2013-05-31

Politik handlar om att lura folket


Politiker är opålitliga psykopater som ljuger, sprider halvsanningar och vilseleder. Inget nytt där, alltså.

Vad som gör saken värre är att de som borde granska makten – den tredje statsmakten, media – istället för att granska hjälper politikerna att vilseleda folket.

(I de flesta demokratier kallas media för den fjärde statsmakten. Men eftersom Sverige saknar ett från politiken oberoende rättsväsende, så kallas media för den tredje statsmakten i vårt land.)

Jag skall ta ett exempel. Låt oss nu bortse från själva sakfrågan – och istället fokusera på vad som skett och hur det har rapporterats i media: Dataroaming i EU.

Eftersom ett antal gamla statliga monopol i Sydeuropa missbrukar sin ställning och skapar en konstlad brist, så är dataroaming över mobilnätet hutlöst dyrt.

I EU har alla (kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentets olika partigrupper) varit överens om att detta kräver prisreglering. Det kan man tycka vad man vill om. Men låt oss se till vad som skett och hur det rapporterades.

"Produktionskostnaden" för 1 GB dataroaming är på sin höjd tio spänn. Roamingpriset var nyligen runt 25.000 kr för 1 GB. EU gick då in och tvingade fram en prissänkning till 8.000 kr för 1 GB.

Detta är naturligtvis fortfarande ett rätt anmärkningsvärt överpris, totalt oöverkomligt för vanliga människor. Detta rapporterades på ett mycket märkligt sätt i media. För att ta ett exempel, så skrev Aftonbladet följande... "Från och med söndag kan du surfa på mobilen när du är på semester, utan att riskera en räkning motsvarande hela reskassan när du kommer hem."

Vilket helt enkelt var fel. Läs mer: Länk 1 » | Länk 2 »

Frågan är vad man skall kalla detta? Lögn? Spinn? Politik och media i symbios?

Och nu är det dags för ett nytt PR-stunt från EU. Torsdagens nyhet i svenska media var att "Roamingavgifter försvinner i EU". Vilket i bästa fall bara är en spekulation.

Vad som verkligen hände var att EU-kommissionär Neelie Kroes sade att hon tänker lägga fram ett förslag om saken till påsk nästa år. (När EU-kommissionens och Europaparlamentets mandat precis håller på att gå ut, inför EU-valet.) Hon fortsatte med följande fina vink till parlamentets ledamöter... "I want you to be able to go back to your constituents and say that you were able to end mobile roaming costs."

Alltså: En avgående EU-kommission kommer att lägga fram ett förslag för ett avgående Europaparlament, som inte kommer att hinna behandla frågan. Sedan väljs ett nytt parlament, som med största säkerhet inte kommer att köpa förslaget, utan hålla fast vid samma modell som det sittande parlamentet röstade fram.

Vad det handlar om är alltså att få EU att framstå på ett sätt som gör unionen populär bland vanligt folk i samband med EU-valet. Och kandidater till Europaparlamentet från alla partier (inklusive de som egentligen är mot sänkta priser) kan åka runt på valmöten och säga att nu finns det ett förslag om att avskaffa roamingpriserna i EU. Vilket, tekniskt sett, visserligen inte är en lögn. Men uppenbart vilseledande. För i sak kommer – med största säkerhet – inget att förändras.

Detta är politik. Bilden av verkligheten är viktigare än verkligheten.

Media är, okritiskt, med på tåget.

Och det fungerar. Det gäller bara att lura en tillräckligt stor del av folket tillräckligt länge.

Det finns något djupt problematiskt i detta.

Läs även: Valfläsk från EU-kommissionen om roaming »

(P.S. Man skall vara tacksam för att det finns frifräsande privata aktörer, som håller på att ta tag i roamingfrågan på en fri och öppen marknad, till exempel Fogg – som lägger sig på runt 15 spänn för 1 GB. D.S)

24 kommentarer:

 1. Att journalister betraktar sig som den moderna tidens prästerskap är ett väldigt svenskt fenomen pga den folkhemscentralistiska traditionen där maktdelning är ett fy-ord. Jfr det mer antiauktoritära klimatet på andra sidan Öresund.

