2010-07-18
Skall man göra motstånd nu? Eller skall vi vänta tills det är för sent?
Det är hög tid för en stunds eftertanke.
Med raska steg går vi allt längre in i Storebrorsstaten.
Inget tyder på att politikerna skulle vara på väg att besinna sig. Tvärt om. Takten ökar och det går inte att se något logiskt eller naturligt slut på denna utveckling. Varken i Sverige eller på EU-nivå. Och om man snabbt rör sig mot det totala övervakningssamhället, då kommer man förr eller senare dit.
Samtidigt är själva vår rättsstat i fara.
Det handlar om principer som att envar skall betraktas som oskyldig till dess motsatsen har bevisats. Att alla som misstänks för ett brott skall ha rätt till en fri och rättvis rättegång. Att lagarna skall gälla lika för alla. Att alla människor skall ha lika rättigheter inför staten. Även här uppvisar några av våra vanligast förekommande politiker uppseendeväckande dåligt omdöme. Urholkar man rättsstaten tillräckligt mycket, då kommer den förr eller senare att falla ihop – och vi får ett samhälle som är outhärdligt att leva i.
Våra medborgerliga fri- och rättigheter utsätts ständigt för politiskt krypskytte.
Det är redan olagligt att framföra vissa åsikter. Rätten till fri kommunikation är hotad. Morallagstiftning förgiftar systemet, underminerar tilltron till hela lagstiftningen, gör ordningsmakten till smakpolis och tillför en ordentlig skopa godtycke till våra regelverk. Våra fri- och rättigheter måste alltid försvaras, annars tas de ifrån oss.
Korporativismen breder ut sig.
Särintressen är med och stiftar lagar. De får till och med egna rättsliga befogenheter – som går längre än ordningsmaktens. Alla, från facket till skivbolagen har sina tama politiker. Även förvaltning och särintressen växer ihop på ett sätt som gör vanliga politiker chanslösa. Självständiga, oberoende, uppriktiga och ärliga politiker blir allt mer sällsynta. Oväldig lagstiftning och maktutövning håller på att förvandlas till ett nostalgiskt minne.
Frågan vi måste ställa oss är om det kan fortsätta så här. Och vad som kommer att hända då?
Hur ser ett samhälle ut med en omfattande övervakning, urholkad rättssäkerhet, underminerade medborgerliga fri- och rättigheter och tydliga inslag av korporativism? Hur är det att leva i det?
Ett sådant samhälle blir, alla eventuella goda föresatser till trots, så småningom ett förtryckarsamhälle där medborgarna är rädda för staten. Kanske eller kanske inte kommer det sedan till en kritisk punkt, där människor gör uppror. Och om så sker – då kan det bli väldigt stökigt.
Det är därför vi måste säga stopp – och börja vända skutan – nu.
Vi måste göra det innan det är för sent.
Innan vi måste börja se oss oroligt om över axeln.
Innan självcensuren och tystnaden breder ut sig.
Innan någon makthavare – av maktskäl, okunskap, rädsla, dumhet, inkompetens, vidskeplighet, dogmatism, opportunism, missriktad välvilja eller något annat skäl – gör något riktigt, riktigt korkat.
Innan motstånd börjar kallas för förräderi.
Det måste ske medan vi fortfarande kan göra det under ordnade, demokratiskt godtagbara och fredliga former. Det vill säga nu.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så vad ska vi göra rent konkret? Har du en plan? Vad är det mest viktiga alla kan göra just nu? Något konkret Förslag?
SvaraRaderaMitt bästa tips är att göra Piratpartiet till vågmästare i riksdagen.
SvaraRaderaMitt näst bästa tips är att se till att få igång en omfattande samhällsdebatt om de här frågorna.
Jävlars vad bra du skriver!!
SvaraRaderaDetta är ju KÄRNfrågan som ja ser det,. å de flesta blir förvillade i höger/ vänster perspektiv som spelar på känslor i ett spektra/ propagerat genom media.,
ÅH nu vill de stänga dörren.Bråttom
värre ty internet i sig är den största faran för en "makt" som bygger på illusion.
Tror på göra vad man kan i sitt "nu" och på att inte vara rädd. Hela systemet är byggt på rädsla för terrorism, ryssen, etc.''
Varje tid har sitt anpassade hot, till de "däruppe".
Naturligtvis röstar jag Pirat!
/Linda
Lysande formulerat, som vanligt.
SvaraRaderaTyngsta meningen i texten, enligt mig:
"Innan motstånd börjar kallas för förräderi."
Väl rutet!
SvaraRaderaTankvart och valformulerat!
SvaraRaderaMen "staten" är ju numera reducerad till springpojke och polis till multinationella särintressen.
SvaraRaderaDu vill ha en "rättsstat" men det förutsätter en demokratisk nationalstat kontrollerad av sina medborgare istället för internationella rikemansklubbar.
Nu säljer vi ut våra tillgångar, kapitulerar rättigheter och vår arme har blivit modellerad efter blackwater allt på frihandels, konkurrenskraften och kapitalismens altare.
