2013-01-07

Detta kan aldrig sluta väl...


Måndag efter helgerna – och allt återgår till det gamla vanliga igen.

I USA har man gjort en uppgörelse för att inte falla ner för det "fiskala stupet". Denna uppgörelse löser över huvud taget inget, mer än att den ger tillfällig politisk lindring.

Allt man gör är att skjuta problemen framför sig. Om några månader är man tillbaka i ruta ett igen.

Grundproblemet – att det i längden är ohållbart att göra av med mer pengar än man har – det är som det är. Landets politiska ledning blundar hårt för att slippa se det uppenbara.

Som om inte detta är allvarligt och anmärkningsvärt nog – så vet alla (som över huvud taget är intresserade av vad som sker i samhället) att det är så här. Men ingen tycks bry sig på allvar.

Kapitalmarknaden låter sig lugnas av icke-besked och färgglada kulisser. Media medger öppet att de bara spelar med i denna fars. Den amerikanska politiska oppositionen vill i och för sig se besparingar, men vet att den själv inte är utan skuld – och att det är dåligt för opinionssiffrorna att vara allt för uppriktig.

USA är helt enkelt på väg rakt in i en ekonomisk bergvägg, som alla ser närma sig.

I Europa är det lika illa, fast annorlunda. EU:s tillväxtsiffror är katastrofala, arbetslösheten är på väg upp och de stora krisländerna vacklar betänkligt.

Dels handlar det om en tro på att politik, byråkrati, centralstyrning, kommandoekonomi och bidragsberoende företag skulle föra något gott med sig. Vilket är helt fel. Allt man åstadkommer är att göra fallet hårdare, när det väl kommer.

Dels handlar det om ett gigantiskt, politiskt vansinnesprojekt – valutasamarbetet, euron. Vi kritiker varnade för vad som skulle hända om länder med helt olika ekonomi binder sin valutakurs och sina räntor till varandra. Allt vi varnade för håller nu på att ske. Och allt kommer att fortsätta spåra ur, så länge man fortsätter på samma sätt.

Det som förr eller senare måste ske – att bryta upp euro-samarbetet – det vägrar EU:s ledare att ens diskutera. Istället försöker de fåfängt att få alla euro-länder att marschera i takt, i raka led med mer överstatlighet, mer kommandoekonomi och mer centralstyrning som verktyg. Det vill säga mer av allt som redan visat sig vara dåligt.

Istället för att ta tag i saken och återgå till nationella valutor (medan det fortfarande kan ske under ordnade former) – så offrar EU:s ledare Europa på prestigens altare. Greklands folk, samhällskitt och ekonomi har redan offrats och landets demokrati har solkats ner. Fler länder står på tur. Det anständiga samhället och själva vår demokrati kommer att sättas på hårda prov. ("Stresstestas" som det heter på EU-språk.)

Allt medan EU:s ledare inte förmår göra något mer än att sparka en tom burk framför sig, på vägen mot mörkret.

Även detta vet – egentligen – alla som orkar bry sig.

Att kejsaren är naken är inte någon nyhet längre. Det får inga konsekvenser, ingen tycks dra några logiska slutsatser och ingen bjuder något motstånd. Detta kan aldrig sluta väl...

22 kommentarer:

 1. Lustigt nog är kvantitativa lättnader i just det här fallet en väldigt aptitlig åtgärd. Vanligen är kvantitativa lättnader inflationsdrivande, eftersom man ökar tillgängligheten av pengar. MEN just nu är USA, EU och Japan samtidigt väldigt skuldtyngda - och om de då gjorde en samlad QE-satsning så skulle det visserligen bli inflation men de inbördes relationerna skulle inte påverkas.

  Kineserna skulle dock bli sura. Men det tror jag amerikanarna bara tycker är bra. Och kineserna har ju manipulerat valutakursen tidigare så svara med samma mynt är inte fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är kvantitativa lättnader kombinerat med den totala avsaknaden av resurser i ryggen.

   Försöker man dopa en topptränad och välnärd atlet blir resultatet en kortvarig prestationshöjning, möjligen med efterverkningar.

