2011-03-18

Lika inför lagen? Inte enligt (v)!


Svensk lag gäller i Sverige. Tysk lag gäller i Tyskland. Det är rätt rimligt. Men skall svensk lag även gälla i Tyskland? Och skall det i så fall bara gälla vissa svenska lagar? Skall inte alla som vistas i ett land ha lika rättigheter och skyldigheter? 

Detta är frågor som har blivit aktuella efter ett utspel från vänsterpartiet.

Så här...

Regeringen vill höja maxstraffet för sexköp till fängelse i ett år. Det är i sig orimligt. Om två vuxna människor frivilligt bestämmer sig för att den ena betalar den andra för en sexuell tjänst är det, i sig, ingen som skadas. Ingens rättigheter kränks. Det är ett brott utan offer. Något som man inte bör bli satt i fängelse för.

(Våldtäkt, människorov, slaveri, olaga frihetsberövande och andra övergrepp som brukar buntas ihop under rubriken trafficking skall naturligtvis vara olagliga, precis som i dag. Där handlar det ju om verkliga övergrepp och rättighetskränkningar.)

Vänsterpartiet vill nu att regeringen även gör svenskars sexköp utomlands till en olaglig handling. Det är att ta moralpaniken till en ny nivå.

Det borde vara självklart att man, i princip, bara är skyldig att följa lagarna i det land som man befinner sig i.

Men om man går vänsterpartiets väg, vad finns det då för skäl till att det bara skall handla om sexköp? Öppnar man då inte även vägen för att svenskar skall kunna straffas för att de har rökt på i Holland, kört utan bilbälte i Spanien eller ordnat en pokerturnering i Las Vegas? Vad är det för princip som gör just sexköp till ett brott som skall särbehandlas?

Plockar man sedan även in andra länders eventuella möjlighet att göra samma sak i ekvationen, då blir det riktigt rörigt. Skall till exempel inte polskor få göra abort i Sverige? Skall inte litauer få gå i Pride-paraden i Stockholm?

Att behöva följa flera länders lagar samtidigt kan göra den enklaste sak – som att passera eller att svänga i en vägkorsning – till något väldigt komplicerat.

Så, om man fullföljer vänsterpartiets tankebana – då är det uppenbart att konsekvenserna blir orimliga.

Men nu finns det ju inga principer och ingen logik i det här. Varken i sexköpslagen som sådan eller i kravet på att den även skall gälla svenskar i utlandet.

Det handlar bara om tyckande och moralpanik.

Våra riksdagsledamöter vill kunna sätta människor i fängelse – inte för att de skadar någon annan – utan för att de gör saker som politikerna inte gillar.

Skillnaden mellan det och att spärra in folk för att de tycker saker som politikerna inte gillar, den är faktiskt inte speciellt stor.

Det är lite DDR och Iran över det hela.

SvD Brännpunkt | Nyheter24 | SVT | Motpol | Per Westberg | Blogge | Grevad Lux | Yami | Jerlrup | Hagwall | Liberaldemokraterna | Gajditza | Ivarsson | Carl

Uppdatering: Även (s) vill förbjuda sexköp i utlandet.

37 kommentarer:

 1. För mig som befinner sig på tryggt avstånd utanför Sverige har jag många ggr svårt att särskilja mellan en vänsterpartist och moderat. De är kort & gott svenskar och representerar ett svenskt tänkesätt.

  Många svenska turister kommer hit till ön så jag har en del att jämföra med. Expressen skickar hit journalister för att rapportera från den lilla och märkliga ön i "söderhavet".

  Går jag in på djupet och ser på mina egna erfarenheter från besök i sverige vet jag det finns svenskar som på allvar anser inte ens svensk lag längre gäller. De har sina egna tolkningar och kan kallas för separatister, vilket i sig är tidiga tecken på ett samhälle som befinner sig i sönderfall och upplösning.

  SvaraRadera
 2. Om man som jag vill slippa förhllanden men vill ha sex är det bra att det finns kvinnor som ger sex mot betalning. I längden blir det billigare och är mindre kompplicerat än att ha ett förhållande.

