2011-08-12

Den svenska politiska lättjan


Svenska politiker tar sällan eller aldrig ansvar för saker som går fel. De tycks över huvud taget inte begripa allvaret i det de sysslar med. De kommer som regel undan med en axelryckning.

Det grundläggande övergreppet i den så kallade Egypten-affären är oerhört, på så många sätt. Man satte rättsstatens grundläggande principer ur spel. Man satte sig över människorätten och de medborgerliga fri-och rättigheterna. Man sände människor till skenrätt och tortyr. Man splittrade familjer.

De som satt i regeringen Persson har i och för sig kommit fram till att det som skedde nog inte var så bra. Men längre går de inte. Ingen tar på sig ansvaret för det som skett. Ingen ber ens om ursäkt. Och de som skulle kunna ställa tillrätta, regeringen Reinfeldt, gömmer sig bakom migrationsbyråkratin. Alla är fega och känslokalla. Lättja, parad med arrogans.

Men Egypten-affären är inget unikt. Den politiska lättjan är utbredd på alla nivåer. Beslut fattas slentrianmässigt utan vettiga verktyg för uppföljning och utvärdering. Så ingen kan ställas till ansvar, när något spårar ur. Således behöver politikerna varken vara kompetenta eller principfasta. Skit händer. Hoppsan.

Denna "kultur" sprider sig även i förvaltningen. Ta till exempel de fall som förekommer då och då, när polisen stormar oskyldiga människors hem. Normalt sett utkrävs inget ansvar av någon. Det bara blev så. Och en ursäkt är något lika sällsynt som en korrekt blandad whiskey sour.

Förra sommaren beslogs Säkerhetspolisen med tydliga lagbrott i sin verksamhet. Men inget ansvar utkrävdes, ingen ställdes till svars. Inte ens media brydde sig om att uppmärksamma saken. Allt avskrevs med inkompetens inom hemliga polisen. Så... då är allt OK, då?

I DN och andra media har Maciej Zaremba genom åren granskat den svenska inkompetenskulturen inom allt från skolan till sjukvården och migrationspolitiken. Vi skall vara tacksamma för dessa reportage. Och för att karln orkar fortsätta sitt värv. För det leder ju aldrig till något. Ingen ställs till ansvar. Inget förändras. Allt avskrivs, när bullret lagt sig, med en axelryckning.

Vi kan inte ha det så här. Man måste kunna utkräva ansvar av politiker och byråkrater som missköter (eller är inkompetenta inför) sina uppdrag.

Jag förstår att det finns en tanke bakom förbudet mot "politikerstyre" – det vill säga att politiker går in och pillar i myndigheternas verksamhet. Myndigheterna skall sköta sitt jobb enligt lagen, inte vara partikansliernas förlängda arm. Men det får inte innebära att politikerna befrias från allt ansvar. Det är trots allt de som ställer upp reglerna och bestämmer verksamhetens förutsättningar.

Vad gäller byråkratin så har vi inte längre något egentligt "tjänstemannaansvar" – där enskilda tjänstemän kan ställas till svars för övertramp, inkompetens, slarv och egenmäktig maktutövning. Så det går att komma undan med nästan vad som helst, speciellt i stora organisationer som har intresse av att sopa problem under mattan.

Politik är en verksamhet som går ut på att tvinga alla människor att bete sig på ett visst sätt. Det är allvarliga saker – som bör bedrivas med ödmjukhet, försiktighet och stora krav på kompetens. Men vårt lands politiker och byråkrater vill inte under några som helst omständigheter bli mätta med en sådan måttstock.

16 kommentarer:

 1. Maciej Zaremba är alldeles för ensam - jag tror att detta är problemet. Det kopplat till vad som anses vara nyheter i det här förbarmade landet..

  För övrigt +1 för whiskey sour liknelsen. Härligt att se kultiverat folk!

  SvaraRadera
 2. "De tycks över huvud taget inte begripa allvaret i det de sysslar med. De kommer som regel undan med en axelryckning."

  Ignorance is bliss.

  SvaraRadera
 3. Jag har sträckläst, nej skräckläst, Töllborgs samlade skrifter, till och med den knastertorra Utredning om Illojal maktanvändning. Zaremba är måhänd för ensam, men han är definitivt inte ensam.

