2015-07-08

Vi lever i intressanta tider


Något är på väg att hända med vårt samhälle.

Staten håller på att stärka sitt grepp om folket. Vi ses inte som individer och fria medborgare, utan som undersåtar. De lagar och regler vi har att rätta oss efter förändras allt mer från att skydda oss mot andra till att skydda oss mot oss själva. Morallagstiftning, förmynderi och pekpinneri blir allt vanligare inslag i politiken. Vår demokratiska fri- och rättigheter urholkas (som nu senast i Spanien). Och en aldrig tidigare skådad övervakningsapparat håller på att rullas ut. Något slags neo-konservatism är på väg att socialisera människan – uppbackad av en byråkrati som inte längre förmår fokusera på det som är väsentligt.

Det folkliga motståndet mot makten blir ofta förvirrat. Den så kallade Occupy-rörelsen lyckades möjligen identifiera ett antal verkliga problem. (Lustigt nog till stora delar samma problem som Tea Party-rörelsen pekade på.) Men den stod handfallen vad gäller vad man skall göra åt saken. Att ropa efter mer reglering är knappast lösningen när det som är fel ofta skapats av just politiska beslut, det vill säga regleringar.

Samtidigt håller något slags ny, snipig åsiktselit på att ta form. Den skiljer sig från tidigare generationer av den tyckande klassen genom aggressivitet parad med snarstuckenhet – vilket utmynnar i något slags arrogant feghet. Den är inte konsistent, utan fylld av självmotsägelser. Den anser sig ofta stå över fakta, logik och kända orsakssamband. Den silar mygg och sväljer kameler. Och den drar sig inte för att kräva att politiken och statens våldsmonopol skall ställa sig på dess sida.

Runt om oss faller världen långsamt sönder i något slags tilltagande... entropi. I öst beter sig Ryssland oacceptabelt, samtidigt som landet försöker dölja sina intentioner med klassisk maskirovka. I syd utövar vettvilliga islamister ett skräckregemente som driver människor på flykt och som riskerar att på olika sätt spridas till vårt samhälle. I väst beter sig USA oroväckande ofta omdömeslöst och oskickligt. Och här i Europa är hela det finansiella systemet i självsvängning, på grund av ett politiskt tvångsäktenskap mellan Spara och Slösa.

Och på något sätt känns det som om allt det ovanstående hänger samman.

Jag känner mig rimligt säker på att det inte bara är jag som blir äldre, utan att det faktiskt håller på att bli värre.

Det är många bollar i luften samtidigt. Hela systemet känns metastabilt. Och då kan små förändringar få stora konsekvenser. (Vilket inte nödvändigtvis behöver vara dåligt – men lär bli omtumlande.)

Vi lever i intressanta tider.

16 kommentarer:

 1. "I öst beter sig Ryssland oacceptabelt".. vem är det som äger media? Kan vi dra några slutsatser med den vetskapen? Finns det mer information än endast msm idag på nätet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the “Russian Revolution.” It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators.”

   - Alexander Solzenitzyn

   Radera
  2. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians
   -------------------------------------
   Dom var borgare som behövde illiterata idioter för att lyfta dom till den himmel som andra borgare upptog alla platser i. Det är ALLTID borgare som styr.

   Radera
 2. På vilket sätt beter sig Ryssland oacceptabelt???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå och trolla någon annanstans. Eller gå ut i det fina vädret, ser att det är 26 grader och sol i Sankt Petersburg.

   Radera
 3. Det är tråkigt att hitta dig på samma sida som SD och de andra högerpopulisterna här i Europa.Föraktet för våra folkvalda och den demokratiska processen skiner igenom.
  Nyfascismen trampar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man bra betalt som rysstroll?

   Radera
 4. Människor efterfrågar säkerhet och får övervakning, det är inte samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågar du vårt politiska etablissemang så har du garanterat fel.Näthatet, terrorismen och polisens myndighetsutövning KRÄVER övervakning för att kunna ge säkerhet!

   Radera
 5. Haha - det gamla vanliga SD-kortet dras fram av en vänsterextremist som inget förstår.Ingen nämnd och ingen glömd!

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet HAX. Håller med dig helt. När hörde vi senast en politiker som stod upp och försvarade den enskilda människan mot övervakning, byråkrati och rättsövergrepp på principiella grunder? Någon som säger att om vi vill behålla det öppna och demokratiska samhället kan vi inte ha 100% säkerhet.

  SvaraRadera
 7. Hur mycket av detta är nytt?
  /B

  SvaraRadera
 8. "Föraktet för våra folkvalda och den demokratiska processen skiner igenom."

  Håller med, i och med decemberöverenskommelsen visade ju sjuklövern hur mycket de värnar om demokratin.

  Progression through oppression är precis som vänstern säger i ord och handling den enda vägen till utopia.

  SvaraRadera
 9. Ryssland ägnar sig åt hybridkrig i Ukraina. Ryssland sniffar på territoriegränser och dess piloter uppför sig väldigt aggressivt. Ryssland flyger dessutom runt med kärnvapenkapabla plan. Ryssland ägnar sig åt att legitimera för sin befolkning att Sovjet aldrig borde upplösts och alla länder som ingick däri bara har temporärt självstyre. Utöver det har man en brigad betalda internetkrigare som försöker släta över dessa incidenter med bloggar och i kommentarsfält för att förvirra väst än mer.
  (Inte att glömma förvrida huvudet på dom, nya och gamla, delar av vänsterfältet som än idag vurmar oerhört för Sovjet och den magnifika kommunismen och all den solidaritet som fanns där; man väljer att blunda och inte se att nu som då är rysslands befolkning ett stolt folk med en glödande nationalism där den minst statstroende ändå sätter våra mest inbitna "patrioter" inom SD i skamvrån. Man blundar för att den patrioismen och inte några högre tankar om solidaritet eller människovärde som vänsterfältet av idag säger sig vurma om var vad som höll samman Sovjet och Ryssland)
  Härhemma är våra politiker, i det fall dom gått ut grundskolan och inte enbart klarat sig på ett välsmort munläder, förlorade i ett evigt fokus på små detaljstyrningar som ett fåtal skriker högt om. För att inte tala om hur hela apparaten sväller för att få plats med en den ene en den andres kompisar och folk man är skyldig en tjänst som behöver bra betalt för att vända papper tills dom kan få en plats i EU. Neopotismen breder ut sig till en alltmer medhållande massa.
  Det är knappast nyfacism, det är ett uppvaknande om att systemet blivit alltmer korrupt och behöver rejäla omstruktureringar och en god dos ökad transparens/insyn för folket för att ha någon chans stävja den, korrpuptionen/feghet/likritning, innan det är för sent.
  Blanda in en skopa alltmer förändrade förutsättningar vad gäller jobb/produktivtetsökningar och det är måhända lite förståeligt att man inte väljer att tampas med dom svåra nya frågorna vi står innför utan hellre vill trampa på som förut i gamla vatten hellre än att komma med visioner bortom 4år.

  SvaraRadera
 10. @Anonym08 juli, 2015 04:38

  Ehh, skojar du? Oacceptabelt är minst sagt en underdrift när man invaderar grannländer lite som man finner är lämpligt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.