16. @Rev. Smith

  Jag förstår inte. Alla talar om Grexit och Spexit och Fixit för att länderna ska kunna devalvera.

  Men det går ju att devalvera euron också. Det är inge svårt.

  Det är bara det att Tyskland inte vill.

  SvaraRadera
 17. @SDM

  Ja, alltså kvantitativa lättnader i form av räntefria lån från ECB är en helt annan sak än att man lånar upp pengar på marknaden.

  Det som händer just nu är ändå att bankerna deponerar sina pengar hos ECB, så det lär inte ta så värst på inflationen.


  Valutaunion = löneunion. Så enkelt är det. Och vill man inte ha löneunion så ska man inte ha valutaunion. Det duger inte att Tyskland har ett eget informellt inflationsmål på 0 % när eurozonen förväntas ha 2 %.


  Man ska ju komma ihåg att fabriker redan stängts i andra länder till förmån för Tyskland och begår man någon slags interndevalvering så är det inte konstigt att det blir så.

  SvaraRadera
 18. The road to serfdom

  Det börjar med att vi ska ha euron för freden, men det slutar med nationalism och totalitarism.

  SvaraRadera
 19. Om kapitalflykten från Sydeuropa fortsätter ett tag till kommer väl Sydeuropéerna att kunna byta tillbaka till sina gamla valutor utan alltför mycket besvär.

  Det verkar som att marknaden redan räknar med en eurokollaps och drar tillbaka sitt kapital. En självuppfyllande profetia av marknaden således.

  SvaraRadera
 20. Euron är just nu 8,43 SEK. Den passerar årslägsta dag för dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sd vore totalt värdelösa i Europaparlamentet.

   EU-utträdeär en *riksdagsfråga*.

   Radera
 21. Det är fragglarna som är problemet och som blockerar all slags ordning. Tyskarna bara betalar - än så länge.

  SvaraRadera
 22. Hax

  ....har helt rätt, SD är ointressanta i Bryssel.

  Nigel Farage räcker, kan jag rösta på honom som svensk?

  SvaraRadera
 23. "Gemensam lönesättning i hela eurozonen", har det skrivits om här i kommentarsfältet. Så tekniskt. Hur ska det gå till? Varför?

  Sanningen är den att vi behöver EU lika mycket som en finne i röven. Efter att EU utvecklades till ett Förenta Europa så försvann hela idén med fri rörlighet etc.

  Vad ska vi med all frihet till när vår egen frihet äts upp av politiker i Bryssel?

  Och vad gäller sydeuropas "skulder" så handlar det ju i stora delar om diffar i handelsbalansen. Detta hade ju INTE hänt om vi inte haft den gemensamma valutan. Då hade D-marken stärkts lite årligen i förhållande till drachman, pesetan och liran.

  Det kan ju vara värt att fundera på för dem som förespråkar stenhård återbetalning och och åtstramningar.

  SvaraRadera
 24. @HAX

  Naturligtvis. SD kommer att ingå i någon marginaliserad grupp i Europaparlamentet som står utanför den centrala förhandlingsprocessen.

  Men det är inte poängen utan att inga andra partier i Sverige idag markerar tydligt att de är emot EU-överheten. Den oundvikliga perfekta stormen i världsekonomin 2013 kommer att väcka den starka latenta anti-EU opinionen i väljarkåren. Om de andra partierna bara jamsar Annie Lööf plattityder i EU-valet kommer det parti som kan exploatera samma väljargrupper som valde Junilistan 2004 och PP 2009 att göra ett rekordval. Det parti som kopierar Faranges retorik kommer att vinna. PP någon?

  SvaraRadera
 25. Tyvärr tror jag att Bryssel i slutändan tar hem spelet på något sätt i alla fall. Det är bara att hålla med Peter Benson: EU tar hem spelet

  SvaraRadera
 26. Hade det HAX siat om under tidigare år hänt, så hade ingen av oss funnits idag.

  Av någon anledning tycker HAX väldigt mycket om underhållande domedagsprofetior.

  SvaraRadera
 27. ... men vi måste ge politikerna förnyat förtroende, det är väl bara mer politik som kan lösa det här, eller hur? Fredstankeprojektet som bara skapar konflikter och i slutändan nya krig. Hurra för alla kloka politiker, ge mig mer av allt de har att erbjuda på det att mitt och statens välstånd må fortsätta sin lättjefulla drönartillvaro i bidrags-, subventions- och bail-out-paradiset ... :-x

  SvaraRadera
 28. Vi euro-motståndare kallades visserligen för alarmister och konspirationsteoretiker i samband med folkomröstningen.

  I princip allt vi varnade för har nu hänt (oh lite till).

  SvaraRadera
 29. HAX, vad är det som smällert till om några veckor? Är det alternativ tre i form av ultimativa dekret eller är det någon form av allmän och okontrollerbar upplösning?

  Finns det indikationer i Bryssel på att något ska hända?
  /DNg

  SvaraRadera
 30. @Johan Tjäder

  "Valutaunion = löneunion. Så enkelt är det. Och vill man inte ha löneunion så ska man inte ha valutaunion. Det duger inte att Tyskland har ett eget informellt inflationsmål på 0 % när eurozonen förväntas ha 2 %.

  Man ska ju komma ihåg att fabriker redan stängts i andra länder till förmån för Tyskland och begår man någon slags interndevalvering så är det inte konstigt att det blir så."


  Då är vi i stort på samma karta. Skillnaden eventuellt vad man anser om en valutaunion/löneunion.

  Och där ställer jag mig negativ. Utan valutaunion har varje land en möjlighet att i egenregi buffra gentemot negativa trender inom det egna landet. Med en valutaunion blir åtskilliga länder permanenta nettobidragstagare.

  Man kan jämföra med Tyskland och USA - åtskilliga stater i båda förbunden kan inte överleva utan omfattande och kroniska stöd från resten. Sådant stöd kan fungera där staten i behov har samma folk, kultur och språk som bidragsgivarna...men jag tror inte en meter på att det faller i god jord hos något EU-land att plocka upp notan för exempelvis Grekland på odefinierad basis.

  Eller för den delen för dessa bidragstagare att stampa ut tusentals år av nationellt självbestämmande till förmån för ett välde toppstyrt av historiska arvfiender...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.