2017-01-08

När det brister för den borgerliga människan...


En återkommande reflektion som roar mig är att vänsterfolk – som ser sig själva som så goda och solidariska – i vardagen ofta förefaller vara tämligen hänsynslösa, egoistiska, enkelspåriga och ohyfsade.

Detta medan den borgerliga människan oftare (men inte alltid) är hänsynsfull, hjälpsam, logiskt resonerande, lyssnande och artig.

Den borgerliga människan är dock inte beredd att ta hur mycket skit som helst. Det finns en gräns som, när den passeras, får det att brista även för henne. Jag tror att vänstern inte riktigt har klart för sig vilka konsekvenser det kan få.


Till att börja med är det nu för tiden oftast borgerliga människor som är verksamma inom den produktiva sektorn – medan rödgröna antingen jobbar inom det offentliga eller driver en politisk agenda som går ut på att sätta sprätt på så mycket som möjligt av andra människors pengar.

Detta är grundkonflikten: Borgerligheten betalar notan medan vänstern pissar i rabatten. Som regel är den borgerliga människan för väluppfostrad för att göra affär av detta. Men, det finns som sagt en gräns...


Även om det uppenbart finns en irriterande dumhöger – så vågar jag ändå säga att den borgerliga människan som regel är mer resonerande, mer logisk, mer förutseende, fredligare och mer ansvarstagande än de rödgröna.

Vänstern – å andra sidan – nöjer sig oftast med känsloreaktioner (som inte sällan är direkt kontraproduktiva), plakatpolitik, dogmer och att kasta gatsten. Vänstern är även mer benägen att vilja tysta sina motståndare, ibland rent av med våld.

Tro inte annat än att den borgerliga människan – trots sitt behärskade yttre – noterar, irriterar sig på och oroar sig över detta.


Ta flyktingfrågan som exempel. Borgerliga människor oroar sig över att det inte finns jobb till de nyanlända, att dessa ofta är outbildade, att det inte finns bostäder till dem och över att de blir en belastning i ett redan överansträngt välfärdssystem. Och de vet vem som kommer att få betala för kalaset...

Vänstern, däremot, hävdar att det visst går att ha en generell välfärdspolitik och 2015 års migrationspolitik samtidigt. Verkliga problem som en akut bostadsbrist (och då har bara en bråkdel av alla som kom under migrationsvågen slussats ut i kommunerna ännu) viftas undan, trots att konsekvenserna lär komma att bli högst påtagliga.

Får vänstern som den vill lär det – ironiskt nog – bli den som slutligen krossar den svenska välfärdsstaten. Under synnerligen stökiga former, skall tilläggas.

Borgerlig kritik avfärdas i sammanhanget från rödgrönt håll som rasism – vilket inte bara är sakligt fel utan även en direkt oförskämdhet och en förolämpning.


Eller det här med postmodern verklighetsförnekelse, feminism driven in absurdum och identitetspolitiskt trams. Tro inte annat än att det är en blodtryckshöjare för den borgerliga människan.


På sina håll börjar vi nu se tecken på hur borgerlighetens civiliserade fasad är på väg att rämna – som en reaktion på alla djävla stolligheter.

Det är, i vissa delar, ingen vacker syn. Men vad hade man väntat sig när till exempel polisen slutar fungera, det offentliga på område efter område blir allt sämre på att leverera och skatterna höjs?

I denna situation är det förödande att vi inte har någon fungerande, frihetlig borgerlig politisk opposition. Vilket leder till att många borgerliga människor (och de riktiga arbetare som finns kvar inom sossarna) drivs i armarna på Sverigedemokraterna. Där riskerar de att långsamt anamma SD:s retorik, tankemodeller och politiska liturgi. Vilket är allvarligt och deprimerande – på flera plan.

Så... javisst. Svensk politik håller på att polariseras på ett sätt som kan vara direkt farligt. Och det är vänsterns hämningslösa idioti och ansvarslöshet som driver denna utveckling.

27 kommentarer:

 1. En generalisering så klart, men visst, det ligger en del i det.

  När man debatterar med vänstern är det ofta bättre att diskutera moral istället för nationalekonomiska termer (som de varken förstår eller bryr sig om). Tro det eller ej, men de flesta människors moral är ganska nyliberal/libertariansk. Folk tycker det är fel att initiera våld/tvång mot oskyldiga individer och att stjäla andras egendom. Problemet är när det lyfts upp på politisk nivå och det lindas in i fina ord, så som solidaritet, som våldet blir godtagbart.

