2016-10-24

Makten över verklighetsbilden


Den som har makt över informationen har också verklig makt. Detta även om informationen i fråga är felaktig eller orimlig. Repeteras budskapet tillräckligt ofta, då sätter det sig i människors sinnen.

Socialister har alltid varit intresserade av att ändra människors verklighetsbild – vilket hänger samman med deras vilja att ändra på människor, så att vi passar in i deras utopi.

Exemplen är otaliga: Den sovjetiska propagandan; tillintetgörandet av individen under den kinesiska kulturrevolutionen; Röda khmerernas förnekelse av akademisk kunskap, deras folkomflyttningar och folkmord.

Därför känns det olustigt när Sveriges rödgröna regering börjar ägna sig åt något slags förnekelse av kunskap, vetenskap och historia på våra museer – till förmån för politisk skolning av folket i en politiskt korrekt kontext. Samtidigt har utbildningsminister Fridolin lovat att omarbeta skolans historieböcker, så att de får ett mer politiskt lämpligt anslag. Man förändrar själva språket av politiska skäl och man rensar undan litteratur som anses politiskt olämplig.

Kulturminister Bah Kuhnke är förvisso ingen Stalin, Mao eller Pol Pot. Men förhållningssättet är ändå det samma. Politiken vill styra hur vi uppfattar vår omvärld, vår historia och vår kultur.

Detta är i grunden ett angrepp på vetenskapens och kulturens frihet. Det är att underordna verkligheten politiska mål. Det är ett hån mot kritiskt tänkande och tankens frihet.

Verkligheten är ibland motbjudande, besvärande och svår att hantera. Men vi kan för den sakens skull inte fly in i en politisk fantasivärld. Verkligheten är som den är. Förnekar vi den, då förlorar vi också vår förmåga att hantera verkliga problem.

Reclaim reality!

9 kommentarer:

 1. Mycket bra blogginlägg!

  Din slogan, Reclaim reality, är briljant!

  SvaraRadera
 2. Detta att försöka bygga om museer till propagandalurar och försöka politisera kultur i allmänhet är tecken på desperation. De är rädda nu. Mycket rädda. Det är jag också. För två saker;
  -Hur den dogmatiska ny högern reagerar när de väl når makten på riktigt, och anser sig ha rätt att ge igen lite...med ränta...
  -Hur den dogmatiska postmaterialistiska vänstern (som alltid varit vana att styra, ställa och sätta sig på folk hur de vill) kommer att reagera när de väl förlorar makten till ovanstående. Jag tror ingen riktigt vet vad det rödgrönrosa maskineriet är kapabelt till att göra när både opinion och media vänder sig emot dem...

  SvaraRadera
 3. Sverige har idag överskott på människor som tar sina egna förutfattade meningar, fantasier, fabler och fördomar på alldeles för stort allvar då de projicerar dessa på omvärlden. (v-fimp) står för 2/3 av dessa och (sd) står för större delen av den kvarvarande andelen. (c) fångar upp resten med sin energi- och migrationspolitik.

  SvaraRadera
 4. Det är ju inte så att Bonnier-media står bredvid och bara tittar på direkt?

  SvaraRadera
 5. Håller med föregående svar.

  Keep up the good work.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
 6. Jag börjar bli allvarligt rädd nu. Regeringen oblygt bygger om faktahus (dvs museer) till propagandacentraler. Advokatsamfundets politiska agendasättande hövding har länge genom sina hemliga sammanslutningar tagit makten i hela rättsväsendet enl Westerholms blogg ledarsidorna.se

  Och media bara släpper fram kändisar och vetenskapsmän med rätta globala o multikulti åsikter. Dessutom öppet frångår sin neutrala uppgift som Fnordspotting beskriver om SVT gulligull med kommunistpartiet men när Nya Tider fick 2 minuter så skreks det högt.

  Varför sker detta så öppet nu? Har diktaturinförandet nu nått förbi Point of No Return så dessa antidemokrater känner sig säkra?

  SvaraRadera
 7. Flåt, det var Engnell på Motpol som tog upp kommunistgullandet i SVT, inte Fnordspotting.

  SvaraRadera
 8. Hej hej,

  Regeringen har inte bestämt ideologisk inriktning för något enda museum. Det hela är en klassisk råttan-i-pizzan-historia.


  Regeringen har däremot, på anmodan av Statskontoret, gett ett av våra statliga museum följande uppdrag:

  "Statens museer för världskultur har till uppgift att visa och levandegöra världens kulturer, särskilt kulturer med ursprung utanför Sverige. Myndigheten ska ta fram ett underlag som tydliggör vad som kan rymmas inom uppgiften avseende världens kulturer."

  Helt okontroversiellt alltså. Debatten är viktig och intressant, kritisera gärna regeringen, glöm bara inte att gå till källorna.

  MVH

  SvaraRadera
 9. Har egentligen vetenskapen och kulturen i Sverige någonsin varit fri? Om det inte vore för att t.ex. hovhistoriker och hovintellektuella hävdade den monokulturella folkhemsmyten om att hela det svenska imperiet från polcirkeln till Öresund är ett kulturellt enhetligt land, med ett folk, ett språk och en historisk bakgrund, hade de storsvenska chauvinisterna i SD aldrig kunnat bli en maktfaktor i svensk politik.
  http://www.mises.se/2013/12/03/hur-makten-behalls/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.