2012-06-24

FN hotar internets frihet


Internets frihet är ständigt under attack. Ibland är det nöjesindustrin som vill censurera, övervaka och stänga av. Ibland är det kriget mot terrorismen som motiverar övervakning och kontroll. Sedan har vi den förbannade barnporren, länder som vill stoppa spel på nätet, moralpanik och brottslighet i största allmänhet. Den som vill inskränka nätets frihet kan alltid hitta en ursäkt.

Något som hela tiden legat och bubblat under ytan är frågan om Makt. Fri kommunikation, tillgång till fri information och internets alla grupparbeten utmanar Maktapparaten. Det kan vara i skurkstater, som vill förtrycka sina medborgare. Det kan även vara i våra västerländska demokratier där internet skapar mer öppenhet än vad våra ledare är bekväma med – och där nätets aktivister kastar grus i maskineriet när den politiska apparaten får allt för dumma eller farliga idéer.

Men även om maktfrågan har funnits med i leken hela tiden, så har det inte riktigt varit något man talat om. Vilket är något som nu är på väg att ändras, under FN:s flagg. Där är det länder som Ryssland, Kina och Iran som rätt oblygt visar att de vill koppla internet. Vilket naturligtvis samtidigt är en frestelse för politiker i många andra länder, som nu får en chans att inskränka nätets frihet samtidigt som de kan skylla det som sker på skurkstaterna.

Läckta dokument avslöjar oroväckande planer inför FN-organet Internationella Teleunionens konferens i december. Vince Cerf, en av de människor som på riktigt kan kallas en av internets skapare säger att "det öppna internet har aldrig varit i större fara än det är just nu".

Eli Dourado på George Mason University i USA har publicerat de läckta ITU-dokumenten och säger "These proposals show that many ITU member states want to use international agreements to regulate the Internet by crowding out bottom-up institutions, imposing charges for international communication, and controlling the content that consumers can access online."

Till exempel vill Kina att alla nationer skall ges den slutliga kontrollen över infrastrukturen för information och kommunikation inom sina respektive länder – i syfte att på ett mer effektivt sätt kunna övervaka det som sker på nätet. Detta riskerar naturligtvis även att hacka sönder internet med elektroniska gränser.

Ryssarna och vissa arabländer vill att FN skall kunna reglera innehåll på nätet. Och Ryssland vill ta betalt för gränsöverskridande internettrafik. (Även vissa europeiska telekommunikationsbolag är inne på den linjen.)

Det talas även om att ge FN kontrollen över Icann, som är det organ som sköter tilldelning av toppdomäner. Vilket innebär att länder som ser fri information som ett problem kommer att få makten över internets själva nervsystem.

WSJ: The U.N.'s Internet Power Grab
Your Freedom and Ours: More than a little worrying
Se även WCITleaks

Om dessa idéer och planer blir verklighet, då kommer vi inte bara att få ett hårt övervakat, censurerat och kontrollerat internet. Det världsomspännande nätet kommer då att få murar – och på många håll att i princip förvandlas till nationella, slutna intranät.

Det kommer att göra nätet som vi känner det i dag direkt dysfunktionellt. Den dynamik och de synergieffekter som fria, världsomspännande strömmar av information givit oss kommer då att strypas.

Detta får inte ske. Ett fritt, öppet och globalt internet är ett av mänsklighetens verkligt stora steg framåt. Det vore en dumhet av episka proportioner att inte tillvarata dess möjligheter fullt ut.

Frågan är om vi som lever i den "fria världen" kan lita på att våra ledare gör vad de kan för att sätta stopp för FN:s och ITU:s planer? Jag menar, våra ledare har ju givit oss FRA, teledatalagring, IPRED och de försöker tvinga på oss skit som Acta-avtalet. Så, vad har de för trovärdighet när det gäller nätets frihet?

Internet, dess aktivister, dess politiska gren, samhällsdebattörer, media, det fria näringslivet, kulturen, vetenskapen och det civila samhället – vi måste alla göra det fullständigt klart för våra ledare att vi inte under några som helst omständigheter kommer att acceptera ett snöpt, stympat internet.

