2016-09-05

Svenska medias skeva bild av tyska delstatsvalet


På sin blogg gör Dick Erixon en intressant reflektion om gårdagens tyska delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern.

Svenska media gör en stor sak av att Angela Merkels CDU gjorde ett dåligt val. Vilket i och för sig är korrekt.

Problemet är att den bild man får är att främlingsfientliga Alternative für Deutschland främst fått sina röster från besvikna CDU:are – då Merkel är galjonsfiguren för det senaste årets stora tyska asylinvandring. Men är det så? Erixon skriver...
AfD gick från noll fick 20,8 procent. Varifrån kom dessa väljare? Jo, 5,1 procentenheter från de tidigare kommunisterna i Die Linke. Socialdemokraterna tappade 5,0 procentenheter. De gröna nästan halverades när man tappade 3,9 procentenheter. 
Kristdemokraterna tappade… 3,1 procentenheter. Alltså mindre än var och ett av de röd-gröna.
Jag tycker att det är bekymmersamt att svenska media ger en skev bild (att borgerliga väljare är kryptonazister) av det som skett.

Om vi skall kunna bemöta främlingsfientliga och "högerpopulistiska" krafter måste vi förstå vad som verkligen sker. Och för att kunna göra det behöver vi korrekt information.

Sedan ligger det en viss, mörk ironi i att det är SD-märkta tidskriften Samtidens redaktör som reder ut begreppen där den svenska journalistkårens godhetsapostlar misslyckas. Det ligger nära till hands att tro att de senare har något slags agenda. (Till exempel att de försöker tona ner främlingsfientlighet i politiska grupperingar som ligger nära dem själva.)

Att de aldrig lär sig. Det är ju deras egen trovärdighet som urholkas.

Dick Erixon » Tyska valet: röd-gröna mest invandrarkritiska »

6 kommentarer:

 1. Exempel "Fler delstatsval återstår innan nästa allmänna val hösten 2017 och allting tyder på att Afd kommer att fortsätta stjäla väljare från Merkels konservativa CDU/CSU."

  Wolfgang Hansson i Aftonbladet.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article23464197.ab

  SvaraRadera
 2. "Att de aldrig lär sig. Det är ju deras egen trovärdighet som urholkas."

  Pffft, skärp dig Hax. För Svenska journalister (överlag) gick det där tåget strax innan Brukspultron Persson tillträdde som hövding för arbetarrörelsen. Skall man få ut något vettigt ur media i det här landet så verkar till och med RT en bättre källa än våra inhemska ditton...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det där stämmer inte alls. Visst är svenska media extremt vinklade, men de ljuger sällan direkt, och de publicerar inte rent påhittade artiklar utan minsta verklighetsförankring som RT gör.

   Radera
  2. Unknown:

   Har du sett den här sidan:

   http://oberoendemedia.se/

   En lista över SVT/SR´s "oberoende" rapportering, med källor.

   Radera
  3. Ja, och? Som jag skrev så vet jag att svenska media är extremt vinklade, vänsterextrema och inte på något sätt "oberoende". De ägnar sig ändå inte åt de direkta lögner och fantasier som RT gör, så att kalla RT för en bättre källa än svenska media är bara löjligt.

   Radera
 3. I Europas näst efter Frankrike mest centralstyrda stat - Sverige - vore vi lyckligt lottade om det ö.h.t. fanns några delstatsval, som svenska media kunde ge en skev bild av.

  http://www.scania.org/books/regbok/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.