2019-03-17

Drömmen om ett ett anständigt, civiliserat samhälle


Låt mig pröva en tes: Något som är gemensamt för alt-right-rörelsen (i brist på bättre etikett) och vänsterns identitetspolitik är att båda strävar efter konflikt, inte harmoni.

I båda fallen handlar det om att sätta eventuella kollektiva egenskaper och företeelser framför individen och hennes personliga ansvar.

Samtidigt skall man vara medveten om att det ändå finns kollektiva faktorer som man måste förhålla sig till. Till exempel kan en antik teokratisk kultur formad under krigiska förhållanden i sig vara problematisk vad gäller individens frihet, kvinnors rättigheter och respekt människor emellan. Speciellt när den möter vårt moderna, sekulära samhälle.

Frågan är hur man förhåller sig till detta. Jag är rädd för att om man är allt för konfrontatorisk, kollektivistisk och konfliktbenägen - då cementerar och stärker man det som är problematiskt. Vilket i så fall är kontraproduktivt.

Rimligare är att konsekvent mäta alla enligt samma måttstock, att ställa samma krav och ha samma regler för alla. Att låta människor definiera sig genom sina handlingar istället för genom kollektiva attribut.

Vilket i mycket handlar om att vara upprätthålla de grundläggande universella / naturliga mänskliga fri- och rättigheterna.

Vilket för övrigt passar som hand i handske med de grundläggande frihetliga principerna: Människor skall ha så stor frihet som  möjligt. Gränsen för denna frihet gå där någon kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom. Samt att alla skall ha lika rättigheter och skyldigheter inför det offentliga - och vara lika inför lagen.

Naturligtvis måste staten - genom sitt våldsmonopol - gripa in när någon kränker någon annans naturliga rättigheter. Skydd är ett grundläggande skäl för att sluta sig samman i samhällen, möjligen det allra viktigaste.

Ett samhälle som inte förmår upprätthålla ordning, i vilket vanliga människor inte kan leva i säkerhet och fred har förlorat sin primära funktion och sin legitimitet.

Vad är då ordning? Professor Jordan B. Peterson är helt klart något på spåren när han beskriver begreppet så här. »Ordning råder när människor i din omgivning handlar i enlighet med väl införstådda sociala normer, förblir förutsägbara och samarbetsvilliga.«

Vad som krävs här är en värdegrund som definierar det fria, demokratiska samhällets grundprinciper. En minsta gemensam nämnare för civiliserat mänskligt umgänge. Att människor är beredda att stå upp för denna. Samt en ordningsmakt och ett rättsväsende som förmår att upprätthålla dem - rättvist, objektivt och kompromisslöst.

Ett anständigt, fredligt samhälle helt enkelt. Ett samhälle med respekt människor emellan. Där individen är ansvarig för sina egna handlingar.

Ett samhälle som erbjuder folket ett stort mått av individuell frihet - och tryggheten i att den allmänna ordningen upprätthålls på ett rimligt sätt.

No bullshit, typ. Istället för konflikt, hat och självömkan.


Rekommenderad läsning: A Brief on Alt-Right Ideology »

16 kommentarer:

 1. ..o det där fungerar bara i ett homogent samhälle. Det har historien visat om o om o om igen. Att ösa in folk med IQ 70 i snitt kommer heller inte hjälpa saken. Naturen har redan delat in oss i naturliga grupper. Jag skulle nog rekommendera att folk lyssnar på folk inom den rörelsen själva istället för nån utanför som ska försöka förklara vad de vill och tycker. För det blir aldrig rätt. Blir bara "detdäringa modermodemet" över det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu är det som det är.

   Antingen försvarar vi frimodigt det fria, demokratiska samhällets principer - eller så ger vi upp dem.

   Att inte göra något är i sammanhanget också ett val.

   Radera
  2. Starve the beast.
   https://www.youtube.com/watch?v=VKQyGj6kmYk

   Radera
 2. Gå in på Red Ice TV eller Darkstream med Vox Day eller Mark Collett tex och lyssna på folk inom alt right sfären själva istället. Finns alla på youtube. Sluta lyssna på massa skit som andra skriver om andra.

  SvaraRadera
 3. "Men nu är det som det är."

  Inget hur kunde det bli så?
  Inget vem bär egentligen ansvaret för att det kunde bli så?
  Inget vem tjänade på att det blev som det blev?
  Däremot lite värdegrund och kristlig andra sidan till....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan skriva hela böcker om hur det blev så här och varför. Vilket säkert är intressant. Men det ändrar väldigt lite.

   Om vi vill komma så bra som möjligt ur rådande situation gör vi klokt i att fokusera på vad vi bör göra i nuet.

