2014-09-15

En enkel lösning på politikens problem: Lämna folk i fred!


I dag går en massa människor omkring och känner obehag över att (SD) har fått ökat politiskt inflytande. Andra oroar sig över att en vänsterregering nu kommer att styra och ställa över deras liv. Under förra mandatperioden kände många olust mot en borgerlig politik. Många fruktar att den vänster som står för "det fina våldet" får inflytande över den traditionella politiken. En del människor är rädda att olika religioner skall få inflytande över reglerna i vårt samhälle. Andra avskyr det grepp som den politiska korrektheten, surdegsmedia och feminismen stundtals har om samhällsfrågorna. Vi är många som oroas av det sätt som postmodernismen relativiserar allt från grundläggande rättigheter till vetenskap. Morallagarna blir allt fler...

Detta sätter fingret på ett problem med den politiska, representativa demokratin: Vinnaren tar allt. Den som först får ihop en majoritet kan tvinga hela folket till ditt eller datt. Det finns alltid en minoritet som inte gillar och som drabbas av majoritetens beslut.

Men det finns ett enkelt motgift. Det är att minska politikens makt – och att låta folk välja själva i så stor omfattning som möjligt.

Detta är liberalismens idé. Att lita på människor och ge dem frihet att göra sina egna val.

Det är detta som skiljer liberaler från politiskt aktiva med andra ideologier. Från dem som vill styra och ställa över folk. Från dem som vill ändra på människor. Från dem som tycker att en modell skall passa alla.

Lämna folk i fred, helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Instämmer med påståendet att politiker ska bestämma så lite som möjligt över medborgarna.

  Att använda ordet "liberal" är ungefär som "rasist" utan fulstämpel.
  De som i verkligheten är globalfascister kallar sig liberala.

  Ingen nämnd - ingen glömd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs "liberal" och "rasist" är tomma ord som kan beteckna nästan vad som helst.

   Radera
 2. Du skulle vart ledare för PP istället HAX, det hör jag...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.