2019-11-04

Vad Leif Östling verkligen sa - och varför det han sa i allt väsentligt var rätt


Jag kan inte riktigt släppa det här med att förre Scania-chefen Leif Östling fått löpa moraliskt gatlopp efter att ha medverkat i (den förvisso invandringskritiska) web-tv-kanalen Swebbtv.

Detta är vad Östling sa:
Leif Östling: Vi ser det här kaoset och beroende på flummet… vi hade så mycket flum i industrin under 80-talet med Kalmarfabriken, Pehr Gyllenhammar var runt där och vi hade en Malmöfabrik för Saab på Kockum… Inget av det där fungerande med grupp och gruppmontering och alltihopa. Det måste finnas ett ledarskap, och ett ledarskap med klara regler. Det var det dom tog oss igenom 90-talet och då fick vi ordning på svensk industri. 
Precis det här kaoset och flummet ser jag just nu inom väldigt mycket av den offentliga produktionen. Sedan tror jag det finns en annan bit inom det här, och det är att använda oss av privata entreprenörer. 
Fråga: Så det här fick ni ordning på på något decennium. Skulle vi kunna få ordning på de här samhällsproblemen på samma sätt på något decennium?
Leif Östling: Det tror jag, det får vi och det måste vi få. För om det här fortsätter så kan vi hamna i ett okontrollerat läge, där vi kanske till och med får ta in vår militär och det blir krig inne i landet. I dom här  utsatta områdena som de kallas för. Vi har inte så lång tid på oss att ta i de här frågorna. Och medborgarna kommer att tycka till ordentligt här. Och det kommer vi också att se i sympatisörer för olika partier. Och det är ju ingen tvekan att man bjuder ju rätt mycket på argumentation till Sverigedemokraterna. 
Nu är det en enkel fråga här och det är ju att vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån. Det har vi ju gjort. Och man skall ju komma ihåg när man tar människor som kommer in från Mellanöstern och Afrika… alltså, dom lever i ett samhälle som vi lämnade för snart ungefär 100 år sedan. Det är deras uppfattning och känsla för hur ett samhälle är. Och så skall dom komma in hit och bara börja förstå det här här och komma in i det. Det kommer att ta en genration.
Fråga: För att på Scania har ni ju haft väldigt många från Mellanöstern också och som har kommit in och bidragit till framgången. Men vad är skillnaden mot idag? 
Leif Östling: Skillnaden är ju att när dom kom in hade vi betydligt enklare tillverkningsprocesser. Dom var enklare att förstå. Det var mycket närmare deras egen erfarenhet. Hade man skruvat på en motor så kunde man också gå in och skruva på en tillverkningsmaskin eller på en line. Idag har vi ju så oerhört mycket mer sofistikerade processer. Och det är väldigt svårt för de här människorna att ta till sig och förstå. Och förstå hur de är integrerade med varandra. 
Jag har sett å många exempel  under senare år här där man har kommit in… ja, säg vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Och efter två kvartal hade nästan… det var närmare hundra stycken… trots svenska och allting… dom bara  inte grejade det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, för det var man inte van vid från de samhällen de kom från. Dels att jobba ihop, att jobba i team, det var man inte heller van vid. Och utav de här 100 som kom in, så var det bara tio som stannade, orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen. 
Det är ett jättestort problem det här. Vi underskattar så att säga kunskapsbristen och behovet av kunskapsöverföring, som kommer att ta absolut en generation ytterligare innan de börjar komma vettigt in i det här samhället. Det är ett otroligt komplicerat samhälle vi har.
Fråga: Är det så att vi måst sätta stopp för invandringen, som du ser det? 
Leif Östling: Jag tror inte vi orkar med mer invandring av de här grupperingarna av människor. Vi har så mycket att ta hand om.
Nu kan det möjligen vara så att en del människor i samhällsdebatten och sådana med ansvar för hur det ser ut ogillar när verkligheten återges i klartext. Men att hugga huvudet av budbäraren har aldrig varit någon bra idé.

Men, för att komma till min poäng...

Leif Östling menar uppenbarligen att vissa samhällen inte kommit lika långt som Sverige på olika områden. Det kan knappast vara kontroversiellt - till exempel då vi genom SIDA ger just sådana länder bistånd till utbildning, teknisk utveckling och demokratiskt framåtskridande.

Om svenska staten och dess politiska ledare inte menar att den liberala, demokratiska marknadsekonomin är överlägsen vissa andra samhällsmodeller - varför ger vi då de senare pengar för att bli mer som oss?

Det är ju just det faktum att det är eländigt att bo i vissa länder och att vissa länder är skit som är många vänsterdebattörers främsta argument för att människor som bor där skall ges möjlighet att få komma till Sverige. Då blir det besynnerligt om andras påpekanden om samma förhållande stämplas som fel, förkastliga och främlingsfientliga.

Notera att Östling inte säger att det handlar om sämre folk per se - utan om människor som är offer för den miljö de fötts in i. Vilket för övrigt brukar vara vänsterns favoritförklaring till varför det går snett för folk. Ur ett vänsterperspektiv borde det därför inte finnas något att anmärka på här. I vart fall inte i sak.

Och vad gäller formuleringen »Jag tror inte vi orkar med mer invandring av de här grupperingarna av människor« - så vill jag påpeka att man nu för tiden ser socialdemokrater säga exakt samma sak.

Jag har en misstanke om att vänstern inte riktigt har tänkt igenom sin position, speciellt när den är kopplad till identitetspolitik. Jag har också en känsla av att vänstern ofta struntar i vad som sägs i sak, utan mer hänger upp sig på vem som uttalar sig och var det sker. Och inte minst när någon har fräckheten att påpeka att makten är inkompetent och har misslyckats. Då måste man statuera exempel.

1 kommentar:

  1. Tror att detta sista stycke är synonymt med den nuvarande s-regeringen dilemma i nutid! Citat: "Jag har en misstanke om att vänstern inte riktigt har tänkt igenom sin position, speciellt när den är kopplad till identitetspolitik...…..osv!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.