2015-09-04

Den syriska flyktingkatastrofen är Putins fel


Man kan kanske bara spekulera. Men mycket talar för att den pågående flyktingkatastrofen i Syrien hade kunnat undvikas – om inte Ryssland och Kina gång på gång lagt in sitt veto mot olika resolutioner i FN.

FN som sådant klarar knappt av att knyta sina skosnören. Men FN-resolutioner är som regel nödvändiga för kraftfulla insatser, till exempel av militär natur. Om man vill bli av med den syriska regimen (det är så dags nu, det hade varit bättre om det skett när konflikten handlade om mänskliga rättigheter istället för religion) eller om man vill upprätta skyddszoner för flyktingar – då är det i princip nödvändigt att ha FN i ryggen. Vilket alltså Ryssland och Kina har satt stopp för.

Så nu står vi där. Nu handlar flyktingfrågan inte längre om vad vi tycker om att människor från främmande länder kommer till Europa – utan om hur vi skall kunna hantera miljoner människor på flykt lagom till vintern.

(Vi står inför den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Vilket får svenska myndigheter och politiker att framstå som precis så handfallna som de är.)

Geopolitiskt spelar Putin ett elakt spel. Han är i konflikt med EU. Han har medverkat till att vi har fått en flyktingkatastrof på halsen. Hans spel är cyniskt, katastrofalt och... tja, ondskefullt.

Världssamfundet kanske borde ta sig en funderare på om Ryssland och Kina verkligen skall tillåtas hindra att man styr upp situationen i Syrien.

Frågan är bara vad man i så fall skall göra. Och vem som skall göra det. EU är svagt, splittrat och säkerhetspolitiskt dysfunktionellt. (Ett ingripande skulle för övrigt kräva någon form av gemensam europeisk försvarspolitik, vilket är en tveksam idé på så många plan.) USA roas knappast av tanken att dras in i ännu ett konfliktområde, speciellt inte med kängor på marken. Arabförbundet vill inte och skulle dessutom riskera att dras in i de religiösa aspekterna av konflikten.

En lösning som möjligen är mer hanterbar är att man gör sig av med Syriens president Bashar al-Assad och att landets armé sedan får leda en militär koalition mot ISIS, i vilken de länder som känner sig manade kan delta.

Men hur blir man av med al-Assad? (Kanske skulle man kunna sända honom till Moskva eller Peking.) Kan alla flyktingar vara trygga under vingarna på en av de stridande parterna i den konflikt som pågår just nu? Skulle någon annan kunna åta sig att hålla flyktingzonerna säkrade? Frågetecknen är många och påtagliga.

Antalet möjliga lösningar tycks bli allt färre. Och klockan tickar. Nu spelar det inte längre någon praktisk roll att allt är Putins fel. Något måste göras och våra politiker står handfallna. (Det gäller även SD.)

Att inte göra något är också ett val. Som kan få katastrofala konsekvenser. Även för oss.

20 kommentarer:

 1. Jag hörde att det var Putins fel att det regnade på Mars.

  Alltså, det här var den sämsta analys jag har läst på länge. För de flesta som har följt med i den här konflikten vet att det finns två länder som bär ett extra stort ansvar för det här. Det första är USA och det andra är Storbritanien. Båda länderna invaderade Irak 2003 och satta därmed hela regionen i gungning. Sen passade man på att förstöra Libyen 2011, i nästa demokratiserings projekt. Man var nära i Egypten också men där återtog militären makten och verkar nu sådär lagom sugna på att vara västs allierade. Dock så har Egypten undan för undan tappat kontrollen över Sinai och det finns tyvärr risken att saker spårar ur även där.

  Putin är den enda kraft som tydligt och handlingskraftigt, och faktum är att den enda goda nyheten som har kommit från regionen på sista tiden är att det har börjat dyka upp rysktalande soldater på regeringsidan. Har vi tur så kommer Ryssen och räddar vårt arsle ännu en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick du många rubler för din text?

   Radera
  2. Mitt förslag som skulle hjälpa detta land, flytta till Putin land

   Radera
  3. Om man har den retoriken så tycker jag att allt är Allahs fel? eller..

   Radera
 2. Är du ironisk eller dum på riktigt.
  Kanske du har dubbla medborgarskap?
  Det skulle förklara allt!

