2011-01-03

EU kör över svensk lag. Igen.


Sverige blir allt mer en lydstat till EU på rättspolitikens område.

Vi har redan den europeiska arresteringsordern – som kan tvinga svenska myndigheter att lämna ut svenska medborgare till andra EU-stater för handlingar som inte är brottsliga i Sverige.

Och nu kommer den europeiska utredningsordern. Den kan tvinga svensk polis att utreda "brott" som inte strider mot svensk lag. Det vill säga handlingar som inte är brottsliga i vårt land.

Det kan till exempel handla om kvinnor som har brutit mot en medlemsstats lagar genom att genomgå en abort. Personer som har brutit mot det franska förbudet mot att ifrågasätta det turkiska folkmordet på armenier. Människor som har tillhandahållit spel, en del former av porr eller visst politiskt material på internet. Svenskar som har råkat bryta mot polska morallagar, italienska medielagar, franska internetlagar eller den brittiska official secrets act.

I dessa utredningar kan polisen till och med tvingas att använda tvångsmedel, som till exempel avlyssning. (Även om den i så fall måste bedrivas i enlighet med svenska lagar.)

På så sätt upphöjs det sämsta i europeisk lagstiftning till norm i hela EU. Worst practice, typ.

Det hela är för övrigt en del av EU:s så kallade Stockholmsprogram.

17 kommentarer:

  1. Detta är ju katastrofalt!

    Det innebär att lobbyister endast behöver lobba igenom drakoniska lagar i ett medlemsland för att kunna tvinga på oss alla dem.

    Korrupta regimer att välja mellan finns det gott om i EU.

    SvaraRadera
  2. Under förutsättning att "lagbrottet" sker på ett sådant sätt att det land som begär utredningshjälp rimligen kan hävda att det egna landet / dess medborgare har "drabbats", ja. Men i en uppkopplad värld är det lätt hänt.

    SvaraRadera
  3. Det är ju inte så att poliser vägrar hjälpa poliser redan idag. Det är klart att det kan finnas poänger med att samordna sina insatser, särskilt när det gäller internationell brottslighet.

    Men det är väl det vi har Europol till?

    Och Interpol.

    Men det finns anledning att vara skeptisk.

    SvaraRadera
  4. Att utredningens eventuella avlyssning ska bedrivas i enlighet med svensk lag kan, i förhållande till andra länders lagar, numera innebära ett större integritetsintrång än vad det hade betytt i det land som begärt utredningen.

    Två dagar har gått av det nya året och det är fettskatt, EU-överkörningar, avstängda domare etc. etc. Fin start på året......

    God fortsättning förresten...!! *S*

    SvaraRadera
  5. Jag undrar hur detta påverkar patentlagstiftningen. Ett patentintrång i ett land - och patentintrång föreslås ju i ett annat förslag hamna under allmän strafflag om jag minns rätt - skulle då alltså utredas också i länder där patentet inte gäller?!!

    Till exempel Paul Allens stämning av bland annat Facebook för patentintrång, där patentet i Europa enbart gäller i (som mest) DE FR och GB skulle då alltså indirekt gälla också i Sverige?

    SvaraRadera
  6. Henrik tjena var ett tag men du glömmer att detta fungerar båda vägarna, det går nu att få poliser i andra EU länder att utreda brott som förtrycker mänskor som homosexuella i polen, självklart ser jag problemen med men det kan nyttjas på rätt sätt. vilket jag doc tvivlar att det kommer att göra.

    SvaraRadera
  7. Hörde Linander på radio och han tycke att det var OK att vi lämnade ut folk som tog det svåra beslutet att göra abort i vårt land bara vi fick reda på vem som köpte sex i övriga EU där de inte har samma morallagar som här.