  SvaraRadera
 3. Visst är det fruktansvärt att moralismen gått så långt att sådant här inte ens får några reaktioner ifrån den vanliga allmänheten, och med en furer som Ask kommer jag faktiskt bli förvånad om detta inte införs inom en inte allt för snar framtid.
  Men ett blogginlägg och ett antal kommentarer kommer ju inte så långt.
  Det är bara sorgligt att inget annat kommer att göras.

  SvaraRadera
 4. Liten instickare, det går idag att bli straffad för att ha "rökt på" i Holland. Eftersom Sverige är en av dom få länderna som tillsammans med inte mer än en handfull diktaturer, kriminaliserat bruk av cannabis, så kan man om man har otur vara tvungen att lämna urinprov och om det innehåller THC så kommer man straffas för ringa narkotikabrott. Även om det intogs i Holland för 2 veckor sedan t.ex. (spår av cannabis kan stanna kvar i kroppen upp till 1 månad efter intag, beroende på ämnes omsättning och andra fysiska omständigheter)
  Och om jag skulle få välja skulle jag nog avskaffa sexköpslagen med, varför ska en akt som är frivillig från båda parter olaglig? Slaveri och trafficing finns redan lagar som skyddar mot, stävja brott som någon faktiskt tar skada av borde prioriteras framför hetsjakt av sexköpare och cannabisrökare, män eller kvinnor!!

  SvaraRadera
 5. De verkliga motiven bland de medelålders moralkärringar som mest högljutt argumenterar för att utöka och skärpa sexköpslagen är nog avundsjuka och personligt egenintresse. De vet att det var länge sen som deras män och andra män i deras omgivning slutade vara attraherade av dom. Män är attraherade av unga sexiga snygga kvinnor. När dessa unga kvinnor dessutom bryr sig om sitt utseende och hur de klär sig upppfattas de som en orättvis konkurrent och ett hot mot deras sedan länge stelnade förhållanden.

  Eftersom de vet hur män fungerar vill de brännmärka och hindra männens naturliga intresse. Detta visar sig inte bara i sexköpslagen utan även i porrmotståndet. Ännu ett exempel är den fördömande moralpaniken och de byråkratiska försöken att göra det extra krångligt för svenska män att skaffa sig en kvinnlig partner från fattigare länder.

  Foto på Vänsterpartisten Lena Olsson, bitter för att hon är för ful för att få sex

  SvaraRadera
 6. Inte OT i något kommentarsfält:

  Nu skapar Pentagon automatiska troll eller "fake online persona". Upp till 10 sådana kan en tjänsteman på CIA t.ex. sköta automatiskt.
  De är olagliga i USA och inriktade mot utländska "audiences" dvs bloggar m.m.. Mot såna som är positiva till Wikileaks och Assange t.ex.? Håll i (folie-)hatten!

  Kolla:
  www.democracynow.org
  fredag 18.3 ca 10 min in i videon.

  SvaraRadera
 7. De verkliga motiven bland de medelålders moralkärringar som mest högljutt argumenterar för att utöka och skärpa sexköpslagen är nog avundsjuka och personligt egenintresse.

  ------------------

  Knappast.Sexköpslagen är en konsekvens av ett tabu som är väl förankrat i dom stora folklagren men som sakta men säkert håller på att lösas upp.

  Om ni väntar 50 år så kommer sannolikt era barnbarn att se kuksugande som ett helt vanligt arbete fullt jämförbart med att köra buss.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Svar till "anonym" ifrån 05.43. Det stämmer inte.
  Det är inte olagligt att ha THC-metaboliter i kroppen, däremot är bruk, till skillnad ifrån alla andra demokratier, olagligt, vilket ju oftast kan bevisas genom t.ex. urinprov.
  Har man bevis på att man varit i t.ex. Amsterdam (flygbiljett eller liknande) för inte allt för länge sedan så bör man klara sig.
  Har man även turen att få några i alla fall lite rättsmedvetna nämndemän om man skulle gå till domstol så borde det ju rimligtvis gå att bara hävda att man vart där.
  Det är ju motpartens uppgift att ta fram bevis och varför skulle man ha haft kvar flygbiljetten, hehe.

