2013-05-23

TTIP - ett ACTA i repris?



Det pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett frihandelsavtal, TTIP. Eller snarare ett handelsavtal som reglerar det mesta utan att för den sakens skull åstadkomma fri handel.

Precis som när det gäller ACTA-avtalet finns det misstankar om att TTIP innehåller IP-frågor, som kan komma att begränsa internets frihet. Och på samma sätt som ACTA omgärdas TTIP av hemlighetsmakeri.

Kommer folkets valda representanter i Europaparlamentet att få insyn i förhandlingsmandatet och själva förhandlingarna? Kommer detta avtal, vars konsekvenser är att jämställa med lagstiftning, att bredas under öppna demokratiska former? Kommer medborgare och media att få veta vad som sker – innan de ställs inför fullbordat faktum?

I klippet ovan debatterar Pirate MEP Christian Engström saken med EU-kommissionär Karel De Gucht – i Europaparlamentet i går kväll.

Kommissionens mångordiga svar på frågorna ovan är, föga förvånande, ett nej.

Läs även: Hemlighetsmakeriet från ACTA fortsätter i TTIP »

[Direktlänk till klippet]

8 kommentarer:

  1. Den dan folk börjar inse OCH ifrågasätta varför deras "fria handel" behöver avtal och regleringar, den dan har mänskligheten tagit ytterligare ett steg på vägen mot frihet och oberoende och självständighet.

    SvaraRadera
  2. För den förkovringsvillige i detta ämne uppmanar jag till följande läsning >>> http://www.frihandel.nu/litt_frihandel.asp

    SvaraRadera
  3. http://st.nu/opinion/ledare/1.5855825-frihandelsvurmen-ofta-en-lapparnas-bekannelse

    SvaraRadera
  4. »Verdens største frihandelsaftale« kan gennemtrumfe erhvervslobbyernes krav om svagere regler for miljø-, forbruger- og lønmodtagerbeskyttelse. Producenterne af genmodificeret korn og frø står på spring.

    Ifølge det lækkede udkast til EU-mandat vil den sandsynligvis omfatte "varer og tjenesteydelser såvel som regler for handels- og investeringsrelaterede emner med særligt fokus på at fjerne unødvendige lovgivningsmæssige barrierer" for at få gavn af "det uudnyttede potentiale i en virkelig transatlantisk markedsplads".

    Se udkastet til EU-forhandlingsmandat (pdf)[1]

    Grundlæggende går det ud på at bortrydde, hvad USA's handelsrepræsentationskontor opfatter som "tekniske handelshindringer" – herunder EU's restriktioner på GMO'er.

    Se »2013 Report on Technical Barriers to Trade« fra United States Trade Representative - om EU på side 61 (pdf)[2]

    En central del af forhandlingerne handler om, at EU og USA skal anerkende hinandens regler og lovgivning, hvilket i praksis kan reducere reguleringen til den laveste fællesnævner. Det officielle sprog taler om "gensidig anerkendelse" af normer eller såkaldt reduktion af ikke-toldmæssige barrierer. Men for EU kan det betyde, at man skal acceptere USA's normer på mange områder, herunder fødevarer og landbrug, hvor de er lavere end EU's.

    Amerikanske embedsmænd har sagt det ganske klart ved hver given lejlighed: Alle de såkaldte handelsbarrierer er i søgelyset, også stærkt kontroversielle bestemmelser som dem, der beskytter landbrug, fødevarer eller personlige data.

    Læs artiklen »Everything on the table in US-EU free trade deal« hos EUbusiness [3]

    Selv lederne af Senatets finansudvalg har i et brev til USA's handelsrepræsentant, Ron Kirk, gjort det klart, at enhver aftale også må reducere EU's restriktioner på genetisk modificerede afgrøder, klorbehandlede kyllinger og hormonbehandlet oksekød.

    Læs artiklen »Obama calls for start of 'comprehensive' trade talks with EU« hos Euractiv [4]

    [1] http://www.s2bnetwork.org/fileadmin/dateien/downloads/EU_Draft_Mandate_-_Inside_US_Trade.pdf

    [2] http://www.ustr.gov/sites/default/files/2013%20TBT.pdf

    [3] http://www.eubusiness.com/news-eu/us-economy-trade.mda

    [4] http://www.euractiv.com/global-europe/obama-backs-launch-comprehensive-news-517767

    Se även:

    Business Europes strategipapir »Business Europa Strategy on an EU – US Economic and Trade Partnership« (pdf):

    [ http://www.businesseurope.eu/DocShareNoFrame/docs/1/OKAJKIJCKJHNMNPIIBNBPNPHPDWY9DBKW69LTE4Q/UNICE/docs/DLS/2012-00413-E.pdf ]

    Udtalelse fra Food Drink Europe:

    [ http://www.fooddrinkeurope.eu/news/statement/manufacturers-react-to-announcement-on-us-free-trade-negotiations/ ]

    Udtalelse fra brancheorganisationerne på Europabio:

    [ http://www.europabio.org/agricultural/positions/eu-us-trade-negotiations-and-biotech ]

    Læs artiklen »Biotech Ambassadors: Diplomacy or Marketing?« hos Food and Water Europe:

    [ http://www.foodandwaterwatch.org/pressreleases/biotech-ambassadors-diplomacy-or-marketing-3/ ]

    Læs artiklen »Transatlantic trade talks: Lobbying opportunities through the back door« hos The Hill:

    [ http://thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/290097-transatlantic-trade-talks-lobbying-opportunities-through-the-back-door ]

    Læs mere om kampagnen »Stop the Crop – for a sustainable, GMO-free future«:

    [ http://www.stopthecrop.org/ ]

    http://corporateeurope.org/printpdf/1

    Källa:

    Corporate Europe Observatory:

    [ http://corporateeurope.org/blog/open-door-gmos-take-action-eu-us-free-trade-agreement ]

    (Corporate Europe Observatory (CEO) er en tænketank, der arbejder for at afsløre og udfordre den privilligerede adgang og indflydelse, som private virksomheder og deres lobbyarbejde har på EU's politik.)



    SvaraRadera
  5. Karel De Gucht har onekligen en poäng i att det ju inte är parlamentet som förhandlar. Och det finns också en poäng i att vissa delar i en förhandling är hemliga.

    Men det är ju knappast det frågan gäller. Frågan gäller hur kommissionen ska lyckas få fram ett handelsavtal som kan passera parlamentet. Det är knappast rättvist mot folket att man stormar på utan att ta någon hänsyn till det man förlorade med ACTA: Handelsavtal är bra. Men dåliga handelsavtal är inte bra.

    SvaraRadera
  6. Helt OT tittade jag just på ett avsnitt av "The West Wing" från 1999.

    Jag citerar:

    "På 20- och 30-talet stod striden om statens roll. 50- och 60-talen handlade om mänskliga rättigheter. De kommande två decennierna kommer att handla om privatlivets helgd. Jag tänker på Internet, mobiler, sjukvårdsjournaler, vem som är homo och inte. Och för en stat som fötts av viljan att vara fri, vad kan vara mer grundläggande?"

    Fan så framsynta de var för 14 år sen, men det var ju också tiden före Napster. Vem kunde ha anat?

    SvaraRadera
  7. Expressen: Solsting i Bryssel

    Expressen skriver om kommissionär De Guchts nya 50 % strafftull på solpaneler från Kina. Till synes utan grund vill han starta handelskrig med Kina. Hur bra är det på en skala?

    Ett liiiitet misstroendevotum så här mot slutet av mandatperioden kanske? Bara för att sätta nästa kommission och ministerråd på plats om inte annat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.