Jag är inte förvånad.
Vad som saknas i hela soppan, är kontrollorgan som håller efter lagar, regler coh politiska beslut som fattas. Då kan man slippa framtida folkuppror och utbrott. Den enskilde individen är oftast alltför upptagen med att hålla efter sin egna vardag, för att även kunna hålla ett vakande öga på att de folkvalda gör så som det var tänkt. Ett kontrollorgan som är fritt från inblandning och styrning från de som detta skall kontrollera.
SvaraRaderaEtt exempel är hur Storbrittannien har löst det rent praktiskt. Det finns en myndighet som övervakar att allt går rätt till vad det gäller politiker och deras beslut. Denna myndighet lyder under drottningen. Alltså inte under de som skall kontrolleras. Detta gör att tjänstemännen på denna myndighet inte behöver vara oroliga för att ta någon i örat när det är motiverat, eftersom deras anställning och möjliga befordran inte hänger på vilka de kliar på ryggen.
Konstruktionen är intressant och istället för att lyda under någon kung eller drottning, så skulle det kunna lyda under medborgarnas mandat där staten är skyldig enligt grundlag eller konstitution att förse denna myndighet med tillräckliga ekonomiska medel. Tillsättningen av chefer och tjänstemän är opolitisk och utförs myndigheten själv, utan inblandning från politiker osv. Myndigheten är öppen och jobbar publikt. Denna har befogenheter att kunna dra i nödbromsen och ifrågasätta, ställa politiker till svars och även suspendera dessa.
Detta är bara en snabbskiss på hur ett sådant kontrollorgan skulle kunna skapas. Sedan måste detaljer till om hur man bäst löser att medborgarna har kontrollen över denna myndighet osv. För som Henrik skriver... Maktens kontroll och övervakningshysteri över medborgaren har bara sett ljuset. Värre saker kommer att komma så fort vi vant oss vid de som redan håller på att införas.
.
Sen finns ju den här cynismen som jag bara älskar: "Democracy is the theory that the common people know what they want, and deserve to get it good and hard"
SvaraRadera- H L Mencken
Staten har kastrerat sina medborgare för tid och evighet. Att sätta sitt hopp om förändringar på det här planet till de demokratiska beslutsformerna visar bara hur hopplöst snöpta och grundlurade vi alla är.
Ekonomisk frihet är den enda sanna revolutionen.
Var så god och skölj ner ditt piller.
@Per Almqvist
SvaraRaderaVi har redan en Riksrevision.
Skicka det där talet till Falkvinge...
SvaraRaderaHenrik
SvaraRaderaAtt tänka fritt är idag redan i viss mån en chimär om man betänker att forskningsverksamheten är reglerad och att man faktiskt inte får forska fritt om vad som helst.
Att påverka samhällsutvecklingen är svårt. Men jag tycker man gör det onödigt svårt för sig om man väljer att göra det genom ett parti som saknar heltäckande politik. Framför allt när partiet prioriterar fuldelning, patentintrång och ett anarkistiskt internet (medvetet raljerande för att vara övertydlig).
SvaraRaderaMakten ligger hos de etablerade partierna och jag tror man får mer bang for the buck om man väljer spåret att påverka dem. Reinfeld plus några få lyckades ändra riktning på ett helt parti.
/Johan
@Johan,
SvaraRaderaVad tycker du om Miljöpartiet? Var deras strategi bra eller inte? Har det fallit väl ut?
England är ju det en av de värsta storebrorsländerna i världen, kamror överallt och vad det gäller utrikespolitik såg man ju vad de går för i Irak kriget.
SvaraRaderaOch målet för alla frimarknadsreligiösa tycks vara att först flytta all tillverkning till asien sen dumpa lönerna ner till kinesisk nivå här hemma.
Allt detta har redan hänt i usa och jag kan inte begripa varför man vill ha det så här.
Men det är klart de enda som vinner på det är företagen och är det dem man representar så blir det ju begripligt.
Men hur ska man konkurrera med slavarbete?
@ Johan
SvaraRadera18 juli, 2010 12:32
om piratpartiet inte kommer in i riksdagen detta valet, så visar du ju att det går bra att helt skita allt som heter lika rätt införlagen, och ändå vinna <.<
en riksdags ledamot tjänar ju faktiskt 54 500 kronor i månaden, och de är välmedvetna att de aldrig skulle nå upp i de summorna med ett "riktigt" jobb. många av de verkar inte bry sig så mycket om vad de står för sålänge de får behålla sin lön
många av de verkar inte bry sig så mycket om vad de står för sålänge de får behålla sin lön
SvaraRadera-----------------
Och i bryssel är det ännu värre. Hela EU konstruktionen ser ut som ett beställningsjobb av nestle, british american tobacco, BP och alla andra ERT-orna.
De flesta politiker går att köpa och har man obegränsat med mutpengar så är det väl inga problem att driva igenom vilka "reformer" som helst.
Auktoritism går han i hand med stora långkonjukturer/depressioner.
SvaraRaderaGår inte att göra något åt annat än att försöka att överleva.