    "Synen på vad som är brottsligt skiljer sig alltså åt inom EU. Men för att få hjälp så får vi kanske acceptera att även hjälpa andra. Det säger Johan Linander, Centerpartist och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

    – Det är inte ensidigt det här, utan det handlar faktiskt om att hjälpa varandra. Ta exempel ett sexköp, vilket inte är olagligt i andra länder. Ska dom då tvingas att hjälpa oss fast det inte är olagligt i deras land. Man kan vända på det, det finns andra länder där abort kan vara olagligt, ska vi hjälpa till med en så kallad olaga abort om kvinnan misstänks för det i ett annat land. Det är ett givande och tagande, säger han."

    SvaraRadera
  8. Tack, Henrik, för informationen.

    Hade några tankar kring aborterna.

    Det finns flera länder i EU där foster ses som människor från befruktningen, vilket inte är särskilt långsökt då det ju är genetiskt unika individer det är frågan om. Att Sverige tillåter dessa ofödda att aborteras i Sverige, ibland till och med utan att tjejernas föräldrar, som i hemlandet ges rätt att få reda på aborten, till viss del av rent medicinska skäl, är inte helt okomplicerat.

    Nu blir det nog ändå värre. Är det en abortmottagning som måste berätta för en irländsk 17-årings föräldrar att dottern tänker genomgå eller har genomgått en abort? Eller ska de inte ens genomföra aborten? Måste de berätta för myndigheterna i landet, så att aborten kan journalföras, vilket det ju är krav på i Sverige?

    Helt klart är att detta kan få oanade konsekevenser. Fortsätt att gräva och skriva!

    SvaraRadera
  9. De brittiska lagarna om Libel som gör att en webbsajt i Sverige kan stämmas på mångmiljonbelopp i London om man på engelska kritiserar en rysk oligark eller en Saudisk terrorfinansiär. (Libel tourism.)

    Det värsta är att svenska myndigheter har en 300-årig tradition av blind lydnad utan ifrågasättande.

    Om nazzarna ockuperat Sverige under WW2 hade svenska byråkrater lydigt ställt sig i ockupationsmaktens tjänst.

    Efter kriget skulle vi i så fall fått en intensiv debatt om naturrätt, maktdelning, och en författning med en rättighetskatalog.

    Eftersom detta aldrig inträffade kommer svenska byråkreter slaviskt att lyda order.

    Stoppa monsterstaten EU till varje pris.

    SvaraRadera
  10. Varför är man inte förvånad att Sverige står med bland initiativtagarna till det här..

    SvaraRadera
  11. Är detta redan klubbat, eller är det ett förslag som det skall röstas om?

    SvaraRadera
  12. Inget är klubbat än: http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5865612

    SvaraRadera
  13. Det låter som ett recept på total kaos. Som någon tidigare nämnt funkar det ju åt båda hållen.
    Vilket i praktiken skulle kunna betyda att en person som burit burka i Sverige, anmäls av Frankrike vars åklagare i sin tur givetvis kommer anmälas av någon för hets mot folkgrupp.... typ.
    Sällsynt dumt förslag

    SvaraRadera
  14. Länge leve EU! Mer sånt här vill jag ha. Mycket mer. ;)

    SvaraRadera
  15. "Det är inte ensidigt det här, utan det handlar faktiskt om att hjälpa varandra. Ta exempel ett sexköp, vilket inte är olagligt i andra länder. Ska dom då tvingas att hjälpa oss fast det inte är olagligt i deras land. Man kan vända på det, det finns andra länder där abort kan vara olagligt, ska vi hjälpa till med en så kallad olaga abort om kvinnan misstänks för det i ett annat land. Det är ett givande och tagande, säger han."

    Har Johan Linander missat att hans parti Centern ligger farligt nära 4 % spärren eller räknar han bara med att hans väljare är dumma i huvudet?

    SvaraRadera
  16. Kul. Är det här man lämpligt påpekar att det är brottsligt att i Litauen tala om homosexualitet eller diskutera saken? Eller, f.ö. att vara homosexuell?

    Och att det i vissa söderöver belägna länder är brottsligt med abortrådgivning exempelvis? Och viss sexualundervisning?

    Så...vem fan kan tycka detta är ett lämpligt sätt att implementera lag?

    SvaraRadera
  17. Är HAX för eller emot EU?
    Rakt svar tack!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.