2011-08-13

För 50 år sedan: Berlinmuren byggs


I dag är det 50 år sedan Berlinmuren började byggas. Det väcker en del tankar...

När saker och ting sker, då kan de ske fort. Det visar både murens uppförande och dess fall. Detta är en påminnelse om att inte ta något för givet; aldrig sänka garden i kampen för frihet och demokrati; aldrig ge upp även när det ser mörkt ut.

Muren är också en påminnelse om att makthavare kan göra förfärliga saker, utan att folket spontant sätter stopp för det.

Vi skall inte heller glömma att det var många svenskar som gullade med DDR-regimen. Inte bara kommunister. Stora delar av det politiska Sverige såg diktaturen i Öst-tyskland som något slags normaltillstånd. Det säger även något om vårt land.

Vi som är gamla nog att ha sett muren, förtrycket, förföljelsen av oliktänkande och den totala storebrorsstaten har en uppgift att berätta om allt detta för dagens unga. Så att de lär sig att inte göra om historiens misstag.

Se även bildspelet hos Nyheter24.

6 kommentarer:

 1. Jag vill recitera John F Kennedy:
  Democracy is not perfect but we have never had to build a wall to keep our people in.

  SvaraRadera
 2. Delar av JFK:s tal kan ses här:

  http://www.youtube.com/watch?v=hH6nQhss4Yc&feature=related

  SvaraRadera
 3. Stora delar av det politiska Sverige såg diktaturen i Öst-tyskland som något slags normaltillstånd. Det säger även något om vårt land.
  ------------------------
  Hela det politiska Sverige samt Usa Nato och Kina såg existensen av Sovjet väldet som ett faktum och man förhölls sig i sämsta fall till detta faktum på exakt samma sätt som Leijonborg när han kom hem från Kina och beskrev den kapitalistiska diktaturen som ett paradis.

  Det är ingen skillnad på nu och då.Det enda som hänt att att det politiska fältet har spegelvänts.

  SvaraRadera
 4. För att förstå socialdemokratins inställning till DDR på sjutti- och åttital bör man läsa denna artikel:

  sv.wikipedia.org/wiki/Ostpolitik

  Och min syn i dag på mitt socialdemokratiska blogginlägg:


  www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=51415

  SvaraRadera
 5. Muren var verkligen en styggelse. Ett galet försök att tämja den fria anden som lever i hjärtat hos frihetsälskande vidsynta människor. Sånt skulle aldrig andra politiska krafter komma på. Dom kan vi leva tryggt med.

  SvaraRadera
 6. "Så att de lär sig att inte göra om historiens misstag."

  Det enda vi lär oss av historien är, tyvärr, att vi aldrig lär oss nåt av historien.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.