  SvaraRadera
 10. De senaste åren tycks moralpanik vara den mest betydelsefulla faktorn för ny och orimlig lagstiftning. Feminismen har kopplat ett strypgrepp på intelligensen i vårt land. Nu styrs Sverige av kvinnors känslor. När man frågar Varför får man alltid svaret "För jag tycker så". Inte den bästa värdegrunden för strafflagstiftning.

  Skall också bli intressant att se om de kvinnor som köper sex i Afrika också kommer att straffas. Skulle inte tro det, får då handlar det ju om "kärlek" mellan en 60 årig fet subba och en 18 årig vältränad man. Ja jösses!

  SvaraRadera
 11. Snart är det påsk och då flyger feministerna på kvastar.

  SvaraRadera
 12. Väldigt bra poäng. Med reservation för att Alexandersson själv råkar vara politiker så börjar jag allt mer tycka att det borde vara skottpengar på folk med det "yrket". Minimera staten och låt folk sköta sitt på egen hand så tror jag att vi alla skulle få det bra mycket bättre.

  SvaraRadera
 13. @Putte: Ingen snäll kommentar men förmodligen spot on...

  SvaraRadera
 14. Ja då kan ju män från Tyskland åka hit och träffa våra prostituerade utan straff, Tysk lag måste ju gälla för dem, även i Sverige.

  SvaraRadera
 15. Jag antar att vi då också är nödgade att betala böter för vårdslöshet i trafik när man besök den brittiska ön och kör, i svensk mening, på fel sida om vägen?

  David

  SvaraRadera
 16. Micke: Möjligtvis juckar dom mot kvastarna men jag har svårt att se att feminister skulle lyckas med att flyga.

  Allt annat dom rört vid misslyckas ju.

  SvaraRadera
 17. Micke@09:54

  Jag skulle inte välja att köra buss.

  SvaraRadera
 18. Bengt: Jag tror dessutom att det är fler som suger kuk än som kör buss.

  SvaraRadera
 19. Resonemanget och förslaget är fullt logiskt. Vänsterpartiet och andra rörelser med förkärlek till diktaturen ser nämligen på medborgaren som en statlig egendom och då kan man klämma ur sig sånt här.

  /Johan

  SvaraRadera
 20. Micke nej om 50 år kommer vi inte se det om vi får som vi vill pengar kommer inte spela någon roll så vi kommer se mindre partikaliska yrken och balla och coola kill yrken som datakonsulter, militär killar, polis killar som utnyttjar folket och de svaga och för vidare pratikaliska värderingar

  om 50 år får vi mer dagis pappor och rätt hbt(q) och genus värderingar

  kramizar liza

  SvaraRadera
 21. Micke@09:54

  Jag skulle inte välja att köra buss.

  -----------------------

  Jo om du liksom alla andra var tvungen att betala skatt och sociala avgifter samt få lön efter kvalifikation så skulle du sannolikt göra det men för er ska kuksugandet vara underlag för det enda existerande skattefrälset och det kan ni nog glömma för gott.

  SvaraRadera
 22. Skåpmat...

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forbjud-sexkop-utomlands_2094997.svd

  SvaraRadera
 23. Jag vill då upplysa om att enligt 2 kap. 2 § 4 st Brottsbalken kan den som är svensk medborgare, utlänning som bor här, utlänning som blivit svensk medborgare, nordisk medborgare som uppehåller sig i riket samt annan utlänning så vitt avser brott som kan ge mer än sex månaders fängelse kan dömas för

  våldtäkt
  sexuellt tvång
  sexuellt utnyttjande
  våldtäkt mot barn
  sexuellt utnyttjande av barn
  sexuellt övergrepp mot barn
  grovt utnyttjande av barn för sexuell posering
  koppleri

  även om gärningen inte är straffbar i det land som det är begånget om brottet riktats mot någon som inte fyllt 18 år. Även försök till brott är straffbart.

  Även brotten människohandel och barnpornografibrott är straffbara här i landet även om gärningen inte är belagd med straff i det land där det begås.


  Så frågan blir då, är det här också fel?

  SvaraRadera
 24. Vad ska vi göra med alla dessa som gifter sig enbart för pengarna då?

  Dessa enmans-horor/enkvinno-bockar (låter iofs mer positivt med "bock", men...) som offrar sig i sängen för lite lyxigare vardag?

