2016-06-19

Britterna röstar om självständighetOm en knapp vecka vet vi om britterna kommer att lämna EU eller stanna kvar.

Vore jag britt skulle jag rösta för självständighet.

Som svensk blir jag mest nervös. Britterna är ofta de som är rimliga och sansade i EU-samarbetet. Och nu kanske de kommer att lämna oss i fransmännens, polackernas och italienarnas våld. Utan Storbritannien kommer vansinnet att eskalera.

Med det brittiska pundet ute ur bilden kommer trycket att öka på Sverige för att vi skall ansluta oss till den gemensamma europeiska valutan, euron. Vi har nämligen inget formellt undantag på den punkten. Och euro-länderna ser helst att den svenska ekonomin är med och ger euron konstgjord andning.

Utan britterna kommer överstatligheten, centralstyrningen och politiseringen av ekonomin att öka. Då kommer man att sätta högsta fart för att förverkliga idén om ett Europas Förenta Stater. (Det ständigt närmare samarbetet finns inskrivet i alla EU-fördrag sedan Rom-fördraget.)

Bakom de politiska kulisserna i Paris, Berlin och Madrid finns det många som tycker att Storbritannien lika gärna kan lämna EU – eftersom de är ett drivankare vad gäller fullskalig federalism. Det är i detta ljus man skall se kommissionsordförande Junckers raljanta uttalanden på sista tiden.

Jag är Europa-vän. Men jag vill ha ett demokratiskt Europa – inte EU:s ständigt ökande demokratiska underskott. Jag vill ha frihandel och fri rörlighet – inte korporativism och byråkrati. Jag vill ha institutionell konkurrens mellan medlemsstaterna – inte likriktning i ett system som ständigt rör sig mot worst practice.

Utan britterna borde även Sverige lämna EU. Men det kommer förmodligen inte att ske. Då återstår att varje dag, på varje punkt försöka vrida EU rätt. Vilket är ett sisyfosarbete.

[Direktlänk till Youtubefilmen ovan »]

4 kommentarer:

 1. Jag är alltså optimist när jag hoppas att Brexit skall bli en näsbränna som får kvarvarande medlemmar att skärpa sig.

  Följer scenariot dina linjer borde det ge centrifugaleffekter som sliter isär EU inklusive det svenska stödet för EU.

  SvaraRadera
 2. Är det inte i lika grad ett sisyfosarbete att försöka vrida Sverige rätt? För många är Stockholm en större förtryckare än Bryssel, och jag som skåning och öresundspendlare såg hellre än ett Brexit, ett "Skentry" för oss i Storköpenhamn/Öresundsregionen:

  ""SKENTRY". I skuggan av Storbrittaniens eventuella BREXIT ur den öppna marknaden och den fria rörligheten växer en rörelse som i rak motsats kämpar för Skånes (re)entry in i den samma; SKENTRY. Typ ett Skåne där man kan röra sig inom sin egen EU region utan att visa pass."

  https://www.facebook.com/oresundsrevolutionen/posts/288430048166911

  SvaraRadera
  Svar
  1. När kommer SKENTRY? Malmö är en fantastisk ekonomisk motor som inte alls behöver stöd via systemet för kommunalekonomisk utjämning eller kommunala utjämningssystemet, vilka fördelar pengar till Sveriges kommuner, för att inte gå i konkurs. Ska ni skicka notan till Danmark?

   Radera
  2. Att kommuner i Sverige som missköter sig inte kan gå i konkurs, visar just hur extremt centraliserad den svenska staten är.
   Det är egentligen en stadsstat, där en enda stad styr över hela imperiet från polcirkeln till Öresund.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.