Men det är en smula "disaster capitalism" över det, chansen att sälja, lönedumpa och avveckla sociala trygghetssystem är mycket lättare när det är kris. Och alla är livrädda för att bli av med jobbet.
SvaraRaderaSen funkar ett auktoritärt, enparti, övervakningssamhälle väldigt bra om man vill tjäna pengar.
Vem vågar strejka när det är förbjudet?
@Anonym 18 juli, 2010 14:39
SvaraRaderaFörmodar att du tänker på Kina!
.
Fruktansvärt bra skrivet artikel. Mycket av det som jag själv försökt sätta i pränt. Och många tänkvärda kommentarer också. Det är det jag älskar med denna bloggen.
SvaraRadera@Johan: Man kan inte förväntas förändra något genom att gå genom redan etablerade parter - de är stora, och gillar att ha det som det är. Genom förändring riskerar de förlora den bas som ligger bakom dem. För att tillstå en förändring i dessa krävs ju också att partiet som sådant tar upp det för diskussion, vilket många av dem har gjort och kommit fram till att de inte bryr sig. De bryr sig inte heller om vad du som väljare tycker efter de är valda, utan följer då bara partipiskan utan att ifrågasätta. Sätter de sig på tvären för att göra medborgarna till mötes eller följa sitt samvete så åker de ut.
Nej, Piratpartiet har inte ett uttalat program för alla delar av den socialekonomiska skalan, men det är inte att säga att partiets politik ändå har genomslagskraft på alla områden så som sjukvård, välfärd, utbildning och jobb.
Och vad säger att alla partier måste ha en ställning i alla frågor? Man behöver inte försöka tilltala ALLA, utan det viktigaste är att locka de som är villiga. I princip har piratrörelsen också öppnats folks ögon för politik. Jag själv och många andra brydde oss inte särdeles om Sveriges politik, förrän våra ögon öppnades att det faktiskt är möjligt att vara med och påverka.
Om vi ska göra det innan det är för sent borde vi ha gjort det ... typ i förrgår.
SvaraRaderaVi har korrumperade kommunpolitiker, riggade statliga utredningar, kameror längs vägar, på gator och torg, register på det mesta, kvotering även där det inte heter kvotering, längre och längre glapp mellan vackra formuleringar och verklighet. Oskyldig tills man är dömd, lika inför lagen, en likvärdig skola, barnperspektivet skall alltid beaktas und so weiter.
Det här låter som en spottloska mot politikerna, men det är väljarna jag lägger skulden på.
Hur många i den upplysta eliten på den här bloggen är beredda att slänga ut storebrors öga (datorn)i eftermiddag istället för att skylla på andra?
SvaraRadera@Per Almkvist: Problemet med att ha en stark konstitution och "fristående" övervakningsorgan är att de fortfarande är en del av staten. I slutändan är det alltid staten själv som tolkar sin egen konstitution och den kommer alltid tolka den på ett sätt som gynnar statens expansion. Detta har hänt i USA som har gått käpprätt åt helvete de senaste 100 åren. Storbrittanien är ju om möjligt ännu värre. Problemet med demokrati är att det alltid slutar med att äganderätten (och därmed alla andra riktiga rättigheter) urholkas eftersom särintressen alltid kommer använda statens våldsapparat för att gynna de egna medlemmarna. De sämsta individerna kommer oftast till makten då de är mest samvetslösa och bäst på att ljuga, lisma och muta.
SvaraRadera@"Anonym": Du måste förstå att problemet inte ligger i kapitalismen, som bara betyder att individer är fria att handla med varandra, utan i att storföretag är insyltade med statens våldsapparat. Detta gör att de med hjälp av våld och övergrepp (alltså staten) kan tillskansa sig fördelar och privilegier på alla andras bekostnad.
Här lite statistik för hur USA:s underrättelseverksamhet svällt ut sedan 2001:
SvaraRaderahttp://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/articles/a-hidden-world-growing-beyond-control/
Ett litet lästips som lär göra de flesta gravt illamående:
SvaraRaderahttp://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=757
Fallet har anmälts till europadomstolen om jag förstått det hela rätt.
//K
@Micke
SvaraRaderaDatorn är bara "Storebrors öga" om man tillåter storebror att se genom den.
I och för sig innebär det då 9/10 av befolkningen som inte vet hur man håller storebror utanför som drabbas...
I och för sig innebär det då 9/10 av befolkningen som inte vet hur man håller storebror utanför som drabbas...
SvaraRadera-----------------------------
Ingen vet hur man håller storebror utanför dörren.
@Micke
SvaraRaderaOK, hålla storebror utanför dörren kan bli svårt. Att hålla honom borta från min privata korrespondens är däremot görbart.
Bara att titta på Kina och Iran så har man facit i hand. Det de lyckas med är att hålla vanlig Svensson lyckligen ovetandes. Det de misslyckas med är att hantera dem av deras dissidenter som huserar ohämmat på internet.
Det är väl i och för sig den utvecklingen som man i "den fria västvärlden" har panik och fasa inför på hög nivå...