2014-05-08

Det är inte polisens uppgift att ifrågasätta de mänskliga rättigheterna! Avgå!


Rikspolischef Bengt Svensson och rikskriminalens chef Henrik Malmquist skriver på SvD Brännpunkt om teledatalagringen. De är upprörda över att vissa nätleverantörer har slutat lagra data om användarnas telekommunikationer, efter att EU-domstolen ogiltigförklarat datalagringsdirektivet. Och de är sura för att Post- och Telestyrelsen ställer sig på operatörernas och domstolens sida. [Länk»]

"Medborgarna förtjänar en polis med rimliga befogenheter" skriver de. Då är frågan vad som är "rimligt". Sådant diskuteras bland annat i EU:s stadga om de mänskliga rättigheterna. Där slår man fast vilka våra grundläggande rättigheter är. Stryk under ordet grundläggande. Att en rättighet anses vara grundläggande innebär att man inte får kompromissa om den. Detta är vad som gäller i ett öppet, demokratiskt samhälle. Punkt.

Enligt EU:s människorättsstadga är rätten till privatliv en sådan grundläggande rättighet.

Vilket är skälet till att EU-domstolen har dömt ut EU:s datalagringsdirektiv. Urskiljningslös masslagring av data om alla medborgares alla telekommunikationer är inte acceptabel. Övervakning skall endast inriktas på människor som är misstänkta för brott, eller för förberedelse till brott.

Det är detta polisen vägrar acceptera. Vilket är rätt allvarligt när det kommer från våra högsta polischefer.

Herrarna som kontrollerar statens våldsmonopol vägrar acceptera medborgarnas grundläggande rättigheter – som de kommer till uttryck i ett dokument som är resultatet av en omfattande demokratisk process. Ett dokument som äger samma tyngd som vår grundlag.

Låt oss vara mycket klara över en sak: Det är inte polisens uppgift att ifrågasätta de mänskliga rättigheterna!

Vi kan helt enkelt inte ha chefer för polisen som ägnar sig åt krypskytte mot det öppna, demokratiska samhällets principer. Svensson och Malmquist bör avgå. Sedan är de välkomna att tycka vad de vill på tidningarnas debattsidor, som privatpersoner.

4 kommentarer:

  1. Vågar vi hoppas att Piratpartiet inser publicitetspotentialen i detta och JO-anmäler de båda brottsanstiftarna?

    SvaraRadera
  2. Bengt Svensson gör väl sista varvet nu ändå? Nästa år träder den nya nationella polismyndigheten in och då blir det en ny chef vad jag förstår.

    SvaraRadera
  3. Poliser är också medborgare och har rätt att till allmänheten lämna upplysningar i vilket ämne som helst.

    I sak har polisen fel om flera saker. Säkerhetspolisen har tillgång till FRA-data och förmodligen sådan information som FRA byter till sig från andra underrättelseorgan i världen.

    Det är på grund av att EU:s beslutsorgan samt den svenska regeringen och riksdagens majoritet valt att inte lyssna på den kritik som framförs som gör att nu polisen står tomhänt. Jag tror att medborgarna är beredda att acceptera rimliga inskränkningar i syfte att bekämpa brott, men här har man valt att överreglera på ett sådant flagrant sätt att EU-domstolen var tvungen att underkänna hela direktivet.

    Polisen bör fråga sig varför inte lagstiftaren tog dessa legitima invändningar på allvar - trots ett års extra betänketid genom minoritetsbordläggning. Polisen bör också fråga sig varför operatörer efter 15 års meningslös fildelningsjakt har slutat att frivilligt lagra trafikdata som inte oundgängligen behövs i verksamheten. Det har ju knappast varit okänt för Polisen att allt mer decentraliserade och kryptiska fildelningsmetoder kan komma att användas även för brottsplanerning. Vad har man sagt till justitieministern om det?

    SvaraRadera
  4. Det som Rikspolischef Bengt Svensson och rikskriminalchef Henrik Malmquist önskar sig, hör hemma i totalitära samhällen.

    Har de sovit på historielektionerna?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.