  Folk som inte är till vänster måste bli bättre på att påtala detta. Som det är idag lämnar de flesta walk over och låter vänstern bestämma vad som är moraliskt.

  SvaraRadera
 2. Tacka vet jag Sveriges gamla blandekonomi. Lagom till vänster och lagom till höger. Det bästa ligger som vanligt nånstans däremellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har jag svårt att avgöra vad som är ironi och inte.

   Radera
  2. Ja verkligen i detta fall.

   Radera
  3. Ironi? Blev du kränkt lilla snöflinga?

   Radera
  4. Varför vänsterpolitik överhuvudtaget? Varför blanda något som fungerar med något som uppenbarligen inte fungerar?

   Radera
  5. Henrik Alexandersson tror skriver han. Det är just det rätta ordet. Det handlar om att tro, det mesta av argumenten passar in på både höger och vänsterfolk. Umgås man bara med borgerliga ligger nära till hands att tro eller gissa hur vänsterfolk fungerar. Tvärtom åt andra hållet också. Henrik Alexandersson har ingenting på fötterna i detta uttalande, det är alltid de som tänker annorlunda än en själv som har fel eller beter sig konstigt. Du borde bredda din vänkrets till folk som har en annan politisk uppfattning än du själv.

   Radera
 3. THE WRATH OF THE AWAKENED SAXON
  Rudyard Kipling

  [...]
  They were not easily moved,
  They were icy -- willing to wait
  Till every count should be proved,
  Ere the Saxon began to hate.
  [...]

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om den grundläggande analysen av de borgerliga, men tror att du generaliserar lite för mycket om vänstern. Det finns gott om hårt arbetande vänster inom de ideella föreningarna (bildningsförbund, klädbytarföreningar, cyckelkök, tillsammansodlingar osv osv). De syns inte lika bra direkt i BNP, men deras arbete är inte mindre anständigt eller viktigt för landet bara för det! Men frågan är om de lyckas väga upp skrikvänstern.

  SvaraRadera
 5. Vänstern kan aldrig få det som dom vill.
  Det ligger i sakens natur.Särskilt som vänstern sällan vet riktigt exakt vad dom vill och ännu mindre hur riktigt exakt det ska bli som dom vill.
  Så man får till en invandring och antirasism som leder till utvandring,rasism,inbördeskrig och pajjad välfärd och DESSUTOM ingen att beskatta...
  Det var ju det den där Reinfeldt ville.Inte vad vänstern vill.Hur blev det så här nu då?

  SvaraRadera
 6. "Eller det här med postmodern verklighetsförnekelse, feminism driven in absurdum och identitetspolitiskt trams. Tro inte annat än att det är en blodtryckshöjare för den borgerliga människan."

  "Där riskerar de att långsamt anamma SD:s retorik, tankemodeller och politiska liturgi. Vilket är allvarligt och deprimerande – på flera plan."

  "Så... javisst. Svensk politik håller på att polariseras på ett sätt som kan vara direkt farligt. Och det är vänsterns hämningslösa idioti och ansvarslöshet som driver denna utveckling."

  Problemet är ju att "borgligheten" har triangulerat sig långt in bland postmodernisterna och nästan fullt ut anammat deras tankemodeller.
  Öppna era hjärtan.

  SvaraRadera
 7. http://www.anonymousconservative.com/blog/the-theory/rk-selection-theory/

  Och alla i kommentarerna borde läsa den här länken för att förstå vad som verkligen pågår.

  SvaraRadera
 8. Fast inga nyliberaler har kritiserat invandring rätt in i välfärdsstaten. En har t o m i en rapport för TImbro tyckt att det är ok med höjda skatter om skattehöningarna går till nyinflyttade.

  SvaraRadera
 9. Du fångar på pricken mitt själsliv de senaste åren. Känns upplyftande. Tackar.

  SvaraRadera
 10. .....men att rösta på SD är ju det enda vapen jag besitter!

  Visst är det så att partiprogrammet inte i alla delar smakar pepparkaka och visst finns det rötter med pepparkakans färg, men vad har jag för val och praktisk möjlighet?

  Att bli medlem i ett borgerligt parti och försöka påverka är helt utan verkan. Tack vare partistöden 'ägs' partierna av befintlig partiledning och de vill knappast avstå makt till nya medlemmar med pigga idéer utan gynnar istället sina kloner.