  Sorg 2.2 är nåt av det värsta jag läst.

  Och jag hade ingen aning om att det var Töllborg som rakade hem Ingrid Segerstedt-Wibergmålet.

  Otroligt.

  SvaraRadera
 4. http://www.mises.se/2011/07/28/ratten-att-bli-lamnad-i-fred/

  SvaraRadera
 5. En central del av den svenska nationalkaraktären är ett undfallande fegt konfliktundvikande. Kombinera detta med en patalogisk konsenuskultur och jantelag, där de som "bråkar" och "sticker ut" omedelbart blir stämplade som "besvärliga personer" och "rättshaveriker".

  Lägg sen till MBL-mentalitenen från 1970-talet, där det är fult av chefer att ställa krav och sätta upp regler. Det skulle ju kunna hindra "individernas möjlighet att utveckla sin unika personlighet". Och att kritisera en anställd som gör fel eller inte presterar vore ju ett utslag av "auktoritärt ledarskap".

  Resultat blir den soppa vi har idag. Hönserier och brist på professionalism håller idag på att förstöra varje del av det svenska samhället. Utlänningar från andra I-länder som flyttat hit säger nästan alla samma sak. De tar sig för pannan inför det amatörmässiga hönseri och inkompetens de möter överallt.

  SvaraRadera
 6. Även om jag håller med om den här posten (och kommentarerna) så finns det anledning att påminna om Churchills ord igen
  "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time."

  SvaraRadera
 7. Men alltså, på tal om lättja. Det var alltså enligt alla regler att avvisa egypterna, något som inte framkommer en enda gång i debatten. Sverige har all rätt att avvisa vilka människor som helst som inte är medborgare i landet, det har alla länder på jorden. Kolla gärna upp detta om någon tvivlar. Åker jag till USA kan jag bli avvisad vilken dag som helst, det är enligt alla internationella regler, samma sak gäller Jemen, Qatar, Norge, Tyskland Australien, ja ALLA länder. Fatta detta grundläggande fakta om ni inte har drabbats av lättja. Att detta sker väldigt sällan är en annan sak.

  Att avvisa egypterna med hjälp av USA på svensk mark var fel. Alla har erkänt detta och den ytterst ansvarige var Anna Lindh, såvitt jag förstår. Enligt Bodström så var hela affären en enda röra från början till slut och en massa information kom inte fram till Lind. Förövrigt är hon såvitt jag har förstått avliden. Så vad föreslår du Henrik skall göras, rent konkret?

  SvaraRadera
 8. Så vad föreslår du Henrik skall göras, rent konkret?

  Jag kan ju inte tala för Henrik, men att någon klev fram och sa att "mitt departement gjorde fel" och kom med en officiell ursäkt vore ju en bra start. Sen kan man ju erbjuda dom asyl om dom mot förmodan är sugna på att åka till Sverige...

  SvaraRadera
 9. Nej! har de inte asylskäl så skall de inte heller få asyl nu.

  Det fanns sannolikt orsaker till att Sverige avvisade dem. Samt att de har fått en avsevärd summa pengar som skadestånd.

  SvaraRadera
 10. @Robsten
  Det är inte tillåtet att en minister beslutar om avvisning av två assylsökande, även om det sker på begäran av utländsk myndighet. Detta är ministerstyre! Hela ärendet skulle ha skickats till domstol som, om vi hade haft ett rättsväsende att lita på, hade avskrivit ärendet genast på grund av bevisläget.

  Anna Lind må ha varit ansvarig för utvisningen av två assylsökande.
  Yttersta ansvaret hade godsherren Persson i egenskap av regeringschef.

  SvaraRadera
 11. "Det är inte tillåtet att en minister beslutar om avvisning av två assylsökande, även om det sker på begäran av utländsk myndighet."

  Jo det tror jag det är faktiskt. Bodström som är utbildad jurist har intygat detta. Men det borde väl kollas upp av någon som verkligen behärskar ämnet. Jag är förvisso ej själv jurist. jag har dock ytterst svårt att tro att Boström är ute och cyklar i ett ärende som detta.