  SvaraRadera
 2. Detta är politik. Bilden av verkligheten är viktigare än verkligheten.

  Ovanstående är viktigt för att förstå det samhälle, den värld, vi lever i. Insikten om detta förhållande är det långt ifrån alla som har, trots att den presenterats många gånger och i olika skepnader. Filmen The Matrix har det som grundtema, och om vi går bakåt i tiden så är det tidigaste exemplet jag kan komma på från de gamla grekerna:

  Platons grotta - En 8 minuter lång animerad film

  Internet har gett mig och miljontals andra en insikt om det skuggspel som andra betraktar som verkligheten. Min förhoppning om ett framtida fritt internet är tyvärr bara en flämtande låga.  Angående psykopater; Uppskattningsvis är 1-4 procent av befolkningen psykopater. Politik är ett område som torde locka till sig psykopater. Deras särdrag är nämligen som gjorda för att frodas i politiska sammanhang. Vårt skydd mot dessa är ett transparent demokratiskt system där folk i organisationer hålls personligt ansvariga för sina handlingar. Statlig verksamhet som inte tål transparens måste hållas till ett absolut minimum eller avvecklas.  För övrigt anser jag att Allan Widman, en av dem som röstade JA till FRA, är en säkerhetsrisk för oss alla.

  SvaraRadera
 3. 3D-skrivare och bitcoin kommer nog vara de två saker staten vill kontrollera och framtidens strid om ett fritt internet kommer stå om:

  https://www.freetalklive.com/content/3d_printer_and_bitcoin_may_just_set_us_all_free_someday

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope.

   Bitcoins blir olagliga att ta emot innan de blir ett hot. Det kommer btw en ny, hårdare lag mot penningtvätt redan sommaren 2014.

   Och varför skulle 3d printrar bli olagliga?

   Radera
  2. För att t.ex. upprätthålla vapenkontrollagarna:

   http://www.kittyfeet.com/2012/08/09/free-guns-for-everyone-the-printable-gun-with-cody-wilson/

   Radera
  3. Doh. Du kan ju köpa en leksakspistol i plast redan idag?

   Radera
  4. @ Anonym 13:29

   Bitcoin blir som fildelningen, svårt att förbjuda.

   Och var klar över att 3D-skrivare printar ut FÖREMÅL och i princip vad som helst: hus, solceller, skjutvapen etc.

   Radera
  5. @ Anonym 14:37

   Leksakspistol? Blev du tappad på BB?

   Det är riktiga skjutvapen.

   Radera
  6. Du kan inte skjuta enbart med det du skriver ut. Du måste skaffa ammunition först. Och där kommer kontrollen bli hårdare.

   Bitcoin är lätt att *förbjuda*, men kanske aningen mer besvär med at stoppa 100%.
   Tänk dig: det blir olagligt att köpa och sälja bitcoins. Inga seriösa företag kommer att befatta sig med det -- och det är fortfarande statliga RIX-daler som gäller för nästan allt.

   Radera
  7. @ Anonym 16:59

   Du stod inte först i kön, när gud delade ut förståndet, va? 3D-skrivare kan printa ut vad som helst, inklusive ammunitionsmagasin:
   http://www.examiner.com/video/defdist-demos-3d-printed-ammunition-magazine

   Finland har redan officiellt accepterat bitcoin:
   http://www.cnbc.com/id/100618694

   Radera
  8. Haha. I rest my case.

   Du kan inte skriva ut krut, dit pucko :p

   Och läs din egen länkom BTC i FIN: "The libertarian-minded bitcoin enthusiast network is not large enough to have any presence in national political discussion"

   Fö får även Finland, likt Sverige, en skärpt lag mot anonyma betalningar 2014.

