2014-10-07

Bubb.la - en del av ett nytt medielandskap


Paniken stiger hos gammelmedia. Publikunderlaget sviktar och nyheterna söker sig nya vägar.

Naturligtvis. (Rätt åt dem, för övrigt.)

Den intressanta frågan är vad som ligger framför oss. Hur kommer medielandskapet att se ut i morgon?

Det är omöjligt att veta. Men även till synes enkla projekt kan ha potential. Ta till exempel bubb.la – som är ett slags portal där jag är en av många "redaktörer" som bidrar med länkar (och ibland även med innehåll).

På ytan är bubb.la en minimalistisk crowdsourcad nyhetsportal. En "manuell nyhetsaggregator". Här samlas länkar som intresserar dess frihetligt sinnade redaktörer. Lite som amerikanska Drudge Report, fast med fler medarbetare.

I detta enkla upplägg ligger det intressanta.

Med ett mixat urval av länkar från traditionella svenska media, utländska media, alternativa media, bloggar och sociala plattformar skapar bubb.la en större bredd och en ny vinkel på nyhetsflödet. Information som i vissa fall aldrig annars skulle nått en svensk publik lyfts fram ur medieskuggan.

Detta verkar locka många som av olika anledningar börjat tröttna på det traditionella svenska medielandskapet.

Dessutom ger upplägget med länkar till intressanta källartiklar (ofta i utländsk press och i fackpress) mer djup åt nyhetsförmedlingen än den vanliga svenska copypaste-journalistiken. Detta ger ofta den som följer bubb.las flöden intressanta nyheter flera dagar innan de (eventuellt) dyker upp i traditionella svenska media.

En annan styrka är att bubb.la redan från början är en del av sociala medias ekosystem. För den som inte besöker hemsidan går nyheter även ut på Twitter och på Facebook. Det vill säga i de flöden med nyheter som är viktiga för människor. Information som delas. I dessa flöden kan folk få nyheten att Bettans katt har fått ungar och att den franska ekonomin har exploderat – på ett och samma ställe.

Plus att bubb.la finns i många människors RSS-flöden och att man kan välja flöden utifrån segment i nyhetsströmmen som man är speciellt intresserad av.

Allt detta skapat utifrån en synnerligen blygsam (crowdfundad) budget och med frivilliga "redaktörer" som letar intressant material på sin fritid, för att de tycker det är kul. Och nu, efter bara ett par månader börjar projektet komma upp i volym vad gäller läsare och följare.

För mig som bloggare är det speciellt trevligt att vissa av mina texter blir en del av detta flöde. (Jag lägger i princip aldrig in länkar till egna texter, utan de läggs in av andra redaktörer – om de tycker att de platsar och är intressanta.) Plötsligt blir denna blogg även en del av en helhet som är större än dess beståndsdelar.

Bubb.la är en rätt enkel idé. Den bidrar till att bredda människors världsbild och till att ge nya infallsvinklar på det som sker i vårt samhälle.

Det är detta jag tycker är så intressant och lovande – att det faktiskt görs något för att förnya och vitalisera det annars så förstelnade svenska nyhetsflödet.

11 kommentarer:

 1. Jag tycker bubblan är suverän, mycket bättre än en dagstidning. Hade det funnit en sektion för lokalnyheter för småhålan där jag bor hade det varit en fullständig ersättare.

  SvaraRadera
 2. Jag följer bubb.la och finner stort nöje, men skiljer sig bubb.la verkligen så mycket från traditionell massmedia? I slutändan blir det ju cherrypicking av nyheter som redaktörerna finner intressanta, precis som vanlig media.

  SvaraRadera
 3. Vilken är bubb.la:s RSS-adress? Försöker lägga till den i min rss-läsare men får meddelande om att det inte finns något flöde på adressen bubb.la. Hjälp!

