2014-09-16

Ett annat sätt att se på (SD)

Som bekant gillar jag inte Sverigedemokraterna. Men jag tror att det är viktigt att skilja på (SD) som parti och dess väljare. Jag tror att de flesta av väljarna varken är nationalister eller rasister. (Möjligen kan de ha fallit för en extrem förenkling av en mycket komplicerad fråga.)

Men – låt oss titta på (SD) bortom utlänningsfrågan. Jag tror nämligen att det finns något annat som lockar i partiet. Det är inte det att de är nostalgi-sossar. Och det är inte deras politik i andra sakfrågor, som ju faktiskt ofta är rätt lam.

I SVT:s VALU-undersökning finns en ledtråd. Där visar det sig att det är i princip lika många som anger "lågt politikerförtroende" som skäl för att rösta på (SD) som invandringen.

Det är vad jag har misstänkt hela tiden. Alltihop handlar om att ge det politiska etablissemanget fingret.

I den delen kan man inte annat än sympatisera med partiets väljare.

Och gissa vad som händer när hela det etablerade politiska Sverige, medieeliten, kulturkoftorna, den ilskna vänstern, sossekyrkan, feministerna och Björn Ranelid säger att detta parti får man absolut inte rösta på..? Yeah, right.

Ironin i det hela är att (SD) är rätt kasst som missnöjesparti, i nästan alla sakfrågor. Partiet är snarast socialkonservativt, hopplöst konventionellt och blekt.

Sverige skulle behöva ett riktigt missnöjesparti. Ett slagkraftigt, smart, underhållande och spännande missnöjesparti. Ett missnöjesparti som skulle kunna samla väljare ur ett riktigt brett spektrum.

(Om någon hostar upp de stålar som krävs för ett sådant projekt, då går det att ordna.)

51 kommentarer:

 1. Varför måste såna som du göra om sverige till Somalia? Vore det inte enklare om ni flyttade till Somalia själva istället?
  /erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför måste såna som du formulera era tankar i ord i forum som detta? Kan ni inte nazistlajva i skogen istället så ni lättar på trycket.

   Radera
  2. Dra du och dina Stalinist-vänner på åsiktsuppfostrar-lajv i skogen istället.. Jefla clown!

   Men för all del, fortsätter dina infantila tankar spilla ut i kommentarsfälten kanske SD får 20% i nyvalet...

   Radera
 2. Rationalitetspartiet16 september, 2014 10:34

  Absolut. Sverige behöver ett UKIP. Ett missnöjesparti byggt på hård EU-kritik, hård kritik mot slentriankorruptionen i Stockholm och muck-raking av alla surdegar som regim-media tiger om.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade kunnat nöja mig med ett Fremskrittsparti eller t.o.m ett Dansk Folkeparti också istället för det impotenta och inkompetenta SD som saknar varje spår av taktisk och strategisk politisk fingertoppskänsla.

   Paradoxalt nog är det antagligen så att SD haft att välja mellan att växa snabbt i opinionen eller att utvecklas mot något av de här nämnda partierna. Man har valt det förstnämnda. Den lätta vägen.

   Radera
  2. SD jobbar stenhårt på att bli ett svenskt UKIP, de saknar dock fortfarande bra kandidater och framförallt en Farage. Åkesson i alla ära, men han behöver vila nu, han går av gammal vana ofta in i försvarsställning istället för att ta kommandot.

   Radera
 3. Behövs en karismatisk ledare som kan leverera bra sound-bites och one-liners. En svensk Timo Soini.

  Stålar, det har ju varit ett politiskt mål att se till att nästan inga individer i Sverige inte har stålar nog för politiskt motstånd. Minskade klyftor kallar man det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Ett politiskt mål har också varit att skapa färglösa och stela politiker, så att de karismatiska rebellerna tidigt kan upptäckas och avpolletteras.

   Radera
 4. Att marknadsföra sig som missnöjesparti är något som SD och FI lyckats med, hur ska man få plats med ett tredje / fjärde, PP har misslyckats (röstar på dem ändå i brist på annat)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (PP) har inte haft någon plan, inget mod, ingen egentlig vilja att ta en sådan position. Tyvärr.

   Radera
  2. Vilket i sin tur har placerat mig i SD. Brist på alternativ samt att SD försöker verkligen ändra sin självbild och göra upp med sitt förflutna är orsaken. Ju längre tiden går desto mer kvalitéer får SD. Det går långsamt, men att förändra SD inifrån är den bästa chansen vi har.

   Konservativa liberaler, sök medlemskap i SD och börja påverka från insidan. De bits inte...

   Radera
  3. HA 11:01: Men du var ju en av företrädarna för PP? Varför sa/gjorde du inget? Var brysselstålarna för sköna?

   Radera
  4. Det var inte PP-Bryssel (där HAX jobbade) som förstört PP...

   Radera
  5. Definitionsfråga.

   Nog är det den vuxnes fel om han låter ungarna bränna ner huset för att han inte vågade säga något när de lekte med tändstickor?

