2017-01-01

Polisen vill sätta sig över lagarna


Nu börjar tidningarnas spalter fyllas av företrädare för statens våldsmonopol – som protesterar mot att EU-domstolen underkänt datalagringen av uppgifter om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Domstolen är tydlig: Att urskiljningslöst lagra alla data om allas telekommunikationer strider mot de mänskliga rättigheterna och vad dessa stadgar om rätten till privatliv.

Våldsmonopolets företrädare är lika tydliga: Sverige skall ignorera de mänskliga rättigheterna, strunta i EU:s högsta domstol och fortsätta lagra dessa data.

Det är uppseendeväckande. Polis, åklagare, inrikesministern med flera anser att staten skall sätta sig över de konventioner Sverige ingått om de mänskliga rättigheterna. De anser att vi skall sätta oss över fördrag som nu för tiden utgör en del av vår grundlag. De rättsvårdande myndigheterna uppmanar till domstolstrots.

Får de som de vill, då är det samma sak som att slänga de grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheterna i papperskorgen. Då kommer staten att kunna göra precis vad som helst mot vem som helst.

Och myndigheterna har bara sig själva att skylla för den uppkomna situationen. Detta borde de ha tänkt på innan de började använda det oerhört integritetskränkande verktyg som datalagringen är för skitsaker som att jaga fildelare och att upptaxera folk.

Dessutom har polisen högar med outredda ärenden där det finns så väl kända gärningsmän som bevis. De kanske skulle börja med att hantera dem?

Slutligen kan man konstatera att allt går att motivera på ett eller annat sätt. Att kamerabevaka alla medborgare överallt och dygnet runt, inklusive i bostaden – det skulle vara ett oerhört effektivt sätt att bekämpa och utreda stöld, rån, mord, terrorism, våld i relationer, utnyttjande av barn, skattefusk, hets mot folkgrupp och de flesta andra brott. Men så gör vi inte, eftersom det är ett allt för stort ingrepp i individens rätt till privatliv.

Det finns helt enkelt en gräns som man inte skall passera. I vart fall inte om man vill ha ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

6 kommentarer:

 1. Kåren befolkas av avskum. Tredubbel lön i kombination med IQ-krav på minst 120 skulle lösa många problem och brott. Legalisera sedan lätt narkotika och läkarförskriv gratis tung narkotika (vilket man testar i resten av den civiliserade världen.) /Dreyfus

  SvaraRadera
 2. "Att kamerabevaka alla medborgare överallt och dygnet runt, inklusive i bostaden – det skulle vara ett oerhört effektivt sätt att bekämpa och utreda stöld, rån, mord, terrorism, våld i relationer, utnyttjande av barn, skattefusk, hets mot folkgrupp och de flesta andra brott. Men så gör vi inte, eftersom det är ett allt för stort ingrepp i individens rätt till privatliv."

  Året är ännu ungt, en mindre uppdatering av din mobil så är vi där . Dom vill dig bara väl.

  SvaraRadera
 3. Ja, och när alla är "kända av polisen" så behöver man ju inte göra något åt det. Läget är ju under "kontroll".

  SvaraRadera
 4. Men det låter som ni är chockade?
  Vad hade ni väntat er?

  SvaraRadera
 5. Kanske att man inte så öppet arbetar på att gå ifrån rättstat till polisstat. För det är vad det innebär när polisen inte längre är underkastad den dömmande makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte så säker på att tex Advokatsamfundet tycker att utökad övervakning är en så dålig ide..

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.