2012-02-03

ACTA-avtalet visar på EU:s sämsta sidor


Det omdebatterade och omstridda ACTA-avtalet berör så mycket mer än upphovsrätt och internets frihet.

Hela den hemlighetsomgärdade process som ledde fram till ACTA visar på EU:s sämsta sidor - som man måste ta tag i om vi vill ha ett demokratiskt Europa.

Hemlighetsmakeriet är ett problem. Att icke-valda anonyma byråkrater sitter och förhandlar fram avtal med lagstiftningsliknande konsekvenser ett annat. Att vissa särintressen ges en gräddfil till denna process är ett tredje problem.

I denna fråga har till och med europaparlamentets och riksdagens ledamöter haft svårt att få fram relevant och tillförlitlig information.

Om vi vill ha ett demokratiskt EU, då måste makt föras tillbaka från eurokraterna till de demokratiska institutionerna. Då måste medborgare, media och politiskt intresserade ges insyn i vad som sker. Då måste man bygga en dialog.

Därför är ACTA ett skolexempel på vad som är fel med EU. Det är ett tillräckligt skäl för att gå ut och demonstrera mot ACTA i morgon, lördag.

Mer information om lördagens demonstrationer i Stockholm och andra svenska städer finns här och här.

3 kommentarer:

  1. Polen stoppar sin ratificeringsprocess för ACTA-avtalet: http://www.svd.se/naringsliv/polen-backar-om-antipiratavtal_6823171.svd

    Hur permanent det är återstår ju att se, men det ger förhoppningsvis vind i seglen för ACTA-motståndet i andra EU-länder och i själva parlamentet. Och visar, mycket oväntat, att massiva protester ibland kan ha åtminstone någon liten effekt.

    SvaraRadera
  2. Om jag inte minns fel så var Polen avgörande när det gällde att stoppa mjukvarupatent för många år sedan. Jag har alltid sett Polen som ett land fullt av stockkonservativa katoliker, det kanske är dags att omvärdera det.

    SvaraRadera
  3. Bättre länk: http://www.zdnet.co.uk/news/intellectual-property/2012/02/03/actas-eu-future-in-doubt-after-polish-pause-40094978/

    Intressant att Sloveniens Japanambassadör har bett om ursäkt för att hon skrev under avtalet, med förklaringen att hon inte förstod hur jävligt det var.

    Om fler EU-länder börjar bråka, och Tea Party-galningarna i USAs kongress blockerar ratifieringen som de gör med allt annat, så kanske ACTA kan dö helt och hållet. Det skulle vara väldigt trevligt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.