   Det förflutna kan vi inte ändra på. Framtiden blir vad vi gör den till.

   Radera
  2. Om du inte förstår varför politikerna vill ha identitetspolitik kan du inte lösa problemet.

   Radera
  3. Där finns det säkert anledning att spekulera.

   Men vad jag vill pusha är ett sätt att hantera frågan. För folkets skull. Givet den situation som råder.

   Radera
  4. "Man kan skriva hela böcker om hur det blev så här och varför. Vilket säkert är intressant. Men det ändrar väldigt lite."

   Hmmm, så samma 7-klöver som försatt oss i situationen fortsätter?
   Eller det bejublade alternativet Klassiskt Liberala Partiet...

   Radera
 4. När det börjar stå kristallklart vad som skiljer motparten från dig är det sedan länge dags att fundera ett varv till över vad som gör er lika.

  Världen har aldrig varit så bra för så många som nu - och för var dag blir det bara bättre.

  Var snäll mot din morgondag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste det där tänkte jag på filmen Fight club, när Tyler Durden kommenterar att ansiktena på bilderna framför flygplansstolar, som instruerar folk att ta på sig syrgasmasker vid flygplanskrasher är "calm as hindu cows"

   Radera
  2. Tanken är väl att det är liberalismen som lett hit?
   Om det nu inte bara är utvecklingen....som dessutom sprungit ifrån samma liberalism?

   Radera
  3. Vad är liberalism?

   Radera
 5. 1. Ett kryddmått konflikt gör gott I alla soppor. Utan den dynamiska oppositionen blir det som att dricka destillerat vatten, ämnesomsättningen fungerar inte. Vårda god konflikt väl.

  2. Avsaknad av skenbar harmonisträvan beror inte säkert på en konfliktsökande dynamik, ett alternativ kan vara självgod lättja:

  “ De där grupprunkande sossarna är ju uppenbart antingen ondsinta eller debila, hur kan de annars se sig själva I spegeln? Ingen vettig människa med hjärtat I behåll kan ju tänka som dem, kanske upplevde de extrajättehemska saker som små? Inte heller fattar de vad jag säger, trots att jag förklarar om o om igen. Idioter. Och elaka är de också. ”

  3. Vill vi behålla de regler, lagar och rättigheter som tillkämpats oss så kommer vi samexistera med socialister, kollektivister och auktoritära interbinära islamistfeminister under all framtid. Inte heller tycks det finnas något större intresse bland den politiska eliten att evolvera staten i mindre dominerande riktning.

  Kaossoppa är permanent på menyn, ingen tvingar dock dig att äta den rå. Det duger inte att lämna över bollen till opponenten och sura över att deras vision avviker.

  Vi som vill uppleva en ljus och frihetlig morgondag har skyldigheten att själva sträva ditåt så gott vi kan.

  Och du, hjälp din näste om/när tillfälle erbjuds - annars blir vi _aldrig_ av med staten.
  SvaraRadera
 6. https://m.youtube.com/watch?v=ni-0aa_zD8w

  Det där argumentet att högerns och nationalisternas vilja att rädda det Europeiska folket och kultur är samma som vänsterns identitetspolitik håller inte. Det utgår redan från en vänsteregalitär postmodern premiss och ser inte problemet västvärlden står inför, lika lite varför folket och kulturen här i väst, liksom andra folkslag har rätt till självbestämmande.

  Här är en intressant video på det ämnet, utifrån hur Jordan Peterson argumenterar om det. Hans filosofi som han kallar "hyper individualism" är precis det kulturmarxisterna uppfann och införde genom att ta över universitet, det är alltså en av punkterna bland andra saker i agendan.

  https://m.youtube.com/watch?v=ni-0aa_zD8w

  SvaraRadera
 7. Jag har länge försökt få kläm på begreppet ”alt right” men aldrig lyckats. Verkar som om det uppstod när det politiska etablissemanget (inklusive den dåvarande högern) kidnappades av marxismen, och nya aktörer ersatte den höger som försvann. Sålunda skulle alt-right vara allt från hatiska dödsnazister till konstruktiva libertarianer. Alla som inte är ”politiskt korrekta”, och där inkluderar jag isåfall mig själv (även om jag undviker beskriva mig som alt right pga begreppets stora risk att missförstås). Men det marxistiska etablissemanget vill att vi avfärdar all alternativhöger och hävdar att dess sympatisörer inte drivs av nåt annat än hat. Ditt påstående ovan ger dem rätt.

  Om du måste signalera ditt ogillande av denna ”alt right”, kan du väl åtminstone precisera vilken tolkning av begreppet det är som du tar avstånd från. Annars riskerar du splittra högern, vilket är just vad marxisterna vill.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.