  SvaraRadera
 4. http://video.foxnews.com/v/3824222520001

  http://youtu.be/vln9D81eO60

  De sk. "liberals" i det andra klippet har sin motsvarighet i vänsterrörelsen i Sverige, anti-rasister och allt annat falskt de kallar sig.

  Problemet med dessa "liberaler" är att de vill äta upp kakan och ha den kvar. De vill ha ett nästan helt fritt samhälle med jämnställdhet och vida rättigheter för alla samtidigt som de vill att islam, som en fullständigt rättighetsinkompatibel ideologi, också skall existera i det liberala samhället. Hur skall man kombinera vida rättigheter åt alla med en ideologi som bara ger rättigheter åt heterosexuella män?

  Liberalerna måste nu välja vilken sida de står på. Man kan inte ha en liberal världsåskådning och samtidigt vurma för islam, den mest inskränkande och misogyna och intoleranta ideologin som existerar.

  Gällande Ben Affleck så inser man snabbt att han är helt okunnig på området och kan inte debattera sansat överhuvudtaget. Han faller omedelbart in i en rad argumentationsfel och försöker få igenom sin åsikt med aggressivitet och tala på de andra.

  Vi behöver ett nytt medielandskap i Sverige, ja - helst igår...

  SvaraRadera
 5. Hur kan man som liberal fortsatt anse sig vara liberal om man försöker begränsa andra människors fria vilja att t ex underkasta sig någon religion, det blir som paradoxen med demokrati, om 51% anser att vi ska avskaffa demokratin, är det då rätt att dra in på demokratin för att skydda den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, islamisterna säger ju just att de ämnar använda vår demokrati emot oss. Men du bara ställer dig och gapar stort med rövmunnen då eller? Och i samma veva kanske klagar lite på SDs "demokrati- och människosyn"?

   Då kanske den gamla devisen "Att vara liberal är att kluven" inte ska glömmas. Jag ser också den konflikten, men seriöst, tänker du bara stå och titta på när de liberala tankarna och upplysningstidens ideal i västvärlden fördrivs till soptunnan till förmån för en mental tankevärld från medeltiden, som inte genomgått någon upplysning eller hyser några som helst liberala föreställningar? Då kanske vi måste ändra den klassiska devisen till "Att vara liberal är att vara suicid"...

   Religion är inte en folkgrupp, det är ett tankesystem. Hur kan vissa individer påstå att de är manifestationen av ett tankesystem och sedan uppleva att kränkningen är riktat mot deras egen person?

   Ingen klagar på att samhället och polisen försöker begränsa Hells Angels och andra kriminella organisationers tillväxt... men, de har ju också s.k. moderata medlemmar som aaaldrig sysslat med någe dumt. Och det måste väl funnits en massa moderata nazister i 30-talets Tyskland?

   Någonstans måste man väl som liberal tillåtas att dra en gräns? Om inte, vem bestämmer det då? Också oliberalt.. o sen kan vi bjäbba fram o tillbaka ini absurdum medans förfallet av vårat samhälle pågår.

   Radera
  2. För det första så klagar jag inte över SDs demokrati och människosyn av samma anledning jag inte klagar över islamisternas alla har rätt till en egen uppfattning, även om jag kan tycka att den är fel.

   I stycket om hells angels, vilken skada gör en moderat hells angels medlem som inte gör något olagligt, är själva brottet verkligen att vara med i hells angels?
   Samma sak gäller naturligvis nazister, är det deras åsikter eller deras handlingar som bör straffas?

   Jag ser problem med dagens radikalisering åt olika håll, feminizm, rasism, islamism osv. Men att bryta sina principer och välja sida för att motverka en radikal riktning kommer knappast leda till en förbättring av klimatet.

   Radera
 6. bubb.la är ett schysst sätt att samla nyheter på som det annars kräver en del jobb att få fram. En tråkig grej är den hårda vinkling som en del sätter i sina rubriker, så man behöver även där läsa själva artikeln för att inte dra fel slutsats.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.