2013-05-30

Euro-krisen: Nu är paniken nära

(Bilden är en mock-up.)
Då tar vi euro-krisen till en ny, högre nivå av absurditet.

Man skapade en gemensam valuta – vilket gav länder med vitt skiftande förutsättningar och ekonomier samma växelkurs och samma räntenivå. Att det skulle leda till problem hade en pärlhöna kunnat räkna ut.

När problemen med detta väl blev akuta – då tog man till storsläggan. I Grekland slet man sönder hela samhällsväven och ordnade så att nazisterna kunde surfa fram på en räkmacka. På Cypern konfiskerade man människors banktillgodohavanden. Över hela EU har man skärpt till skatteuppbörden, till en nivå som börjar lamslå stora delar av företagandet. Åtstramningarna slår ofta blint, snarare än att bita där de borde.

Och nu tar arbetslösheten fart på allvar i de sydeuropeiska krisländerna. Det borde inte heller förvåna någon.

Hela ekonomin hänger samman. Det är ett självkommunicerande kärl. Det handlar om dynamiska effekter. Klämmer man på en del av ballongen, då sväller den på något annat ställe. Så det är svårt att veta vad som faktiskt händer om man drar i en viss spak. Vilket väldigt få politiker tycks begripa.

Plötsligt inser EU:s ledare att de har problem. Med folket. Som börjar få nog.

Åter till kommandoekonomins ritbord. Vad göra? Det enda man egentligen kan göra och borde göra är att avveckla den gemensamma valutan – euron – om det fortfarande kan ske under ordnade former. Och det är exakt vad EU:s ledare meddelat att de inte tänker göra. Inte under några som helst omständigheter. För övrigt är det möjligt att det redan är för sent. Så man får hitta på något annat.

Och det är där vi är just nu. Alla blickar vänds mot EU och mot euro-zonen. Trycket är stort.

Voila! Dagens förhållningssätt är att ge länder som spenderar mer pengar än vad de har råd med längre koppel. Vilket lär vara kontraproduktivt. Det är dessutom raka motsatsen till den linje man självsäkert drev för bara några månader sedan. Och de stimulanseffekter man kanske ändå skulle kunna uppnå, de absorberas omedelbart av allt man slagit sönder på vägen.

Möjligen kan politikerna försöka plocka några billiga poäng, på väg mot undergången. "På grund av de stora framsteg som har gjorts har vi nu utrymme att minska åtstramningstakten" säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Det blir närmast komiskt.

EU handlar i panik. Det finns ingen genomtänkt plan för euro-zonen. (I vart fall ingen som är förenlig med ekonomins lagar.) Det vi nu ser är möjligen improvisation.

SR – EU-kommissionen vill stimulera Europa ur krisen »
Europaportalen – Frustrerad tysk EU-kommissionär: Europa är konkursmässigt »

33 kommentarer:

 1. Vad är det för fel på en gemensam valuta? Den skandinaviska myntunionen var i motsats till EMU en succé. Vad säger det om fiatvalutor contra guldstandard?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... att klåfingriga politiker ges mindre eller inget penningpolitiskt svängrum. Och när man tänker på det ... varför skall de ha det?

   Det är just på grund av att dessa människor har ekonomin och pengarna inom armlängds avstånd som vi har den moderna, "progressiva" överbudspolitik vi har. Deras form av demokrati fungerar inte om de inte kan ta av andras pengar (våra skattepengar) och muta folk med.

   Radera
  2. Det ger makteliten helt enkelt inget svängrum att manipulera ekonomin till sin fördel på bekostnad av medborgarnas framtida sämre levnadstandard. Att införa guldstandard och avskaffa Centralbanker är ungefär som att separera Kyrkan från staten eller slopa kollektivanslutningen.

   Radera
 2. Jag funderar också på det sista. Fanns/finns det ingen genomtänkt långsiktig hållbar plan för detta..? Eller resulterar det i ett slags improvisationsliknande tillstånd nu, där man försöker släcka bränder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kallades för "stabilitetspakten" och tanken var att inget land skulle få ha högre statsskuld än 60 % av BNP. Den planen höll tills Frankrike och Tyskland behövde låna mer.

   Men nej, mer än så var det inte genomtänkt. Den franska viljan att kontrollera Tysklands ekonomi och den tyska viljan till återförening var större än så.

   Radera
 3. Det är ju trevligt att våra "kära folkvalda" (eller inte så folkvalda) i Bryssel nu tvingas till lite improvisation och fristående tänkande. Synd att de flesta är så inkompetenta att de inte ens hittar sin egna rumpa med båda händerna med både karta och kompass...

  Det här spektaklet kommer kräva mycket popcorn!

  SvaraRadera
 4. Saknar Europa en Ron Paul och End the Fed-rörelse?