   Har man sedan tillbringat tjugo års tid med att tvinga fram mer prestation ur samma atlet med alla metoder från hormonsprutor till amfetamin så är det, när det hålögda och utmärglade knarkvraket infinner sig vid startlinjen hostandes blod, inte längre läge att erbjuda ännu en dos farmaceutika för att få honom att springa ett godkänt lopp.

   Det kan omöjligen vara så att Federal Reserve inte inser hur det ligger till. Hoppas man på mirakel? Manna från himlen?

   Eller satsar man på ytterligare en framtida omgång krig att omfördela några oljekällor och råvarutillgångar till med?

   Radera
 2. Man ska dock inte förbise det grundläggande problemet hur vårt penningssystem är skapat. Där alla skulder Ä-R våra pengar. Betalar vi tillbaka skulderna så försvinner också våra betalningsmedel. 97% av alla pengar i systemet är en skuld till bankerna som det ska betalas ränta av varje år. Tyvärr. Det betyder att pengar dammsugs upp av bankerna konstant.. o nya måste tillföras. Detta kan endast ske genom ökad skuld..
  Därmed sker en förmögenhetsöverföring konstant. Den nedersta 80-90%-en måste öka sin skuldsättning hela tiden för att hänga med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt som det är sagt:
   "Demokrati" fungerar enbart i mindre samhällen.
   Med fungerande "Demokrati" så avser jag då sk. Direktdemokrati där ALLA beslut fattas in koncensus.
   För att uppnå detta så måste vi satsa på att Decentalisera samhället och inte som nu försöka "lösa" problemen med ytterligare centarlisering.

   http://www.youtube.com/watch?v=uFwyGdU5isE

   Det enda samhälle där jag har upplevt en Direktdemokrati som fungerar är i fristaden Christiania där ALLA beslut fattas in koncensus och på stormöten där alla måste bli eniga innan ett beslut fattas.
   Naturligtvis så fungerar detta enbart i mindre samhällen (Christiana har c:a 800-1000 "invånare")

   För mer fakta om hur Christiania "styrs" vg. se:

   https://sites.google.com/site/bengtandrasida/

   (Scrolla ned en bit på sajten)

   Radera
 3. Fast vi på nej-sidan trodde aldrig att det skulle gå så hr illa ens i våra värsta mardrömmar.
  Sedan önskar jag att vi på nej-sidan hade haft fel om euron och det lett till tillväxt, stabilitet och allt det ja-sidan lovade.

  SvaraRadera
 4. Ang den centralisering som förekommer och som i praktiken har flyttat makten från politikerna till banksektorn och lobbyisterna.
  Ta gärna en titt på följ. video:

  http://www.youtube.com/watch?v=uFwyGdU5isE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du berusad? Länka till sånt där trams på den här bloggen, sluta med det.

   /Se Staten!

   Radera
  2. http://www.youtube.com/watch?v=5B9ycOLil7s

   Den här är nog närmare verkligheten

   Radera
 5. the international banking power elites national socialistic corporativistic economic model adapted by all socialdemocratic governments all over the world is collapsing. This is by necessity not a bad thing.

  /noone

  SvaraRadera
 6. Den här bilden summerar eländet, i termer som vanliga människor kan förstå:
  http://headblitz.com/wp-content/uploads/2013/01/fc.jpg

  SvaraRadera
 7. Bra bild som summering. Problemet är dock inte att 'vanliga människor' behöver förstå detta. Personer i beslutsfattande postitioner behöver förstå. En sådan bild får gärna dyka upp, jag är dock osäker på hur den ska skulle se ut... )D

  SvaraRadera
 8. Usa bör börja med att låta kapitalet betala för sig istället för att låta sin befolkning betala för kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle det set ut/gå till rent konkret?

   Radera
 9. Hörde på radio att tyskarna påstår att Eurokrisen numera är över. De hävdar att "i stort sett" alla euroländer håller på att återhämta sig...

  Fet chans!

  /A

  SvaraRadera
 10. Jaha, SVD berättar om skuldkrisrapporten från Boston Consulting Group. Jag tjuvkopierar sammanfattningen här, för enkelhets skull.