  "Hela ärendet skulle ha skickats till domstol som, om vi hade haft ett rättsväsende att lita på, hade avskrivit ärendet genast på grund av bevisläget."

  Nej, NEJ, nej, nej. Sverige kan avvisa ickesvenska medborgare utan bevis bara p.g.a. misstankar. Det grundar sig på rätten att vi själva i princip kan avgöra vilka människor som icke är önskvärda i vårt land. denna rätt har jorden alla länder. Det du pratar om är något helt annat, finns det bevis blir det INTE avvisning utan just domstol det blir frågan om. Häri ligger en jättelik missuppfattning.

  Förövrigt innehar Persson inget regelrätt gods, en större gård torde vara en adekvat benämning.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med om att avsaknaden av ansvar fullkomligt genomsyrar vår politiska elit och även stora delar av den offentliga sektorn.
  Så snart ett fel har begåtts skyller alla på att just de inte har gjort fel och efter att man gjort en utredning konstaterar man oftast två saker.
  Någon har gjort fel, visst är det tragiskt men den personen kommer aldrig att göra om felet igen. Allt klart.
  Eller så konstaterar man den gamla klassikern "systemfel" och man ska ändra rutinerna så är allt klart igen.

  Ingen är ansvarig. Ingen chef tar ansvar, varken för sina medarbetare, felaktiga rutiner eller beslut.

  Inom fotbollen räcker det med ett par, tre förluster så ryker tränaren oavkortat i många fall. Lite väl aggresivt men frågan är om det inte vore nyttigt med att få lite mera ansvar i samhället.

  Folket ska ju ta sitt ansvar annars kommer lagen och tar dem i örat men som politiker eller anställd inom OS så rullar livet vidare bara.

  SvaraRadera
 13. Sveriges skam? Nej i så fall socialdemokraternas och skammen lär egentligen handla om att både egyptierna sökte asyl på falska identiteter och var i ledande ställning för terrororganisationer som förorsakar människors död och var eftersöka för terroristbrott... och möjligen då att Sverige inte tidigare hystat ut dem!

  Han har inget i Sverige att göra med den bakgrunden. Att den socialdemokratiska regeringen medverkade på ett vis ett neutralt land inte borde ha gjort är ju konstaterat - och betalt för. Mannen och hans familj har ju funnits i Sverige på falska uppgifter och så fort det stod klart för de svenska myndigheterna, borde allesamman förpassats ut ur landet. Jag ser det som att mannen (med hjälp) kom iväg först och straffet han fick i Egypten har Sverige inget att göra med. Familjen borde ha getts möjligheter att fara efter honom till Egypten. Ingen av dem har något här att göra. Det som varit fel hela tiden ska rättas till och det kan ALDRIG betyda att Sverige ska ta emot nu en överbevisad terrorist. Istället ska vi ålägga våra myndigheter och politiker att "beta av" de terrorister som gömmer sig här och SKA ut ur landet snarast möjligt! Undrar om inte Säpos uppgift om ca 200 våldsbenägna islamister till och med kan fått en passande frisering nedåt...

  Terroristerna SKA UT, inte in!

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Terroristerna SKA UT, inte in!
  ------------------------

  Som jag ser det är det mer angeläget att Säpo ägnar sin tid åt dom 5 procent fascister som väljarkåren består av.

  Det finns ingen politisk grupp i Sverige som bär ett lika stort våldsarv som dom och som utgör ett störrre potentiellt hot mot demokratin än dom.

  SvaraRadera
 16. 5 procent fascister? Dom som röstade fel? Dom som inte röstade som du tyckte dom skulle göra? jag är så jävla trött på denna barnsliga demagogi. Dom som inte tycker som jag är fascister och nazister, det är i sig en fascistisk tendens. Sedan snackas det om "näthat" ja tacka fan för det.

  Vi lever i en ankdamm här, i princip hela omvärlden är fascistisk enligt dig Micke. Finland, Island och en hel rad andra stater är inte ens fascistiska enligt din skala, utan säkert nazistiska. Tyck som mig, jag som bor på söder, dricker latte och ibland ser någon kändis på samma fik och röstar liberalt eller på miljöpartiet som tydligen är det nya liberala innealternativet, annars jävlar blir du kallad fascist. Era jävla lattefascister!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.