2017-03-27

Politikerna leker dockskåp med folket


Ständigt får man höra att människor inte är kapabla att bestämma över sina egna liv – och att de därför måste underordna sig en politisk och byråkratisk överhet.

Men politik och byråkrati är inga goda herrar – när de ägnar sig åt så väldigt mycket mer än ett litet antal med nödvändighet samhällsgemensamma uppgifter. Resultatet blir dels att de styr och ställer över folk helt i onödan – dels att det skapas enhetliga, statiska modeller som inte fungerar på grund av att »en storlek inte passar alla«.

Det är bara att slå på en nyhetssändning eller titta i en tidning för att se hur uppifrånochner-samhället ständigt misslyckas. I grunden handlar det om samma mekanismer – centralstyrning, planeringsiver, kommandoekonomi, usla incitamentsstrukturer, avund, storhetsvansinne, makthunger och tvång – som lamslog och till slut sänkte de gamla kommunistiska diktaturerna.

Politikerna leker dockskåp med folket. Vilket är ett förnedrande förhållningssätt mot oss, som fria medborgare och unika individer.

Mycket skulle bli bättre och folket skulle bli lyckligare om människor mer fick göra som det passar dem själva bäst – om man istället för att likrikta började uppskatta och uppmuntra mångfald, frihet och eget ansvar. Om man lät människor bli herrar över sina egna liv.

Mycket skulle också bli bättre om det sköttes av marknaden istället för av en politisk-byråkratisk nomenklatura.

Marknaden är alla människor – våra olika behov, önskemål och drömmar. På marknaden har du tusentals olika val varje dag, medan du i politiken bara har ett vart fjärde år. Marknaden möter människors behov på en spelplan med frivilliga aktörer och frivilliga överenskommelser. Marknaden tillfredsställer våra önskemål spontant, utan att det krävs varesig pekpinnar eller styrning uppifrån. Marknaden är »wisdom of the crowds« på ett sätt som de facto är mer inkluderande än någonsin de kollektivistiska lärornas syn på folket som underordnat en eller annan politisk idé.

Problemet är att vi tycks sakna det självförtroende som krävs för att skapa ett fritt samhälle – i vilket människor kan leva sina liv efter eget huvud. Som en slagen kvinna håller vi istället fast vid ett bevisligen skadligt förhållande till överheten. Med sänkt blick mumlar vi att vi vet vad vi har, men att vi inte vet vad vår frihet skulle kunna föra med sig. Vi har vant oss till med att bli omhändertagna, att undvika ansvar, att tro på pyramidspelet. Vi har skolats till inlärd hjälplöshet.

Är det inte hög tid att vi börjar välja frihet och ansvar istället? Medan det fortfarande kan ske under ordnade former...


4 kommentarer:

  1. Jag säger bara Schweiz.

    Tack för ordet.

    SvaraRadera
  2. Orban skall tillfråga det ungerska folket om de är intresserade av att sig an ett gäng oidentifierade araber, sisådär en 5 000 styckna.

    Hur tänker han då? Vad har folket med saken att göra?

    SvaraRadera
  3. Problemet med marknaden är inte att den inte är bra. De verkliga problemen med privat vård, privat skola, privata apotek, listan kan göras lång, är att tidigare när dessa verksamheter var statliga och kommunala då avskaffade våra politiker mycket av den reglering som behövs för att bedriva en sund verksamhet i dessa organisationer. Idag när dessa verksamheter i viss utsträckning finns på marknaden finns det därför utrymme för lycksökare som inte tar rimlig hänsyn till oss alla. Därför krävs det att våra politiker snarast gör om och gör rätt. Låt mig ta ett par exempel: skolor kan stängas under pågående terminstid därför anser jag att skolor och vårdinrättningar skall ha något slags kontinuitetsförsäkring så att de kan fortsätta bedriva sin verksamhet tills det finns bra ersättare på plats. Ett annat exempel är apoteken där vi idag ser en uppsjö av kosmetikbutiker som kallar sig apotek i våra städers centrum medan apotek som tidigare fanns där vanligt folk bor läggs ner. Vi måste se till att alla våra sjuka får tillgång de läkemedel de behöver. Ett tredje exempel är våra kollektiva kommunikationer. Förr i tiden köpte jag en tågbiljett till resmålet och den gällde en månad eller två. Då var det ett bolag som ansvarade för trafiken, numera är det flera och ibland när jag måste byta tåg måste jag ha flera biljetter från olika trafikföretag. Om nu våra politiker vill att vi skall åka tåg, varför inte ha gemensam biljettförsäljning för alla trafikföretag så att vi konsumenter får det enklare och varför måste tågbiljetter enbart gälla för specificerade avgångar. Om det är så att man vill styra passagerarna till olika avgångar kan man ju variera priset på platsbiljetter medan man ett pris på färdbiljetter.
    Avregleringar är i sig bra, men reglerna måste vara förnuftiga. Är våra folkvalda förnuftiga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan avregleringen av apoteken fanns det INGET kvälls- eller söndagsöppet apotek norr om Klarabergsviadukten. Inte i hela landet. Och man kunde inte köpa huvudvärkstabletter i vanliga affärer.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.