2012-08-06

Den där arbetslinjen...


Jag anser att folk i möjligaste mån skall försörja sig själva. Jag anser att den som kan arbeta inte skall ligga andra till last. Och jag anser att skattesänkningar är en bra morot, för att få ut folk i arbetslivet.

Ändå är jag inte speciellt förtjust i regeringens arbetslinje.

Till att börja med håller man på att byråkratisera och institutionalisera hanteringen av de arbetslösa, på samma stela och hopplöst fantasilösa sätt som sossarna gjorde. Sedan finns det en knepig moraliserande ton kring den där arbetslinjen. Alla skall liksom passa in i en viss mall. Det är ett upplägg som gäller, trots att det inte alls är säkert att A-skattande jobb med 40-timmarsvecka är det optimala för alla människor.

Dessutom är jag rädd att man skäller under fel träd. Att människor är arbetslösa, det är bara symptom på något annat. Troligen på att den svenska konkurrenskraften är har fått pyspunka. Sverige har i modern tid alltid haft ett farligt högt kostnadsläge. Och med kris för både euron och dollarn är kronan så stark att svenska varor och tjänster blir på tok för dyra för kunder i andra länder.

Jag är inte ens säker på att arbetslinjen kan beskrivas som borgerlig politik. Att försöka pressa in alla i en mall är inte borgerlig politik. Att bygga stela system som inte passar frilansare, nyföretagande och fria yrken är inte borgerlig politik. Att lägga alla ägg i arbetsförmedlingens korg är inte borgerlig politik.

Den borgerliga approachen borde naturligtvis vara att inte lägga sig i hur människor organiserar sina liv, så länge de kan försörja sig själva. Och att göra det lättare för människor som väljer egna alternativ.

Förr i världen, innan Reinfeldt, då var den borgerliga visionen inte bara sänkta skatter utan även rätten att få förverkliga drömmen om att lyckas. Byråkratin skulle skäras ner och antalet regler skulle minskas. Välstånd skulle skapas, inte genom att rika människor fick råd att köpa mer champagne utan genom att de skapar jobb, finansierar utveckling och bygger värden till nytta för hela samhället. Tillväxten skulle garantera välfärden.

Det vill säga en visionär, positiv och optimistisk vision.

Så är det inte längre, med Reinfeldts stränga teser på kyrkporten. Det är lite tråkigt. Välstånd och tillväxt uppstår nämligen inte på arbetsförmedlingen, utan i dynamiska processer på marknaden. Och det samhälle som inte låter folk lyckas kommer inte heller att ha råd att ta hand om dem som misslyckas.

17 kommentarer:

  1. "Och det samhälle som inte låter folk lyckas kommer inte heller att ha råd att ta hand om dem som misslyckas."

    Det där kan bli en riktig klassiker.

    SvaraRadera
  2. Hej Hax.

    En fråga bara, jag vet inte om felet ligger hos mig eller ej men sen ett tag tillbaka får jag detta meddelande så fort jag försöker läsa kommentarerna:

    "Fel
    http://www.blogger.com/comment.g?blogID=13416814&postID=2708167575924160503

    Webbplatsen tillåter inte att innehållet visas i en ram. Den måste öppnas i ett separat fönster."

    Jag kommer alltså in om jag öppnar i ett nytt fönster, men det är ganska irriterande....

    Ha det
    Jan

    SvaraRadera
  3. Jasa, jag som trodde tillvaxt skapades av det statliga tillvaxtverket?

    Jan, har ett liknande problem (maste oppna kommentarerna i en ny tabb/fonster).

    SvaraRadera
  4. "Och det samhälle som inte låter folk lyckas kommer inte heller att ha råd att ta hand om dem som misslyckas."

    Hmm, när välfärdsstaten byggdes upp på 50 och 60-tal , så såg man nog inte människor som misslyckade i någon större utsträckning.

    SvaraRadera
  5. Problemet ligger väl egentligen i att arbete har blivit för effektivt. Inom industrin så kan en person idag göra vad som krävdes 10 eller fler personer för förr i tiden.

    Och sedan har vi ju förstås det att det arbetas mer och mer övertid istället för att anställa det folk som egentligen skulle behövas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så där sa folk även när ångmaskinen kom. Det är en myt. Så länge människor önskar sig något så finns det saker att arbeta med.

      Alla kan arbeta om lönen sätts på den nivå som köparen (arbetsgivaren) är villig att betala.

      Sen är det inget som hindrar att man har ett välfärdssystem som hjälper folk som inte tjänar tillräckligt mycket. Om alla arbetar efter sin förmåga så spar samhället massor av pengar samtidigt som lågpresterande får in foten i yrkeslivet och utvecklas där.

      Kort sagt: Byt ut dagens planekonomi mot marknadsekonomi. Sen kan socialisterna ösa bidrag över de som tjänar för lite på sitt arbete.

      Olaf

      Radera
  6. Neoliberal Agenda07 augusti, 2012 11:20

    Arbetslinjen är borgerliga politik,

    1) De reformer som borgerligheten har lagt det senaste sex åren har mycket handlat om arbetslinjen (fem jobbeskatteavdrag, avskaffande av friår, sänkt a-kassa).

    2) Tittar man tillbaka längre så handlar borgerlighet i grunden om att optimera sossesystemen, slipa bort skavanker och göra dem lite mer effektiva.

    Säg en enda fråga där borgarna tycker fundamentalt annorlunda än oppositionen?

    Glöm borgarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har med bl.a din benägna hjälp ersatt socialism med korporatiism och din strävan är nu att låta dom krafter som ytterst gett oss korporatism få alla egentlig makt genom att låta dom köpa den.

      Vi betackar oss.

      Radera
  7. HAX: Funkar battre for mig :-) Tack.

    SvaraRadera
  8. Håhåjaja... Det luktar lite hyckleri när du avfärdar det dåliga som borgarna har gjort med att det inte är borgerligt, EGENTLIGEN - samtidigt som du brukar vara rätt så snar med att hävda att alla som ligger till vänster i princip är onda kontrollfreaks som inget annat vill än att förtrycka människor.

    Faktum är att problemen du tar upp är väldigt, väldigt typiskt borgerliga, fast kanske inte som du tror. Det är en konsekvens av att verkligheten inte riktigt stämmer överens med den borgerliga ideologin som säger att det här är ett problem som inte borde finnas över huvud taget, och även om det finns så skall det inte lösas på politisk väg.

    Tyvärr stämmer inte den politiska verkligheten med den borgerliga ideologin. "Sysselsättning åt alla" är något som drar röster, och om man då lovar att lösa ett problem som man egentligen inte accepterar att det existerar - då är det inte så förvånande att lösningen blir klumpig, fyrkantig och fel.

    Att borgare skall fixa ett trygghetssystem för arbetslösa känns ungefär lika naturligt som att socialdemokrater skall se till att få en fungerande konkurrensutsatt marknad...

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Både sossarna o moderaterna(för de andra partierna har knappt någe o säga till om, utom i någon enstaka fråga) tillämpar båda sk "jämnviktsarbetslöshet" vilket betyder att det behövs en viss % arbetslösa för att lönerna inte ska skena iväg. Därav så är alla insatser gjorda för att verka mot jämnviktsarbetslösheten.

    SvaraRadera
  11. Ah! Nu funkar det äntligen att klicka direkt på kommentarslänken istället för att öppna en ny tab.

    SvaraRadera
  12. Yeah, trodde det var min browser som spökade. Vad berodde det på?

    SvaraRadera
  13. Verkar funka nu Hax.

    Jan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.