2013-10-24

Euron hotar demokratin i Europa


Att ha en gemensam valuta, växelkurs och ränta för länder med vitt skilda ekonomier och som befinner sig i olika fas är en väldigt dålig idé. Det börjar bli uppenbart för allt fler. Men det är så dags nu. Euro-samarbetet är en orimlighet, som kommer att dra EU i fördärvet. Och ingen tycks riktigt veta vad man skall göra åt saken.

Euro-projektet är också ett hot mot demokratin. På flera sätt.

En gemensam valuta kräver en gemensam politik. En gemensam, centralstyrd politik. Det lämnar inget utrymme för medlemsstaterna att besluta över sin egen politik på områden som budgetfrågor, företagande, sysselsättning, trygghetssystem och skatter. Vilket innebär att oavsett vilken regering ett folk väljer i nationella val, så kommer den verkliga makten att ligga i Bryssel.

Detta säger EU:s ledare numera öppet. Och det är detta många av dem försöker förverkliga: En centralstyrd och centralplanerad ekonomi av en omfattning som vi inte har sett sedan Sovjetunionens dagar.

Vad som kommer att hända med de länder, partier och medborgare som vägrar falla in i ledet – det kan man bara spekulera kring.

En sak kan man dock vara säker på: Detta kommer att föda och göda populistiska nationalistiska partier runt om i euro-zonen. Vilket tyvärr inte kommer att göra något bättre, i sak. Tvärt om.

Överstatlighet, centralstyrning, tvång och panikåtgärder – det är vad som väntar euro-zonen. Ingen kommer att komma undan. På Cypern fick folket och företagen se en stor del av sina banktillgodohavanden konfiskerade. Bara så där. Vilket är rätt oerhört. Och värre kommer det att bli. Här kan du läsa om vilka idéer som just nu bollas runt i EU, vad gäller att hålla folket på mattan. »

Den allt mer allomfattande övervakningsstaten passar, i sammanhanget, som hand i handske. I det rådande permanenta ekonomiska undantagstillståndet vill makthavarna veta vad folket har för sig – och kontrollera att enskilda individer (och företag) gör som de blir beordrade att göra.

Euro-projektet berövar även folket viktig information. Förr kunde vem som helst kolla in den aktuella växelkursen och därmed få en indikation på hur stark det egna landets ekonomi var. Det vill säga hur de nationella politikerna skötte sig. Denna mätare existerar inte längre i den gemensamma valutans värld. (Samma sak kan sägas om räntan som mätare på tillståndet i ett lands ekonomi.)

Räkna kallt med att euro-zonen väldigt snart måste ta i med hårdhandskarna. Man har skjutit problemen framför sig orimligt länge nu. Förtroendet för euron som valuta, de finansiella institutionerna och myndigheterna riskerar att när som helst haverera helt.

Läs även Wall Street Journal: Plans for Political Union Unravel in Europe - Quest to Ensure Euro's Long-Term Survival by Forging Deeper Union Is Fizzling »

4 kommentarer:

  1. Det ska bli intressant att se hur Tyskland, Frankrike, Italien m fl kommer överens om en gemensam finanspolitik. Det är OK med gemensam politik kring detta - så länge det är ens egen politik som förs.

    SvaraRadera
  2. Man kanske borde säga att en gemensam valuta som baserar sig på av bankerna expanderbara luftpengar är ett hot mot demokratin och kräver i praktiken en centralstyrd stat.

    Hade man backat valutan med guld, eller på andra sätt gjort valutan begränsad. Så hade sytemet fungerat ypperligt.

    SvaraRadera
  3. http://www.redicecreations.com/radio/2013/10/RIR-131021.php
    En intervju med Klaus Bernpaintner om sverige.

    Dessutom, litar man inte på banker och politiker får man lita på matematik
    http://bitcoinmagazine.com/

    SvaraRadera
  4. Det enda vettiga alternativet är att nationalisera centralbanker och skapa skuldfria valutor, såsom Licoln gjorde med hans greenback.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.