  Detta gäller speciellt politikers och höga chefers fruar/män! Även i de fall som de själva tjänar mycket.

  Mycket vill ha mera!

  SvaraRadera
 25. Johan Tjäder: Ja, eftersom dom andra inte är morallagar (exkluderande koppleri om det är en frivillig överenskommelse vilket inte alla former utav koppleri är).

  SvaraRadera
 26. Om ni väntar 50 år så kommer sannolikt era barnbarn att se kuksugande som ett helt vanligt arbete fullt jämförbart med att köra buss.

  Med det resonemanget så kan man ju hävda att om vi förbjöd människor att dricka alkohol i Sverige så skulle folk dricka mindre sprit och kriminaliteten sjunka. tror du verkligen att så är fallet?

  SvaraRadera
 27. paradoxalt nog så är nog drogmissbruk och sexmissbruk en ventil som människor behöver för att inte bli skvatt galna när de saknar förmågan och kunskapen att kunna meditera mindfulness.

  Problemet är just att alkohol och sex används som dålig självmedicinering av sorgsna och sjuka människor och förbjuder man deras dåliga självmedicinering blir de ännu mer rädda, omedvetna, hänsynslösa och desperata och då blir det ännu svårare att försöka introducera exempelvis mindfulness i dessa människors liv så att de kan må bättre och sluta självmedicinera sig själva med alkohol och sex.

  Det är skillnad på sex med en partner man respekterar och en främling som man skiter i.

  SvaraRadera
 28. Nu tror jag inte att arbets förmedlingen kommer att anvisa arbeten på vare sig bordeller eller strip klubbar. Minns jag inte helt fel finns det regler för detta.

  SvaraRadera
 29. Nu tror jag inte att arbets förmedlingen kommer att anvisa arbeten på vare sig bordeller eller strip klubbar
  ---------------------
  Varför skulle dom inte göra det om kuksugande görs till ett arbete enligt alla normer som reglerar VAD ett arbete är och ifall arbetet (som knappast kan påstås vara kvalificerat eller kräva omfattande utbildning)omfattas av samma regleringar när det gäller skatter och försäkringar och lagskydd som alla andra arbeten ?

  Det är era barn och barnbarn som ska suga kuk om 50 år om ni får som ni vill.
  Inte "dom andras".

  SvaraRadera
 30. @Micke,

  ”Knappast.Sexköpslagen är en konsekvens av ett tabu som är väl förankrat i dom stora folklagren men som sakta men säkert håller på att lösas upp.”

  Nja, kan inte hålla med. Sverige går emot det motsatta hållet så fort du hamnar utanför det allmänt praktiserade ’vaniljsexet’. Prostitution, herrtidningar, porr, ja allt utanför det som sker mellan en man och kvinna under ordnade förhållanden är skamligt. I varje fall enligt våra politiker.

  Vi behöver bara gå tillbaka till 70- eller 80-talet för att hitta ett helt annat och mycket liberalare synsätt på sådana företeelser.

  ”Om ni väntar 50 år så kommer sannolikt era barnbarn att se kuksugande som ett helt vanligt arbete fullt jämförbart med att köra buss.”

  Vilket jag har svårt att tro på. Det kan lika gärna gå mot det direkta motsatta hållet.

  Tur att Internet finns…

  SvaraRadera
 31. Principen om att tysk lag gäller i Tyskland och så vidare är ju redan ruckad på i svensk lag.

  Ur Lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor:

  "3 § Den som har begått brott enligt denna lag döms vid svensk domstol även om 2 kap. 2 eller 3 § brottsbalken inte är tillämplig."

  De hänvisade avsnitten i brottbalken är de som behandlar brott begångna utanför rikets gränser. Framför allt friskriver 3 § ovan från formuleringen "Första stycket gäller inte, om gärningen är fri från ansvar enligt lagen på gärningsorten [...]"

  Man kan alltså bli dömd för könstympning i svensk domstol även om den utförts i land där handlingen är tillåten.

  Givetvis är det en väldig skillnad mellan könsstympning och sexköp, men principen är alltså redan ruckad på. Accepterar man det ena fallet kan man inte gärna principargumentera i det andra.

