2014-11-18

Ut med metafysiken ur politiken!


Man kan oroa sig för att religion (vilken religion det än handlar om) får inflytande över de regelverk som styr vårt samhälle.

Men i Sverige skiljer vi på politik och religion. Våra mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter är och skall vara okränkbara. (Till och med mot politiska majoritetsbeslut, fattade i "god demokratisk ordning". Det är därför vi till exempel har anslutit oss till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.)

Därför är det oerhört allvarligt när våra politiker stiftar morallagar, skapar brott utan offer och lägger sig i hur vi lever våra liv. Sådant skiljer sig nämligen inte i art från att ge religionen makt över politiken. För i båda fallen handlar det om tro, hangups, metafysik och tyckande.

Då blir det genast mycket svårare att freda politiken från religionen.

Vårt land bör ha få men tydliga lagar. De bör fokusera på att skydda människor från rättighetskränningar och att ge tydliga regler för förhållandet mellan individ och stat.

Hur människor skall leva sina liv är upp till dem själva.

2 kommentarer:

 1. Sant, alltför sant. Jag skulle gärna läsa en fördjupad text om detta!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet, tack! Jag skulle också vilja se en fördjupning i detta aktuella ämne. Att fler får dessa insikter är nödvändigt då vi inte har helt vattentäta skott mellan religion och våra skattefinansierade institutioner och styrande församlingar i det här landet. Dessutom har vi religiösa uppviglare som vädrar morgonluft och känner blodvittringen av ett västerländskt samhälle i djup splittring och med sjukligt konflikträdda företrädare.

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/vaerlden-blir-fridfullare-utan-religioner-12093

  Per Bauhn, professor i praktisk filosofi skriver om HMF-lagen och dess brister:

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2477620-kritik-av-boneutrop-inte-hets-mot-folkgrupp

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.