2010-04-11

E-boksrevolutionen: Del 2 – Distributionen


Ja, vi kommer alla att få en rent magisk tillgång till e-böcker på våra datorer, läsplattor, iPads, netbooks, smartphones och tablets. Jag återkommer till det. Men jag hade tänkt börja denna spaning med något helt annat...

Pappersboken
Jag är helt övertygad om att pappersboken kommer att finnas kvar, sida vid sida med e-boken. Ibland passar en "riktig" bok helt enkelt bättre. Den kan rent av få en renässans.

Låt oss återvända till förra våren och striden om EU:s telekompaket. Den brittiske konservative MEP:en Malcom Harbour sa då något som har etsat sig fast i mitt minne. Det var ungefär så här: Kan man verkligen kräva att få tillgång till allt som finns på internet? Det är ungefär som att kräva att en vanlig bokhandel skall tillhandahålla alla böcker som finns.

Hans timing kunde inte ha varit sämre. Samtidigt började bokhandlar i USA och Storbritannien nämligen använda e-bok-skrivare. På dessa kan man plocka fram i princip vilken bok som helst, som finns tillgänglig på internet (eller som man har med sig på en minnepinne) och få den printad i ett snyggt, renskuret softcoverformat som i princip inte går att skilja från en "riktig" bok.

Och detta är bara de första stapplande stegen. Många bokhandlar kommer att bli tryckerier. Naturligtvis kommer de att ha travar av färdigtryckta bestsellerböcker och pocketböcker. Men de kommer också att ha enstaka displayexemplar av smalare böcker som man kan be dem printa ut ett exemplar av. Plus naturligtvis en gigantisk katalog över allt som finns på nätet, som man kan få utprintat i bokform medan man väntar.

Detta fyller ett hål i print-on-demand-nischen. Tidigare har man varit tvungen att beställa böckerna på nätet för att få dem hem i posten upp till ett par veckor senare. Nu sprider sig en teknik som låter oss titta in i en bokhandel och få nästan vilken bok som helst med hem i handen.

Rätt hanterat kan detta vara bokhandelns räddning. (Även böcker med extremt liten spridning kan ofta behöva printas i ett par exemplar till författaren och de närmast sörjande. Plus referensexemplar som går till KB och universitetsbiblioteken.)

E-böckerna
E-böcker finns i dag i nästan alla nätbokhandlar. (Och varför skulle inte även fysiska bokhandlar kunna sälja e-böcker på minneskort eller via butikens wifi-nätverk?) De går att köpa på förlagens och författarnas hemsidor. Och de finns hos till exempel iTunes.

Det är inget större problem för en vanlig, hoppfull amatörförfattare att nå ut. Även om jag inte har hittat någon smart svensk tjänst ännu (det är möjligt att den finns, annars kommer den när som helst) så kan vi ta en titt hur det går till hos amerikanska Lulu.com. Där kan du ladda upp och börja sälja din e-bok inom fem minuter. World wide. Du kan samtidigt sälja boken i tryckt form, som print-on-demand. För en obetydlig summa får man dessutom upp böckerna på Amazon.com, Barnes&Noble.com och i världens alla bokhandlares elektroniska kataloger. Dessutom går e-böcker som publiceras på Lulu nu rakt in i Apples iTunes Store. Betalningen får du krångelfritt till ditt PayPal-konto. Var det något mer du behövde..?

Detta innebär dessutom att det kommer att vara möjligt att köpa din e-bok, i pappersform (PoD), i en modern bokhandel i New York eller Tokyo redan om en eller ett par dagar!

Mikroförlag
De stora förlagen kommer att köra på i gamla hjulspår så länge som möjligt. Precis som musik- och filmindustrin kommer de att bekämpa piratkopiering och använda kopieringsskydd. Vilket, ironiskt nog, bara kommer att göra det lättare för nya och mindre aktörer att konkurrera med dem.

Små aktörer har mycket lättare att inse att det faktum att en bok är okänd är ett värre hot än piratkopiering. Därför kan de använda fildelning som marknadsföring. Det sker redan, med framgång.

Jag tror att en typisk mikroförläggare kommer att välja freemium-modellen. Boken kommer att finnas som gratis, icke kopieringsskyddad bok (ePub och kanske även PDF) på hemsidan. Bara det faktum att här kan du tanka hem en bok utan risk att bli stämd borde vara ett lockande argument för läsaren.

