2015-10-30

Flyktingkrisen exponerar den svenska kärnrötan


Flyktingkrisen sätter ljuset på ett antal problematiska svenska företeelser – som egentligen inte alls har med flyktingar och invandring att göra.

 • Svenska myndigheter följer bara gällande lagar och regler när de själva känner för det.
 • Statens våldsmonopol, förkroppsligat av polisen, klarar inte av (eller förmår inte förstå) sin kärnverksamhet.
 • Sverige klarar inte skarpa lägen. Vid större katastrofer skulle landets myndigheter stå handfallna.
 • Bidragssystemen har en del uppseendeväckande generösa inslag.
 • Den svenska arbetsmarknaden är närmast ett skråväsende, som fokuserar på att hålla folk borta från densamma.
 • Bostadsbristen är inte bara akut i dag. Den kommer att bli mycket värre. Och situationen kommer att vara omöjlig under överskådlig framtid.
 • Samhällsdebatten fokuserar på gnäll kring konstruerade problem istället för att tackla verkliga utmaningar.
 • Politikerna vet inte vad de sysslar med.
 • Media har en politisk agenda och man kan inte lita på att de förmedlar en korrekt bild av verkligheten.

Allt detta är problematiskt – och skulle fortfarande vara det även om Sverige inte tog emot en enda flykting.

12 kommentarer:

 1. "Bidragssystemen har en del uppseendeväckande generösa inslag."

  Kan du kanske exemplifiera med några av dessa inslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den retroaktiva föräldrpenningen?

   Radera
  2. 90 dagar fram till barnets 12 årsdag?

   Radera
  3. 259 200 kronor i retroaktiv föräldrapeng från det att barnet föddes, oavsett i vilket land det är fött. Hon kan själv välja i vilken takt föräldrapengen ska betalas ut. Exemplet är baserat på den lägsta ersättningsnivån om 180 kronor per dag under 480 dagar per barn.

   Källa: www.statskontoret.se

   Debatt kring siffrorna har naturligtvis uppkommit, läs först:

   http://www.dt.se/opinion/insandare/nyanlandas-ekonomi

   Läs sen Fria Tiders konversation med moderaten Fredrik Malm:

   http://www.friatider.se/fredrik-malm-ger-fria-tider-ratt-om-invandrarbidragen

   Radera
  4. Det är hur enkelt som helst att exemplifiera. 1980 ändrades kommunallagen och samhället blev skyldigt att försörja den som inte kan det själv. Det är utgångs- punkten idag: om du inte kan försörja dig själv så tar samhället om dig. Dessförinnan var utgångspunkten i lagen att den enskilde i första hand är skyldig att försörja sig själv och att samhället träder in om man absolut inte kan försörja sig själv. Bidraget det handlar om i botten är försörjningsstöd. Sedan finns det otaliga ytterligare bidrag som administreras av Försäkringskassan.

   Radera
  5. Det ÄR ingen flyktingkris. Använder man benämningen är man fel ute.! Endast 10% kan enligt immigrationsverket själv betecknas som flyktingar. Bra att ha en sanningsenlig och då seriös benämning från början i denna diskussion. Resultatet blir då ett helt annat.

   Radera
 2. "If men were angels, no government would be necessary. If angels were to govern men, neither external nor internal controls on government would be necessary. In framing a government which is to be administered by men over men, the great difficulty lies in this: you must first enable the government to control the governed; and in the next place oblige it to control itself."
  James Madison, Federalist No 51

  Och vi har, relativt sett, nästan haft "änglar" både som styrande och undersåtar. Tilliten till staten, varandra, "systemet" är fortfarande - märkligt nog! - väldigt hög.

  Men ett system måste vara konstruerat för att fungera även om skitstövlar styr över skitstövlar.

  SvaraRadera
 3. Det är intressant att fundera hur det har kunnat bli så här. Det är verkligen ett totalt vansinne just nu. Precis som beskrivs ovan så håller alla på med skapade pseudoproblem (genustrams rasisttrams porrtrams eller gottande i enskilda tragedier som Lisa Holm-fallet) Personligen lutar jag åt att det handlar om bristande bildning i kombination med den expanderande medialiseringen. En uppstrukturerad skola med ordningsbetyg, obligatorisk vetenskapsfilosofi, Religionskritik och (national)ekonomi som nya kärnämnen skulle måhända vara till hjälp på lite längre sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Få ordning på skolan? Titanic gick på isberget för en halvtimme sen, vattnet forsar in i olika avdelningar och du menar att det nu är en lämplig tidpunkt att göra om ritningen över fartyget och ändra vissa bärande strukturer i konstruktionen? Vi får se hur det går...

   Radera
  2. Nej det menar jag inte. Men det kan väl ändå vara intressant att spekulera kring varför Båten sjunker, eftersom vi varit relativt framgångsrika tidigare. Varför allt förvandlas till trams så att säga. Min hypotes är det beror på någon typ av kunskapsförflackning. Eventuellt har svenskar alltid varit obildade "bönder" och att det fungerade hyfsat bra under den tidiga industrialiseringen. Min hypotes är att kostnaderna för jantelags-jordnära-"viskaräddavärldenmegalomani" i kombination med ignorans narcissism och avund blir högre i en globaliserad värld.. På kort sikt måste man väl fixa skeppet så gott det går genom att styra upp migrationspolitiken, avskaffa morallagar banta staten osv..

   Radera
 4. En intressant parallell till exemplet Påskön tycker jag kan dras med invandringshysterin: när det började uppenbara sig att allt skulle gå åt helvete på Påskön (resurserna började ta slut) försattes folket i extas och högg ner de få träd som fanns kvar och festade gränslöst. När nu invandringsvansinnet börjar anas även i svenssons plånbok, går PK-media ut ännu hårdare i försvar för den gränslösa migrationspolitiken..

  SvaraRadera
 5. JAPP! Vi är redan i fas 3.

  Att se in i framtiden är berikande för då kan man både planera och i sent skede parera.
  Att vänta tills facit är framme är för sent för att påverka på riktigt
  Att vänta tills någon annan läser och förklarar facit är det alldeles för sent . . .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.