2017-06-18

Ett samhälle utan frihet blir ett samhälle där ingen tar ansvar


Jag förstår precis varför folket inte kräver sin frihet. Sådan medför nämligen ansvar – när man får göra som man vill, inte endast som man blivit tillsagd att göra. Då får handlingar plötsligt konsekvenser. Då måste man tänka till och använda sitt omdöme.

Ansvar vill allt för få ha. Inte för egen del. Inte på jobbet. Inte i förvaltningen. Inte i politiken.

Vilket märks. Vem tar till exempel ansvar för att reda ut det här med polisen? Var ligger ansvaret när offentliga idiotbyggen skenar iväg ekonomiskt? Vem står upp för den liberala, demokratiska rättsstatens principer nu när de allt oftare hotas av de mest skiftande krafter?

Genom att inskränka människors frihet har den härskande politiska klassen skapat en ny kultur  – där samhällelig kärnverksamhet inte fungerar och ansvar varken bärs eller kan utkrävas.

Våra politiska herrar är varken mer kompetenta, klokare, ädlare eller bättre än vanligt folk och marknaden. Tvärt om. Våra politiker är snarare sämre på att tillhandahålla till exempel sjukvård än civilsamhället och marknaden – med de senares all samlade kompetens och dynamiska kraft.

Politiker vill bara ha makt. Nu för tiden tycks de inte ens veta varför. De har inte längre några principer. Bilden av dem som folkets valda, osjälviska tjänare är inte längre trovärdig. De gör det här för sin egen skull. De har en egen agenda. De parasiterar på systemet.

Och tyvärr – jag tror inte att vi har några bättre politiska herrar att hoppas på. Därför bör politikens makt minskas och de medborgerliga fri- & rättigheterna stärkas.

Omfamna sedan friheten och alla dess fantastiska möjligheter.

2 kommentarer:

 1. "Jag förstår precis varför folket inte kräver sin frihet. Sådan medför nämligen ansvar – när man får göra som man vill, inte endast som man blivit tillsagd att göra. "

  Tror inte det här riktigt stämmer , det handlar mer om att man inte tror man själv förlorar på inskränkningarna.
  Man litar naivt på makten.

  "Politiker vill bara ha makt. Nu för tiden tycks de inte ens veta varför. De har inte längre några principer. Bilden av dem som folkets valda, osjälviska tjänare är inte längre trovärdig. De gör det här för sin egen skull. De har en egen agenda. De parasiterar på systemet."

  Det har blivit ett rent socialt prestige-spel för makthavarna. Hur mycket makt kan man vinna jämfört med dom andra spelarna, hur högt upp i pyramiden kan man nå.

  SvaraRadera
 2. Flattr nr 600 fick du just. Ha en trevlig sommar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.