2017-04-02

Systembolaget - härskarteknik i folkhemmet

Systembolaget.

Själva ordet ger mig rysningar.

Ett statligt bolag – skapat för att behandla vuxna människor som omyndiga, som inte kan ta ansvar för sina egna liv och handlingar. En konstruktion som bygger på att folk inte vet sitt eget bästa, som förutsätter att om man låter medborgarna bestämma över sig själva – då kommer de att göra dåliga val. Vilken arrogans, vilken förfärlig människosyn.

Alkohol har många sidor. En är att sprit är landets vanligaste självmedicinering mot ångest. I många fall är denna ångest skapad av just staten, av systemet, av bristen på takhöjd i vårt samhälle. Sett i det perspektivet är det statliga alkoholmonopolet en oerhört cynisk konstruktion.

I Berlin kan jag gå ner till närmsta Späti (nigtshop) och köpa öl, vin och sprit mitt i natten – om jag vill. Man säljer till och med whiskey på bensinstationerna. Att öppna en liten bar tycks vara något som även vanliga människor får lov att göra. Vin till maten handlar man på samma ställe, vid samma tillfälle som maten. Och folk tycks klara av att bära denna frihet och det ansvar den medför, utan några större problem.

Svenska folket skulle också kunna hantera ett avskaffat alkoholmonopol. Jag är helt övertygad om den saken.

Men den härskande klassen anser att vi är undersåtar – människor som jämfört med sina ledare är dumma och underlägsna – som måste styras, kontrolleras och övervakas av en självutnämnd elit. Här ruckar överheten på själva demokratins grundläggande sätt att betrakta människan, för att kunna hindra folk från att springa ner och köpa en flaska rödvin till söndagssteken. Det är bortom Kafka-mässigt.

Plus att det tycks finnas någon märklig inställning hos många svenskar om att de själva skulle kunna hantera vin på Konsum, men att andra förmodligen inte har samma resning och självbehärskning.

Vilket visar att statens propaganda är mer förrädisk än man skulle kunna tro: Den får folk att identifiera sig med överheten – och att samtidigt se ner på sina medmänniskor. Vilket är ett fullständigt vidrigt förhållningssätt. Och mycket effektivt, som härskarteknik betraktat.

4 kommentarer:

 1. Numera är de argument jag oftast hör för monopolets bevarande att utbudet skulle vara så mycket bättre med systembolaget. De som tror det kan inte ha varit utomlands, eller jämför bara med bordershop och nån mindre matbutik på kontinenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det är alltid "men folk i Hemavan kan köpa Amarone, annars blir det 100% hembränt" (https://goo.gl/maps/C2xM5c3zqW22)

   Lösning: behåll Systembolaget men ta bort monopolet!

   Radera
 2. Till yttermera visso skulle ett avskaffande av monopolet ge mindre intäkter som, för politikerna viktiga ändamål - inte för medborgarna, kan spenderas.

  SvaraRadera
 3. "Plus att det tycks finnas någon märklig inställning hos många svenskar om att de själva skulle kunna hantera vin på Konsum, men att andra förmodligen inte har samma resning och självbehärskning.

  Vilket visar att statens propaganda är mer förrädisk än man skulle kunna tro: Den får folk att identifiera sig med överheten – och att samtidigt se ner på sina medmänniskor. Vilket är ett fullständigt vidrigt förhållningssätt. Och mycket effektivt, som härskarteknik betraktat.
  "

  En perfekt beskrivning på en ganska generell personlighetsstörning hos svenskar och orsaken till härskarklassens framgångar.Stora delare av folket har blivit förmynderiets nyttiga idioter.
  För att hålla kvar så många som möjligt i detta sekt-tänk har härskarklassen också startat hårda kampanjer mot informationskällor från avsändare som hotar sekten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.