  1. Ta itu med skulderna omedelbart. Inte minst är det viktigt att erkänna att en del av skulderna helt enkelt inte kommer att kunna betalas tillbaka. Att bara skjuta upp det jobbiga kommer leda till ännu större problem längre fram.

  2. Minska välfärdslöftena. Höjd pensionsålder, lägre förmåner och effektivare sjukvårdssystem.

  3. Öka statens effektivitet. BCG föreslår bland annat minskade administrationskostnader i de olika välfärdssystemen och färre anställda i offentlig sektor.

  4. Förbered er på arbetskraftsbrist. En åldrande befolkning gör att det kommer bli huggsexa om personal, spår BCG.

  5. Utveckla smart invandringspolitik. Västvärlden behöver fler och inte färre invånare från andra länder för att kompensera för den skeva demografin där en allt större andel av medborgarna är pensionärer.

  6. Satsa på utbildning. Förbättringar i kvaliteten och höja utbildningsnivåerna krävs.

  7. Investera mer. I ett decennium har västvärlden underinvesterat i infrastruktur och andra tillgångar som kan bidra positivt till tillväxten. Även storföretagen bör satsa lite på hemmaplan istället för bara i utvecklingsländer som de senaste åren.

  8. Öka effektiviten i råvaruanvändningen. Energi- och resurssnålt är framtidens ledord.

  9. Globala samarbeten. Konkurrensen mellan världens länder kommer att skärpas ännu mer de kommande åren. Men samtidigt måste samarbetena ökat, annars finns det risk för en destruktiv tävlan mot botten som skadar alla.

  10. En våg av entreprenörskap. Satsa på innovation och på risktagande och gör entreprenörskap mer attraktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du inser att i åtta av de tio rekommendationerna är gängse policy att göra helt tvärtom?

   Låt oss hoppas att BCG har tokfel, är allt jag säger. Tyvärr tror jag inte riktigt att de HAR tokfel...

   Radera
 11. Det enda som på sikt kommer att hända är att man kommer att öka Kinas inflytande genom att man säljer ut bit för bit.

  SvaraRadera
 12. Felet med HAX första citat är att det inte bara är myndigheter som drar till sig psykopater utan även privata företag. Amerikanska bankerna verkar helt tagits över av en kriminell elit. Man finansierar terrorister, förfalskar dokument för att kunna utmäta hus, säljer värdepapper som man vet är värdelösa samtidigt som man spekulerar i att värdet på dem skall kollapsa, manipulerar räntor osv.

  SvaraRadera
 13. @Thomas

  Det behövs inga psykopater i bankerna. Det man inte blir straffad för är ju tillåtet. Varför skulle de inte bete sig illa?

  SvaraRadera
 14. Johan, för det första är det de gjort inte tillåtet även om de är för mäktiga för att bli straffade med annat än symboliska böter som dessutom vanligen drabbar banken eller någon underlydande och inte de ansvariga personerna i toppen. För det andra har folk som inte är psykopater ett samvete. Det är bara psykopater för vilka risken att bli straffad är enda avhållande faktorn mot att bete sig som ett svin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. storsmörsmugglaren08 januari, 2013 22:05

   Touche!

   Radera
  2. @Thomas

   Nu har Johan dock helt rätt. För den som har jobbat inom vilket företag som helst inser man snabbt att oavsett hur vänlig högste chef må vara så sitter han där för att han på ena eller andra sättet i valet mellan de olika alternativen väljer det som kommer presentera det resultatet som ägarna kräver.

   Det är därför många företag roterar högste chef på löpande band, med ett par år emellan.
   Psykopater krävs inte i ett sådant system, även om de mycket riktigt finner jobbet vara mycket enklare.

   Vad du egentligen då är ute efter är att företagens ägare som ställer kraven på vad företaget skall prestera och anställer cheferna bör göra sina krav mer rimliga.

   Häri ligger ett par dryga ton filosofi. Men att standardmässigt skylla på "chefen" som gör vad han/hon kan för att fullfölja den uppgift han/hon ålagts är inte alltid korrekt.

   Annat än när chefen begår direkta brott, vilket är en helt annan sak.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.