9 kommentarer:

  1. "De" har alla ursäkter i världen för att strama åt Internet. Och vi vanliga medborgare och gräsrötter har enligt deras måttstockar visat att vi inte är vuxna och mogna nog att hantera öppna, fria kommunikationsvägar på grund av vad Internet utvecklats till att bli. "Fri information" i alla dess former vi sett den hittills på nätet, under den relativt korta tidsperiod nätet funnits, kommer att vara blott ett minne som vi endast kommer kunna läsa om i historieböckerna. En Klondyke-era och ett slags Edens Lustgård för informationsinhämtande och oövervakad kommunikation mellan världens alla medborgare.

    Eller så kan det bli precis tvärtom. Etablissemangens övervakning och kontroll blir bara mer och mer sofistikerad. De har ju faktiskt redan tillgång till en öppen infrastruktur som det bara är att koppla in sig på och som de kan utnyttja för sina syften. Att helt öppet ställa sig upp och säga att "Nu skall vi strama åt och reglera Internet", lär i alla fall inte ske i Västerlandet. Här blir det i så fall mer av liknelsen att "koka grodan" så att vi inte märker nåt förrän vi står i skiten upp till näsborrarna.

    Till exempel: Skall du ha annat för dig på Internet än att shoppa, läsa Aftonbladet, spela onlinespel och Facebooka lite då och då, så får du vara beredd på att skaffa dig en "internetlicens" först.

    SvaraRadera
  2. Piratpartiets breddningssite, http://breddning.piratpartiet.se/2012/04/26/balans-mellan-statsmakterna-i-montesquieus-anda/. Den franske politiske filosofen Montesqiue visar med stor skärpa vilka det egentligen är som slåss om Makten. I högsta grad läsvärd om man verkligen vill förstå varför alla sabotageförsök ständigt pågår mot ett fritt internet.

    SvaraRadera
  3. " ... och andra filosofer som folk ute på högerkanten har som sina husgudar".

    En nyfiken undran, vem eller vilka kan det möjligen vara?

    SvaraRadera
  4. Det var inte en dum liknelse det där med grodan (ovan).
    Men hur? Hur ska vanligt folk fatta och hur ska vanligt folk kunna protestera? Vad ska de protestera emot? Vem ska de protestera emot?

    "Fienden" är alltför heterogen, och alltför oklar. Det är stater, organisationer och företag i olika konstellationer.

    Tyvärr inget som "vanligt folk" begriper... :/

    SvaraRadera
  5. Idioter. Här sitter vi med en av mänsklighetens största framgångar någonsin och så vill de att vi tar ett steg tillbaka och gör om internet till kabel-tv.

    Kalla mig optimist men jag tror faktiskt inte att de kommer att lyckas. Kolla bara på hur mycket protester ACTA orsakat och det är inte ens i närheten av förslag som att ta betalt för internationell trafik eller låta FN reglera innehåll. Folk kommer aldrig få med på det.

    SvaraRadera
  6. Raj Raj Reinfelt25 juni, 2012 01:33

    Nu går vi vidare med förnyelsearbetet inom föregångslandet Sverige. Vi nya moderater anser att det är viktigt med Harmonisering och Ökat Samarbete kring internet inom ramen för FN-samarbetet. Vidare går vi vidare med förnyelsearbetet och ökar effektiviteten inom rättsväsendet genom att avskaffa rätten att överklaga tingsrättsdomar och annat som är en kvarleva från det föråldade begreppet rättsäkerhet, vilket vi nu kommer att fasa ut som en del av förnyelsearbetet inom Nya Moderaterna.

    SvaraRadera
  7. Jag har fått höra att teknikerna i ICANN håller på och byts ut mot politruker, alltså betalda r*vslickare, eftersom teknikerna inte har några planer på att slicka r*v.

    Hur bra är det!?

    SvaraRadera
  8. Jag förstår nog ändå inte riktigt hur det är tänkt att gå till. I takt med att det gamla telenätet blivit irrelevant så har ITU det också.

    Förr i tiden var det staterna som ägde nätet och då kunde de bestämma att nätet skulle följa ITU-standard.

    Men nu är det ju privata aktörer som kommunicerar med varandra och hur jag och min mottagare tolkar ettor och nollor mellan oss är ju svårt för någon annan att lägga sig i.

    SvaraRadera
  9. Ett ämne som faktiskt är lite intressant är frågan om taxor för utlandsroaming särskilt datatrafik.

    Även om vi nu tagit ett första steg i Europa så bör det ju till slut bli en global standard.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.