   Radera
  9. @ Anonym 06:45
   Du skulle troligtvis börja argumentera med en trafikskylt. Mer om ammunition från 3D-skrivare:

   http://diyzilla.com/first-ever-3d-printed-bullets/

   Skulle förbud mot anonyma betalningar stoppa bitcoin? Falkvinge har skrivit om det:

   http://falkvinge.net/2013/04/03/why-bitcoin-is-poised-to-change-society-much-more-than-the-internet-did/

   Radera
 4. Här ett fint exempel inför nästa G8-möte där man bygger kulisser för att området i Nordirland skall se ut som det är välmående:
  http://www.irishtimes.com/news/recession-out-of-the-picture-as-fermanagh-puts-on-a-brave-face-for-g8-leaders-1.1409112

  SvaraRadera
 5. Rationalitetspartiet01 juni, 2013 10:43

  Media har helt förlorat sin integritet och övergivit varje ambition av balanserad konsekvensneutral nyhetsförmedling. Media 2013 har anammat postmodernismens ide om att det inte finns något som heter fakta eller objektiv sanning. Istället är allt "social konstruktioner" av olika maktintressen och deras "härskarmetoder".

  Detta yttrar sig t.ex. i att 40-50% av alla artiklar är direkta plagiat av olika starka särintressens PR-material (storförtag, regeringen, Pentagon, EU-Kommissionen, LO, EPP, moderaterna, osv). Deras PR-spinn och vinklingar förvandlas till sanningar i nyhetsartiklar - utan något försök att faktagranska eller hitta komplementerande perspektiv.

  Lägg till detta det massiva förfallet av journalisternas yrkesintegritet. De har även själva omfamnat postmodernismen (som kommer från extremvänstern). Ingen höjer längre på ögonbrynen åt hårdvinklad och ibland direkt lögnaktig kampanj-journalistik. Det är idag så vanligt att alla accepterar det.

  Svenska media är ett av de allra värsta exemplen på detta. Brittiska, danska och norska media är avsevärt bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har varit extremt konformistiskt - speciellt åsiktskonformistiskt - sedan folkhemsstatens födelse, och det har inte med extremvänstern att göra.

   Snarare folkgemenskapsideologin som folkhemmet grundar sig på.

   Radera
  2. Mycket träffsäkert skrivet.

   Samtidig tär det ett svårt problem. Vem ska stå för de resurser som krävs för att göra ett bra granskande jobb som journalist om inte läsarna/allmänheten är villig att betala för detta?

   Radera
  3. Sverige är gudskelov inte längre ett mossigt brukssamhälle i Europas utmarker, men en del av EU och den gemensamma marknaden som inte är lika konformistisk.

   Radera
  4. Det är idén om Kollektivismen som fräter sönder alla värderingar, etik och moral.

   Radera
  5. En monopolistisk stat gör också sitt till. I de flesta andra demokratier finns en helt annan tradition kring subsidiaritet och federalism/dubbel suveränitet.

   Radera
 6. En lustig detalj är att propagandanummer om roaming alltid kommer lagom till semestertider...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och strax efter semestern kommer “dödschockräkning”-artiklarna där folk som missuppfattat roamingreglerna får snyfta ut.

   Radera
 7. Jaha. Politiker är psykopater och journalister ljuger. Har man inte sett liknande påståenden förr? Det är så lätt att slänga ur sig sänt där om man inte vet hur saker och ting fungerar. Bara att spruta ur sitt allmänna missnöjde och få med sig andra okunniga.
  Egentligen går det inte bemöta allt med upplysning.
  Men med kunskap om både politik och journalistik vågar jag hävda att politiker för det mesta är rätt normala människor och att journalister anstränger sig för att göra ett bra jobb varje dag.
  Men jag blir väl inte trodd av dem som tror sig veta bättre.

  SvaraRadera
 8. Jag är egentligen mot att förslag lever vidare över val. Men nu fungerar det ju som det gör och då är det väl bra om kommissionen lägger förslag om sänkta roamingavgifter?

  Det är väl sedan en fråga om att rösta på det parti som man tycker är trovärdiga att driva den frågan. Den borde kunna vara stor för Piratpartiet? Det är lite som att sälja skinnet innan rösterna är räknade...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.