  Vad tycker artikelförfattaren?

  SvaraRadera
 32. Att hålla en hyfsad, saklig o anständig ton är flera här som inte förmår, tydligen. Låter som att elvaåringar som älskar att sprida könsord är i farten.

  Självklart ska snuskgubbars sexköp bestraffas även utomlands. Så säger ju lagen för t ex för pedofiler. Och många av de prostituerade är klart minderåriga.

  Antar de som försvarar detta själv har lite smak för saken. Inga mogna män med självinsikt och en sund respekt för jämställdhet. De som vill att horköp ska vara lagligt är ett gäng snuskhumrar som har en pervers uppfattning om sex, enligt min mening. De försvarar en moraliskt rutten och ohygienisk och vidrigt äcklig "handelsprodukt" som prostitution, tvi. Stackars kvinnor som har oturen vara gift / sambo etc med såna män.

  SvaraRadera
 33. Ssargon:

  Och varför dra gränsen vid morallagstiftning?

  Är det inte så att gränsen dras vid gärningar som vi här anser att andra länder borde bestraffa och att vi som bor här ska hålla oss för goda för att begå dessa brott, även om de är tillåtna där man råkar vara?

  SvaraRadera
 34. @Anonym 22 mars, 2011 11:57

  Nu är det helt enkelt så att jag inte anser att Svensk lag skall gälla utomlands, lika litet som jag vill att Portugal skall kunna arrestera svenskor som gjort abort eller att folk som vandrat i pride-parader i Sverige skall kunna sättas i fängelse i Litauen.

  Fenomenet jag tror de flesta sunt tänkande är ute efter här är att "offerlösa" brott inte egentligen bör eller skall beivras och särskilt då inte på internationell nivå.

  För priset du får betala för att kunna sätta dit svenska män och kvinnor som köper sex utomlands är att varje litet småland med för oss svenskar vansinniga regler då helt lagligt kan ta sig för att spärra in Svenskar.

  Åk aldrig till mellanöstern om du tagit en droppe sprit i hela ditt liv, exempelvis.

  Man bör och skall vara förbannat försiktig när det gäller att utlämna vad som bör eller inte bör vara tillåtet utomlands till ren moralstiftning.

  SvaraRadera
 35. @Micke

  "Det är era barn och barnbarn som ska suga kuk om 50 år om ni får som ni vill.
  Inte "dom andras".


  Kanske till skillnad från dig anser inte jag att jag har "äganderätt" över en 18-åring. Beslutar sig ett barnbarn för att han eller hon vill suga kuk för att försörja sig så skall jag göra vad då? Slå dem tills de slutar? Gå till polisen? Ta in socialen direkt?

  Dewn där halmgubben du sitter och snuttar på hela tiden börjar bli lätt tröttsam, Micke. Alla kommer inte vilja ägna sig åt att sälja sex. Förmodligen kommer väldigt få att göra det. Oavsett anser jag att jag inte är ett sådant kontrollfreak att jag anser att jag bör tala om för andra vad de inte FÅR göra om de vill.

  Att du har svårt att acceptera begreppet "fri vilja" börjar så smått gå upp för mig, men sluta åtminstonde hävda att vår åsikt att frivillig sexhandel bör vara laglig egentligen är en åsikt att sexhandel bör vara obligatorisk.

  SvaraRadera
 36. @Scary Devil Monastery

  Nu är det ju så att det bara är personer med hemvist här i riket som kan ställas till ansvar.

  Utlänningar som bara vistas här tillfälligt behöver inte ta ansvar i Sverige för gärningar som är lagliga utomlands.

  Andra länder har dock inga sådana begränsningar, fast sådana möjligheter utnyttjas då restriktivt.

  SvaraRadera
 37. Argumenten för och mot är många. (Försökte räkna! :D ) Rätt och slätt kommer det bli många disskusioner om detta på hög som låg nivå men i slutändan MÅSTE ett brott bevisas och jag skulle vilja se Svensk polis patrulLera med turistpolisen i Pattaya! NU FÅR BERÖRDA I DENNA FRÅGA SKÄRPA SIG, SER NI INTE ATT FOLK SKÄMS NÄSTAN FÖR ATT VA SVENSKAR.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.