  Enda sättet att på något vis avhöras i systemet är att sluta vara fin i kanten och istället rösta på SD.

  SvaraRadera
 11. "Heroinlangarna har fått en ny målgrupp och en ny spelplats för droghandeln. Nio av tio gripna i Rinkeby, Tensta och Husby i nordvästra Stockholm är ensamkommande flyktingungdomar. Det kan SVT Nyheter avslöja i dag."

  "– Vi talar i Sverige om jämlikhet och allas lika värde oavsett vilken bakgrund man har. De här människorna är en del av Sveriges befolkning och vi måste ta ansvar för det, säger Musse Hosseini."

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder?cmpid=del:pd:ny:20170109:ensamkommande-flyktingungdomar-heroinlangarnas-nya-kunder:nyh

  SvaraRadera
 12. Henrik, du satte precis ord på mina tankar.

  SvaraRadera
 13. Så det är vänsterns fel att det inte finns en frihetlig borgerlig politisk opposition?

  SvaraRadera
 14. "En återkommande reflektion som roar mig är att vänsterfolk – som ser sig själva som så goda och solidariska – i vardagen ofta förefaller vara tämligen hänsynslösa, egoistiska, enkelspåriga och ohyfsade.

  Detta medan den borgerliga människan oftare (men inte alltid) är hänsynsfull, hjälpsam, logiskt resonerande, lyssnande och artig."

  Är citatet resultat av nån vetenskaplig survey av Hr Alexandersson eller bara rent hemsnickrat svammel av den typ som han gärna beskyller den förhatliga och fyrkantiga "vänstern" för undrar man stillsamt??? ;-)

  Roande är dock att Hr Alexandersson har sådana problem med flyktingfrågan och vrider sig som en mask för att bortförklara varför upplysta, fina, bildade ädel-borgare strömmar till SD en masse. Börjar nästan påminna lite om borgarkärringen i Lorrys satir när hon skulle förklara att "vi vanliga svenskar minsann inte är några rasister"... ;-)

  Kul och upplysande som Guillou skulle skriva... ;-)

  SvaraRadera
 15. Kloka ord. För den som tycker att Alliansen inte har gjort något för att hindra den här utvecklingen, utan istället bidragit till den, och som inte heller tycker att SD är svaret finns det ett annat alternativ: Borgerlig Framtid. Så här skriver de på sin hemsida (www.borgerligframtid.se):
  Borgerlig Framtids politik ska baseras på kunskap och erfarenhet och präglas av ett ansvarsfullt tänk och agerande. Vi vill att Sverige ska fungera på samma sätt som ett välskött företag, där de som är driftiga och arbetar hårt belönas och där beslut som fattas är långsiktigt hållbara, både ekonomiskt och socialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ samma som liberala partiet då?

   Radera
  2. Borgerlig Framtid är konservativt och betonar trygghet medan LiberalaPartiet.se är libertarianskt, så skillnaden är betydande. Det finns också två Borgerlig Framtid, där det nyaste bytt namn till Medborgerlig Samling.

   Det utmynnade ur en konflikt där styrelsen 2016 tog ett "demokratiskt" beslut att hela styrelsen skulle lämna sina platser till förfogande, vilket den valde ordföranden inte ville göra. Då uteslöt övriga styrelsen honom, först ur styrelsen och sedan partiet som helhet. Som jag förstod det innan påföljande partistämma! Det som orsakade lite oordning var att orföranden då hade kontroll på IT-systemen, partinamnet och bankkontot.

   Radera
 16. Det finns inga borgerliga partier längre, SD är enda alternativet.

  Utveckla gärna denna fras:
  "Där riskerar de att långsamt anamma SD:s retorik, tankemodeller och politiska liturgi. Vilket är allvarligt och deprimerande – på flera plan"

  SvaraRadera
 17. högermossan har talat

  SvaraRadera
 18. Om man med vänster menar den vänsterliberala falangen av medelklassmänniskor så tror jag att det ligger något i Alexanderssons resonemang. Dock blir det helt fel om man med vänster menar arbetarklassen. Det blir allt mer tydligt att den liberala vänstern (typ Vänsterpartiet) distanserar sig allt mer från arbetarna genom sitt fokus på postmodern identitetspolitik o.s.v. Detta medan grupper som Kommunistiska Partiet gör allt för att distansera sig från sådant trams och istället försöker betona det klassmässiga. Så begreppet vänster är idag ganska otydligt och snudd på meningslöst.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.