   Radera
  6. Han hade väl inte så mycket att göra med dem (Troberg-falangen i Sverige). HAX ville väl heller inte bli utpekad som en intern bråkmakare, även om det kanske varit att föredra såhär i efterhand...

   Radera
  7. Jag arbetade åt en av (PP):s ledamöter i Europaparlamentet. (PP) Sverige ignorerade oss aktivt. Och de har betett sig fullständigt amatörmässigt. Plus att de har en internkultur som gör all upprätning omöjlig. Sorry.

   Radera
  8. Ingen skugga faller på dig Henrik, inte enligt mig iaf...

   Radera
 5. Att ta bort 4% spärren är en nödvändig demokratisk åtgärd, anser jag.

  Har ett parti fått röster som motsvarar ett mandat ske det vara representerat i en beslutande församling.

  (Om det så heter KalleAnkaPartiet - det har inte med saken att göra).

  SvaraRadera
 6. Vi behöver en svensk Nigel Farage.

  SvaraRadera
 7. Tror på decentralisering men en sammanhållen nationen är ändå en viktig samhörighet för att människor ska kunna ha inflytande över sin tillvaro. Ni ytterlighetsliberaler verkar tro att folk i allmänhet styrs bäst av Bryssel, värdegrundskommiteer, storföretag, världsregering eller något liknande... kommer säkert funka jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehhh... På den här bloggen är vi emot Bryssel. Vi värderar det objektivt observerbara. Vi kritiserar korporativism. Och vi är för decentralisering.

   Välkommen.

   Radera
  2. Att kalla sig för liberal i dessa nyspråkens dagar börjar bli lika svårt och snårigt som att kalla sig feminist...

   Enklare att kalla sig rasist, det är det ord som idag betyder verklighetsförankrad.

   Radera
  3. Den avgörande frågan är vilken politisk enhet som ni tror är bäst lämpad för att fatta gemensamma politiska beslut. För ni tror väl ändå att vi även i framtiden kommer att behöva fatta gemensamma beslut? Eller? Så vad jag menar är om man inte värnar om sin politiska gemenskap och försöker bevara den hyfsat stark, självständig och sammanhållen så tas den makten över av andra maktcentra oavsett man vill eller inte... som till exempel Bryssel, Wallstreet eller fjärran värdegrundskommiteer etc

   Radera
  4. Jag ska ge dig den korta version. Vi (liberalister) vill att ALLA skall kunna ta beslut. Och att INGEN skall kunna tvinga andra till att följa någon annans beslut.

   Radera
  5. Jo, jag har förstått det. Det är just därför man inte kan ta er liberalister seriöst. Er idealism är blott en illusion.

   Radera
  6. Att kalla sig för liberal i dessa nyspråkens dagar börjar bli lika svårt och snårigt som att kalla sig feminist...

   Enklare att kalla sig rasist, det är det ord som idag betyder verklighetsförankrad..
   -----------------------------------------------

   Säg nazist det duger .

   Radera
  7. Ok, du är nazist Micke. Som du vill, lill-Hitler. Du är hobby-diktatorn.

   Radera
  8. Såväl Amnexis som Micke tar upp en viktig fråga. Vi ser hur ord tappar betydelse, så numera är det närmast omöjligt att veta vad många ord betyder.

   Radera
 8. Tills vidare är jag fullständigt nöjd med retrosossarna i form av SD, bara för att se de andra bli hysteriska över misslyckad folkfostran. Aaaaah!

  Som konservativ liberal skulle jag aldrig få för mig att rösta på SD om de saknade sin invandringspolitik men tillsammans med de andras hållning till saken, vad skall jag göra?

  När de andra partierna totalvägrar att beröra saken överhuvudtaget utan istället bara spottar och fräser, vad skall jag göra?

  Nu när den rabiate (hur frisk är han egentligen?) Reinfeldt lämnar styret så skulle det kunna öppnas en liten, lite lucka.

  Om M (utan psykfallet) skulle kunna överenskomma med SD att låta de humanitära stormaktsambitionerna begränsas till att vi siktar på en invandringsnivå som endast uppgår till 500% av ett normalt grannlands istället för 1000%, så tror jag att Åkesson gör vågen. Och samtycker.

  Och vi skulle fortfarande vara helt extrema och kunna posera (till omvärldens ständigt stigande förvåning) som världens finaste folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad han sa.

   (är tidigare M-, FP-, JL- och PP-röstare)

   Radera
  2. Upp till bevis nu, Hax! Menar du att du på riktigt tror att några miljoner svenska muslimer kommer att anamma frihetliga värden bara man tar bort bidragen och minimilönen? (och inom en tidshorisont som inte innebär samhällets kollaps)

   Finns det ett invandringsproblem och vad ska bör vi i så fall göra åt det?

   Nu handlar det alltså inte om ett teoretiskt resonemang kring hur Sverige hade sett ut om vi hade haft en libertariansk politik sedan länge och därmed fått en annan typ av invandring, utan om situationen här och nu, med en mycket stor invandring av muslimer från Mellanöstern och Afrika, samt kristna från samma grupper som ändå har en kultur som är mycket annorlunda än den traditionellt svenska.