Dessutom kommer ePub-boken att finnas hos de stora nätbokhandlarna, på iTunes m.m. Bara för att en bok finns att tillgå gratis innebär det inte att den som snubblar över den i en e-bokhandel inte skulle vara beredd att betala för den. Speciellt om det innebär snabb och krångelfri nedladdning till den egna läsplattan, iPaden, smartphonen eller datorn.

Dessutom kommer boken att säljas i pappersform (tryckt från ePub eller PDF) i moderna bokhandlar, på nätbokhandlar och på marknadsplatser som Lulu och Books-On-Demand.

Och detta är ingen framtidsvision. Allt detta finns på plats redan nu, klart att använda för alla som vill.

Online-böcker
Med online-böcker menar jag böcker på i princip vanliga websidor. Rätt formaterade blir sådana minst lika lättlästa som ePub-böcker. Och de kan nås, omedelbart, från så gott som alla datorer, netbooks, iPads och smartphones. De kan ingå i den ovanstående mikroförläggarens fria utbud. Eller, till och med vara en betalsida.

Detta är en enkel lösning som ofta glöms bort. Den har fördelen att intern och extern länkning underlättas. Det är inga problem att lägga in bilder. HTML-filen kan exporteras direkt från ett vanligt ordbehandlingsprogram. Och den hoppfulle kan till och med stoppa in online-annonser (t.ex. från Trade Doubler eller Google AdSense).

Slutligen...
I förra delen av denna mini-serie bloggposter om e-böcker skrev jag om hur de tekniska förutsättningarna nu finns på plats för att e-boken skall kunna slå igenom på bred front. I denna bloggpost har vi sett att man kan nå en global marknad för både e-böcker och printade böcker i princip gratis och så gott som omedelbart. I nästa bloggpost skall jag ge mig på en spaning som kanske blir lite mer kontroversiell – om kvalitet och innehåll i en värld av e-böcker.

Länk till del 1 och del 3.

7 kommentarer:

 1. Det här kommer ta udden av begreppet Boksmart.
  Förr i tiden i skolan fick man en bok att läsa, nu kommer det bli ännu mer att man läser flera olika informationskällor och skapar sig en egen upfattning.
  Man får hoppas att detta leder till ökad individualisering, där folk förstår att yttrandefrihet och fri information är själva kärnfrågan.

  SvaraRadera
 2. frekar06: Låter som Ingela syssler med saker som positionerar henne i jävsposition. Väldigt dåligt. Hon borde sälja verksamheten eller avgå.

  SvaraRadera
 3. Ssargon, jag kan bara hålla med dig i din uppfattning. MVH Frekar06

  SvaraRadera
 4. Mycket intresangt läsning mitt i sjuktider.

  Men några saker du missat och som är viktiga att ta upp, tror det var via torrentfreak som jag fann en artikel om hur amazon raderade böcker från folks läsplattor för att det var "bootlegs" böckerna var bland annat george orwells - 1982 och farmville. hitta inte den aktuella artikelen men hitta en liknande. http://mediamemo.allthingsd.com/20090721/what-book-will-amazon-delete-next/

  även en annan sak, går man in på någon av bokaffärerna på nätet(adlibris, bokus.) och söker så ser man att eböckerna ligger dyrare i pris än pocket.

  för skoj skull sökte jag på jens lapidus bok "snabba cash" pocket utgåvan kostade från 39 kr eboken kostade 95kr.

  visst det kostar i server utrymme, men så gör ju även lager hyllorna.

  så det kommer nog dröja innan man kan köpa en ebok till samma pris som en pocket. och drm skydd kommer få en uppsving till kunderna börjar klaga på krångel.

  SvaraRadera
 5. I Sverige finns ju exempelvis vulkan.se

  SvaraRadera
 6. Jag arbetar på Elib, som är producent och distributör av digitala böcker. Några kommentarer:
  1. Våra tjänster vänder sig främst till förlag, men om man vill självpublicera e-böcker eller print-on-demand behöver man inte söka sig utomlands. Det finns ett utmärkt svenskt företag som heter Publit (www.publit.se).

  2. Vad gäller DRM har vi lobbat hårt för att man ska lägga in en dold vattenmärkning med ordernumret istället för att lägga hård DRM. Vi har fått med de flesta förlagen på det, så förhoppningsvis är DRM snart ett minne blott.

  3. Och vad gäller prissättning har vi också lobbat hårt för att priserna ska vara vettiga, 50-75% av de fysiska böckerna. Men det är upp till förlagen, och dessutom är den förhatliga momsen 25% på e-böcker istället för 6% som den är på fysiska böcker, vilket ytterligare driver upp e-bokspriserna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.