2013-08-22

Integriteten och den verkliga verkligheten


Härom kvällen fick jag lite kvalitetstid med Pirate MEP Amelia Andersdotter. För att vara ledamot i Europaparlamentet är hon oerhört påläst och energisk. Och hon försöker verkligen koppla greppet om EU:s nya dataskyddslagsregler.

Där slåss hon mot okunnighet, särintressen, korporativism och lättja. Jag är imponerad av att hon orkar.

En intressant sak vi kom in på var att det förs två helt olika debatter om dataskydds- och integritetsfrågorna – en i Sverige och en i EU. Några exempel...

Härom veckan skrev ett antal kristdemokrater en debattartikel i DN om att de vill grundlagsskydda integriteten och vidta en rad åtgärder för att stärka medborgarnas rätt till privatliv. [Länk»]

Snabbt fick kådisarna svar på tal – eftersom de har noll trovärdighet i integritetsfrågorna, om man ser till vad de medverkat till i regeringsställning. [Länk»] Vilket är ett helt korrekt påpekande.

Samtidigt pågår ett helt annat spel i Europaparlamentet, som alltså just nu förbereder nya dataskyddsregler för EU. Man kan konstatera att i princip allt som de svenska kristdemokraterna för fram i sin debattartikel är sådant som deras representant i Europaparlamentet, Alf Svensson, är motståndare till. (Och hans partigrupp, EPP.)

Man kan också konstatera att den svenska regeringen (där (kd) ingår) konsekvent försöker urholka skyddet för den personliga integriteten i arbetet med EU:s dataskydd.

Det är värt att uppmärksamma.

Och i början av veckan hade miljöpartiets Maria Färm en debattartikel om integritetsfrågorna i SvD. [Länk»] Hon beskriver – korrekt – att nya lagar urholkar vår rätt till privatliv. Och hon kräver att det inrättas en integritetsskyddsmyndighet. Även denna debattartikel fick – berättigad – kritik i en replik, där Anna Troberg (pp) angriper (mp) för att ha ett halvhjärtat och yrvaket intresse för integritetsfrågorna. [Länk»]

Men även här finns en vidare dimension. Vad skall en integritetsskyddsmyndighet göra? Vilka skall reglerna vara? Det kanske vi borde diskutera först? Vilket är precis vad som sker i Europaparlamentet. Men det tycks alltså vara helt frikopplat från den svenska debatten. (Och av minimalt intresse för svenska media.)

Det blir rätt konstigt när det förs en ytlig, tämligen irrelevant och publikfriande debatt i Sverige – och en helt annan i EU, där det ändå i slutändan kommer att slås fast vad som gäller. Innan kristdemokrater och miljöpartister försöker ta billiga poäng, så bör de kanske skaffa sig en bättre bild av vad som faktiskt sker i Bryssel. (Och vad deras egna partivänner gör där.)

(Sedan kan man i och för sig diskutera om detta är en EU-fråga. Men det är där den ligger, just nu. Så det är det vi har att förhålla oss till. Och dataskyddet har förvisso betydelse ur ett inre marknads-perspektiv.)

Naturligtvis är det glädjande att alla plötsligt vill diskutera integritet, dataskydd och övervakning. Det ligger väl i tiden, kan man anta. Men man skall samtidigt ha klart för sig att Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet Amelia Andersdotter är den svenska politiker som förmodligen har bäst grepp över dataskyddsfrågorna. Och att Piratpartiet i Europaparlamentet är de som gör något konkret för att faktiskt stärka medborgarnas rätt till privatliv.

Läs mer om dataskyddsdebatten på dataskydd.net »

1 kommentar:

  1. Maria Färm är bra och har hög trovärdighet i dessa frågor. Dvs på det personliga planet. Som parti är (MP) (för att inte tala om (KD)) inte alls trovärdiga just för att de ofta säger en sak (för att fria till publiken) i Sverige och sedan agerar i motsatt riktning i EU (och Sverige). Vackra ord kostar inte mycket...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.