  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/End_the_Fed

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är att riktiga kritiken fel. Centralbanker behövs oavsett vilken penningpolitik som ska föras. Däremot kan man ha mycket skarpa åsikter om vilken penningpolitik som förs och varför det är särskilt bra att överlåta just den delen av beslutsapparaten på riksbanksdirektörer.

   Radera
  2. Varför skulle centralbanker behövas? Under skandinaviska myntunionen ansåg de flesta tvärtom, att det var dumt och farligt att låta makthavarna använda penningpolitiken för att styra ekonomin.

   Radera
 5. Så rätt så. En stor anledning att svenska folket, jag bl a, röstade NEJ till euron var att man kan inte styra olika ekonomier med samma termostat. Vad är då förklaringen till att euron trots allt infördes? Som jag ser det finns två alternativ:

  1) Eurokraterna är dummare än det kloka folket.
  2) *foliehatt på* Eurokraterna förstod mycket väl att euron inte skulle hålla, såvida man inte inför en gemensam finanspolitik. Men en gemensam finanspolitik fungerar inte utan en gemensam socialpolitik, etc etc! Vips har vi ett Europas Förenta Stater och den gemensamma valutan var bara ett instrument för att uppnå detta :(

  Noteras bör att det bara dröjde ett par timmar efter att Stefan Löfven efterträtt Håkan Juholt som socialdemokratisk ledare, förrän Sverige anslöt sig till ESM. I år är f ö Stefan Löfven inbjuden av Jacob Wallenberg till årets Bilderbergmöte, 6 - 9 juni, i Watford utanför London. Där kan säkert finanseliten, företagsledarna och toppolitikerna, i deras icke hemliga men privata protokollösa samtal, komma fram till en konsensus angående eurokrisen ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kommer de fram till en guldmyntfot för Europa som en del förutspår? I så fall att föredra framför riksbankslappar.
   http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/5/9_Leeb_-_We_Will_Now_See_a_Gold_Standard_Imposed_in_Europe.html
   http://alternativeeconomics.wordpress.com/2012/05/09/leeb-gold-standard-for-europe/

   Radera
  2. Det vore förskräckligt i så fall.

   Radera
  3. Euron infördes av flera skäl

   1. Den dåvarande franska presidenten Mitterrand ville ha kontroll över det förenade Tysklands ekonomi
   2. Tyskland ville återförenas och Frankrike sa nej
   3. Nationella valutor är inte nödvändigtvis bättre.

   Alla är nu så himla glada över att Sverige har en egen valuta, men kronans historia har förstås påverkats av att vi ligger intill Euroland. Det är inte på något sätt självklart att vi hade fått samma utveckling för kronan utan euron. Tvärtom är det väl troligt att vi hade fått uppleva fler irrationella valutastormar.

   Radera
  4. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gY1EcCUu5nw

   Genomsnittslivslängden för en fiatvaluta är bara 27 år.

   Radera
  5. @Halsingen: Vad trevligt att höra. Vi får hoppas att euron inte slår några rekord då. Men de kanske behåller den för att behålla krismedvetandet hos folk. Rätt sorts krismedvetande kan försätta berg. Finns ju så många viktigare saker än fria medborgares ökande levnadsstandard, eller hur? ;-)

   Radera
 6. Om gamla fina The Economist tar till könsord, då är krisen nära.

  SvaraRadera
 7. Ptja, de har redan börjat bråka nere i Bryssel om huruvida de ska belägga billiga kinesiska Solceller med straffskatt såatteh..

  SvaraRadera
 8. http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  Vad tror ni om en reformering av banksystemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bill Still, som gjort "Oz"-filmen, är en greenbacker, som förespråkar en socialisering av bankväsendet, mjukvaluta och inflation.

   http://edandethan.com/ee-48-king-offended-t-shirts-cast-rebels/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+EdAndEthan+%28Ed+and+Ethan%29&utm_content=FeedBurner

   http://www.tomwoods.com/blog/why-the-greenbackers-are-wrong/

   Reformering är ofrånkomligt och nödvändigt, men lösningen är knappast att gå från ett fascistiskt system till ett socialistiskt.

   Radera
  2. Fascistiskt!? Socialistiskt!? Skål eller bunke. Fascism är en gren på det socialistiska trädet. Det är gradskillnader i det socialistiska helvetet. Inte två ytterligheter. Frågan är bara hur hårt de vågar dra åt nackskruven på samhällsfunktionerna.

   Radera
  3. Fasism är en form av socialism, men när det gäller bankväsendet är distinktionen mellan att ha en centralbank eller låta riksdagen utfärda pengar.