  SvaraRadera
 3. Gillar att läsa din blogg, du har en hel intressanta synpunkter och vinklingar. Ibland håller jag med dig, ibland blir jag inspirerad, men ibland blir jag irriterad...
  Det är varken Kinas eller Rysslands fel att det är krig i Syrien. Det är först och främst USAs (Obamas politik) och NATOs fel. Det borde du ha förstått i nuläget. Libyen är ju ett paradexempel på vad USA och NATO kan åstadkomma i MÖ. Tack och lov satte Ryssland och Kina stopp för Väst avskyvärda agerande i MÖ.

  Innan man störtar en diktator borde man fråga sig: vad får vi istället? Vad får du i Syrien utan Assad, tror du? Vad finns det för alternativ idag?

  Slutligen måste jag citera prof: Hans Rosling "du har fel och jag har rätt!"

  SvaraRadera
 4. Jojje Olsson,som lever i Kina, har skrivit en bra artikeln om FN och Syrien. Mycket har hänt sedan dess, men vad som skrivs om bl.a. FN, gäller även idag.
  http://inbeijing.se/bulletin/2012/02/05/kina-lagger-veto-om-syrien-i-fn-varfor-och-vad-innebar-det/

  SvaraRadera
 5. Orsak och verkan ju ibland vara lite svår och förstå , att Syrien var ett fredligt land om än odemokratiskt före USA,s och EU .s inblandning tycks inte vara något som vi skall diskutera , helt frankt hade det sparat hundratusentals liv om USA hjälpt Assad istället. Att förvänta sig någon demokrati efter någon form av kupp i ett arabland är en utopi och har aldrig hänt.

  SvaraRadera
 6. Man kan också vända på det och säga att flyktingströmmarna är de som stöttar islamisterna, som försöker störta Assads fel. Syrien var stabilt tills flera länder samtidigt började förse islamisterna med vapen i syfte att störta Assad. Har inte dessa länder (Turkiet, USA, Saudi-Arabien, Qatar m.fl.) någon som helst skuld? Är det ok att starta krig som leder till flyktingströmmar och destabilisera ett land bara för att man inte gillar den sittande diktatorn?

  SvaraRadera
 7. Inga godkända kommentarer!
  Skall inte du åka hem till Israel nu?
  Djävla tölp!

  SvaraRadera
 8. Nu skall vi komma ihåg att oroligheterna i Syrien började som en protest mot bristande mänskliga rättigheter - som hårt slogs ner. Inte religion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer och vad som sedan skedde var att vänstern (i hundratusental) ställde sig på samma sida som europas högerextrema och krävde att INGEN skulle störa Irans och Rysslands marionett i sitt värv att slakta oppositionen

   Radera
  2. Det är inte riktigt sant. IS har aldrig varit särskilt intresserade av mänskliga rättigheter... Vissa länder har cyniskt försökt stödja IS och andra grupperingar för att störta Assad. Och nu vägrar de ta ansvar för vad som hänt och skyller på ... Putin. Lågt.

   Radera
  3. Percis som i Lybien då? Som totalförstördes av NATO för att "skydda civilbefolkningen". Eller Irak som totalförstördes av USA för att "införa demokrati". Är du ett barn? Eller är du bara ute efter att provocera och desinformera?

   Radera
  4. När konflikten i Syrien startade, då var IS inte på banan.

   Det handlade om mänskliga rättigheter.

   När Ryssland och Kina blockerade frågan i FN kunde väst inte ge den demokratiska oppositionen den hjälp den behövde.

   Vilket så småningom ledde till att den drevs i armarna på IS, i brist på annat stöd.

   Radera
 9. Varken Kina eller Ryssland har några andra ambitioner med Syrien än att skydda sina egna ledarkasts privilegier. Ett av många sätt att göra det är att skydda andra parasiter.
  Dom har lång vana.
  Det finns ingen lösning att söka i nån av dessa två avskrädeshögar som båda styrs och kontrolleras av klaner som formerats under kommunismen.

  SvaraRadera
 10. "Vilket får svenska myndigheter och politiker att framstå som precis så handfallna som de är."

  Det är väl därför som Tsunami-banden fortfarande är hemligstämplade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De förstördes väl, efter att de kom fram till att backup inte är något som allmänheten har tillgång till.

   Radera
 11. Hahahaha :-) Putin?? Ja.. för fan.. allt dåligt som sker är antingen Kinas eller Putins fel.. jag tror jag dör av skratt :-)
  Här är en ganska bra sammanfattning av vad som egentligen sker:
  http://verkligheten.org/2015/09/04/hyckleri/

  SvaraRadera


 12. Ja om det är något som hänger ihop så är det Ryssland och total intellektuell haverism.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.