   Radera
 9. Visst är allmänt missnöje en faktor men att blunda för grunden är fel. C:a 40-45% av svenskarna är för minskad invandring och SD är ensamma om att suga upp detta missnöje. Momentum för SD förstärks sedan när media och övriga partier agerar som de gör.

  SvaraRadera
 10. Jag ville inte rösta på SD men jag är tvungen för att alla andra partiet är fullkomligt lobotomerade i invandrarfrågan. Våra förorter brinner, Lars Vilks måste ha konstant polisbeskydd och det går att leva på bidrag i Sverige utan att ens lära sig språket. SD har vunnit debatten för att dom har rätt i sak, Sveriges invandringspolitik fungerar inte.

  Om Åkesson är rasist kan bara han svara på men Sverigedemokraternas politik är inte ett dugg rasistisk. Om det är det så är i så fall hela världen utom Sverige rasister.

  Jag kommenterar anonymt här för att jag helt enkelt inte orkar debattera längre. Det enda man får höra är halmgubbar om pizza och Zlatan eller följt av personangrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan notera att man kan till och med rösta i svenskt riksdagsval utan att kunna ett ord svenska.

   Strikt TEKNISKT skulle en person som inte kan svenska bli utsedd till riksdagsledamot.

   Radera
 11. Snygg sätt att gå över från att vara extrem SD-hatare till lite smygsympatisör. Lite sådär steg för steg, mjukt och elegant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för öppna gränser och mot den generella välfärdsstaten. Jag tycker att SD är nostalgiska gammelsossar. Hur får du ihop det?

   Radera
  2. Svara gärna ovan (HA 11:01).

   PP skulle bli större än SD redan i nästa val om man bytte linje och ville minska invandringen. Det strider knappast mot libertarianismens principer att vilja försvara gränserna (även om man kan ha olika åsikt).

   Du har nämligen helt rätt; vi är många som proteströstar på SD trots att vi egentligen inte alls stöder deras obildade sossepolitik.

   Så varför väljer du och alla andra ur stockholmseliten att mot bättre vetande tiga still om vårt massiva invandringsproblem?

   Det är svårt att se att det kan vara annat än pengarna, och möjligen ren feghet.

   Sverigedemokraterna må vara en samling föga salongsfäiga bonnläppar, men de har i alla fall stake nog att stå upp för Sverige och riskera livet för att påpeka att kejsaren är naken.

   Radera
  3. Pengarna!?? LOL!

   Välkommen till den libertarianska kampen. Vi som står för våra principer och aldrig får de bra jobben i politiken, PR-svängen, förvaltningen eller näringslivet.

   Vi lever i prekariatet.

   Radera
  4. Vad gäller (PP) får du ta upp det med dem.

   Radera
 12. Är det inte SD som förtjänar kallas Nya Moderaterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej dom ÄR pragmatiska nazister och moderater är antingen högerkonservativa eller liberaler. SD kommer INTE att ingå politisk symbios med moderaterna.

   Radera
 13. Alla som röstar på SD är nazister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husbyupploppen var bra för Sverige.

   Radera
  2. Alla utom JAG är nazister!

   Radera
  3. Mickeidiot sluta, det enda du gör är att spela SD i händerna! Det är tack vare idioter som dig som SD växer, fattar du inte det?

   Radera
 14. Jag tycker att SD är nostalgiska gammelsossar. Hur får du ihop det?
  -------------------------------------------------------------------

  Hur kan du anse det när deras enda bärande fråga är "muslimfrågan" och "nationen" ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erhm.. rättelse, islamistfrågan ska det vara. SD är inte mot muslimer, utan islamister. Men alla islamister kallar sig också muslimer, så jag förstår att det blir snurrigt för micketrollet, hennet som inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

   Radera
  2. ...och av vilken anledning skall man inte vara emot muslimer i en övergripande mening?

   Där islam råder är fattigdom och efterblivenhet normaltillståndet. Överallt.

   Varför förväntas jag inte observera detta sakernas tillstånd eller påpeka detta, varför förväntas jag alltid vara islamofil?

   Utmaning:

   Nämn ett land där islam har en positiv påverkan på samhällsutvecklingen.

   Radera
  3. ....och nämn ett land som uppskattar muslimsk invandring.

   Ett enda.

   Radera
 15. "Det är vad jag har misstänkt hela tiden. Alltihop handlar om att ge det politiska etablissemanget fingret."

  En annan faktor att ta med är att påståendet om att pensionärer fått höjd skatt i kombination med en förväntad ökad invandring gjorde att oroliga pensionärer valde Sd den här gången. Sd ökade mest bland äldre och pensionärer.

  /Johan

  SvaraRadera
 16. Folk röstar SD för de är trötta på den otroligt subversiva invandringspolitiken. Det är så det är HAX; bara att gå till kyrkan och där göra bekännelsen.

  / Magne

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.