2016-05-09

Allt skulle kunna vara så mycket bättre!


Det är värt att notera att marknaden för till exempel diskmedel och smartphones fungerar – medan politiskt styrd, kontrollerad och reglerad verksamhet som sjukvård och bostäder brottas med allvarliga problem.

I princip allt i ett samhälle tenderar att organisera sig självt, om politiker och byråkrater bara håller fingrarna borta. Marknaden är oöverträffad vad gäller att identifiera olika behov och att tillfredsställa dem på ett kostnadseffektivt sätt. Det sker spontant, på frivillig grund och snabbt. Inte nog med det, på marknaden tillhandahålls som regel många olika alternativ att välja mellan.

Politik och byråkrati leder däremot till monopol, centralstyrning, likriktning, dålig hushållning med resurser och en verksamhet som i slutändan inte möter människors behov. Det är politisk styrning som skapar bristsituationer, köer och dålig service.

Så varför tillåts politikerna styra och ställa över sådant som marknaden och civilsamhället skulle kunna sköta bättre?

Ett svar är att alla riksdagens politiska partier står för en omfattande politisk makt. (Även på områden där politiker och byråkrater saknar kompetens.) I den frågan finns ingen opposition. Ingen vill eller vågar höja blicken. Alla är sossar.

Ett annat svar är att väljarna ofta inte förstår eller känner till att det finns andra och bättre alternativ. De utgår från att allt måste fungera som i dag, med vissa mindre justeringar hit eller dit. Detta är en tankefälla som odlas av den politiska klass som inte är intresserad av att dela med sig av sin makt till folket.

Ett tredje svar kan vara att många människor inte är intresserade av att ta ansvar för sina egna liv. Det är i så fall en problematisk samhällsutveckling.

Dessutom skapar den politiska klassen ett gnälligt och negativt samhällsklimat. Vilket aldrig kan leda till något gott.

Vad Sverige skulle behöva är mer frihet, marknadslösningar, framtidstro, sunt förnuft och hinkvis med djävlarnamma.

3 kommentarer:

 1. Eller så är förklaringen att marknaden är en process och inte kan garantera ett visst utfall. Det kan förvisso inte staten heller men politiker kan säga att de har som mål att mål A skall uppfyllas.
  Om målet inte uppfylls måste man reglera mer för att det skall uppfyllas osv.

  SvaraRadera
 2. Om marknaden är oöverträffad, varför tror du inte säkerhetstjänster skulle hanteras bättre av t ex Pinkertons, än statens monopoliserade våldsapparat?

  http://www.pinkerton.com/history

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som trogen läsare av denna blogg vet du att jag är minarkist. Jag anser att försvar, ordningsmakt och rättsväsende skall skötas av en minimal stat.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.