   Radera
 9. Att försvara denna politiska dårskap är I N T E aningslöst! ;-)

  SvaraRadera
 10. http://www.thedailybell.com/28942/Greenbacker-Proposals-in-Vogue-Build-Bridges-and-Print-Print-Print

  "The Telegraph article itself proposes similar measures. The Greenbacker disease is a growing one because the central bank paradigm is diminishing. If those controlling central banks are in danger of losing them, then they will try to install instead the same system within governments themselves."

  SvaraRadera
 11. Här är lite mer aningslösheter:
  http://www.thedailybell.com/4376/Ron-Paul-Gold-is-Good-Money

  "The defamation of gold wrought by central banks and governments is because gold exposes the devaluation of fiat currencies and the flawed policies of government. Governments hate gold because the people cannot be fooled by it."

  SvaraRadera
 12. Jag får aldrig nog.

  http://mises.org/quotes.aspx?action=subject&subject=Gold%20Standard

  "All those intent upon sabotaging the evolution toward welfare, peace, freedom, and democracy loathed the gold standard, and not only on account of its economic significance."

  SvaraRadera
 13. Mises igen:

  "The gold standard did not collapse. Governments abolished it in order to pave the way for inflation. The whole grim apparatus of oppression and coercion, policemen, customs guards, penal courts, prisons, in some countries even executioners, had to be put into action in order to destroy the gold standard."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation är inte nödvändigtvis ett ont ting. För mycket inflation är det. Lagom inflation är däremot välgörande för ekonomisk förnyelse.

   Radera
  2. Ungefär som all annan omfördelning påstås vara välgörande: "Inflation is taxation without legislation."
   När det gäller inflation, är det dock när nytryckta pengar kommer i cirkulation alltid de rika med goda kontakter i politiska kretsar som får dem, och de fattiga som får betala kalaset.

   Radera
 14. Library of economics and Liberty:
  "Widespread dissatisfaction with high inflation in the late 1970s and early 1980s brought renewed interest in the gold standard. Although that interest is not strong today, it seems to strengthen every time inflation moves much above 5 percent. This makes sense: whatever other problems there were with the gold standard, persistent inflation was not one of them. Between 1880 and 1914, the period when the United States was on the “classical gold standard,” inflation averaged only 0.1 percent per year."

  SvaraRadera
 15. Jag säger det jag alltid brukar säga

  * Euron är bara en peng. Det är hur man handskas med den som sätter folk i skiten.
  * Den här krisen kommer man inte att lösa ut med mindre än att ECB får börja agera på rätt sätt.

  Ännu så länge har Europas ledare inte kommit till det stadium där man är beredda att göra de omtag som behövs - och det omtaget är inte att avskaffa Euron. Det är inte euron som är problemet, nämligen. Problemet är i fallande grad av allvarlighet

  1. Vi närmar oss slutet på industrialismens era, där ökad tillväxt inte längre kan erhållas genom att produktion effektiviseras genom industriella processer
  2. Räntebaserad ekonomi har ett inneboende systemfel i alla som lånar i ett slutet system som en valuta är, omöjligen kan betala tillbaks sina lån med ränta
  3. Levnadsstandarden i Europa är avsevärt högre än genomsnittet i världen, vilket skapar ett tryck på européers ekonomi

  En nationell valuta den löser möjligen på sikt den tredje punkten genom att valutan sjunker så kraftigt att levnadsstandarden därmed sänks. Men på ett sätt som på sikt är lika förödande för tilltron till demokratin som nuvarande situation är.

  Guldmyntfont löser inte heller det här problemet förresten. Nedgången kommer bara att ta sig andra uttryck - det är allt.

  För över allt detta svävar våra politikers oförmåga att förklara dessa skeenden för medborgarna. Det största och allvarligaste hotet mot det demokratiska samhället är att den demokratiska beslutsapparaten är så illa utrustad att hantera långsiktig utveckling: ekonomi, utbildning, miljön - allt sådant som utvecklas på längre sikt än mandatperioden. I USA blir den politiska debatten allt mer pueril och polariserad. I Europa saknas överhuvudtaget en gemensam diskussion om vad som i allt stort är gemensamma europeiska frågor.

  I Sverige diskuterar vi just nu huruvida vi ska elektronisk röstning i valen. Det känns väldigt futtigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig förstått varför människor som annars förkastar idén om ekonomisk centralplanering, glatt överlåter denna makt till en centralbank att manipulera ekonomin med penningpolitik.

   Den tekniska utvecklingen ser också ut att göra fiatvalutor obsoleta - kanske ytterligare en anledning för politikerna att vilja censurera/övervaka internet:

   http://www.youtube.com/watch?v=1ZAFGRrp_kc

   Radera
  2. Nä, men nu har vi baxat det ända hit...

   Radera
  3. Genom att ignorera fiatvalutorna gör vi dem irrelevanta:
   http://themisescircle.org/blog/2013/02/19/end-the-fed-hoard-bitcoins/

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.