2014-08-18

Politiska intressen bakom kokainmålet?


Det finns tydliga tecken på röta i det svenska rättsväsendet. Vi har oskyldiga människor som dömts till mycket långa fängelsestraff utifrån påhittade anklagelser som är så orimliga att de aldrig borde gått till åtal. Vi har Quick-fallet där grupptänk med skygglappar lett till att en mytoman dömts för ett antal mord, där de verkliga mördarna samtidigt kunnat gå fria. Och vi har sorgligt mörka rättsliga farser som utredningen av mordet på statsminister Olof Palme.

Men frågan är om kokainmålet i Stockholm inte slår alla rekord?

Här finns det mesta: Oklara gärningsbeskrivningar som aldrig borde ha lett till åtal över huvud taget. Undanhållande av bevis som talar till de åtalades fördel. Fabricerade bevis. Poliser vars vittnesmål direkt motsäger andra polisers vittnesmål. Rekordlånga häktningstider. Och så vidare...

Man undrar hur det kan bli så här. Handlar det om inkompetens? Om överdriven nit och ambition? Om förutfattade meningar och arrogans?

En intressant detalj i målet är de journalister som agerat "nyttiga idioter" och sprungit åklagarnas ärenden när fakta, bevis och verkliga omständigheter inte räckt till. Detta mål har en hög profil som gör mig nyfiken.

En fråga man därför bör ställa sig är vilken roll justitiedepartementet spelat i allt detta. Omständigheterna i fallet är ju sådana att departementet (och UD) rimligen måste blivit inkopplat vid vissa tillfällen. Har departementet i så fall okritiskt gått åklagarens ärenden? Har man alls gjort någon egen bedömning av rimligheten i vad man gett sig in i?

En annan spekulativ fråga är om justitiedepartementet haft något politiskt intresse i fallet som sådant? Har man möjligen låtit åklagarna förstå att det skulle sitta fint med en trofé i form av lite "storbus" i fängelse, att visa upp för väljarna och omvärlden? Har man sänt signaler om att nu är det hårdare tag och strängare straff som gäller – och att rättssäkerheten får stå tillbaka, om nödvändigt? Har åklagarna kanske själva dragit sådana slutsatser, för att hamna på god fot med departementets politiska ledning?

Det finns så mycket som är märkligt – på så många sätt – med denna obehagliga historia.

Läs Dick Sundevalls nedan länkade artikel om detta fall. Det är en hårresande berättelse.

Länk: Kokainmålet – ännu en rättsskandal »

7 kommentarer:

 1. Grävande schårnalister har sina smutsiga fingrar i alldeles för många syltburkar nu. Sveriges största problem idag är propagandamaskineriet som kallar sig för "journalistkåren".

  SvaraRadera
 2. Ja, nog luktar det politikers troféjakt alltid. Inte för att jag tvivlar på att Falk hör hemma bakom lås och bom, men med alla de medel som står till buds så borde man väl lyckats plocka fram bevisning som håller i en Svensk rättegång?

  ...men om Falk inte var inblandad i smugglingen av knarket, vem är det som "ensamseglaren" skyddar genom sin tystnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som ser till att han dör om han pratar?
   Folk som har tillgång till 1ton+ kokain har nog recurcer

   Radera
 3. Läste igenom artikeln nu, och förutsatt att allt stämmer så är ju detta bland det sjukaste jag har sett. Nu hade jag iofs inget förtroende för rättssystemet innan heller och att det är korrumperat visste jag. Men här har vi alltså svart på vitt ett solklart fall där Sverige visar sig vara en bananrepublik, och eftersom det inträffade på så hög nivå kan vi nog utgå ifrån att det det har skett med toppen av rättssveriges goda minne.

  Fanns dock en detalj i den långa artikeln som jag önskar hade kunnat preciseras bättre. Det är när han förklarar hur journalister har utsetts till att agera nyttiga idioter i fallet. Jag skulle vilja veta om det finns mer info om hur denna process gått till och gärna även se listan på vilka specifika journalister det handlar om.

  SvaraRadera
 4. Oerhört märkligt fall. I klass med Quick-skandalen. Vad är det som sker med svenska rättsväsendet!? Bägge fallen visar på en oerhörd inkompetens och/eller korruption på toppnivå. Illa.

  SvaraRadera
 5. Och tänk om grisarna varit bättre på att förfalska bevisen. Lagt in kolan i båten, fotat, lämnat in det ordentligt. Sett till att jyckarna markerar ordentligt.

  Tror någon detta är första gången snutsvinen frejmar folk? Frågan är bara hur ofta.

  SvaraRadera
 6. Säkert oskyldig.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonas_Oredsson

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.